Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Zenehegesztés I.

rootshaper | 2011.03.07. 17:32 | kategória: zenehegesztés | 4 hozzászólás

Kicsit elkalandozok a mostani bejegyzésemmel a játékok világától, viszont maradhattok nyugodtan ülve, ugyanis a gépre szükség lesz!
Általában, ha valamihez úgy érzem, hogy értek és erről több soron meg is bizonyosodok, akkor azt a tudást, amit felhalmoztam magamban, szeretem át is adni másoknak, megnézni, hogy ők mit tudnak vele kezdeni. Ezek a „mások” most ti lesztek, Dómosok, ugyanis, ha van érdeklődés ezen első ilyen témájú bejegyzést követően is, akkor még sok hasonló születhet, ugyanis ez a téma számomra igen kedves. Szeretek is róla írni, beszélgetni, sőt, másokkal kooperációt folytatva közös tevékenységgé módosítani is. Ez a témakör nem más, mint a zenehegesztés.

Egy kicsit akkor magamról, zenei pályafutásomról kezdésnek, hogy picit megismerkedjünk és bízzatok bennem.
Az elektronikus zene a begyöpösödött metálos korszakomból emelt ki, olyan 14 évesen. Előtte természetesen kis általános iskolás korszakomban a metálon kívül titokban nyomattam a Szkútert, meg ehhez hasonló szörnyűségeket, szóval az alap megvolt hozzá, csak kellett egy lökés (az, hogy kikerüljek abból a közegből) ahhoz, hogy kizökkentsen, felnyissa a szemem, hogy más is létezik, nem csak a hööööááárrrrrröööörrr. Megmaradtam azért a régi nagy kedvenceimnél, kitartóan, mint például a Fear Factory, a Rammstein, vagy akár a mostanában divatos metálkórok, de emellett sokkal számottevőbb az elektromos zene. Ha számokban kéne kifejeznem, akkor olyan 70-30 az elektronyos cuccok javára. Na, de kanyarodjunk vissza ahhoz, hogy hogyan, meg miért is álltam neki zenélni. Még nagyon régen a titokbanszkúteres korszakomban nagymuterhoz jártam suli után „tanulni”, ami abból állt, hogy átmentem a szomszédjához és FastTrackerben írtuk az okosságokat. Ekkor érintett meg a zene szerveroldali része, hogy ilyet én is akarok csinálni, méghozzá jó sokat! Hazamentem, de szomorúan konstatáltam, hogy a FastTracker nem nagyon döcög el a 386-os gépemen, így ez ennyiben maradt. Aztán jött egy hír egyik ismerősömtől, hogy hallottam-e már a DanceJay nevű programról. Nem hallottam. Oké, menjünk át, nézzük meg nála mert neki Pentiumja van és az menő. Így is lett, megnéztük, de nekem túl fapadosnak tűnt ahhoz, hogy valami érdemlegeset is lehessen vele kezdeni, arra mindenesetre jó volt ,hogy a sávok és hangminták fogalmaival tisztába kerültem. Hazaérve ismét átgondoltam, hogy mi kellhet nekem ahhoz, hogy zenéljek és csináltam egy költségvetést. Ekkor álltam munkába először nyáron és egy nyár alatt össze is jött egy csúcs szuper 300-as PII-re, ami már bőséggel elvitt minden korabeli szoftvert.

Ugrok egy kicsit az időben, mert itt nem nagyon történt utána semmi, nem találtam igazán, hogy mivel és főleg, hogy mit szeretnék én zenélni. A nullából építkezni nem is volt már olyan jó buli, mint az elsőre látszott. Na, és ekkor megtaláltam a Reason nevű programot, ami egyszerűnek álcázott bonyolultságával teljesen magával ragadott. Ezzel készültek az első konkrét zenéim, akkor még fogalmam sem volt, milyen stílusban, csak próbáltam ahhoz hasonlítani, amiket hallgattam. Itt elsajátítottam a szintetizátorok beállításához szükséges alap dolgokat, LFO, Osc, Envelope, FM, WT és ezekhez hasonló csúnya szakkifejezéseket. Valami viszont nem stimmelt. A többi zene olyan szépen szól, az enyém meg miért nem? Mert vannak ott még sokkal profibb eszközök is, amikbe már VST hangszereket és effekteket is lehet integrálni, meg sokkal szebben tudják kirenderelni a végleges zenét, vagy épp annak egy szeletét. Így jöttem össze a FruityLoops akkoriban negyedik verzióját taposó példányával és abba is beleszerettem egyből. A rengeteg új lehetőség, a kötetlen szintetizátor használat és az átláthatóbb felület teljesen elvitt. De ez is hamar (olyan 3 év alatt) kevésnek bizonyult. Eleddig ez volt a legtöbbet használt zeneszerkesztő programom, amíg egy cimbora meg nem mutatta az Abletont. Pontosabban az Ableton Live-ot, ez a becses neve, szóltak már be érte, hogy engem sem a vezetéknevemen szólítanak, de mindegy is. Maradjunk csak Abletonnál. Hangzása a Fruttihoz képest fényévekkel szebb és tisztább, kicsit talán digitálisabb is, de az ekkor már tökéletesen körvonalazódó műfajomhoz passzolt is. Az óta csak az Abletont használom és ezzel hegesztem mai napig a zenéimet, eddig még nem találtam nála jobbat, ami megfelel a munkamenetemnek és a hangminősége is kielégítő.

Röviden ennyi lenne a zenei pályafutásom mint „producer” (derühellem ezt a szót :D), de a zenélés mellett DJ-zéssel és Liveact-el is foglalatoskodok, kisebb százalékban. Ezekkel kapcsolatban is nagyon szívesen segítek, ha valakinek esetleg szüksége van rá.
Térjünk is rá, hogy miről lesz szó ebben a cikksorozatban, ha ti is úgy látjátok, hogy ennek sorozattá kell válnia: arra gondoltam, hogy kivesézek pár DAW alkalmazást (vagy más néven VST HOST programot), ezek mellett a fellelhető jóféle VST-ket, meg ezekkel kapcsolatos tippeket és trükköket osztok meg. Ha pedig valaki visszatarthatatlan késztetést érez DarkPsy muzsikát alkotni, annak még zenei tippeket is tudok adni, hogyan álljon neki. Természetesen sokat lehet még regélni a jó és kétes minőségű hangmintákról is, amiket fellelni szerte a neten, valamint van egynéhány olyan zenei tipp is a tarsolyomban, ami minden stílus képviselőinek jól jöhet.

Amire szükséged lesz, az egy valamilyen DAW szoftver, ezzel kapcsolatban nem tudok a segítségetekre lenni, viszont annyit megteszek, hogy általánosságban nyilatkozok az összesről, ami mindre igaz. Általános fogalmak, hasznos tanácsok, satöbbi. Ezen kívül pár VST, ezeket majd felsorolom, hogy melyeket javaslom. Kismilliót végigpróbáltam már, a legtöbbnek kritikán aluli a hangja és még említést sem érdemel, viszont vannak szuperül szóló, már a vasakat megközelítő minőséget nyújtó cuccok is. Egy pár hangminta sem árt, ezeket pakkokban lelhetitek fel sokfelé. Ebben sem tudok nagyon segíteni, senkit nem akarok semmi rosszra buzdítani. Végül pedig türelem, rengeteg türelem. Nem kell az első félresikerült, vagy lehordott zene után eret vágni és nem kell a haverok „jóleszaz, csináljad” véleményére sem adni, mert elfogult és felesleges. Pártatlan vélemény kell, azzal lehet fejlődni, és tűrnöd kell a kritikát ahhoz, hogy előre tudj lépni. Ez van, kemény világot élünk, telített a piac, nem tűr meg magában „elmegy” zenéket.
Most elöljáróban ennyit szerettem volna megosztani veletek. Tehát, ha igény lesz rá, folytatjuk, ha meg nem, hát nem :)

Hozzászólások

1 | Netsu 2011.03.07. 20:26
Engem nagyon érdekel ez a téma,elhatároztam magam én is a zene készítés mellett.(Hardcore ill. Darkcore,nem tudom,mennyire ismerősek. :) ) de a helyzet az,hogy az FL Studioval nagyon hadilábon állok,ugyanis egyáltalán nem látom át a programot,vagy hogy mit hogyan kell rajta. És jól jönne 1-2 tanács,hogy mit,hogyan merre. A program mindegy. :)

Tehát részemről lenne rá igény. :)
2 | Sityi 2011.03.08. 11:31
Engem is érdekelne a folytatás, noha már vagy 10 éve nem álltam a keverőult mögött...
Balanses
3 | Balanses 2011.03.22. 22:06
Énis vevő lennék a folytatásra, főleg ha az ableton kerül kivesézésre, nagyon szivesen megtanulnám a használatát de minden eddigi próbálkozásom sikertelen volt.

Viszont egy dologgal nem értek egyet. Valóban telített a piac, de a világ sajnos nagyon is megtűri az "elmegy" zenéket. Az emberek vevők a szarra stílustól függetlenül. Főleg a fiatalabb korosztályokban, szinte kétpofára zabálják. És most ezzel nem akarok senkit sem bíztatni, hogy csináljanak nyugottan szar zenét. Inkább épp ellenkezőleg, megkell mutatni, hogy a tömegcumók és a futószalagon gyártott zenék ellenére lehet igényes zenéket csinálni, és van rá igény.
A haverok véleményére meg nyugottan lehet adni, valószinüleg mindenki ismeri már annyira az ismerőseit, hogy eltudja dönteni kinek a véleményére adjon és kiére nem. Persze azért egy idegen véleményét sem árt kikérni, de csak stílusbeliét, mert egy nemstílusbeli nembiztos, hogy érdemleges véleményt tud alkotni az adott zenére, mivel nem járatos abban a stílusban így lehet azt se tudja, hogy annak mitől kéne jónak és mitől rossznak lennie.

Szóval igen, érdekelne a folyatatás. :)
Balanses
4 | Balanses 2011.03.22. 22:08
Oh, közben meg most látom ám, hogy már van is. :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.