Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sityi blogja

Monkey Island 1-2 Special Edition

Sityi | 2011.03.08. 12:30 | kategória: kisszínes | 1 hozzászólás

Kötve hiszem, hogy a veterán játékosok között akadna olyan, aki ne ismerné a legendás Monkey Island sorozatot. Bizony, kedves ifjú olvasók, a '90-es évek elején a point&click kalandjátékok kb. annyira voltak népszerűek, mint ma az online lövöldék, és főleg a LucasArts meg a Sierra ontotta magából a jobbnál jobb sikercímeket. A LyukasArcú fiúknál melózott egy Ron Gilbert nevű ürge, aki megalkotta a S.C.U.M.M. nevű játékmotort, ami kellő hátteret adott a kalandjátékok készítéséhez, és nem utolsó sorban remekül kézreállt a játékosoknak is. Az idő múlásával azonban ezeknek a kalandjátékoknak leáldozott, ám majd' 20 év múltán George bátyánk cége úgy döntött, kicsit modernizálja a klasszikus sorozatot, és 2009-ben kiadták az első, majd 2010-ben a második részt (összesen négy részből áll a Monkey Island széria).
A modernizálás pedig a következőkből állt: újrarajzolt fullHD grafika, a zenék teljes újrahangszerelése, szinkron hozzáadása a szövegekhez, valamint a kezelőfelület modernizálása (és mivel Xbox360-ra is kijöttek a Special Edition-ök, ezért a gamepades irányítás implemetálása). A két rész közötti egy év fejlesztési idő pedig nagyon látszik: ugyan nem volt rossz az első rész remake-je sem, de szerintem a második részre ért be igazán a modern Monkey Island. Állóképeken mindkét játék gyönyörű (jellegzetes, rajzfilmszerű, humoros grafika), de mozgás közben a második rész egyértelműen jobb. Miért is van ez így? Ron Giblert ugyanis gondolt a vén rókákra is, és egy gombnyomással megkapjuk az eredeti kezelőfelületet, grafikát, mindent - bármikor a játék során. Gondolom emiatt van az, hogy ugyanúgy mozognak a szereplők mindkét módban, de érdekes módon a második részben valahogy sokkal simábban sikerült kivitelezni az animációkat (interpolált képkockák beszúrása az egyes animációs fázisok közé?). Szintén a második rész előnye, hogy klasszikus módba átváltva megmarad a szikron. És bár az első rész új irányítása se rossz, mégis a második részben finomított változat a kézreállóbb. Ezeken kívül a második részbe olyan finomságok kerültek, mint a koncepciórajzok, -festmények megmutatása, valamint a készítők audiokommentárjai (a Steam achievementekről és a Steam Cloud támogatásról nem is beszélve). Rosszabb lenne akkor az első rész? Semmiképp sem, hiszen a sztori miatt ezen apróságokra úgysem fogunk figyelni, legfeljebb ha átváltunk az egyik játékról a másikra.
Aki esetleg nem ismerné a sorozatot, annak dióhéjban egy spoilermentes összefoglaló: egy kb. XVII. századbeli, Guybrush Threepwood nevű ügyefogyott ifjút irányítunk, aki nagyon szeretne kalóz lenni, és emiatt a Karib-tenger fiktív szigetein csavarog. Állandó ellenfele az élőholt kalózkapitány, LeChuck, akit minden részben igyekszik gonosz terveit megvalósítani, ám a vicces nevű Guybrush valahogy mindig keresztbetesz neki. Elaine Marley hősünk szerelme, de LeChuck is aktívan kajtat utána. Ők a főszereplők, de rajtuk kívül is sok vicces figurával futhatunk össze (az egyik legnagyobb kedvencem Stan, az idegrángásos használthajó, később -koporsókereskedő), valamint a készítők humorát is minősíti az olyan elmeroggyant feladatok megoldása, mint a sértegetős kardvívás, vagy a sok utalás Lucas filmjeire (Indiana Jones vagy a Csillagok Háborúja, csak hogy kettőt említsek). A sztori mindkét játékban magávalragadó, és a végére természetesen a rekeszizmunk sajogni fog a sok röhögéstől (főleg, ha jól értjük az angolt).
Nagyon remélem, hogy a másik két rész is el fog készülni (de legalább az ereteiek felkerülnek Steamre), mert a nosztaligafaktor ellenére is mondhatom, hogy ezek a Special Edition-ök remekül megállják a helyüket ma is. Ugyan a TellTale Games készített egy évadot Guybrush kalandjainak folytatásából, de az (ahogy elnéztem) inkább egy Karib-tenger kalózai paródia lett, amit én kicsit méltatlannak érzek. Ha valakit érdekel, itt kedvezményesen veheti meg a két részt együtt, és kénytelen bennem megbízni, hogy ezek kiváló játékok, mert sajna demo nincs...

Utolsó módosítás: 2011.03.08. 13:08

Hozzászólások

xeLaR
1 | xeLaR 2011.03.16. 20:33
Rövid, de velős. Minden lényeges információ benne van, és sztem felkelti az érdeklődést a játék iránt.
Szal jó kis írás lett :-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.