Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

A lomtalanítás gyönyörei

rootshaper | 2011.07.07. 21:23 | kategória: agyfasz | 8 hozzászólás

Még négy évvel ez előtt, nyáron történt, mikor elhagytam a vidéki városi életet és lecseréltem a fővárosira. Akkoriban szembesültem olyan csodás dolgokkal, mint az éjszakai buszok, a Nyugati aluljáró, vagy épp a nyócker és környéke. De ez még mind semmi, mert ezeket csak a felületes szemlélő látja, aki mondjuk átutazóban van, de vannak a fővárosi életnek további hátulütői is. Lássuk most a lomtalanításnak nevezett nyári fesztivált.

Az első lomtalanításomat egyből az ideköltözésem után két hónappal sikerült megtapasztalnom. Sok lom marad egy költözés után, amiket én olyan átható jószándékkal kipakoltam a ház melletti kijelölt szemétkupacra. Ezek részben már nem használt elektronikai kütyük voltak, köztük egy tökéletes állapotban levő, 19"-es CRT monitorral és egy kisebb TV-vel is - szintén működő, kifogástalan darab.
Aludtam rá egyet, majd mikor másnap indultam dolgomra, azt vettem észre, hogy mind a TV, mind pedig a monitor szét van verve, de nem ám csavarozva, verve, és ki van belezve. Megkérdeztem már, hogy itt ugyan mi történt, mire azt a választ kaptam, hogy kellett belőle a vezeték. Gyors fejszámolást követően megállapítottam, hogy egy TV-ben és egy monitorban található réz mennyisége talán ha grammokban mérhető. Ezt felvázoltam a kőbaltás barátomnak is, hozzátéve azt, hogy egy zaciban teszemazt 5000 Ft-ot kapott volna mind a TV-ért, mind pedig a monitorért, külön-külön - ezt persze jól kihangsúlyoztam -, mire én lettem a szemét, hogy ne pofázzak bele! Ám legyen. Akinek idáig terjed az agyműködése, annak hiába magyarázom.

Tehát most zajlik a jelenlegi lomtalanítás, és az orkok olyan mértékben nyomják a területfoglalást, hogy jóformán kutyát sétáltatni, de még hazajutni is rizikós tevékenység. Történt ugyanis, hogy estefele jöttem haza dolgomról, látom, hogy a járda el van torlaszolva, a szemétkupac epicentrumát ködfátyol borítja, gondoltam megkerülöm a házat, csak nem lehet mindkét bejárat lezárva. Teszek egy nagy íves kitérőt az úttesten (!!!), mire a ködből kibontakozni látok egy alakot. A lénynek a szemei vörösen izzottak, patái szikráztak a kiselejtezett öntöttvas fürdőkád felületén, orrából pedig ezeréves por és pókháló ömlött, ahogy fújtatott. Ez a szörnyeteg ép felém tart - gondoltam - és mire átfutott az agyamon, már ott is termett és tüzet okádott rám, penetráns, pince- és döglött hal szagú szájából. Úgy érezte, veszélyeztetem a szemétdombját és meg kell azt védenie. Ekkor ugrott be, hogy láttam én már valahol ezt a teremtményt. Hát persze, három éve, nyáron, őt interjúvoltam meg, hogy miért vert szét két tökéletesen működő képcsöves készüléket! Nem is volt több kérdésem, közöltem vele, hogy nincs szükségem a saját szemetünkre, nem kell aggódni, majd továbbálltam. Szerencsére a főbejárat nem volt eltorlaszolva, így haza tudtam menni.

Éjszaka mindez folytatódik, természetesen, mert akkor is őrizni kell a kis saját szemétdombokat. Sokan a fesztiválozók közül kiszuperált ágybetéteken, vagy festékkel leöntött és/vagy macska által rojtosra dagasztott elnöki műbőrfotelekben töltik az éjszakát. Fülük természetesen aktív, így ha valaki hozzáér a lomhoz, egyből riadóztatják egymást, hangos "dicsakozással", meg ehhez hasonló sátáni mantrázásokkal, s egyből ott terem az egész család, vádlón nézve, hogy haza mertél jönni, vagy a járdán mertél közlekedni. Ha ép aludni óhajtana a lakó, azt hamar felejtse el, ugyanis éjszaka is megy a partizás és rendszerint részeg Armandó apukák verik össze egymást két darab félig üres tintapatronért.

Aztán napközben ott vannak a testvérek is még, mert természetesen 3 óránként a gyümölcsárus rokonok is megérkeznek. Így részben megafonon keresztül, részben pedig csak a panelházak közti fenomenális akusztika miatt lehet megkattanni a partizók seregétől. Ekkor egyébként mindkét família seftel, az egyik gyümölcsökkel, a másik pedig a szeméttel amit birtokba vett. Ha valaki arra jár, rend szerint felajánlanak nekik valami levágott ujjú télikabátot újszerű állapotban, vagy két törött muskátlicserepet, most egy áráért. És ez megy egy hétig, egy teljes hétig velük fekszünk, velük kelünk. Ha tetszik, ha nem. Hallgatjuk, ahogy este csatáznak a jobb szemetet tartalmazó kupacokért, nagy íveket teszünk, hogy elkerüljük az épp baltával szekrényt lebontó indiánt. Persze, nem kell ideköltözni... mondja a rózsadombi sznob, akinek a segge alá pakoltak egy villát. Bár tényleg villa lenne az.

Hozzászólások

1 | Lacko 2011.07.08. 13:13
Én nem tudom nálatok hogy van, de úgy sejtem hasonlóan, mint nálunk: bedob a kukás egy levelet, hogy lomtalanítás ekkor és ekkor ÉS kérik, hogy NE tedd ki a lomot korábban. Mi szarért rakják ki az emberek egy HÉTTEL előbb???? Ez nem csak a lomisok hibája. (Persze nagyrészt az övék), de ha aznap rakod ki, amikor jön a kukás elvinni, akkor nagyságrendekkel kevesebb a baj. Úgyis van, de legalább éjszaka nyugi van.
2 | Madrac 2011.07.08. 14:12
Nalunk meg buntetnek is ha elobb teszed ki a lomot es nem csak aznap...
Barthezz
3 | Barthezz 2011.07.08. 14:19
Jaja, hozzánk is dobtak levelet, hogy szigorúan csak aznap tegyék ki az emberek a lomot.
Amúgy a bejegyzés és a kép remekül lefesti az ilyenkor uralkodó állapotokat. Lomtalanításkor még azokat a környékeket is ellepik színesbőrű tezsvíreink, ahol egyébként alig látni belőlük...
Gump
4 | Gump 2011.07.08. 14:27
Itt (Pest XIII. ker.) pont az volt az egy hete bedobott levélben, hogy ma lehet kirakni, és másnap viszik el. Csak a kihelyezés napján kirakott cuccot viszik el. Ehhez képest tegnap délután óta tele vannak az utcák minden szarral.
5 | rootshaper 2011.07.08. 14:32
én soha semmit nem pakolok ki a monitoros incidens óta, szóval tiszta a lelkiismeretem, de komolyan... vannak olyanok akik ennyire nem tudnak olvasni, vagy szöveget értelmezni, hogy kipakolnak mindent egy héttel előbb? aztán persze ők is ugyanúgy puffognak, mint én, csak ők jogtalanul, mert tőlük is függ, hogy jönnek-e a dzsippók, vagy sem.
Gump
6 | Gump 2011.07.08. 14:50
A cigányok mindig tudják mikor van. Pedig nem is az van, mint régebben, hogy ki van plakátolva, hanem tényleg értesítik levélben a lakókat (meg mondjuk itt bent a házban már plakát is van.
Vicces volt pár éve hallottam egy faszit, ahogy a kupac mellett telefonált, hogy "van egy tök jó szekrényem, bár kicsit kopott, de 2-ért tiéd lehet, én 4-ért vettem..." :D
Tőlük csak beszerzési áron vennék cuccot...
Lovi Tommy
7 | Lovi Tommy 2011.07.12. 08:39
Most tavasszal volt, hogy a gépemet a két házzal lakó szerelőhöz vittem át este nyolckor, ugye akkor már sötét van a márciusi időszakban. Ha leakarok jutni, s nem elesni, akkor fel kell kapcsolni a lámpát a lépcsőházban. amint leértem a földszintre, a hátsó ajtón - amerre voltak a kipakolt cuccok - kopog "Armando-apuka" (a szerzőt idézve) s kérdezi: "főnök segítsek a gépet cipelni? nehogy baja essen, nem tudom eladni." Nem volt még olyan nehéz 150 méterem mint akkor, amikor hátrapillantgatva eljutottam a szerelőig.
Másik eset, tavaly kidobtuk a nagyon elhasznált nyári gumi szettet, ugrottak, s segítettek ők kicipelni az ajtótól, na akkor örültünk, hogy nem kell csak azért tíz métert megtenni a koszos, poros, mocskos gumikkal, hogy utána ők felrakják s elvigyék a trélerükön.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.