Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

SMBX-fan blogja

Konzoltörténelem - 1. rész: A Nintendo egyeduralma

SMBX-fan | 2014.04.11. 16:37 | kategória: konzol | 0 hozzászólás

Gondolom mindenki kapizsgál egy-két dolgot a XX. század végi konzoltörténelemről, de
azért szeretném bemutatni nektek.
1980 környékén az Atari volt a legsikeresebb konzol, de volt egy hatalmas problémájuk: könnyen másolhatóak lettek a játékok, így Amerikában egy videojáték-válság következett be. Az emberek már nem akartak konzolokat és játékokat venni, ezért a cégek csődbe mentek. 1983-ban a Nintendo kifejlesztett egy 8-bites konzolt (Famicom). El is adtak jónéhányat, de a játékok bugosak voltak és sokat is laggolt, ezért visszavásárolták a konzolokat. Később 1985-ben adták ki a konzolt Nintendo Entertainment System (NES) néven. A legsikeresebb játékai egy része:
- Super Mario Bros.
- Super Mario Bros. 3
- The Legend of Zelda
- Metroid
- Contra
- Castlevania I-III
- Ninja Gaiden
- Duck Hunt
- Kid Icarus
- Dr. Mario
- Mega Man II
Ám a Nintendónak volt egy vetélytársa, a Sega Master System. Igaz, eladásai nagyjából az 1/5 része a NES-nek. (NES=61 millió, SMS=13,5 millió
Majdnem egy fél évtized után a Nintendo kiadta a Game Boy-t. Ez egy kézikonzol volt és megfelelt az alapszabályoknak: kicsi, energiatakarékos és sok játék legyen rajta. A Sega megirigyelte őket, ezért kiadta a Game Gear-t. Ez a konzol majdnem erősebb volt a NES-nél is, de pont az alapkövetelményeknek nem felelt meg. (nagy, elemzabáló, kevés játék) A Sega a mérsékelt sikere miatt kiadott egy új konzolt (Mega Drive). Ez mindenben jobb volt a NES-nél, így sokat el is adtak belőle. A Nintendo a piacon akart maradni, ezért a Super NES (SNES) fejlesztésén kezdtek el dolgozni. Megbízták a Sony-t, hogy készítsenek egy CD-meghajtót a konzolhoz. A Sony ki is fejlesztette, de túl sokat kértek a Nintendo-tól és ezért kidobták a tervet a kukába. A SNES kazettás konzol maradt (ez még nem volt meglepetés). Hasonló sikert ért el, mint a SNES (50 milliót adtak el belőle). Sok jó játék jelent meg rá:
- Super Mario World
- Super Mario All Stars
- LoZ: Link to the past
- Super Castlevania IV
- Mario kart
- Mortal Kombat
- Mega Man X
- Super Metroid
- Super Mario All Stars+SMW
- Super Mario World 2: Yoshi's Island
- Star Fox

Nos, a Sony nem hagyta kárba veszni a projektjét, mert 1994/95-ben kiadta a PlayStation-t (PS1/PSX), egy 32-bites konzolt. Temérdek játék jelent meg rá, köztük a Castlevania: Symphony of the Night (Személyes kedvencem). 102 milliós összeladása a NES-nél is sikeresebb volt. A Nintendo is kiadta a maga 5. generációs konzolját, a Nintendo 64-et (N64). Ez a gép sokkal fejlettebb volt a PSX-nél, de volt egy probléma: kazettás maradt. Így sok jó játék meg se jelent. (az eredmény: 32,6 milliós összeladás) Viszont amik megjelentek, azok nagyon jó játékok voltak. (SM64, MK64, SF64, CVI64) Később kiadták a Game Boy Color-t (GBC). Ez nagyon koppintotta az eredeti GB-t, viszont a kijelzője már színes játékokat is lejátszott. (SMDX, Mario Golf, stb.) Ezzel a Nintendo nem ment csődbe.

Utolsó módosítás: 2014.04.15. 21:00

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.