Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

rootshaper blogja

WRC 3 egy laikus szemével

rootshaper | 2012.10.21. 14:12 | kategória: játék | 3 hozzászólás

imádom a rally-t, ezt szögezzük le már az elején. ha van motorsport, amit képes vagyok nézni is, akár mint közvetítés, akár mint videójáték, akkor az a rally, hiszen csodálatos tájakon embert próbáló körülmények közt kell a pilótáknak bizonyítani, nem csak a megszokott unalmas körpályákon brümmögnek órákon keresztül. azonban nem vagyok szakértő, még csak jogosítványom sincs, így csak mint laikus tudok beszámolni a játék milyenségéről.

sajnos elég ritka mostanában a vérbeli rally játék, melyek közé a DiRT sorozatot már nem is merem besorolni, ám végre megjelent a WRC 3, mely a rally világbajnokságot hivatott a monitorunkra varázsolni. több-kevesebb sikerrel.

az ígéretesnek induló játék három részre tagolódik, melyből kettő amolyan bajnokság-féle és sima egyszemélyes versenyzés, a harmadik pedig természetesen a multi része a dolognak, mely elég vastagon be is van integrálva az egyjátékos kampányba is. így fel tudjuk tölteni a pályákon elért eredményeinket és összevetni azokat a haverok teljesítményével. nagyjából ennyit nyújt papíron a WRC 3, de lássuk azt, hogy ténylegesen mit produkál a Milestone terméke.

már a menüben elfog az az érzés, hogy valami nem stimmel. bárgyú, rajzfilm figura karakterek közül kell választani a kampány elején, ami igen nehéz feladat, ugyanis az összes karakter visszataszító és akárhányszor elindítjuk a játékot, mindig ő fog ránk vigyorogni a verseny előtt, így jól gondoljuk meg a választást és igyekezzünk a legkevésbé randa pilótára bökni. de már a bökés sem túl egyszerű, ugyanis a menü iszonyatosan lassan reagál mindenre, amit csinálunk. legyen az csak sima opció váltás, vagy belépés egy menüpontba. olyan érzésem van, mint mikor próbálnék haladni a 7-es busz megállójában, de esélytelen, mert 40-50 öregasszony torlaszolja el a járdát teljes szélességében és hiába tudok én hiperűrsebességre kapcsolni lábbal, ha előttem gyökkettővel döcögnek a birodalmiak legócskább hajói. ragacsos, és nehezen is átlátható ráadásul a menü, mely kifejezetten megkeseríti az egyesével a kocsiba pakolható tuning alkatrészek kiválasztását. a többi opció megnézésére már nincs is kedve az embernek, mert oda is csak beragad percekre, feleslegesen.

na de nagy nehezen sikerült elindítani a játékot, kezdődik a harc a tereppel és az időjárással, portugália és spanyolország területein. lehetőségünk van konfigurálni a járgányt kedvünk szerint, de pár óra játék után rá lehet jönni, hogy a négy panel közül elég lesz csak a body elnevezésűt használni és a fékerőt, a kormányozhatóságot, a sebességfokozatok távolságát, és a kocsi magasságát beállítani, a többi tökéletesen érdektelen és nem változtat szinte semmit a vezethetőségen. egy darabig aztán kellemes perceket is szerez majd a játék, mivel végre egy rally jelent meg, ráadásul PC-re is, így a rózsaszín köd kellőképp elhomályosítja a vezetési élmény gyatraságát és a kocsik furcsa fizikáját is. nem beszélve az igen hamar ismétlődni kezdő szakaszokról.

miután eltöltöttünk a játékkal pár órát, a kocsik egyre kevésbé kezdenek jó vezetési élményt nyújtani, a pályák pedig ahogy fentebb is említettem, ismétlődnek és nem hoznak semmi érdekeset. néhányuk atmoszférája egész jól eltalált és ez leginkább a finn rally pályáira igaz, viszont van sok, amit értetlenül bámultam és ilyen volt például mexikó, ahol többször kis városkákon át vezet az utunk, melyeket kizárólag 90°-os kanyarokkal láttak el. az unalom tetőfoka.

már megszokott, hogy bajnokságokon valami gyűjtögetésével (általában XP pontok, itt azonban az angry birds-hez hasonló csillagok) feloldhatunk addig elérhetetlen járgányokat, alkatrészeket, festéseket és versenyeket. ezek azonban tömény összevisszaságban és látszólag teljesen logikátlanul érkeznek, sokszor nem tudom követni, hogy melyik autó kategóriához mit unlockoltam már, és ekkor szépen jön a ragacsos menüben való böngészés és minden alkatrésztípus végigzongorázása, hogy lássam, melyikhez van új és melyikhez nincs. ha elég ilyen csillagot szereztünk már, akkor új területek bajnokságai válnak elérhetővé és itt is kapunk minden területre egy-egy nagymenőt, akit superspecial pályán kell megalázni.

hiába, mivel nincs más, jó játék a WRC 3 is, jobb, mint a semmi, de komoly fájdalmakat okoz a Colin McRae sorozat hiánya. próbáltak a Milestone-os srácok lopni innen-onnan, például a kapukat gázolós játékmódot a DiRT-ből, de az is elég vérszegény lett. sem túl nagy kihívást, sem pedig izgalmakat nem szolgál, csak amolyan nyugdíjas kocsikázás viszonylag szép tájakon. akinek ilyesmire van szüksége, vesse bele magát, de akik tényleg szeretik és tisztelik a rally sportot, azt hiszem jobb, ha messze elkerülik a WRC 3-at.

Hozzászólások

1 | ShuleyvA 2012.10.21. 18:24
Pontosan a túlontúl lapos hangulat, meg a ragacsos (? :D) menürendszer miatt kerget az őrületbe, mert... mert jelenleg nincs másik rallys játék. Oké, akkor vegyük elő a régieket... de ne már! Szóval, jah. Nem szar, ám nem is jó, de nincs más a piacon, ezért kénytelenek vagyunk ezzel szimpatizálni. :)
2 | rootshaper 2012.10.21. 19:05
többet érdemelne ez a sportág mint ilyen fércmunkákat, meg dirt-öket :( azt azért nehezen hiszem el, hogy a rally régen, Colin McRae idejében még menő volt és megérte jó játékot csinálni hozzá, ma meg már nem.
3 | goodboy007 2012.10.28. 11:09
"hiába, mivel nincs más, jó játék a WRC 3 is, jobb, mint a semmi,"
Na ez az, ami miatt még mindig megéri nídforszpíííd-eket csinálni évről évre. 0 élmény, semmilyen vagy idióta újdonságok és mégis megveszik rengetegen, "ha nincs ló, jó a szamár is alapon".
Én inkább játszom egy magyar pályán, Lada VFTS-sel az rFactor-ban, minthogy ezt a szart akár csak letöltsem. Nálam már ott elbukott a dolog, hogy a trailerek, gameplay videók alapján visítozós, fos hangja van a kocsiknak.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.