Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Egy dolgozik, a többi nézi

rootshaper | 2011.08.29. 19:17 | kategória: agyfasz | 21 hozzászólás

a nagy magyar valóság következik most, pár keresetlen mondatban. mindenki ismeri a szituációt, mikor egy emberke ássa a gödröt - bár nem érti, minek - a többi pedig "várja, hogy odaférjen". ez a helyzet áll fent most nálunk is, csak lakótelep kiterjedésben, és egyre csak durvább lesz.

július vége felé hazafele jöttem délután, és azt vettem észre, hogy két kantáros gatyás, bohócorrú és furcsán dülöngélő jóember aláássa a járdát a házunk bejárata mellett. gondoltam megkérdezem már, hogy ugyan mi a tervük ezzel az elfoglaltsággal, a válasz pedig meglehetősen titokzatos volt: "majd ki lesz írva!"

rá pár nappal valóban ki lett írva, apró betűkkel a bejáratra tapasztva, hogy itt bizony az XY megbízásából, ettől eddig a házig, augusztus elsejétől egészen augusztus 31-ig távfűtés korszerűsítés fog történni. már előre örültem, ugyanis a csövek jellemző módon a járdák meg utak alatt futnak. nem nehéz levonni a következtetést, hogy ezeket szépen fel kel verni és erre még 2011-ben sincs olyan mód, hogy az ne bassza szét a telepen lakó, megközelítőleg 1000 család agyát.

végül elkezdődött. Pista meg Sanyi megérkeztek a betonköszörülő szörnyeteggel - mea culpa, lövésem sincs mi a neve, de kurva hangos - és elkezdték végignyesni a járdát középen. reggel hétkor. szombaton. gondoltam ez kicsit azért masszív így másnaposságra, leszaladtam frissen és üdén, egyszál alsógatyában, hogy úgy mi a tervük ezen a mai napon? meddig gondolták ezt művelni? és akkor Pista végigmutatott a neonzöld szaggatott vonalon, ami olyan 310 méteren keresztül szelte ketté jó öreg járdánkat. "na, ez a feladat mára oszt iccse vagyunk!"
azt már meg sem mertem kérdezni, hogy holnap is jönnek-e, nem kell, hogy előre elcsesződjön még a vasárnapom is. de jöttek. és már nem azzal a köszörűvel, hanem a légkalapáccsal, hogy amit felnyestek, verjék is szét.

a legszebb az egészben az, hogy mindez tart úgy 2-3 órán keresztül, aztán halálos csend honol. de nem csak hétvégén, minden tetves nap! reggel 7-kor úgy döntenek, hogy ők most légkalapácsolnak, szórakoztatják vele magukat pár órácskát, és mikor már a halottak is felébredtek, elmennek haza. én meg mehetek dógozni.

mára már mindegyiküket ismerem név szerint, sőt, még a biztonsági őrt is, aki esténként a munkagépekre vigyáz. szeretnek ordítva kommunikálni egymással.

na, de térjünk a tárgyra, ugyanis hivatalosan a felújítási munkálatoknak pár napon belül be kéne fejeződnie, de tegnap reggel még sikerült arra kelnem, hogy a másik utcát is úgy gondolták, hogy ketté kéne vágni, ha már így belejöttek, ma meg azt verték rongyosra. indulóban itthonról összefutottam az egyik Bélával a sok közül, gondoltam megkérdezem már, hogy osztán hogy halad a folyamat? kész lesznek holnaputánra? erre Béla kedélyesen kuncogott egyet, majd közölte, hogy "óóó... bár úgy lenne! itt basszuk a rezet vagy még két három hónapig!"

nem tudtam osztozni Béla jókedvén, tekintve azt, hogy 2-3 hónap múlva már havazni szokott, esetenként. arról nem is beszélve, hogy a meleg víz elzárások napi rendszerességűek és még most a 40 fokban hagyján jeges vízben fürdeni, de 1 hónap múlva már kurvára nem leszek hajlandó.

szóval most úgy állunk, hogy több a luk a környéken, mint a járható út, minden létező távfűzés csövet feltártak egyszerre, nehogy félbe lehessen hagyni, ha beköszönt a fos idő. sehol egy új cső, még csak meg sem hozták őket, de Béláék elvannak, azt csinálják, amit szeretnek, túrják a fődet, esznek, isznak, jól mulatnak és még pénzt is kapnak érte. nekik aztán tökmindegy, mikor végeznek.
idén, vagy jövő szeptemberben.

Hozzászólások

Aryx
1 | Aryx 2011.08.29. 21:48
na ez egy olyan frappáns beszólás lesz most, amit vagy magadra veszel, vagy nem; igazából mind a 20 milliárd embernek szól, akik ilyen bejegyzéseket írnak:
Magyarországon minden szar. Szar a távfűtés, és menjenek az anyjukba, hogy nem csinálják meg. Bezzeg külföldön nincs ilyen! Költözök ki Afrikába bazmeg, ott legalább a távfűtést sem ismerik.
(1 hónappal később...)
Micsodaaa?! Távfűtés-korszerűsítési munkálatok? Itt, a saját utcámban!!? NA A K####### #### ##### ##### TI ALJA ######!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mi az, hogy dolgoztok? Baszki, én itt döglök a gép előtt, hol a klímaberendezés romlik el, hol a házimozi-szettem egyik hangfala a 16.1 közül, f#szom kivan, bezzeg ők a szabadban, luxus körülmények közt a tűző napon szórakoznak a légkalapáccsal!! Ezek a kib#szott kétkezi munkások veszik fel a mi millióinkat, miközben én keményen dolgozok, tegnap is 100 e-mailt küldtem el a melóhelyen, hogy aztán este lerészegedjek (a kib##### asszony miatt, ő tehet mindenről!) ROAAAAAAAAAARRRRRRRRRGGHH!!!!!!!!!!!!!! Itt a telihold... ne, ne, nem akarok átalakulni!! NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!
2 | rootshaper 2011.08.29. 22:02
eloszor is :D

masodszor: semmi baj nem volt a tavfutessel, soha meg csak csotores sem volt. most, hogy baszogatjak, minden masnap nincs melegviz.
a bejegyzes inkabb arrol szol, hogy ha en nem csinalom a dolgomat, kirugnak a budos picsaba, ennyire egyszeru. ezek meg igy tengnek lengnek, hol sort isznak, hol szalonnaznak es mindig csak EGYETLEN EGY dolgozik. altalaban ugyanaz az egy. es ez kibaszott undorito. ha mind csinalna a dolgat, ahogy azt kellene, akkor mar reg kesz lennenek vele, es nem most kezdenek meg felasni a szomszed utcat is, hogy "ja, ott is van cso a foldben, elfelejtettuk".

az egyik okostojasnak meg a munka kezdeten en mutattam meg, hogy hol megy a tavfutes vezetek, mert ott szokott folotte elolvadni telen a ho. a terkepe alapjan nem talalta meg, felastak vagy 4 savban fakat, bokrokat, jatszoteret, ami epp az utjukba kerult. azokat ki fogja visszatelepiteni? gyanitom nem ok... hanem mondjuk senki.

biztos kurvaszar nekik ott kint dolgozni ketkezi munkat. ha ennyire szolidaris vagy veluk, akkor csinald te is azt. en inkabb tovabbtanulok addig is, es 100 email elkuldesebol keresek annyit, mint ok a legkalapacsolassal 8 oraban. mindenki csinalja, amihez ert. de ezek meg ehhez SEM ertenek...

nem vettem egyebkent magamra, csak rosszul ertelmezted a bejegyzesemet szerintem. igy mar stimm?
gonosz
3 | gonosz 2011.08.29. 22:06
Öööö lehet hogy volt valami általam jelenleg fel nem fogott mondandó az írásodban de szerintem neki nem magával a munkálatokkal volt baja hanem azzal hogy az azokat végző emberek gyakorlatilag nem is dolgoznak.Minden nap 3 órát (részegen, ordítozva) aztán annyi.Utána meg abbahagyják(ezt most jól írtam?Sose tudom eldönteni).Ahelyett hogy napi 8 óra munkával befejezték volna a kiírt időre és akkor nem kéne 1 hónapon át korán ébrednie az ott lakóknak (még hétvégén is) és nem kéne sokszor meleg víz nélkül lenniük (ami azért valljuk be,eléggé az alapdolgok közé tartozik egy magát normális/civilizált/fejlettebbnek tekint(het)ő országban).
4 | rootshaper 2011.08.29. 22:12
gonosz, rátapintottál a lényegre. amég ott a művezető reggel, addig csinálnak ezt-azt, aztán gondolom lelép mert más beruházásokon is dolgoztatja ezeket a fajankókat, és onnantól elszabadul a pokol. vagyis nem, mert elhúznak, meg lébecolnak.
Aryx
5 | Aryx 2011.08.29. 22:20
Stimm, stimm, 2 & 3, kicsit én is félreértettem, meg ti is engem, pedig megértés az élet célja. A bejegyzés afféle ihletet adott arra, hogy szépen felvázoljam a nagy magyar valóságot: ha valami elromlik, az a baj, menjen az anyujába és mondjon le, ha megjavítják, akkor anyátok és brummbrumm ombudsman. Bezzeg külföldön nincs ilyen!

________
Ettől még a konkrétan bejegyzéssel 1-2 ponton egyet értek, leginkább ami magát a szervezettség-részét érinti. Azt viszont erős túlzásnak érzem, hogy megfizetnék őket (lehet, pont emiatt szarják is le, de hát a zsoldosmunka ezzel jár).
rs: eddig szinte csak kétkezi munkákat végeztem... talán ezért is a... hm, szolidaritás. Azóta megbecsülöm, ha valaki felépít egy házat, avagy lebontja a belvárost stb. Az meg megint más kérdés, hogy a dolgozó embert körülvevő nézősereg rokonokból meg 10 éve munkanélküli haverokból áll; elegendő létszámmal valszeg nem nézik az ellenőrök, ki van bejelentve és ki nem. De ez megint szervezettség-kérdés.
cygary
6 | cygary 2011.08.29. 23:12
Én nem leszek olyan markáns (arrogáns? :D) mint Aryx, de én is úgy gondolom hogy nem ezeken az embereken kell leverni a balhét. Hidd el ők sem jókedvből kelnek fel hajnali 5-kor, hogy 7-kor már az ablakod alatt verhessék a betont, és azt is nyugodtan hidd el hogy nem feltétlen miattuk csúsznak hónapokat a munkák. Vagy el tudod képzelni hogy a befektetők csak ölbe tett kézzel ülnek azon hogy nem dolgoznak? A komoly beruházásoknál nincs ilyen, mert ütemtervük van, betartatják a dolgot és persze nem utolsó sorban emberi körülmények közt dolgoznak, emberi bérért. Ha engem kivágnának minimálbérrel a tűző napra dolgozni: Őszintén szólva én is szarnék bele.
7 | rootshaper 2011.08.29. 23:21
de nincs bennük annyi, hogy ha már ki vannak hajtva a napra dolgozni - az, hogy most azért mert nem tanultak, vagy mert ennyi a képességük, teljesen irreleváns - akkor csinálják meg azért a pénzért, amit kapnak. mert nem magukkal kúrnak ki, hanem mindenki mással, és ez szemétség. én is mondhatnám, hogy havi 80-ért leszarom, hogy Józsi gépe nemmegy, és visszaadom neki úgy, ahogy hozta. lehet, hogy én csak Józsival baszok ki, de engem kiraknak abban a pillanatban. ezek meg süttetik a hasukat, láthatóan nem érzik rosszul magukat, mert megy a fütyörészés meg a poénkodás, aztán még fizetik is őket azért, hogy nekünk kétnaponta szarrá kelljen fagyni este/reggel a zuhany alatt, hétvégén meg ne tudjuk kipihenni az egész hét szarságait...

önző geci vagyok, tudom én, de nem vagyok képes elnéző lenni velük szemben. a házunk előtti gödör már egy hónapja tátong és a csövek benne már nem látszanak a beledobált szeméttől, halál komoly! le is fényképezem nektek holnap, hogy milyen állapotok vannak és mennyire kurvára nem történik semmi. de természetesen a fővállalkozó is bekaphatja, meg úgy az egész akik csinálják... van kint egy telószám, majd felhívom érdeklődés gyanánt, hogy mégis mik a terveik az év hátralevő részére.
Barthezz
8 | Barthezz 2011.08.30. 08:32
Elég sokat utazom Zalaegerszeg és Budapest között, s mivel az M7-est Nagykanizsa felé bővítették tovább, így Balatonszentgyörgyig a 76-os főúton kell menni és onnantól lehet rácsatlakozni az autópályára. Nos, ez a 76-os főút anno elég rosszul került tervezésre, rengeteg kanyar, szinte végig csak 1-1 sáv, azok is meglehetősen szűkek, előzni így alig lehet rajta. Emiatt tavaly tavasszal belekezdtek a Zalaegerszeg és Zalacsány közötti szakasz teljes felújításába. Eddig szép és jó lenne a történet...

A dolog egyik szépséghibája, hogy ez kb. annyit jelent, hogy szélesítik az utat a legtöbb helyen, ami nem jelenti azt, hogy az összes szükséges helyen 2 sávosra is bővülne, vagy levágásra kerülnének a nagyobb kanyarok (ezt ígérték pedig a munkálatok kezdetekor). A másik szépséghiba pedig az, hogy immáron a 2. nyár telt el a felújítás kezdete óta és a felénél sem tartanak a munkálatok. Majdnem másfél éve csigatempóban, 40-es sebességkorlátozással lehet hajtani ezen a kb. 30 km-es szakaszon, felmart aszfalt, rengeteg félpályásra szűkített szakasz és óriási, tengelytörő zökkenők és kátyúk (a régi és az új aszfaltok, illetve a felmarások találkozásánál) közepette. Áldatlan állapotok uralkodnak, egy kínszenvedés itt végigautózni. Külföldön ezt a felújítást fele ennyi pénzből, fél év alatt megcsinálták volna (a terv itt is fél év volt), úgy, hogy végig 2 sávosra bővítik az utat és levágják a nagyobb kanyarokat. Mi most kapunk ehelyett egy félmegoldást, ami nem oldja meg mindenhol az előzési problémákat, cserébe pedig ki tudja, még hány éven keresztül kell a félig szétvert úton autóznunk, egy jó 15-20 perccel meghosszabítva ezzel a budapesti utakat, az autókat meg folyamatosan kitéve a tengelytörés, defekt veszélyének. Jó szokás szerint azokon a szakaszokon is kint hagyják a 30-as, 40-es táblákat, amik már csodával határos módon elkészültek, ezeken a helyeken pedig rendszeresen mérnek és büntetnek a rendőrök...

De említhetnépm a 4-es metró kálváriáját, az emiatt már 5-6 éve széjjeltúrt budapesti főtereket, a Margit-híd elhúzódó felújítását, vagy a legaktuálisabbat, a 3-as metró Határ út és Kőbánya-Kispest közötti lezárását a végállomás átépítése miatt, ami természetesen nem készült el határidőre, így iskolakezdéskor óriási tumultusra lehet majd számítani ezen a szakaszon.

Ebben az országban soha, semmi nem készül el határidőre, a csúszások időtartamai általában a projekt teljes tervezett időtartamának többszörösét is elérik, 2-szer, 3-szor akkora költségvetésből dolgozunk, mint külföldön bárhol és az elkészült úttal, építménnyel is utána sorozatos meghibásodások történnek.
Erről pedig nem a munkások tehetnek, amit kapnak ütemtervet, azt el kell végezniük. Ha a lábukat lógatják, az azért van, mert nem tud továbbhaladni a munka (engedélyre, építőanyagra, új utasításra várnak, vagy csak simán a rossz időjárásra fogják). Engem inkább ez zavar az egészben, hihetetlen, nekünk miért nem megy soha semmi, ami külföldön semmi problémát nem okoz...
Barthezz
9 | Barthezz 2011.08.30. 08:53
A zárszót lehagytam: A problémafelvetésed jó, csak rossz oldalról közelítetted meg a probléma okát. Nem a munkások tehetnek ezekről az áldatlan, elhúzódó állapotokról, hanem náluk jóval felsőbb, magasabb körök. ;)
10 | rootshaper 2011.08.30. 10:35
azért azt ne mondd, hogy a mellékelt ábra Sanyiról nem zat példázza, hogy maguk a munkások is ludasok a dologban? itt is ugyanez megy, körbeállják lapátokra támaszkodva Bélát és nézik ahogy ás. egész nap. vagyis amíg az a 2-3-4 óra tart és csinálnak valamit, aztán felszívódnak. ma például nem is jöttek, most dumáltam asszonnyal, otthon van és semmit nem csinálnak. pedig nincs ünnepnap meg semmi, csak egyszerűen ma nem csinálják, mert oly sok idő van még a határidőig... ja várjál, nem is, egy kurva nap van hátra!!!

aztán persze a fejétől is bűzlik a hal nyilván, de nem csak az a része büdös... vissza lehetne ezt vezetni a munkásoktól egész a kormányig, de nekem leginkább ezzel a magya mentalitással van a bajom, hogy bassza meg mindenki, leszarom én, mit dógoztatnak ezek engem a tűző napon, NEM CSINÁLOM MEG! és megteheti, mert nem rúgják ki, egyre több az értelmiségi aki továbbtanul és egyre kevesebb a bazaltagyú paraszt, aki jó földet túrni. ehhez is kellene egy bizonyos intelligencia szint, hogy felfogják azt, hogy nem maguknak csinálják ezt, hanem annak a 600 családnak aki mindezek körül élni próbál. de ez nem jut el az agyukig, nekik csak annyi van meg, hogy nekik mennyire rossz mert éhbérért nem kell csinálniuk gyakorlatilag semmit, nem köti őket a határidő, csak úgy néha fúrnak kicsit, ha épp úgy van. és ez kiborító.
Pras
11 | Pras 2011.08.30. 12:42
Függetlenül attól, hogy mivel értek egyet és mivel nem, őszintén megdöbbentő az az arrogancia, ami süt belőled a "bazaltagyú parasztok" irányába.
Aryx
12 | Aryx 2011.08.30. 15:54
Pras: +egy, bár ha megnézed, sztem annyira nem is megdöbbentő ez a mentalitás. Mondhatnám úgy is, hogy "ismerős". :) Sajna aki sosem vett kézbe kalapácsot, attól nem várható el, hogy valamennyire is becsülje a bazaltagyú parasztok munkáját. Tudom jól, hogy ez a bejegyzés elvileg nem erről szól, mert rs munkásai semmit nem csinálnak, de asszem, erre is már válaszoltam párszor (#5-ös vége, ahogy nézem).
De tényleg durva, hogy még ennyi ismeretterjesztés után is folytatódik a szidalom az ork parasztok felé, akiknek elvileg 2 klikkelés után csak annyit kéne mondaniuk, hogy "work, work", és pikk-pakk rendbe tennék a dolgot. Mellékesen (bár sztem ezt is leírtam) azért nem rúgják ki a lazsáló orkokat, mert nem is vették fel őket. Az ellenőrök, akik hetente 1 alkalommal (random napon) megnézik az építési munkálatokat, tényleg szó szerint csak megnézik, és mennek is tovább. Sanyinak vagy Bélának meg kell a munka, és ha ehhez 6-7 fős, munkásnak álcázott nézősereget kell maga köré gyűjteni, ám legyen; enélkül még ennyire sem haladna a munka.
Másik esetben az a forgatókönyv, hogy Sanyi/Béla napi 7x rácsörög a főnökre, csak hogy végre megkapja már a következő instrukciókat. Ha a 7. hívásra fel is veszi a főnök, nem biztos, hogy tud értelmeset mondani. Majd holnap megbeszéljük, addig csináljatok valamit.
Ha valamit itt szidni kell, az a rendszer.
(végső magánvélemény, ami senkit nem érdekel: öltönyös kezében eddig még miért nem láttam soha könyvet? Telefont, laptopot vagy pda-t igen, de könyvet még soha, akárhogy is próbálom felidézni, nem megy. Le kéne szokni arról, hogy az iskolai végzettséget tekintjük az intelligencia mércéjének; meglepődnél, ha tudnád, mennyien vannak, akik nem a csökkent agyi kapacitásuk miatt hagyták félbe középiskolai tanulmányaikat.)
Juraviel.Ihuan.Bedvin
13 | Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.08.30. 16:20
Húh, ne haragudjatok, de most nem sok energiám van, így kedvem se végigolvasni (ez pedig igen ritka nálam!) a beszélgetést.

Viszont a képről ez a videó jutott eszembe:

http://www.youtube.com/watch?v=ll2bzay7Kko

:D
14 | rootshaper 2011.08.30. 16:32
Aryx: vagy azért nem kapkodnak, mert órabérben vannak. minél tovább húzzák, annál többet kaszálnak.

az pedig hatalmas tévedés, hogy soha nem emeltem fel kalapácsot a kis kezemmel. vilanyszerelő a szakmám - bár már rég nem dolgozok benne - és számtalan házat véstünk rongyosra, számtalan földkábelt fektettünk, számtalan motorvezérlést csináltunk, és mindet időre. éhbérért. tűző napon. tudom milyen kint dolgozni a napon és tudom, hogy valakinek ezt is meg kell csinálni, de könyörgöm, értsétek már meg azt is, hogy én miről beszélek. ha valakinek van egy csöpp kis esze, az rájön arra, hogy amit rábíztak, hogy csináljon meg, az nem a saját érdeke, hanem azoké, akik az adott közművet használják. esetünkben olyan 600 család, és igen ezt én is leírtam már párszor. ne mondjátok már, hogy az tök normál, hogy 4 ember miatt szív több ezer. ne mondjátok már, hogy legyek tök megértő Bélával, akinek biztos nagyon rossz a napon aszalódni és ezért megy haza, mint aki jól végezte dolgát.

nem tudok vele együtt érezni, kicsit sem, mert tudom, hogy ha valamit rád bíznak, azt igen is meg lehet csinálni normálisan, időre is. ezt is meg lehetett volna időre csinálni, ha csinálják és nem csak malmoznak meg isznak. mi soha nem ittunk munka közben - utána viszont duplán, de ez most lényegtelen. mi soha nem késtünk el semmivel, ha nem hozták időre az anyagot, elmentünk érte és kivertük a szállítóból, ha kellett. mindenre van megoldás, de aki lusta tetű és képtelen megmozdítani a valagát anélkül, hogy valaki a szájába rágja, mi a dolga, az szerintem nem való még földet túrni sem. ez a lényeg azt hiszem. és bocs, ha arrogáns voltam, de rohadt idegesítő az ilyen. engem legalább is bosszant. lehet, hogy más emberek másképp fogalmazták volna meg azt, hogy ez nagyon nincs rendben, de azt valld be, Pras, hogy ez kurvára nem oké így.
Aryx
15 | Aryx 2011.08.30. 16:55
rs: ok. az eddigi beszélgetést visszanézve az jön le, hogy sok mindenben ott az egyetértés, de a lényegi résznél szépen elbeszél itt mindenki a másik feje mellett. :)
Egyáltalán nem arról van itt szó, hogy szedj virágot Béláéknak, és hívd fel őket magadhoz, nehogy már a szabadban kelljen kocsmázni a munkaidő alatt. Részemről annyiban szeretném csak őket védeni, hogy erről sokkal inkább a "felsőbb körök" tehetnek. Itt MO-n, ha szervezettségről van szó, mindenki csak néz és vár, hogy most mi van. Olyan tehetségtelenek vagyunk szervezésben, hogy az már nekem fáj. Ha már Barthezz felhozta a 4-es metrót, itt egy példa, hogyan csinálják ezt a spanyolok. Mi szarok vagyunk, ez van.
Ha már munkánál tartunk, megjegyzem azt is, hogy dobtak már be engem is a mélyvízbe úgy, hogy azt se tudtam, ütnöm vagy vágnom kell, az instrukció kimerült abban, hogy találjam fel magam. Ha nézősereg tagja nem is voltam, azért ilyen nem 1x fordult elő a "karrierem" alatt.

Az meg sajnos már a legalapabb Murphy törvények egyike, hogy akárhova költözöl, a feletted lakó mindig a szombati hajnali 7-et tartja a legalkalmasabb időpontnak arra, hogy igénybe vegye a fúrógépet. Tipikus, de valahogy ezek ellen nem lehet mit tenni.
A villanyszerelés egyébként szép szakma. :)
16 | rootshaper 2011.08.30. 17:17
sztem az a baj, hogy a magyarok nem tudnak előre gondolkozni. egyszerűen képtelenek erre. csak vegyük alapul a metrós témát megint: megrendelték az új metrókocsikat, meghozták őket és mikor bepróbálták őket az alagútba, rájöttek, hogy NEM FÉRNEK EL EGY KANYARBAN! azóta is a kőbányai kocsiszínben dekkolnak és áznak, mert tető sincs felettük.

aztán ugye ott a 4-es metró, ami számtalan tök triviális hülyeség miatt állt már le - mármint az építkezés. ha egy icipicit megpróbálnának előre gondolkozni, már rég kész lenne és nem kéne oda-vissza csinálni a dolgot, nem kéne olyan helyen fúrni, ahol 2 centi föld van csak az út meg az alagút között, satöbbi.

de a legdurvább akkor is az, amit az alföldön műveltek az autópályával. egymás után van több olyan ALAGÚT is, amit egy ÖSSZEHORDOTT dombba építettek bele!!! aki nem hiszi, nézzen utána, alagút, felette 1 centi földréteggel a nagy büdös alföldön! most mondjátok azt, hogy ez normális.

oké, egyezzünk ki abban, hogy a felsővezetők szopjanak lovat. nekem úgy is jó, csak legyen már kész ez a szar.
17 | Gerry 2011.08.31. 16:56
Egy orok klasszikus Orkeny jutott eszembe errol (mert mint tudjuk a rendszerek valtoznak, a mentalitas nem).

"Velem történt meg egy híressé vált, mert kortörténeti anekdo­ta. És épp Sztálinvárosban.

- Jöttem megnézni, főmérnök elvtárs, hol is lesz a nagyol­vasztó. - Itt, író elvtárs, ahol most vagyunk. - De hát ez csupa gizgaz meg gyom. Mikor lesz ebből kohó? - Író elvtárs, szocia­lista rohammunkával augusztus huszadikán lesz csapolás. - Az ide két hónap, mérnök elvtárs, és még egy kapavágás sem történt. - Legyen nyugodt, író elvtárs. Augusztus huszadikán itt folyni fog az acél. Egyébként jól értettem?
Örkénynek hívják az író elvtársat? - Igen. - A gyógyszerész fia? - Igen. - A Csillag pa­tika tulajdonosáé? - Igen. - A méltóságos úré? - Igen. - Ja úgy. Akkor elárulom, író úr. Lófasz fog itt folyni, nem acél."

18 | Gerry 2011.08.31. 17:15
Meg egy kis adalek a magyar logikarol, tervezesrol, elorelatasrol, es munkatemporol.

A szulo haz meglehetosen jo kertvarosi reszen van Segeden, az utcaban kb. 7 eve ujra megcsinaltak az utat, leven a regi meglehetosen -?- tonkrement mar. Ez idaig teljesen rendben is van, tiszta orom, nagyjabol rendesen lebetonoztak. Aztan mikor rendesen megcsinaltak, bizonyos reszeknel szimpatikus csatornafedeleket epitettek bele - mar amennyiben a beton szetvagasa beepites, akkor azt csinaltak, nekem meglehetosen barbarnak tunt. De ez meg oke. Aztan kozvetlenul a tel beallta elott rajottek, hogy ok marpedig tobb fekvorendot akarnak a relative forgalmasabb utcaba, amibol a szuloi utca is nyilik, ezert szep koroket vagtak szamos ponton a betonba, hogy majd abba illesztik a fekvorendort. Aztan rajottek, hogy no, megiscsak van eleg fekvorendor mar azon az utszakaszon, igy szepen otthagytak a lyukakat. Nem nagyok, kocsival nem tudsz belemenni, ellenben mint tudjuk tunderien konzerval a befolyo viz, foleg telviz idejen. Komolyan ragyurtak a tartossagra.

Node, ez meg mindig nem veszesebb mint a magyar atlag. Aztan tavaly kisutottek, hogy valami csatornazast ujraraknak (megjegyzem, kabeleket akkor is lefektettek, mikor az utat megcsinaltak), ezert vigan szetbarmoltak az egesz utat, ami egyebkent kifogastalan allapotban volt. Az emlitesre se melto, hogy a sovenyt teljes mertekben letaroltak volna haz elott, ha edes egyetlen anyam nekik nem esik. Ettol a telekvedo akciotol azonban alighanem olyan sokkot kaptak, hogy bar a tervezet szerint oktoberig -?- el kellett volna keszulniuk, talan par honapja fejeztek be, vegul is. Azt pedig konnyen el lehet kepzeli milyen is lehetett egy ut, amin a betont szetvagtak, a tehergepek a sarat meteresre tornyoztak fel, es raadasul tel is van. Aki a ralli szerelmese, az imadta volna. Aki nem, az csak agyverzest kapott.

Azt pedig mar meg sem emlitem, hogy miutan a hazak elott az autobejarot, kovet, kavicsot lezuztak, mindezt alapvetoen csak annak potoltak, aki a sarkara allt, hogy ize, talan rendbe kene hozni. Aki nem, az csak nezhette, hogy miert szornak adott kavicsot valakihez, es hozza miert nem. A pici, puha magyar valosag, sok meglepo nincs benne, de meg is, tokeletes latlelet, hogyan csinaljunk iszonyatos plusszkoltsegeket elore nem latassal (hiszen igy ketszer fektetnek vezetekeket, ketszer betonozhatnak, stb, ahelyett, hgy egyszer megcsinaltak volna mindent; es hangsulyozom, nem evtizedes tavolsagokrol van szo, csak par evrol...), es hogyan basarintsuk szet masok eletteret jopar honapra.

Es abban biztos vagyok, hogy valami most is kimaradt, es kesobb minden kezdodhet elorol. Egy dolog miatt orulok: en mar csak hallomasbol szerzek tudomast ezekrol.
19 | rootshaper 2011.08.31. 17:52
Gerry, erről nekem is eszembe jutott egy sztori, kedves szülővárosomról, Kecskemétről.

mi is kellemes ki kertvárosi környezetben laktunk, még mikor odaköltöztünk javában földút volt és a homokban játszottunk nyaranta. egyszer történt azonban, hogy jöttek házalni, hogy mindenki pengessen ki 500k magyar forintot, és akkor lesz aszfaltos út. természetesen belementünk, mert azért az csak királyabb, mint ősszel, meg tavasszal a derékig érő dagonyában kisétálni a buszhoz, vagy használni az autót ebben az időszakban is. természetesen voltak egyesek, akik nem voltak hajlandóak kifizetni ezt az összeget, jellemzően ezek azok közül kerültek ki, akiknek három, vagy több autójuk is van/volt és ugye az aszfalt akkor is megépült, ha ők nem perkáltak... csak nekünk többet kellett. de ők ugyan úgy használják. na de ez most lényegtelen.

a legjobb az egészben az, hogy komolyan mondom, gyönyörű, precíz és igényes utat fektettek nekünk, középről kifele lejtett, hogy ne álljon meg rajta a víz és nem darabokban terítették le, hanem gyakorlatilag egy nap alatt az egész útszakaszt.

még alig kezdtük feldolgozni, hogy van rendes utunk, már jött a következő házaló, aki közölte velünk, hogy a derítő nem éppen megfelelő a szennyvíz elvezetésére, ezért a közeljövőben csatornázás fog folyni és ezért is természetesen fizetnünk kell, de hát a csatorna az jó, fizettünk. aztán gondoltunk bele abba, hogy nekünk már van aszfaltos utunk, hát mégis hogy tervezik ezt véghez vinni? természetesen úgy, hogy fölbontják az egészet középen...

ez meg is történt, végigmarták, felvágták olyan másfél-két méter szélesen, helyenként beszaggatták a nehéz munkagépekkel a szinte még meleg aszfaltot. aztán jöttek rá, hogy az nem elég, hogy középen fölbontják az egészet, minden házhoz be kell vezetniük ugye a csöveket... így nem csak hosszában, hanem keresztben is felnyesték az utat.

na, de rövidre fogom, megcsinálták, kész lett, meg minden, megfoltozgatták az aszfaltot, ahol felbontották. aztán jött az első autó, egyből be is szakadt az egyik csatornafedél, a kocsi megfeneklett a kátyún... majd mégegy, majd mégegy. újra felbontották, újra befoltozták... mostanra úgy néz ki az egész út, mint egy holdbéli táj, keresztezve egy foltokból varrt szőnyeggel. kábé hatféle aszfalttal van leterítve, némelyik bírja a hideget, némelyik nem.

így hát volt 1 hónapig aszfaltunk, azóta ugyan olyan, mint a földút volt, csak feketébb, meg keményebb. éljen :)
20 | Gerry 2011.08.31. 18:29
Mondom en, az Orkeny fele annekdota most, bo 50 evvel kesobb is ut, es meglehetosen biztos vagyok benne, hogy 50 ev mulva is utni fog es remekul leirja az akkori ungarischen allapotokat is. Az egy ilyen orszag. A kormanyok ronthatnak, vagy eppen javithatnak -?- sok mindenen, de a zemberek mentalitasan aligha.
21 | Pyrogate 2011.09.01. 02:05
szerinted hogy lesz itt 1 millió munkahely? vagy mennyit ígért a nagyfőnök:)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.