Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

Clive Barker - Kárhozat

rootshaper | 2011.10.17. 10:15 | kategória: könyv | 0 hozzászólás

nem sok műve jelent meg a horror - számomra - nagymesterének anyanyelvünkön, azonban a Kárhozat egy a kettőből. a másik a Korbács, melyet gyanítom, ha Barker neve szóba kerül és szeretsz olvasni, egyből vizionálsz magad elé. ha pedig már így szóba került a Korbács; ha azt szeretted, ezt is szeretni fogod, viszont ha a Korbácsot nem bírtad, ezt még annyira sem fogod.

hol is kezdjem ezt a kissé gyomorforgató, kissé misztikus regény ismertetését. talán a legelején, mikor még a második világháborúban járunk, Lengyelországban. ott történik az a szörnyű esemény, mely az egész könyv témáját alkotja: egy tolvaj leül kártyázni egy - a mondák állítása szerint örök veretlen - szerencsejátékossal. ekkor olyan események veszik kezdetét, melyek napjainkig nyúlnak el és egy bizonyos Whiteheadig érnek el, aki jelenleg a világ talán legbefolyásosabb embere.

hősünk egy börtönben sínylődik és Martin a neve... egyik tökegyforma napon, mikor "beszélgetésre" kell mennie a szokásos megaláztatásokért, nem a jól bejáratott börtönőrt találja a szobában, hanem egy Toy nevű idegent is, aki egy állást ajánl neki. testőrség lenne a feladat és ezt a bizonyos Whiteheadet kellene minden erőbedobással megvédeni, ám Marty még nem is sejti, milyen erők munkálnak a háttérben. végül kiválasztják az állásra és elutazhat a Whitehead birtokra, ahol remek bánásmódban részesül, bár a dolgok kezdenek egyre gyanúsabbá válni...

és itt van az a pont, hogy térjünk át kicsit más vizekre, ugyanis spoilerekbe nem akarok belefutni. a történet néha elég csapongóba megy át, egyik helyszínről ugrik a másikra, egyik karakter után a másikra és így amellett, hogy még követhető marad, sok személyiséget ismerhetünk meg a viszonylag rövid olvasmány alatt. személyiség pedig van bőven... kezdve Martyval, aki egy kissé naiv, de talpraesett legény. aztán ott van Mamoulian, aki maga a veretlen kártyás és az Utolsó Európainak hívja magát - később kiserül, miért teszi ezt. de ott van még Breer, aki egy hatalmas hústorony és a Pengeevők klánjának utolsó képviselője, nem mellesleg zombi ... és még sorolhatnám. de nem teszem, így is kicsit többet mondtam már a kelleténél.

a Csak Felnőtteknek felirat nem véletlenül díszeleg a borítón, ezt fontos még megjegyezni, ugyanis vannak kimondottan gyomorforgató jelenetei is a könyvnek. mivel egy fantasy-horror történetről van szó, így a vér és a belek nem meglepő dolognak számítanak, azonban olyan mélységekig ismerteti a szexjeleneteket is, hogy néha már nekem volt kellemetlen a tömegközlekedésen olvasni, nehogy valaki belepillantson, vagy ilyesmi...

összességében egy Barker-től megszokott, igen jó írásról van szó, bár nekem nem üti meg a Korbács szintjét. természetesen továbbra is áll, hogy akinek az tetszett, ez is fog, de akinek nincs közel a szívéhez Barker eddigi munkássága, az messze kerülje el, mert lehet, hogy az első fejezet után rituálisan égeti majd el a könyvet.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.