Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sityi blogja

Shank

Sityi | 2011.01.10. 13:13 | kategória: kisszínes | 6 hozzászólás

Robert Rodriguez 1995-ös kultfilmjének, a Desperadonak állít emléket a maga stílusosan brutális-humoros módján a Shank című játék. A film ugyebár leginkább arról szólt, milyen látványosan tudja "kiírni a forgatókönyvből" Antonio Banderas a rosszarcúak hadát, és tulajdonképp a Shankben sincs más dolgunk: végigballagva a pályákon minél technikásabban felszecskázni mindenkit, aki szembejön. A másik nagy tisztelgés a mintegy másfél évtizede még rendkívül népszerű 2D-s, oldalra scrollozós shoot'em up - beat'em up játékstílusnak szól, hiszen a játék ezen stílusjegyeket tárja elénk, csupán pixeles grafika helyett HD köntösben.
A sztori hasonlóan egyszerű, mint a filmben: Shank barátnőjét elrabolják, megerőszakolják és megölik(?), míg a főhőst vérbe fagyva egy égő házban hagyják. Valahogy Shank mindezt túléli, és egyetlen cél vezérli: a bosszú, melyet mintegy tucatnyi pálya abszolválásával teljesíthet.
A játékmenet ugyan egyszerű, mint egy faék, mégis lebilincselő. Ez elsősorban a remek fegyverválasztéknak, másrészt a kiváló harcrendszernek köszönhető. Alapfegyverünk két kés, amelyek nem sebeznek sokat, viszont nagyon gyorsan kaszabolhatunk velük, de már a nyitójelenetben megkapjuk a láncfűrészt és a dupla pisztolyt, ezekhez később a dupla machetet, az öklökre csavart láncot, a katanát, a puskát és az Uzit kapjuk meg a játék folyamán, pár kézigránáttal egyetemben. Külön kiemelném, hogy három tűzgombot használ a játék (minden fegyvertípusra egyet), így a különböző fegyverekkel szép kombókat tudunk összehozni, a speciális támadásokról nem is beszélve (például van abban valami morbid báj, ahogy egy delikvens szájába egy kibiztosított kézigránátot tömünk, majd egy klasszikus jobbhoroggal a többiek közé küldve felrobban a szerencsétlen). Természetesen nem hiányozhatnak a bossfightok sem, ahol inkább a gyenge pontok megtalálása hoz sikert, semmint az ész élküli kaszabolás.
A grafika külön hatalmas dicséretet érdemel. Ugyan nem DX11 csillió tesszelált poligonnal, de ide nem is ez kell: rendkívül hangulatos ez a mozgó képregény. A Klei Entertainment direkt rajzilmes tapasztalattal rendelkező művészekkel készítette el a háttereket, a karaktereket, az animációkat, és ez a döbbenetesen gyönyörű eredményt szült. Látványos, gördülékeny: mintha csak egy interaktív rajzfilm részesei lennénk. A színészi munka is tökéletes: minden szereplő a megfelelő orgánummal és a kellő túljátszással mondja a szövegeit. Zseniális!
Sajna azonban nem minden fenékig tejfel: a billentyűzetes irányítás ugyan szokható, de ügyetlenebb a gamepadesnél. Ezen kívül nincs sok értelme az újrajátszásnak: ugyan feloldhatunk jópár extra tartalmat a játékban (jelmezeket, koncepciórajzokat), de ez önmagában elég kevés. Adott ugyan a coop játék is külön történettel, de ez sajnos csak helyileg kivitelezhető, netes multi nincs.
Ezen hibákat leszámítva viszont egy nagyon élvezetes játékkal lesz gazdagabb az, aki beruház a játékra. Ráadásul a történetben van pár elvarratlan szál, így esélyes egy második rész is. Aki teheti, próbálja ki, szerencsére demo is van!

Utolsó módosítás: 2011.01.29. 16:55

Hozzászólások

Dark Archon
1 | Dark Archon 2011.01.11. 12:27
Nagyon jó játék, én nem bántam meg, hogy megvettem, bár kicsit lehetett volna hosszabb is. Mivel a játék melegen ajánlja a gamepadot, én azzal játszottam. Egyszer próbáltam billentyűzettel, úgy nem az igazi, tényleg kell az analóg kontroller a maximális élvezethez.

Újra lehetne játszani, hardon, de a normálnál is párszor falhoz vágtam volna valamit, mert vannak benne idegesítő részek (sziklaomlásos, rakétavetős részek). Néhány főellenséget és ellenség-áradatot nem is említve, de nem vészes, elég jól eltalált a nehézsége. A coop netes hiánya viszont elég fájó pont.

Mintha a játék alatt olvastam volna, hogy a lánccal távolról el lehet kapni az ellent, de az nekem sosem sikerült. Csak úgy, mint a végén mutatott mozdulat, hogy a földön fekvő ellent a lánccal fojtogatja Shank.
2 | Sityi 2011.01.11. 12:47
Szerintem pont megfelelő volt a hossza. Engem inkább a főbossok idegesítettek, főleg Cassandra és Angelo. A közelharci fegyverekhez pedig a speciális támadás alapesetben a jobb ravaszra van téve, a katanával szép kis nyársalás-dobásokat lehet kivitelezni, amik ráadásul szépen sebeznek is. Majd egyszer előveszem hardon is, legfeljebb megbánom, de egyelőre elég volt belőle ennyi is. ;)
Barthezz
3 | Barthezz 2011.01.14. 19:35
Köszi a kedvcsinálót, felírtam a játékot a listámra és egy kevésbé pörgősebb, több szabadidővel megspékelt időszakomban biztosan előveszem majd. A leírás és a video alapján a Duke Nukem: Manhattan Project-hez hasonlít nagyon, csak rajzfilmszerű környezetben. Márpedig az említett játékot anno nagyon élveztem, szóval ha tényleg ilyen, akkor ez is nyerő lesz nálam. :-)
Dark Archon
4 | Dark Archon 2011.01.18. 14:24
Hát én elővettem hard-on, de hamar kinyírnak, s akkor bizony irány a pálya eleje. Ez azért nagy görénység. Shank képességeit át lehet írni egyébként a character_defaults.lua (vagy valami hasonló) file-ban, így legalább az ellenségek nem nyírnak ki olyan könnyen, de elég, ha lezuhan egyszer az ember... ami a sziklás, rakétás pályán kiszámíthatatlan, szóval én hagyom, inkább nem idegelem ki magam. Bár annyit még megér, hogy utánanézzek, hátha meg lehet hackelni hard-on, hogy legyenek ellenőrzőpontok.
Barthezz
5 | Barthezz 2011.02.05. 18:21
Nah én most kezdtem el játszani vele, baromira bejön a játék, tisztára megvan a régi beat'em up típusú játékok hangulata. :-)

Viszont Cassandránál teljesen elakadtam, egyszerűen alig bírom sebezni és gyengepontját se találtam, mint az eddigi bossoknál. Hogy kell legyőzni őt?
Barthezz
6 | Barthezz 2011.02.06. 20:15
Végül megoldottam, egy youtube videóról kilestem a taktikát és úgy már sikerült.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.