Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Robert Charles Wilson - Pörgés

rootshaper | 2011.09.22. 14:01 | kategória: könyv | 2 hozzászólás

szerencsésnek mondhatom magam, mert az utóbbi időkben sorra olyan könyvek akadnak a kezembe, amiket képtelenség letenni és olyan hatást gyakorolnak az emberre, amit nem sok más tud ebben az életben. ilyen könyv volt a Pörgés is, amit 2006-ban - nem meglepő módon - Hugo díjjal jutalmaztak meg.

a történet kb. 35 évet ölel fel. főszereplői egy ikerpár, Jason és Dianne Lawton, gazdag családból származnak, de "rideg" neveltetésben részesültek; és ott van még Tyler Dupree, aki a Lawton birtokon él anyjával egy kisházban és Jason legjobb barátja. ekkoriban történik meg az elsöprő esemény, melyet később a Pörgésnek neveznek el: a csillagok eltűnnek az égről a holddal együtt és az éjszaka aznap este olyan hosszú, mint még soha. úgy várják a napfelkeltét, mint a messiást. látszólag minden rendben is van, a nap felkel, ahogy kell, de valami mégsem stimmel. a műholdak szépen sorban lezuhannak és úgy érnek földet, mintha már vagy legalább 50 évvel túlszolgálták volna tervezett működési idejüket.

a kérdés tehát adott, hova lettek a csillagok? hova lett a hold? miért jelentkezik mégis az árapály jelenség? és ha ez valami küldő erő behatása, kik érte a felelősök?

a történetet Tyler szemszögéből ismerhetjük meg két szálon, ami remek megoldás arra, hogy még izgalmasabbá tegye a történetet. az egyik szálon olyan dolgokat tudunk meg, amiket nem tudunk hirtelen hova tenni, de nem sokkal később a másik szálon megérkezik a magyarázat, aminek hatására akutt lúdbőrzés jelentkezhet, szinte oldalanként.

következetes, minden pontjában hihető és elképesztően nagyszabású történetet alkotott meg nekünk Wilson, amit megfűszerez egy kis hollíwoodi, soha beteljesedni nem akaró szerelmi szállal is. ez talán egyeseknek sok is lehet, de hozzá tartozik a személyiség fejlődéshez a történetben.

mindenkinek melegen ajánlom, akik rajongnak a tudományos fantasztikumért és azoknak főleg, akiket vonznak az apokaliptikus elgondolások. sok esetben félelmetes világvége hangulatot kelt a történet, azonban mégis mindig ad egy reményt, egy kapaszkodót, hogy azért mégsem annyira rossz a helyzet, mint amilyennek elképzeljük. meg egyébként is, csak nézőpont kérdése...

Hozzászólások

1 | Madrac 2011.09.24. 01:56
Megjelent magyarul a folytatasa is a Tengely, megvettem mar de nem volt alkalmam elolvasni. A kritikak szerint epp olyan jo, mint az elso.

Ha angolul is olvasol akkor ajanlom Guy Gavriel Kaytol a Tigana-t. Meg csak a felen vagyok tul ugyan, de eddig zsenialis. Fantasy es nem sci-fi ugyan.
2 | rootshaper 2011.09.24. 09:48
a folytatástól kicsit tartok, mert cimbora - aki ezt is ajánlotta - azt mondta, hogy a pörgéshez képest vontatott és sokkal kevésbé izgalmas. meg, hogy egy kaptafára készült. még gondolkozok rajta, olvasok pár kritikát mielőtt megvenném, mert nem akarok csalódni Wilsonban. így jó emlék :)

fantasy-től idegenkedek általában, de néha vannak kivételek (Witcher regény pölö. :))

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.