25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

...Az északi csillag fényében

sHarris | 2009.05.31. 13:38 | kategória: zene

A Týr nevű, Feröer-szigeteki metálbanda 1998-ban alakult, akkoriban még teljesen más felállással játszották gitárral kísért viking történeteiket. Négy lemezük jelent meg a By The Light Of The Northern Staron kívül, melyek közül minden bizonnyal az első, How Far To Asgaard (2002) című album volt a leggyengébb. Ekkor még más énekelt, név szerint Pól Arni Holm, akit később, egy kétszámos demó erejéig Allan Streymoy váltott fel, akit úgyszintén kirúgtak a bandából, mivel nem tartották megfelelőnek a poszt betöltéséhez. Utódja Heri Joensen lett, aki azóta is a frontember.

Az egy évvel később megjelent Eric The Red album, már egy sokkal szórakoztatóbb, zeneileg is fejlettebb, komplexebb dalokkal operáló mű lett, olyan számokkal, mint a feröeri népdalfeldolgozások (Regin Smiður és az Ólavur Riddararós, esetleg a szintén fantasztikus, feröeri nyelvű, de nem népdal Stýrisvølurin), vagy éppen az együttes eddigi egyetlen dán nyelvű nótája, a Ramund hin Unge (melynek egyébként alapját szintén egy népdal adta). Ezt a Ragnarok követte 2006-ban, melyen összességében kevesebb volt az emlékezetes dal, ellenben az egészét tekintve a lemez az egyik legnagyszerűbb viking metal albummá tette (személyes kedvencek innen a Wings of time és a címadó dal).

Tavaly érkezett Land című korongjuk, mely nem teljesen hozta azt a szintet, amelyet a Týrtól (bizony, nem -től, mert az a "ý" nem a magyar "í" hangot jelöli, hanem az "ui" hangkapcsolatot) elvártunk volna. Vannak rajta nagyszerű zenék (Sinklars vísa, Lokka táttur, Brennivín), nyelvek terén is változatosabbak lettek (hiszen, a feröeri és angol szövegek mellett ónorvég és izlandi nyelvekkel is előrukkoltak), összességében azonban kicsit lapos lett az anyag.

Most pedig megérkezett az aktuális viking-dózis, a By The Light Of The Northern Star, mely, így pár hallgatás után...

Olvass tovább.

Rögtön az elején kapunk egy Hold the heathen hammer high című, zseniális dalt. Nagyon bíztatóan szól a nóta, a riff emlékezetes, az egész szinte sugározza az energiát, és tényleg egy viking harc közepén érezhetjük magunkat. A szövegek nagyon sokszor ismétlődnek, de ez inkább csatadal-érzést ad a tracknek, tényleg jól eltalálták az egészet. 5/5

A következő melódia a Tróndur í Gøtu címet viseli, aki egyébként egy Feröer-szigeteki viking volt (Kr.u.) 1000. környékén. A nóta a tagok anyanyelvén, az alapját adó személyhez hűen feröeriül íródott népdalon alapul, és, habár egy picit gyengébb az előzőnél, szintén nem egy átugrandó opusz. A kezdete zenei aláfestés nélküli rövid éneklése a refrénnek, ami a legjobb pár pillanat a dalban. Összességében hallgatható, sőt, kedvenc-gyanús számmá is válhat, egy idő múlva azonban unalmassá lesz. 4.5/5

Az Into the stormnak már a kezdete sem biztató, mint ahogyan az egész dal nem az. Eléggé unalmas lesz a vége felé, és még ha a refrén kicsit javít is rajta, egészen a gitárszólóig nagy esély van arra, hogy a lemez talán leggyengébb nótájának nevezzük ki, azonban a szólózás és az utána következő pár perc megmenti. 3.5/5

Remélhetőleg a harmadik dal nem törte kedvét senkinek sem, ugyanis megéri a Northern gate-et kivárni, hisz' az egyik legjobb Týr-nóta, kétségtelenül. Az együtténeklős része csatakiáltásokra emlékeztet, az első dalhoz hasonlóan, bele tudjuk magunkat képzelni egy viking háborúba. 5/5

Folytatásként van egy Turið Torkilsdóttir című feröeri szám (kiejtése felér egy nyelvtörővel, IPA szerint [ˈtuːɹɪ ˈtɔʃtʃɪlsˌdœtːɪɹ], bármit is jelentsen ez), mely elég erősen emlékeztet a Sinklars vísa nevezetű anyagra, csak egy picit lassabb, mégdallamosabb verzióban. Aki azt szerette, az ebben a dalban sem fog csalódni, ugyanolyan emlékezetes a refrén, mint az elején található együtténeklős bevezető. Nem is kapunk mást, mint amit a Týrtól várnánk: progresszív viking metalt, fülbemászó dallamokkal, hibátlan énekkel, és nagyszerű gitárszólókkal. Újabb maximális pontot érdemlő alkotás: 5/5.

A By the sword in my hand kevésbé fog ennyire megmaradni az emlékezetben, habár a kezdete erős, a refrén engem kimondottan zavar. Nem illik igazából a zenébe, mintha egy törés volna, ahogy belassul a ritmus. Ezért csak egy 4/5-tel tudom értékelni.

A Ride egy töltelékdal: unalmas, ötlettelen, bár a riffben van némi fantázia, összességében azonban nem sokat dob a nótán. Nem hiszem, hogy ezt kell tovább ragozni, szerintem senki sem fogja agyonhallgatni ezt a számot... 2.5/5

...a Hear the heathen call-al ellentétben, mely egy újabb nagy tempójú nóta. A lassú refrén itt is megtalálható, de legalább az egész banda egyszerre történő éneklésével, ami már sokkal jobb, mint amit a By the sword in my handnél tapasztaltuk. Az első dalhoz tudnám hasonlítani a nagy részét, a refrénben pedig az előbb említett hasonlóságot lehet észrevenni, csak természetesen jobban kivitelezve. Nagyszerű, dallamos szóló egészíti ki az am úgysem rossznak mondható számot, ez is megérdemli az 5/5 pontot.

Végül pedig a címadó By the light of the Northern Start hallhatjuk. A riff nagyon emlékeztet az előbb hallottra, az előzőnél is jobban megvalósítva. A Týr névjegyének számító gitárszólók és az emlékezetes refrén itt sem hiányozhatnak, az egyik legjobb nóta a lemezről. 5/5.

ÖSSZEGZÉS
Az oly fontos első benyomások, melyeket az albumról szereztem, nagyon bíztatóan hatnak, hosszútávon is hasonló eredmények gyaníthatóak vele kapcsolatban. Talán azt is mondhatnám, hogy az eddigi legjobb lemeze a Týrnak, nem hazudnék vele. A dalok sorrendje, véleményem szerinti élvezhetőség szerint, legjobbtól a leggyengébbig:
Northern gate
Hold the heathen hammer high
By the light of the Northern Star
Hear the heathen call
Turið Torkilsdóttir
Tróndur í Gøtu
By the sword in my hand
Into the storm
Ride


Zenészek
Heri Joensen - ének, gitár
Terji Skibenæs - gitár
Gunnar H. Thomsen - basszusgitár
Kári Streymoy - dob

Adatok
Műfaj: progresszív/viking metal
Dalok száma: 9
Teljes hossz: 43:26
Kiadó: Napalm Records
Kiadás dátuma: 2009. május 29.
Nyelv: angol, feröeri

VÉGSŐ PONTSZÁM
39.5/45 ~ 87%

Köszönöm, hogy elolvastad! :)

Utolsó módosítás: 2009.05.31. 13:43

Hozzászólások

anxius
1 | anxius 2009.05.31. 15:07
Nálam 10/10 az új album:)
Jó lesz ez az év, midjárt itt az új Korpiklaani is:)

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.