Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Shadowguard blogja

Harry Potter and the Half Blood Prince - Fél(?) könyvnyi játék

Shadowguard | 2009.07.05. 15:52 | kategória: Ismertető | 12 hozzászólás

Harry Potter and the Half Blood Prince

Itt az új film, meg is érkezett hozzá az új játék. Kíváncsi voltam a dologra, hiszen idáig a Harry Potter-sorozathoz készült játékok a negyedik rész kivételével egész szépen meg voltak csinálva és az első két résztől eltekintve a linearitást is próbálták mellőzni különböző mellékszálak, gyűjtögetések segítségével. Ez különösen az utolsó részre volt igaz, bár az néhány idegesítő minijáték nem volt éppen a kedvencem.

Érdekes kezdetek

A játék a könyvet ismerőknek kissé kacifántosan indul, de ezt már megszokhattuk a sorozattól. Van egy rövidke intró (a könyv első fejezete cirka fél percben), majd utána a szokásos oktatórész következik. Itt megtanulhatunk varázsolni, járkálni és seprűn lovagolni, majd következik egy újabb átvezető. Ezek után a roxforti birtokra kerülünk, ahol a cél a kastély. Menet közben pedig felszedhetünk párat az aktuális gyűjtenivalókból, amik a Roxfort címerei jelen esetben. Utána a szokásos átvezető---> ide menj---> oktatás---> átvezető--->ide menj. Persze aki türelmes az hamarosan megkapja a szabadságot, ami jelen esetben viszonylagos, hiszen a kastély bizonyos részei le vannak zárva és csak a főszálon haladva tudjuk őket feloldani.

A könyvet tessék elfelejteni!

Az egyik legnagyobb bajom a sorozattal a film harmadik része óta, hogy egyre kevésbé követi a könyv történéseit, ami itt még inkább tetten érhető. Harry unalmas lelki rágódásaira persze senki sem kíváncsi, de itt már sokkal nagyobb kihagyások és átírások vannak. A legnagyobb meglepetést számomra a karácsonyi szünetben történt támadás okozta, ami tuti nem volt a könyvben. De ugyanígy módosítottak más, fontos részeken is, amik pedig nem töltelékként voltak jelen, sokkal inkább a sztori kibontakozását segítették. Persze gondolom a film volt a mérvadó, de azért kicsit lehettek volna engedékenyebbek.

Kevesebb tölteléket, izgalmasabb játékmenetet!(?)

Valami ilyesmi járhatott az EA-s szakik fejében, ugyanis ezúttal nincsenek túlzásba víve a játékon belüli minijátékok. Sőt, ha az ember nem hajt rá az érmekre, akkor szinte nincsenek is. Van egy bájitalszakkör, ahol kétszer muszáj tevékenykednünk, a többi keverék opcionális és a főszál keverékeihez sincs köze. Ráadásul nincs is valami jól megoldva, többen panaszkodtak, hogy bizonyos esetekben alig lehet eltalálni az üstöt egy-egy főzettel vagy szilárd hozzávalóval. Persze kis gyakorlással ez megoldható, de az utolsó főzettől eltekintve mindent meg lehet csinálni első nekifutásra, amit a főszál megkövetel.
Aztán ott a régi jó(?) párbajszakkör. Ezeknek már kicsivel több a haszna, hiszen a címhez illően most lesz bőven lehetőségünk párbajozni (ami egy szinten túl már idegesítő) és egy-egy szakkör teljes elverése (kemény négy fő) után erősebb varászlatokat kaphatunk. Ezen felül csak a röpködés (szaknyelven kviddics) van még, ami a játék legrosszabb része. Egy fix pályán mozgunk és annyi a dolgunk, hogy repüljünk át a csillagokon, amik itt-ott megjelennek. Unalmas és bár elvileg ad pluszt a kötelező versenyekhez, de szerintem annyira ezek között sincs nehéz.
És persze ott van a már említett címer-gyűjtögetés. Ez bizonyos időközönként ad hasznos plusz képességeket is (jellemzően több életerőt párbajokban), de kimerül annyiban, hogy felvesszük, ledobjuk egy paddal/székkel a falról és felvesszük, esetleg egy párbaj keretében megnyerjük (ahol jellemzően mardekárosokat kell elverni). Uncsi...

Szép, szép, de már láttam...

A játék grafikájáról az előző rész motorja gondoskodik, ami ugyan ma is megállja a helyét (persze csak kategóriáján belül), de azért némi polírozást elviselt volna (én legalábbis nem látok különbséget). Az egyetlen bajom, hogy ezzel együtt a területeken belül sem történtek számottevő változások Sőt, mintha még kisebb is lenne a bejárható rész. Azért némi változtatást elviseltem volna, még akkor is, ha tudom, hogy az iskolát nem építik át minden évben... Így egy kicsit rókabőr szaga van. Külön vicc viszont, hogy az átvezetőkben a már begyűjtött címerek ugyanúgy szerepelnek. Apróság, de nem hiszem, hogy akkora fáradtság lett volna eggyel több videót csinálni...
A hangok ezúttal már angolul szólnak, ebben a részben már csak a felirat magyar. Ezzel nem is lenne bajom, bár így bizonyos esetekben mosolygásra adhat okot, hogy eltérnek a nevek. Ez mondjuk érthető, bár a varázslatoknál már kissé falsnak találtam a Stupor/Stupify és hasonló kombinációkat.
Az irányítás szintén nem sokat változott az előző részhez képest. Varázsolni ugyanúgy az egér veszett rángatásával tudunk, mindössze repertoárunk csökkent. A különböző helyeket pedig jelen esetben nem a Tekergők térképével kereshetjük meg (ez csak azt jelzi, ha új terület érhető el), hanem a Griffendél házi szellemét hívhatjuk segítségül, aki mutatja nekünk az utat. A sétákat lerövidítendő viszont kaptunk sprintet, ami ugyan lépcsőn nem működik, de hát ki látott már lépcsőn szaladó embereket... A kviddicsmeccsek irányítása sincs túlbonyolítva, csak repülünk a már említett fix pályán és az egeret mozgatva kerülgetjük az akadályokat. Ennyi...
Amolyan meglepetésként egyszer irányíthatjuk a szerelmi bájitalt ivott Ron-t is, aki szinte mindenhol szívecskéket lát, valamint egyszer a húgával kell seprűlovagolnunk, de ez édeskevés...

Vége is?!

A játék legnagyobb hibája, hogy szinte ez az eddigi legrövidebb rész. Közel 100%-os végigjátszással sem tartott az egész 7 óránál tovább. Ebben benne van az összes párbajszakkör (maximális minősítésekkel), az összes bájital elkészítése (szintén ötösre elvégezve), a repülőszakkör (mondjam?) és a 150 címerből is csak 6 darab hiányzik. Aki ezeket a mellékes apróságokat kihagyja az ennél kevesebb idő alatt is végigviheti a játékot. Persze utána még lehet kószálni a birtokon, de értelme nincs.
Mindent összevetve a HP6 nem éri el az előző rész színvonalát, nézzük akár a játékidő, akár a szórakoztatás szempontjából. Ezt figyelembe véve én nem igazán ajánlanám senkinek a játékot, a rajongókat is beleértve. Utóbbiak a könyvhöz képest történt változtatások miatt fanyalognának, más próbálkozók pedig a rövid játékidő és az egyszerű játékmenet miatt.

Pozitívum:
- HP! Érted? HP!
- Nincsenek benne idegesítő minijátékok...

Negatívum:
- ...sajnos másfajták sem
- Rövid
- Egyre kevesebb köze van a könyvhöz...

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2009.07.05. 19:48
A Harry Potter "család"ból egyedül csak és kizárólag a könyveket tudom értékelni, de azok kiválóak! A filmek - szerintem - kivétel nélkül szarok, mert bár önmagukban elmennének egy 5-6/10 felé, de mivel teljesen átírják a történetet, meg úgy mindent, nagyon gyengék. Játékok meg nem az én stílusom :-)
2 | ShuleyvA 2009.07.05. 20:13
Hozzám meg abszolút nem áll közel sem a könyv, sem a film, sem a játék. Abszolút nem tetszik ez a kreált fantáziavilág, de amint látom játékban sem vesztek vele sokat.
3 | Bud2 2009.07.05. 20:37
Jó az ismertető, csak pár dologgal nem értek egyet. A filmek és a játékok a harmadik részig kiválóak voltak. Remekül hozták a könyvek hangulatát és kiegészítették azokat. A három game még engem is rávett a játékra, pedig egyáltalán nem a kedvenc stílusom ez a fajta. Aztán a negyedik résztől kezdve erősen csökkenni kezdett mind a játékok, mind a filmek minősége. A negyedik részről készült játékra nem is pazarolnám a szót, annyira kalap szar lett nagyon mellélőttek vele a készítők. A két évvel ezelőtti hp5 talán jó is lehetett volna, hanem vágja tönkre az irányítás. Kb egy óráig bírtam vele..

Így azon kijelentésedet rögtön meg is cáfolnám, hogy az irányítás nem változott. Dehogy is nem, sokkal jobb lett amiért nagy plusz pont jár a fejlesztőknek. A grafika mondjuk ocsmány, ilyet kiadni 2009-ben(mondom ezt úgy, hogy általában a grafika nálam csak másodlagos szempont de ezt nézni is szörnyű néha)...

Szóval végül is látszik, hogy igyekeztek az EA-nál, de az olyan baromságok mind az egeres varázslás vagy repülés számomra igen nehezen tolerálandók. Végkövetkeztetésként azért mondhatjuk, hogy jó irányt vett a fejlesztés, de már csak egy van hátra(illetve lehet, hogy kettő hiszen a hetedik filmet is szétbontják) addig pedig nem hiszem, hogy sikerül olyan részt összehozni, ami felér a régiekhez. Az a baj, hogy túl későn kaptak észbe...

A filmről annyit, hogy nem várok tőle sokat, így végül is csak kellemesen csalódhatok. Az ötödik után, ami a mélypont volt talán csak jobb jöhet...
Shadowguard
4 | Shadowguard 2009.07.05. 20:50
Nem tudom, nekem nem volt bajom az irányítással. Kicsit szokni kellett valóban, de annyira azért nem volt vészes. Nekem idáig az és a harmadik rész a favoritom. Kicsit inkább az utóbbi, mert maximalista vagyok és a HP5 minijátékai kikészítettek. Mire mind sikerült...
A filmek közül nekem már a 3 sem tetszett. A vérfarkas nevetséges, a repkedő dementorok meg...
5 | Bud2 2009.07.05. 21:14
No igen, nekem is pont ez a kettő nem jött be. A vérfarkas ábrázolása, illetve az, hogy repültek a dementorok(meg a lélekelszívás sem volt az igazi). Egyébként meg szerintem egy rendkívül jól felépített, egyedi képi világgal rendelkező, több szempontból kísérletező(hiszen itt "változott" át pl a Roxfort is először),de mégis szórakoztató és jó film. Bár többször is elrugaszkodik a könyvtől, de mindezt teszi úgy, hogy nem lesz túl feltűnő és nem megy a szórakozás rovására(a negyedik és ötödik filmmel ellentétben). A zanzafej a Kóbor Grimbuszban például marha jó ötlet volt, mai napig jókat derülök a beszólásain. Rowling mondta is egy interjúban, hogy kár, hogy nem ő találta ki. :-)
6 | cherrydelilah 2009.07.06. 17:52
nekem tetszik, bár hamar meg lehet unni. viszont mikor puncsot kell csinálni lumpl-nak, a szódával nem enged semmit csinálni. és ott elakadok mindig. valaki? valami ötlet?
7 | cherrydelilah 2009.07.06. 18:18
nekem filmben a 3. részig tetszett, a 4.től már nagyon elmentek filmes világba, és sajna sok jó és fontos részt kihagytak. a játékban az 5. rész még jó volt, a 2. nem tetszett :S
Creativ3Form
8 | Creativ3Form 2009.07.14. 01:49
Engem a bájital készítés baszott fel idegileg, annak is egy bizonyos összetevője. Az, amelyiket fel kell rázni, mielőtt beleöntöm az üstbe. Ha csak egy milliméternyi mellé megy, füstől az egész és baszhatod, mert mire elhesegeted a füstöt majd újra felrázod a bájitalt, el is ment 20 másodperc az idődből, ugyanis bájitalt csak időre lehet. Harryék egy hónapig csinálták a százfűlé főzetet, de nekem max másfél percem van rá:-D
De ezt leszámítva nem volt rossz móka tekintve, hogy a harmadik rész (Az Azkabani fogoj) volt az utolsó, amit végigvittem.
Creativ3Form
9 | Creativ3Form 2009.07.14. 01:54
Upsz, szóval Fogoly...nem Fogoj:-S:-D
10 | paintkiller 2009.07.19. 13:59
sajnos ez az utolsó rész ha jól tudom...nagy kár mert ez vot az a "film család" amit mindíg szívesen megnézek de sebaj mert jövő hét csütörtökön megyek moziba megnézni a felmiet...kár hogy az utolsó rész...
11 | paintkiller 2009.07.25. 12:06
tegnap néztem meg a moziban és nem nagyon tettszett 2és fél órás filmből annyi derült ki hogy woldemortot csak úgy lehet knyírni ha elpusztítjuk a 7 horkruxot amiben a lelke egy darabja vann benn
12 | paintkiller 2009.07.25. 12:07
ja meg a hogy piton prof. a félvér herceg és hogy melfoy-ból halálfaló lett..

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.