Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Piranha 3D

rootshaper | 2011.04.06. 13:58 | kategória: film | 7 hozzászólás

Botrány, kérem szépen! Egyszerűen nem térek magamhoz, képtelen vagyok feldolgozni egy viszonylag pihentető alvás után sem azt a borzalmat és sokkot, ami tegnap este ért. Történt ugyanis, hogy gondolva egy nagyot és merészet, a Zasszonnyal nekifogtunk az új Piranha film megnézésének… tudjátok, amit HÁROMDÉBEN is meg lehetett nézni az erre alkalmas mozikban. Most egy pár sorban erről a rettenetről kívánnék nyilatkozni, hogy legalább képben legyetek, ha nektek volt annyi eszetek, hogy nem néztétek meg a „filmet”.

Természetesen minden a szokásos módon indul, egy nyugodtnak tűnő pecázás és egy vízbe ejtett sörösüveg borzalmas láncreakcíót indít meg a tó fenekén, ahol megnyílik a talaj és rettenetes őskori pirannyák áramlanak fel a hasadékból. Aztán nagyon meglepő módon a pecás papa a vízbe esik, megeszik a pirannyák majd hirtelen vágás, puff, főcím. PIRANNYA! Én már itt ki akartam kapcsolni, de gondoltuk végül csak adunk neki egy esélyt, annyira borzalmas csak nem lehet, mint ami épp a Film+ műsorán ment. Mint kiderült, de, még annál is szörnyűbb.
A főcím után mintha valami tini vígjátékba csöppentünk volna, természetesen a drága jó amerikaiak által koreografálva. A sztori ugyanis a már emlegetett tó partján bonyolódik, ahol tavaszi szünet ünneplő partisorozat veszi épp kezdetét – ennél kreatívabban nem is tudták volna megoldani azt, hogy hogyan legyen egy tóban sok ember egyszerre, a tömegmészárlás érdekében. Ezen a bulin természetesen csak és kizárólag 25-27 éves topmodellek vesznek részt, akik marhára örülnek, hogy végre tavaszi szünet van, rázzák a valagukat, meg mindenki smárol mindenkivel, nagy a boldogság, minden rózsaszín… aztán egyszer csak megjelenik Quinn Mallory a Slidersből és itt újra elszabadul a pokol. Az öregfiú már alaposan ki lett vasalva, a nyaka úgy néz ki mint Iggy Pop alkarja, mosolyogni és igazábol arckifejezéseket mutatni sem nagyon tud már, annyira feszül a bőr a pofáján; ha pedig mindez nem lenne elég, egy olyan tenyérbemászó, undorító, idegesítő és természetesen „pornórendező” – erről később még bővebben – szerepét kapta, hogy örök életére elásta magát ezzel sokak előtt. Ő hívja meg a kis semmitmondó főszereplőcskét (Jake) a csudijó hajójára, hogy csajokat filmezzenek le egyszál csöcsben. Ez a pornó, kéremszépen. Még ki is jelenti az egyik nóném csaj a filmben, hogy „de hát mi itt pornót forgatunk!”. Ó, kérem, így már világos. Aztán ott van még a következő klisé, miszerint a főszereplő kiscsávó anyukája a helyi serif természetesen, muszáj neki befolyásos embernek lennie, hiszen így menti majd meg kis családját a gonosz pirannyáktól. Aztán ott van még két kistesó is, akikre a magát felnőttnek képzelő főszereplőnek kellett volna vigyázni, de ők természetesen elkóborolnak – a víz irányába, a feszültség fokozása érdekében – miközben drága bátyjuk pornót forgat. Teljesen hihető és reális képet fest eddig a film, nemigaz? Arról nem is beszélve, hogy feltűnik Christopher Lloyd is, amiről már csak félve merek nyilatkozni. Elképzelésem sincs, mit kereshet a filmben, hogyan került oda, mivel fenyegették meg, hogy szerepeljen.

Eddig lényegében semmi nem történt. Ostoba, seggrázó ringyók árulják magukat hajókon meg motorcsónakokon, mindenki rohadt boldog még mindig, hiszen tavaszi szünet van. Így lesz aztán majd marhára drámai, mikor jönnek a pirannyák, de ők még váratnak magukra. Csak néha dugják elő őskori orrocskájukat, akkor is csak bele-belekóstolva egyes emberek vízbe lógó testrészeibe.

A film utolsó húsz percében az egy négyzetméterre jutó csöcsök számát felülmúlja a vér literben/ember arány. Itt aztán tényleg az összes létező gagyi zséhorror klisét ellövik, amit csak képesek és nem szégyellnek. Ilyen például a tó fenekén történt repedés felkutatására leküldött búvárcsapat, akik beérve a tó alatti barlangba, ahol egy másik tó van, egy az egyben az Alien első részéből ismerős jelenetet nyomják le. A kis hasadékon beérve a barlangba a kamera hátrál ameddig csak tud, megmutatva, hogy milyen óriási is ez az egész hely, de a néző már tudja, hogy a tó fenekéhez kapaszkodó nyálkás szarok pirannya petéket rejtenek, amik épp most fognak kikelni. Így is lesz, természetesen az egyik búvár odavész, a másikat meg megrágcsálva visszakapja a nép, hogy legyen kinek ordítozni, micsoda szörnyűségek történtek odalent. Aztán ott van még természetesen a főhős „csaja”: a film elején még nagyon szégyellik, hogy ők valaha is együtt lettek volna, vagy lehetnének, aztán szépen összekavarodnak, mert a szuperfőhős kimenti a pirannyák közül szegény lányt. Na de ez a jelenet se semmi! A hajó, amin forgatták a pornót, megfeneklik egész addig nem látott köveken és a fenekén levő üvegablak betörik, a hajó ahogy illik süllyedni kezd. A lány a hajó gyomrában reked, és egy rohadt műanyag tetőablakot nem tudnak feltépni annak érdekében, hogy kihúzzák őt onnan. Mivel a pirannyák már ott vannak mindenhol, ezért Jake gondol egy nagyot és bedobja az idegesítő pornós csávót – vagyis az ő maradványait – hogy a pirannyák csámcsogjanak rajta, míg ő megmenti a királylányt. Ezzel cca 15 percre eltereli a halak figyelmét, amire ezer másik hulla a parton nem volt képes, és közben még rögtönzött gyújtószerkezetet is készít ahhoz, hogy brobbantsa a hajót és megölje az összes halat! Sok legyet egy csapásra.
Természetesen a film bővelkedik olyan blőd jelenetekben, amiktől egyszerűen csak a homlokunkhoz csaptunk tanácstalanságunkban. Ilyen volt például, mikor a partiőrség puskával kezdi lőni a többezer halat, akik a többezer fiatalt rágcsálják a tóban. Aztán ott van még a rosszbácsi kötelező visszatérése a halálból pár szó és egy ijesztgetés erejéig.

Összegezzük tehát, mivel állunk szemben: egy félelmetesen bárgyú, elképesztően egyszerű és primitív tinivígjáték együtt hálása a klasszikus – és szar – pirannya filmekkel, létrehozta ezt a förtelmet, amit még a 3D-vel is képesek tovább reklámozni - mert ugye ma már a csöcs és a pina sem elég, a lényeg a háromdén van. Nem is igazán tudom mit vártunk ettől a filmtől, de hogy nem ezt, az biztos. Úgy voltunk vele, mint Han Solo, mikor Luke-nak csinál fekhelyet a Hoth bolygón: „Tudtuk mi, hogy büdös lesz, de azt nem, hogy ennyire.”

Hozzászólások

balays82
1 | balays82 2011.04.06. 14:56
Meghoztad a kedvem, hogy végre megnézzem. Bár ezek után talán már fölösleges is, mert gyakorlatilag elmesélted az egész történetet, gyanítom, jóval színvonalasabban és szórakoztatóbban, mint ahogyan maga a film. :)
2 | rootshaper 2011.04.06. 15:18
ebben a filmben nincs mit elspoilerezni. olyan egyszerű mint a bot, szóval ha még ezek után is van kedved, hát nézd meg, de kérni fogod vissza az életedből azt az elvesztegetett másfél órát :D
mi éjjel kezdtük el nézni és mire vége lett a filmnek még csak fél 1 volt, holott azt hittük, már legalább 3 óra van... kicsit lassan telt el :D
szbszig
3 | szbszig 2011.04.06. 18:09
Én még januárban néztem meg, de számomra ekkora csalódást nem okozott. Azért jó filmnek sem nevezném nyilván, de láttam már sokkal bárgyúbb és rosszabb horrort is. Mondjuk azt nem tudnám megnevezni így három hónap elteltével, hogy konkrétan mi volt, ami tetszett benne, és miért mondom ezt... :D
4 | rootshaper 2011.04.06. 21:14
"láttam már sokkal bárgyúbb és rosszabb horrort is"

- ez a horrorfilmekre nézve kicsit lealacsonyító kijelentés :) nálam a horror nem merül ki abban, hogy van benne vér, meg néha olyan "amerikaiasan" megijesztik az embert. sokaknak már csak ez a horror, mert a tengeren túlról ömlesztik ránk az ilyeneket... :(
Dark Archon
5 | Dark Archon 2011.04.08. 10:34
Van benne csöcs, pina, vér, mi kell még? :-) Attól még tök poén egy film volt, ami szerintem a hasonló filmek iróniája, tekintve az utolsó jelenetet. Nincs benne felesleges időhúzás, árnyékok és szél elől menekülés, hanem bizony normálisan mutatják a piranjákat, sőt, még az is kiderül, honnan jöttek. Ilyen szempontból sok horror megirigyelhetné a sztorit, noha rég lerágott csont.

O'Connell meg rég eladta magát a kurvázós szerepekre, mikor kilépett a Sliders-ből, ezzel gyakorlatilag halálra ítélve egy jó sorozatot, aminek az utolsó évada az O'Connell testvérek nélkül már egy kalap szar volt. Legnagyobb szívfájdalmam, hogy be sem fejezték normálisan.
6 | Szekuj 2011.04.12. 14:52
Én akkor kapcsoltam ki a filmet, amikor a legelső jelenetben a pecázós csávó bele esett a tóba, megették a halak, utána meg még kinyúlt a vízből. Ennél gagyibbat rég láttam...
7 | KoKo 2011.04.12. 21:02
Szerintem felesleges a felháborodás, ez egy trash mozi, s úgy is kell nézni. Poén az egész, egy percet sem érdemes komolyan venni belőle, ahogy a film se veszi magát komolyan. Vannak ennél sokkal borzalmasabb filmek is, amikbe néha belefut az ember. Szerintem.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.