Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Egy kis zene

rootshaper | 2011.06.15. 02:41 | kategória: zene | 13 hozzászólás

Felbátorodtam. Úgy döntöttem, hogy Barthezz kollega nyomán elkészítem saját mixemet, melyben megtalálhatjátok aktuális kedvenc számaimat, egymás után hegesztve, hogy egy pillanatra se kelljen holmi zeneközi térben lebegni. Helyette a folyamatos 150 BPM-es ütemet diktáló, sötét hangulatú pszichedelikus trance zene az úr, melyet inkább csak dark-psy néven szoktunk illetni.

Amit a következő közel másfél órában hallani fogtok, az gyakorlatilag a múlt hétvégi bulin lejátszott szettem itthoni reprodukciója. A számok megegyeznek, a hossz is nagyjából, csak a sorrend módosult kicsit, mert általában nem foglalkozok bulin olyasmivel, hogy mi után mi jöjjön. Azt vallom, hogy a jó DJ ismérve az, hogy két egymáshoz első hallásra nem illő zenét is úgy fűz össze, hogy az ne törje meg a buli ritmusát; ezt igyekszem elérni. Itthon teljesen más a helyzet, átgondolom, mi miután következzen és egy összeszedettebb mix ennek az eredménye. Tehát amit lentebb meghallgathattok, egy kaotikus buli szett újragondolt változata.

Teljes élvezetéhez szükséges az előítéletek háttérbe szorítása, a basszus jó magas tartományba csavarása, egy sötét éjszaka, valamint opcionálisan egy erdő, vagy valami természet közeli hely. Ha ez mind adott, már csak rajtad múlik, hogy sikerül-e elkapni a ritmust és élvezettel hallgatni végig ezt a 13 trekket. Remélem sikerülni fog és pár emberrel megszerettetem a műfajt, részben ez is a cél.
A mixben hallható számok pedig sorrendben a következőek lesznek, ha esetleg külön-külön is kedvet kaptok a beszerzésükhöz:

01. Airi - Departed
02. LAB - Roleplayers
03. Psykovsky - The Wild Thyme Blows
04. Tsabeat - New Technologies
05. Mergel - Dead Talk
06. Hanuman - Galactic Alignment
07. Overdream - Happy End of The World
08. LAB - Landscaper
09. Karmazon - The Calling
10. Hanuman - Dark Inspiration
11. Psyhamaa vs. Ikpeng - Fingers Vertigo
12. LAB - Sanctum Logic
13. Simian – Transyuggoth

Meghallgatás/letöltés

Ha esetleg le szeretnétek tölteni, és a böngészőtök inkább megnyitja egy új lapon, akkor az oldalra jobbat klikkelve előjön a menü, amiből már meg tudjátok oldani a helyzetet. :)

Jó szórakozást!

Hozzászólások

1 | Zoo_Lee 2011.06.15. 08:58
Nem vagyok nagy szakértő, de nagyon jó kis mix. A zenekészítős bejegyzéseket nem szeretnéd folytatni? A nyárra beterveztem, hogy ha lesz időm el kezdek foglalkozni elektromos zenével, csak a rengeteg programmal, lehetőséggel elég nehéznek tűnik a kezdés. Esetleg segítséget is szívesen elfogadnék majd.
2 | rootshaper 2011.06.15. 12:30
először is örülök, hogy tetszik, hallgasd egészséggel :D
másodszor pedig ha van rá igény persze folytatom, de az is célravezető lehetne ha feldobna az érdeklődő valami témát, ami különösen érdekli és abba folynék bele. nos? :)
3 | Zoo_Lee 2011.06.15. 13:03
Akkor például...

1. Amikor belekezdesz egy új számba, mennyire szilárd elképzelésed van arról, hogy milyen legyen a végeredmény? Van egy megvalósítandó ritmus a fejedben, vagy csak egy-két dolgot (ritmus, stílus) határozol meg előre, aztán próbálkozások során alakul ki a végleges?

2. Abszolút kezdőknek milyen ingyenes programot ajánlanál?

3. Tudsz-e kifejezetten olyan effekteket és generátorokat, amik industrial jellegű számokhoz kellenek?
4 | Sityi 2011.06.15. 13:09
Ha mar ingyenes... Ez a Rax'n'Trax jonak nez ki, csak meg mindig nem volt idom beuzemelni. Lehet, ezzel kene kezdeni a bemutatot, nem? En is varom mara sorozatod kovetkezo darabjat...

(Bezzeg tolem nem kerik a Kisszines folytatasat... :D)
5 | rootshaper 2011.06.15. 13:10
1: nincs :D még csak stílusbeli elképzelésem sincs. ami az első 5 perc alatt létrejön, az határozza meg az egészet.

2: http://digitalaudioworkstations.net/ - itt találhatsz pár ingyenes DAW applikációt (én is az ACID-ot javaslom, mint a lap), ezekkel már lehet mit kezdeni, de érdemes olyat keresni, ami tud befogadni VSTi-ket is, a későbbi bővítések érdekében :)

3: gyakorlatilag minden VSTi jó lehet minden zenéhez, mert mind hasonlóan épül fel, hasonló a nyers hang ami kijön belőlük. a hang milyensége leginkább az effektezéskor dől el, amit industrial zenéknél torzítókkal oldanak meg. ebből rengeteg van, ingyenes is, fizetős is. van bit-reducer, vagy saturator, van tube, exciter, ezek mind mind torzítók, csak más karakterisztikával (és persze más, valóságban is létező eszközt szimulálnak).
6 | rootshaper 2011.06.15. 13:11
azaz Sityi, azt is akartam emlegetni, csak már elfelejtettem! :D
szóval Zoo_Lee, hallgass a kollegára és azt is csekkold le, az biztos, hogy tud VSTi-ket is kezelni.
7 | rootshaper 2011.06.15. 13:14
http://freemusicsoftware.org/718

ez pl. a free verziója az egyik kedvenc effektemnek, a Camel Phat-nek. csak a torzító részét tartalmazza (a fullban van filter, LFO, meg compressor és phaser is), de neked ez akkor pont elegendő is. sokféle hangzást ki lehet belőle tekerni :)
8 | Zoo_Lee 2011.06.15. 17:36
Egy átlagos zenénél hány különböző sávot használsz?

Mixeléshez milyen programot ajánlasz, és mire kell odafigyelni két szám esetében?
9 | rootshaper 2011.06.15. 17:44
ez zenétől függ. mármint stílustól. van olyan, amiben 40-50 sáv is akad (mondjuk egy darkpsy trekk) de van olyan is, amibe elég csak 15-20 (mondjuk egy trance, vagy teknó trekk).

mixeléshez meg nem tudok jó progit asszem, én abletonban szoktam összerakni a mixeimet, ha itthon csinálom. talán a Traktor DJ jó cucc, de az nem ingyenes... sőt.

amúgymeg leginkább a beatre kell odafigyelni, hogy ne csússzon el egymástól a két zene. na meg ismerni kell a zenéket, hogy tudd, melyiket hol érdemes átkeverni. ehhez sokat kell gyakorolni meg sok zenét hallgatni :)
10 | Zoo_Lee 2011.06.15. 19:40
Ok. Akkor nyáron lesz mivel elfoglalnom magamat a játék mellett... egy kis kísérletezgetés belefér. Vagy sok is. Egyenlőre az érettségivel kell foglalkoznom, de ha túl leszek rajta és belekezdek még biztos kérek majd segítséget :)

Csak érdeklősképp kérdezem a következőt (egy vita végére kellene végre pontot tennem):
Ismerőseim többször azon szoktak vitatkozni, hogy DJ-nek lenni marha könnyű, mert az ember csak beáll a keverőpult mögé, és integet miközben megy a CD. Igazából hogy megy ez a dolog élőben? Mi történik a keverőpulton, miket kell állítani rajta?
11 | Sityi 2011.06.15. 20:41
Ingyenes, profi DJ program: Mixxx
12 | rootshaper 2011.06.16. 00:46
alapvetően DJ-nek lenni tényleg nem egy nagy ördöngősség. főleg nem egy kommerszebb szórakozóhelyen, ahol pl. az is "megengedett" - mert a közönség tufa hülye hozzá - hogy ne legyen azonos ritmuson a két egymást követő szám. sterbinszkipapa például minden átmenet nélkül húzza át egyik zenét a másikba és ő a sztár vele.

van azonban az underground réteg, ahol mintegy "koncert", zajlik le az egész. felmegy a soron következő DJ, a közönség általában tudja is, hogy ki az és ott bizonyítania kell, hogy legközelebb is elhívják.

adott ugye a két CD lejátszó, meg maga a keverő. egyikben szól az egyik zene, másikban a másik; az egyiket hallja a közönség, a másikat nem. az első lépés nálam az, hogy fülre megpróbálom azonos tempóba hozni a két zenét, aztán mikor ez kb. megvan, úgy pörgetem a nem hallatszódó trekket, hogy utolérje a másikat. ha jól sikerült betippelni az ütemet (ezt persze fel is lehet írni magadnak, ha nem akarsz fülre dolgozni) akkor minimálisan, de valamelyik irányba el fog mászni az egyik zene a másiktól. itt kell a jó fül, hogy tudd melyik az, és lassabb, vagy gyorsabb-e a másiknál. itt már csak óvatosan helyre kell igazítani a tempót, aztán összetekerni a két zenét. aztán jön az a rész, hogy hogyan adod be a közönségnek a köv. számot, ami már beaten van. vagy megvárod a kiállást az aktuális zenében és ott hozod be, vagy járatod kicsit a másik alatt és mikor jónak érzed átváltasz, ez már stílus kérdése. itt lehet belevinni jó dolgokat és ez is kell egy jó DJ-nek.

röviden ennyiről van szó. aztán persze figyelni kell a népet is, hogy táncolnak-e vagy alszanak :D oda kell nekik taposni, ha épp alig lötyögnek és akár a szám közepére is mehet egy durva váltás, csak passzoljon.

gyakorlatilag nem nehéz, sőt, ha van egy kis ritmusérzéked, ismered a zenéket és jó a hallásod én egy nap alatt megtanítalak keverni. mit egy nap... pár óra.
13 | Zoo_Lee 2011.06.16. 17:59
Mi az alapja a remixelésnek?

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.