Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Hova tűntek a jó horror filmek?

rootshaper | 2011.07.14. 17:49 | kategória: film | 8 hozzászólás

Sok éve már annak, hogy ha valaki kiejtette a száján azt, hogy nézzünk horrorfilmet, kétszer is átgondoltam, mielőtt igent mondtam volna. És csak ez után kérdeztem meg, hogy mi is a film címe? Mostanság, mivel nincs értelmes vígjáték - sem - így horrorokat nézünk helyettük és azokon röhögünk. Kérdem én, hova tűntek a jó horrorfilmek? Nem hiszem, hogy én lettem túlságosan érzéketlen már a műfajra, mert ha azt vesszük, előszedek egy régi klasszikust (mondjuk a The Thinget) és a mai napig szörnyülködve nézem végig. De természetesen kijár egy példa az új horrorokból is, melyek közt előkelő helyet foglal el az Event Horizon, vagy a Cube Zero. Az említett példák atmoszférájukkal hozzák az emberre a frászt, nem pedig az agyonismételt ijesztgetős baromsággal.

Ki nem látott még olyan filmet eddig, amiben a főszereplő megmossa az arcát a kagyló fölött, a kamera mindezt hátulról veszi, közben közelít és a fürdőszoba tükör eltűnik a képből, majd mikor felegyenesedik hősünk, hirtelen lesz valaki mögötte. Ugye, hogy mindenki? És az a jelenet megvan, mikor a főhős az elátkozott házban megy le a lépcsőn egy elemlámpával, mert hallott valamit lentről és kiderül, hogy csak valami tök jelentéktelen dolog volt, aztán megnyugodva indul vissza és hirtelen ott van valaki? Na ki nem látott még ilyet? Komolyan mondom, a leginkább óvodás megoldás egy horrorfilmben, ha ilyen pillanatnyi megijesztésekre játszik. Annyira vérszegény - nem mindig a szó szoros értelmében ugye - és annyira primitív módja a félelemkeltésnek, mint mikor pistike anyukája mögé oson és megijeszti.

Hol vannak azok a filmek, amikben az atmoszféra, a történet és a szereplők is a helyükön voltak. Ahol a tanácstalanságot nem az jelentette, hogy most zombi vagy szellem van-e a szobaajtó mögött. Ahol nem ér véget a film állandó naplementébe lovaglással és hepienddel, és ahol a film végén nem tudsz felkelni a szereposztás elől sem, mert a hatalmába kerít és elkezdesz agyalni rajta, hogy akkor ez most hogy is volt? Hol vannak azok a filmek, amikben nem kísértetjárta ház, nem szellem kisgyerek, nem zombik, és nem nyílt törések okozzák a parát? Hol vannak azok a filmek, ahol nem segghülyék a főszereplők és nem rohannak egyenesen a vesztükbe, nyilvánvalóan?

Ha tudtok ilyen filmekről, szóljatok, mert én kezdem feladni a keresést...

Hozzászólások

1 | Netsu 2011.07.14. 22:50
Ugyan oda, ahova a többi igényes munka. Látják, hogy a szart is el lehet adni mindenkinek, csak legyen orrbaszájba reklám, magasröptű kijelentések, miegymás. Azt meg már magasról leszarják, hogy esetleg a kedves közönség, akit éppen most fejtek meg, élvezi-e a műsort, avagy nem. Csak jöjjön a pénz, a többi nem számít.
2 | Madrac 2011.07.15. 00:26
Nem lehet hogy akkor meg gyerek voltal es konnyebben megijedtel? Most meg egyszeruen atlatsz azokon a trukkokon, amik akkor meg tuljartak az eszeden. Most mar olyanoktol ijedsz meg inkabb, mint adoemeles, jarulekmegvonas, munkanelkuliseg. ;)
Shadowguard
3 | Shadowguard 2011.07.15. 11:16
Nézd meg a Pandorumot. Félig horror, félig sci-fi, viszont szerintem egy hihetetlenül jó film. Mondjuk engem alapvetően a története fogott meg. Elsőre tucatsztorinak tűnik, de nálam 10/10.
Másik kedvenc az Árvaház. Kicsit sablonosnak tűnik, de a vége üt.
Egyébként meg ki mitől borzong, én az agyonsztárolt Átkon majdnem bealudtam, kedves exem takaró alól nézte. Szóval ízlések és pofonok (ficamok? :D). Nekem például a Thingben semmi ijesztő nem volt kölyökként sem, az Elm utca sorozatot 9-10 évesen néztem és inkább betegre röhögtem magam ijedezés helyett.
Viszont a Ragyogás... Na az majdnem visszaadta a könyvet :D
4 | rootshaper 2011.07.15. 11:34
Madrac: pont ezaz, hogy nem megijedni akarok... borzongni. nyomasztó érzést akarok, kilátástalanságot, nem azt, hogy hirtelen betolnak valamit elém és hopp megugrok egy pilanatra. az lófasz, olyat mindenki tud. az igazi borzongáskeltés, a hangulat fokozása sokkal fontosabb szerintem és jobb is... csak hát ahogy előtted írták, erre van igény mostanában. :(
a régi horrorokon még mindig tudom szarul érezni magam. persze nem annyira, de még mindig. csak sajnos azok elfogynak, vagyis már el is fogytak :/

Shadowguard: minden felsorolt címet láttam már, nem rosszak, főleg a Pandorum. az szerintem az utóbbi idők legjobb scifi-je, de nem horror. nagyon nem :) az átok az egy marhaság szerintem is... talán ott kezdődhetett el ez a tendencia, hogy kisgyerekekkel kell ijesztgetni, mert az a tuti. a Thing sem ijesztő, sokkal inkább nyomasztó. képzeld magad oda az antarktiszra egy kurvanagy viharban, mikor a haverjaidat és kollegáidat valami fura dolog tizedeli, átalakulnak minden szörnyűséggé és a végén már nem tudod ki ember és ki nem... ez rám mindig nagy hatással tud lenni :)
a Ragyogás az meg az a kategória amit nem tudok megérteni. ember vs. ember, és a Jack Nicholson még nem is az a hatalmas nagydarab izomállat. mit kell tőle annyira beszarni? egyszer kapod el a tarkóját valami jó keménnyel, ottmarad :D ez olyan mint amit most néztünk: az Orphan. egy kisgyerekről szól, akit örökbefogadnak, oszt kiderül h elmeroggyant. de akkor is egy 120 centi magas kis szar! és rettegnek tőle! felfoghatatlan. kb el lehetne taposni, vagy ilyesmi... ne mondják már. :D
Kanduhrka
5 | Kanduhrka 2011.07.15. 14:32
Ahogy látom, te most egyként kezeled a horrort, pedig mint műfaj, igen sokrétű. A Péntek 13 egy slasher horror, mégse szarik be rajta az ember. Még csak nem is nyomasztó. Én ugyanúgy megnézem az ijesztgetős horrorokat is, de jobban csípem a komolyabb, nyomasztóbb stílusúakat. (Rosamery's Baby, The Thing stb)

A Ragyogás pedig az egyik legtúlértékeltebb film a kategóriájában; a könyv sokkal jobb.

Most is vannak jó horrorfilmek, habár nem kapnak akkora figyelmet mint régebben. Elég csak a francia újhullámos horrorokra gondolni.

Ugyanakkor szerintem lehet jó kísértetes filmet is csinálni, ha jól fel van építve. (Más világ)
Lovi Tommy
6 | Lovi Tommy 2011.07.15. 18:41
Az tény hogy jobb a Ragyogásból a könyv dea film se rossz. s általában Jack Nicholson játéka miatt emelik ki a sorból. Miért nem ütik le? a kisfiú? vagy a felesége aki valószínűleg szintén nem egy erőművész s minden hibája ellenére szerintem szereti a férjét?
Retee
7 | Retee 2011.07.18. 15:08
A két Ragyogást kár összehasonlítani sztem. Kubrick leszarta King cuccait, kb újraírta az egészet. Szerintem nem kicsit jól. Én szeretem mindkettőt, mert az egyik inkább dráma, a másik meg egy nyomasztó thriller.
Jó horror meg azért nincs, mert A. korhatár miatt kevesebb a bevétel B. mindenki torrentezik. Pedig rengeteg pénz kell ahhoz, hogy egy igazán jó forgatókönyvet, rendezőt, meg persze szereplőket igazoljanak le.
Ráadásul a nézők is túl vannak képezve, annyi horrort/thrillert láttak már, hogy minden elképzelhető végkifejletre, vágásra, hangra, fordulatra stb-re felkészültek lelkiekben, ami egyáltalán nem tesz jót az ügynek.
Gobiakos
8 | Gobiakos 2011.07.18. 15:43
Én speciel az Eden lake-et tudom ajánlani, nagyon jó pszicho-s jellegű horror/thriller. IMDb-n jelenleg 6.9-en áll, de pölö a Videodrome oldalán 8 pontot kapott a 10-ből és itt a Dome-on is többen dícsérték, elismerték ezt a filmet, köztük természetesen én is. Tegyél vele egy próbát, hátha...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.