Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Unlimited Detail - álom, vagy valóság?

rootshaper | 2011.08.07. 12:16 | kategória: játék | 0 hozzászólás

Tegnap este esett meg velem az, hogy szemeim elé került egy érdekes videó, melyben egy merőben új, valós idejű renderelési módszert mutat be egy - mondjuk ki - idegesítő fazon. Ez a renderelési mód leginkább az orvosi képalkotásban használatoshoz hasonló, ugyanis poligonok helyett részecske felhőket használ a tárgyak és a táj megjelenítéséhez. Azonban, mint tudjuk, az egyik leginkább erőforrás igényes aspektusa a mai játékoknak, a részecske rendszerek megjelenítése. Ha van is egy erős hardvered, akkor is belefuthatsz olyan részecske fizikával megjelenített füstökbe, vagy tüzekbe, melyek kiakasztják a csillagászati áron vásárolt gépezetet.
Azonban a videóban azt állítják, hogy megtalálták a módját annak, hogy ezeket a részecske modelleket végtelen számban lehessen elhelyezni a terepen, ezzel gyakorlatilag végtelen részletességet biztosítva a megjelenítéshez. Ezt viszont nem kötik az orrunkra, hogy mégis hogyan sikerült elérni, csak törődjünk bele, hogy ez van és király. Itt kezdtem el kicsit kételkedni, mert oké, hogy új technológiáról van szó, de azért pár zsíros részlet napvilágot láthatott volna már róla, attól még nem fogja ellopni mondjuk John Carmack az id Tech6 motorjához.
De tegyük fel, hogy ez lehetséges és éveken belül akár még el is terjedhet a dolog. Mi következhet az után? Mi lesz akkor, ha a virtuális világok, ahogyan a miénk is, részecskékből fognak állni? Mekkora távlatokat nyit ez meg a grafikusok és fejlesztők előtt? Gondoljunk bele abba például, hogy a végtelen sok részecskéből álló fűszálat akár mikroszkóp alá is tehetjük, valós időben, és megtekinthetjük a részecskéket, melyekből áll. Vagy akár, mint egy fraktálnál, végtelenségig közelíthetünk a talajra, hogy aztán újabb és újabb részleteket fedezhessünk fel. Eltűnnének a csúnya, sprite-módszerrel megalkotott hátterek és a mindenféle 2D növényzet, helyette teljesen körbejárható, gyakorlatilag élő környezetet kapnánk. A lehetőség tényleg kecsegtető, az ötlet is díjazandó, de annyira kevés az információ róla és ehhez képest pedig akkora volumenű fejlesztésről van szó, hogy azon csodálkozok, miért nem hallottam én még erről? Miért nincs ezzel tele minden újság és online médium?
A kérdésre a választ tőletek szeretném megkapni, és arra is kíváncsi vagyok, ti hogy viszonyultok a dologhoz?
Az pedig még egy kérdés lenne, hogy szerintetek miért egy autistával olvastatták fel a marketing szöveget a technológiához? :)

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.