Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Larry Niven - Gyűrűvilág

rootshaper | 2011.04.30. 21:07 | kategória: könyv | 2 hozzászólás

A húsvét alkalmából hazautaztunk a Zasszonnyal szülővárosomba és kimondottan jól éreztük magunkat a hosszúhétvége alkalmából, de most nem ez az a téma amiről beszélni szeretnék. Ennek kapcsán történt, hogy feltártam jó apám rejtett sci-fi gyűjteményét, melyekből gyorsan magamévá tettem jó pár igencsak impozáns címet. Köztük volt természetesen a témában szereplő Gyűrűvilág is, aminek most értem a végére gyakorlatilag a saját tempómat meghazudtoló 1 hetes olvasás alatt.

Már ott tartózkodásunk alatt is a kellemes koranyári napsütésben fürdőzve elkezdtem olvasni a könyvet és azon vettem észre magam, hogy nem tudom letenni. Egész egyszerűen magával ragadott a világ, a kíváncsiság, ami Louis Wu-t is hajtja végig a regényen. Azok számára, akik szeretik a kimondottan vad ötletekkel teletűzdelt "high sci-fi" műfaját, külön ajánlott elolvasni a művet.

Véletlen sem akarok spoilerezni, így hát meg is próbálom ehhez tartani magam, de nagyon nehéz. Adott egy távoli jövőbeli föld, mely túlnépesedett és minden talpalatnyi területet városok borítanak. Itt nőtt fel Louis Wu, aki az események kibontakozásakor ünnepli éppen 200. születésnapját - hála a serkfűszernek. Ő valójában a történet főhőse, hiszen ő áll a legközelebb az olvasóhoz, ember mivolta miatt, de közel sem merül ki ennyiben a történet. Louis meglép a születésnapi bulijáról egy transzferfülke segítségével, majd egy furcsa helyen találja magát - nem éppen ott, ahova készült. Egy idegen faj képviselője fogadja, akik már rég eltűntek a földről és egy expedícióra invitálja harmadmagával. Az uticél ismeretlen, és a különítmény többi tagja is még felkutatásra vár. Louis elfogadja ezt az ajánlatot, bár tartva attól, hogy mi fog kisülni belőle. Itt kapcsolódik a történetbe az imént említett báboson kívül még egy kzin és egy ember is. Ők indulnak felkutatni a gyűrűvilágot, annak reményében, hogy a bábosoktól a végén megkapják azt a hajtóművet, amivel egy fényév megtétele másfél percet vesz igénybe.

Az író félelmetesen hiteles részletességgel tárja fel egy idegen világ felfedezésének aggályait és nehézségeit. Még a távoli jövőben fellelhető technológia mellett is elővigyázatosan közelítik meg a gyűrűvilágot, nem tudván azt, hogy mire számítsanak, mit találhatnak ott. A könyv feléig rengeteg kérdés nyílik meg, amik közül a végéig nem mindre kapunk sajnos magyarázatot, de kimondottan meglepő és érdekes fordulatokkal kárpótol ezért Niven.

Egyébként a Gyűrűvilágrol sok novella és egyéb regény is született, de ezek nagy részét sajnos nem fordították le nyelvünkre, így aki kedvet és lelkesedést érez magában arra, hogy többet megtudjon erről a hamisítatlanul sci-fi világról, annak sajnos be kell vetni angol tudását.

Értékelném is akkor a könyvet pár önkényesen kijelölt szempont szerint, melyek nem lesznek feltétlen mérvadóak az elkövetkező ilyen bejegyzéseimben:

A világ összetettsége: 10/10
A történet lebilincselősége: 10/10
A karakterek kidolgozottsága: 8/10
A tudomány a fikcióval szemben: 9/10

Tehát összességében egy - szerintem - eszméletlen jó hiperűrbeli utazás az egész regény, aki fogékony a jó sci-fi-re és már rommá unta az állandóan ugyan arról szóló sci-fi filmeket és valami másra, valami összetettebbre vágyik, az mindenképp vágjon bele. Azoknak nem ajánlom, akik nem túl sokat olvasnak, vagy még csak most ismerkednek a sci-fi műfajával.

Hozzászólások

Lovi Tommy
1 | Lovi Tommy 2011.05.04. 21:37
s folytatás is van vagy csak kapcsolódó novellák?
2 | rootshaper 2011.05.05. 10:33
három folytatása és négy előzménye van elvileg a történetnek, szóval ez nagyon minimális szelete az egésznek. sajnos. lehet nekimegyek majd valami e-book formában a többinek is, ha megnyerem a Kindle-t a scifi portal játékában :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.