Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Graham Joyce - Rémálom-világ

rootshaper | 2011.05.02. 11:45 | kategória: könyv | 0 hozzászólás

Elkapott a lendület ezekkel a világ témájú könyvekkel, egyből itt egy másik, amit valójában még a Gyűrűvilág előtt olvastam, de annyira nem gyakorolt rám komoly hatást, hogy egyből be is számoljak tapasztalataimról.

A sci-fi műfaja nagyon széles témaköröket ölel fel, ez tudatosult bennem, mikor már a könyv felénél tartottam, hogy itt bizony se űrhajók nem lesznek, sem pedig idegenek. Ennek ellenére magával ragadott a történet és gyanítom némi alapot is képezett a mostanában megjelent és nagy sikereknek örvendő Inception című filmhez. Adott tehát a témakör: az álmok. Itt is négy szereplő körül bonyolódik a történet, a főhős pedig Lee, aki csak azért jelentkezik egy egyetemi álomkutatással foglalkozó szakkör tagjának, hogy egy lányhoz közel kerülhessen. Ez a kör azoknak szól, akik az úgynevezett éber álmodás képességével rendelkeznek, képesek irányítani az álmaikat, akár helyszínt változtatni bennük. Lee-t amennyire hidegen hagyta eleinte ez az egész, annál jobban belefolyik a dolgokba és rájön, hogy ő is képes az éber álmodásra. Harmadmagával végül is az év végére kiválasztásra kerülnek és egy professzor által vezényelve további, sokkal komolyabb kísérleteket végeznek magukon alvás közben. A cél, hogy egy megadott helyen a négy diák találkozni tudjon álmukban, és valami tárgyi bizonyítékkal ezt alá tudják támasztani.

A dolgok itt kezdenek elfajulni, az álomvilág nagyon érzékeny "műszer" és ehhez mérten érzékenyen reagál a beavatkozásokra is. Így esik meg, hogy a diákokat kivétel nélkül, sorozatos fals-ébredések kísértik. Úgy tűnik, mint ha ébren lennének, de közben csak egy álmot látnak az álomban. Ez már napok alatt is ki tud készíteni egy embert, ezért nagyon hamar megoldást kell találniuk arra, hogy ezt az egészet visszacsinálják, amihez először rá kell jönni a probléma eredetére.

Tehát a történet kevés szereplővel és kevés helyszínen játszódik, gyorsan lehet vele haladni. Amennyi lehetőség lett volna ebben az álom-az-álomban teóriában, pont annyira lett lapos a könyv, mert ezeket nem aknázza ki az író. Nem próbálja megzavarni az olvasót azzal, hogy hirtelen felébred az egyik karakter és az addig olvasott fejezet végül tudatosan is álom lesz. Egy viszonylag meglepő fordulatra is csak a végén lehet számítani, de az már majdhogynem annyira beteg, hogy szinte nem is igaz, hogy ilyen megtörténik egy végig csak lassan csörgedező történetfolyamban.

Nem győzött meg Graham Joyce arról, hogy további könyveit is elolvassam, de aki jobban kedveli a földhözragadtabb, szerelmi szálakkal is átszőtt történeteket a sci-fi vonalon, annak nyerő lehet. Részemről inkább űrhajók, mint szex meg gyengédség... legalább is egy könyvben. :)

Történetvezetés: 8/10
Összetettség: 5/10
Karakterek: 5/10

Összesen: 6/10

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.