Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sityi blogja

IObit GameBooster

Sityi | 2011.01.29. 16:30 | kategória: kisszínes | 1 hozzászólás

Ez a bejegyzés kakukktojás lesz, mert nem egy játékot fogok bemutatni, hanem egy hasznos segédprogramot ajánlani (ami bizonyos megkötésekkel ugyan, de ingyenes).
Általában nem szeretem az olyan programokat, amelyek irgalmatlan teljesítménynövekedést ígérgetnek pusztán azáltal, hogy a Windowsba turkálnak bele, és esetenként idióta módosításokat végeznek a rendszerben (például kikapcsolják az Aero-t, mert így a gép gyorsabb, de legalább ronda lesz). Az üdítő kivétel az IObit GameBoostere, mert ez tényleg azt teszi, amit ígér: a játék idejére kicsit megbikázza a gépet (már amennyire ez szoftveresen lehetséges), és ha gyorsabb nem is lesz tőle a játék, de jó eséllyel simább, zökkenőmentesebb futás lesz az eredmény. Miben áll a dolog nyitja? Roppant egyszerű: ha játékmódba váltunk, a játék közben fölösleges szolgáltatásokat-programokat kilövi (mint amilyen például a töredezettség-mentesítés, az indexelés, vagy a Java updater), ezen kívül aktiválja a Teljesítmény energiaprofilt (így minden a maxon jár terheléstől függetlenül), kipucolja és töredezettség-mentesíti a RAM-ot, aztán a játék végeztével gombnyomásra visszatölt mindent. Az ingyenes verzió szinte teljeskörű szolgáltatást nyújt, a fizetős csupán egy pici kényelmi extrával több.
(Sajnos a jelenlegi blogmotor nem támogatja a képes beszámolókat, így kénytelen vagyok csak írásban bemutatni az egyes funkciókat röviden. A program szerencsére tud magyarul, így az egyes menüpontokra, funkciókra magyarul fogok hivatkozni.)
A telepítés szerencsére nem bonyolult, ami viszont nem tetszik, hogy valami toolbart is szeretne felrakni, valamint a telepítés végén más IObit termékeket is ránk akar tukmálni - szerencsére nem kötelező ezeket elfogadni. Ha fenn van a program, egy gamer-designnal ellátott ablak tárul a szemünk elé. Jobb oldalt láthatjuk a CPU-terhelést, a RAM és a lapozófile-használatot jelző csíkokat, fölöttük a ritkán használatos menüpontok (nyelvbeállítás, a program beállításai és a súgó) foglal helyet, bal oldalt vannak a funkciók, középen pedig az ehhez tartozó panel.
A funkciók sorban:
- Fő Menü: Itt lehet átkapcsolni Játékmódba, illetve vissza. Az Egyéni beállítással szabhatjuk testre, miket lőjön ki Játékmódban: az első oldalon a Microsoft Windows szolgáltatásai között mazsolázhatunk, a második lapon a nem Microsoft szolgáltatások sorakoznak, a harmadik oldalon pedig a futó programok listája található. Fontos: ha nem tudjuk, mi-micsoda, inkább hagyjuk alapbeállításon, így is sokmindent leállít - viszont ha rendesen beállítjuk, tényleg csúcsra lesz járatva a gép (nekem kb. 85 folyamatot jelez a Feladatkezelő normál módban, míg Játékmódban olyan 50-et). Előfordulhat, hogy egyes programokat nem indít megfelelően újra (nekem eddig csak a Windows Live Mesh-sel volt gondom) - ezt ki kell sajna kísérletezni.
- Játék eszközök: Itt találjuk azon drivereink listáját, amelyek frissítésre szorulnak. Kattintásra az adott driver letöltési oldala nyílik meg a böngészőnkben, így kényelmesen leszedhetjük és felrakhatjuk a friss drivereket.
- Lényeges elemek: Itt a GameBooster szerint fontos kiegészítő programokat találjuk, mint például az Xfire vagy a TeamSpeak. Ha kérjük, az adott program telepítőjét szépen letölti nekünk, és elindítja, onnantól a mi dolgunk - de akár felvehetjük a "nemkell-listára" is.
- Játék Defrag: A GameBooster automatikusan megkeresi a telepített játékainkat és igény szerint töredezettség-mentesíti. Hasznos opció azoknak, akiknek nem fut valamilyen automata töredezettség-mentesítő a háttérben, mint amilyen az Auslogics Disk Defrag (én ezt preferálom ;-) sőt, Játékmódban kilövetem).
- Rendszer beállító: Ez csak a fizetős változatban érhető el - tulajdonképpen némi registry-buherálást végez (letiltja a 8.3-as DOS-os file-nevek létrehozását, az NTFS last access date-et, stb.), és abból sem sokat.
- Játék Eszközök (már megint): A Windows különböző beállításaihoz tartalmaz gyorslinkeket (egér, billentyűzet, lemeztakarító, stb.).
A fenti menüben lévő beállításokat nem részletezném különösebben, ugyanis meglehetősen egyértelmű. Amit viszont fontos megemlíteni, az az, hogy három menüpont össze lett itt keverve sajnos. A Kizárási lista a tálca fölötti Játék Box beállításait tartalmazza. A Játék Boxba lehet az egyes játékok parancsikonjait áthúzni, és ha onnan indítjuk az adott játékot, automatikusan előbb Játékmódba vált a GameBooster (meg a játék befejeztével elvileg visszakapcsol normál módba, bár ez nekem eddig nem igazán működött). Az ingyenes verzióban ide csak egy játékot tehetünk, a fizetősben viszont korlátlanul pakolászhatunk. Arra vigyázzunk, hogy ide mozgatni fogja a parancsikonokat, nem másolni - előtte érdemes az asztalra kirakni az ide szánt parancsikonokat. Ha ingyenes verzióval rendelkezünk, érdemes kikapcsolni, és a rendszertálcán lévő GameBooster ikonra jobb kattintással manuálisan váltogatni a módok között. A Játék Box beállítások tartalmazza a frissítésre vonatkozó beállításokat - újabb különbség az ingyenes és a fizetős verzió között: az előbbi egy böngészőablakot nyit meg a letöltési oldallal (ahonnan nekünk kell kézzel leszedni a frissített példányt), míg az utóbbi esetében automatikusan megtörténik a frissítés a háttérben. Az Interface beállítások pedig a kivételekre vonatkozó beállításokat tartalmazza. Aki szeretne jobban beleturkálni a program beállításaiba, javaslom, hogy nézze meg az Általános beállítások menüpont alatt a Szolgáltatási lista testreszabása funkciót.
Adódik a kérdés: tényleg használ ez valamit? Az attól függ, mennyire élünk álomvilágban... ;-) A maximális fps-számot nem fogja megdobni, azt a hadver limitálja. Viszont mivel kevesebb programot kell ütemeznie a Windowsnak, ezért a minimum fps-t jó eséllyel megdobja (és/vagy megszünteti a mikroakadásokat), így akár az átlag fps-t is növelheti. Valamint ha jól állítjuk be, nem egy heves csata közben fognak Skype-on vagy Windows Live Messengeren keresni minket. ;-)
Ha tennél vele egy próbát (és miért ne, hiszen ingyen van), akkor itt a hivatalos honlap.

Utolsó módosítás: 2011.01.29. 16:51

Hozzászólások

ufodani
1 | ufodani 2011.02.01. 18:13
Ige, ez jó cucc. Úgy 3 éve használgatom, ill amikor nagyon gyengusz volt a vasam. Fent van ma is de már csak pihenget:)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.