Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Andrzej Sapkowski - Vaják: Az utolsó kívánság

rootshaper | 2011.09.02. 18:22 | kategória: könyv | 6 hozzászólás

már lassan a főoldalon csak az én blogom bejegyzései láthatóak, de ez nem tántorít el attól, hogy most még egy sor gondolatot virtuális papírra vessek az aktuálisan elolvasott könyvről.

ez a könyv nem más volt, mint a The Witcher 2 után nem sokkal megjelent, első magyar nyelvű Sapkowski regény, az Utolsó kívánság. azt hiszem, nekem az lenne az utolsó kívánságom, hogy az összes többi is jelenjen meg kis hazánk nyelvén, ugyanis meglepően jó tapasztalatokkal csuktam be a könyvet az utolsó oldal átnyálazása után is.

a történet nem a megszokott módon bonyolódik, nem kapunk egymás után fűzött fejezeteket, az egész történet amolyan novelláskötet módjára alakul, rövidebb sztorikat olvashatunk kedvenc, fehér hajú szörnyvadászunk változatos életéből. azonban vannak amolyan összekötő szálak is, melyek mégis egy bizonyos szinten egymáshoz fűzik a történeteket és ez a szál nem csak a vaják fehár haja, hanem sok más karakter is felbukkan több fejezetben is, melyeket már a játékokból is ismerhetünk.
azt is észrevehetjük, hogy elég komolyan építenek a történetek a rég lefektetett mese alapokra. ilyen volt például a szépség és a szörnyeteg története, mely egy vérfarkas és a mellé apák által felkínált leányok képében köszön vissza a történetben; vagy épp a dzsinn és a csodalámpa esete, ami az utolsó kívánságot is maga után vonja.

nagyon rég nem olvastam már vérbeli fantasy regényt, de mikor Csuccser cimborám a kezembe nyomta ezt a könyvet, hogy megvette és egy nap leforgása alatt elolvasta, annyira magával ragadta a történet, úgy döntöttem, vissza se adom és már süllyesztettem is a táskámba. hazafelé nekiálltam olvasni és azon kaptam magam, hogy már a harmadik kört teszem a busszal és a könyv felénél tartok. nagyjábol ennyire lebilincselő a történet.

Sapkowski, ha lehet, még cifrább történeteket szőtt papíron, mint amilyennel a játékokban találkozhatunk, de ez biztos köszönhető annak is, hogy bármennyire is fejlettek manapság a játékok, egy könyvvel és az individuum fantáziájával nem vetekedhetnek. ezért javaslom mindenkinek azt, hogy ássa bele magát mélyebben is Geralt történetébe, ugyanis sok ködös kérdésre választ kaphat, melyek felmerülhettek a játékok kapcsán.

ha röviden kéne leírnom, hogy milyen volt a könyv, talán az lenne a legjobb szó rá, hogy olyan, mint a játékok, csak sokkal de sokkal részletesebb. a harcjelenetek kuszaságát leszámítva minden fantasztikusan jól passzol az ízlésemhez, annak ellenére, hogy fantasy-t leginkább azért nem olvastam az elmúlt 5-6 évben, mert elegem lett a sárkányokból meg az örökös kardozásból, hogy nem tudnak semmi jót és újat kitalálni. a lengyel írónak sikerült, nem is akár milyet.

Hozzászólások

1 | Madrac 2011.09.02. 19:32
Ilyen atirt meseknek ajanlom Niel Gaiman: Ho, tukor, almak cimu novellaskotetet. Nagyon aranyos.
2 | lord daniel 2011.09.02. 20:28
Rootshaper, meg kell mondjam igazán tanulságos blog lett, főleg az utolsó előtti bekezdést tartom annak. Rég óta gondolkodtam már, hogy nekem is be kellene szereznem a könyvet és erre hamarosan sort is kerítek ha Isten is úgy akarja. De ez a blogod megadta hozzá a kellő hangulatot azt meg kell hagyni.
3 | rootshaper 2011.09.02. 20:58
ohh köszi :)

célom az olvasás népszerűsítése egy olyan korban, amikor már-már ciki olvasni. :)
Juraviel.Ihuan.Bedvin
4 | Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.09.03. 09:21
Nos, ha szabad két könyvsorozatot ajánlani, ha már fantasy.

Az első, ami minőségben toronymagasan vezet, az George R. R. Martin A Tűz és Jég dala/A Jég és Tűz dala (ki, hogy fordítja). Olyan szintű jellem és világábrázoló képességekkel van megáldva az író, hamit keveseknél láttam. Idén jött ki az ötödik kötete a hétből, ezt jövő áprilisra fordítják le.

A sorozat annyira felvitte az érdeklődését, hogy folyamatosan újra és újra kiadják, mert fogynak a könyvek.

És Martin tényleg ott van minőségi fantasy csúcsán igen kevesekkel.

A másik Joe Abercrombie Első Törvény trilógiája, az első két kötete épp két hete vettem meg, a harmadik novemberben jön. Az első kötet végefelé tartok.

Eddig remek, sziporkázó párbeszédek, egy grandiózus törénet van kibontakozóban.
5 | rootshaper 2011.09.03. 12:17
nálam mindig is a scifi vitte a prímet, azokért vagyok oda meg vissza, viszont haverom a Dragonlance könyveket próbálja erőltetni, hogy azoknak álljak neki. vélemény róluk? szerintetek jók?

addig is ajánlok egy scifit amit most olvasok és szerintem sokak már túlvannak rajta, de Robert A. Heinlein-től az Angyali üdvözlet brutális. felénél tartok kb, de néha olyan dolgokba keveredik szegény marsbéli ember, hogy majdnem megkönnyeztem a buszon :/
Lovi Tommy
6 | Lovi Tommy 2011.09.03. 13:04
A Dragonlance sorozatot nevezném a fantasy popcornjának :) nekem ettől függetlenül személyes kedvenc, saját forgatókönyvön dolgozom, de a karakterek közül kettő, max három, akik jobban vannak ábrázolva, a többieknek van 2-3 jellemvonásuk. Viszont ha épp lehangolt az ember, szerintem fel tudja dobni kissé. Persze ha a Raistlin-trilógiával kiegészíted, máris jobb lesz :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.