Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

SMBX-fan blogja

Konzoltörténelem - 2. rész: Napjaink konzolháborúja (frissítve)

SMBX-fan | 2014.05.01. 20:25 | kategória: konzol | 2 hozzászólás

Sziasztok!
Folytatom a konzoltörténelem ismertetését a 6. generációval. Nos tudniillik, ez a generáció a Sega Dreamcast megjelenésével kezdődött még '98-ban. Ez a konzol a Sega számára bukás volt. 2000-ben megjelent a 2013-ig 154 millió darabban eladott PlayStation2. Visszafelé kompatibilis a PS1-gyel. Legsikeresebb játéka a GTA: San Andreas volt 17,3 milliós eladásával. 2001-ben megjelent a legnagyobb ellenfél kézikonzolja, a Game Boy Advance. Ez a kézikonzol nagyon sikeres volt és sok NES és SNES játéknak a Remake-ja jelent meg rá, illetve le tudta játszani a GB és GBC játékokat is. Fél évvel később megjelent a Nintendo GameCube (GCN). Sajnos ez volt a leggyengébben teljesítő Nintendo konzol a 22 milliós összeladásával (bár hardvere erősebb volt a PS2-énél). Nem sokkal a GCN után megjelent a Microsoft első konzolja, az Xbox. Ennek volt a legerősebb hardvere, viszont a GCN-t éppenhogy csak legyőzte. A Nintendo csak a GBA miatt tudott életben maradni.

2004-ben a Nintendo kiadta a Nintendo DS-t. Ez a kézikonzol két képernyővel rendelkezett (az alsó érintőképernyős volt). Grafikailag majdnem a GameCube szintjén volt és lejátszotta a GBA játékokat. (emiatt nagyon kövér volt) 2005-ben megjelent a PlayStation Portable (PSP). Leginkább egy hordozható PS2-re hasonlított.(mármint grafikai ügyben) Sokan azt hitték, hogy a PSP leveri az NDS-t, ám az eladások mást mutatnak. Nintendo DS-ből 105 milliót adtak el, PSP-ből csak 80 milliót. Az év vége felé megjelent az első asztali konzol, az Xbox 360. Hardvere sokkal erősebb volt az első Xbox-nál. Egyetlen komolyabb hibája az volt, hogy sokszor meghibásodott. Pl: Red ring of death, Túlmelegedés. 2006 novemberében megjelent a PS3 és Wii. A PS3 egy árnyalattal erősebb az X360-nál, viszont sokkal drágább volt nála. A Wii meg nem rendelkezett HD grafikával, de olcsóbb volt az Xbox 360-nál és exkluzív játékfelhozatala volt. (Mario, Zelda, Metroid, Wii Sports, stb.) Illetve kompatibilis volt a GCN-nel és volt rajta egy Virtual Console nevű szolgáltatás. (NES, SNES és N64 játékokat lehetett letölteni) Wii-ből adtak el a legtöbbet (100 milliót), azt követi az X360 (84 millióval) és azt a PS3 (81 millióval). A generáció a Nintendo DSi-vel zárult be. Ez elvesztette a GBA-val való kompatibilitását, (így könnyebb és vékonyabb lett) viszont saját virtuális bolttal rendelkezik. (DSiWare)

A 8. generáció a Nintendo 3DS megjelenésével indult 2011 tavaszán. Grafikailag sokat fejlőtt és képes volt 3D megjelenítésére szemüveg nélkül. Sajnos ha nem merőlegesen nézzük a képernyőt, káros hatásai lesznek. Ezért a 3D mélysége állítható vagy kikapcsolható. Futtatja a Nintendo DS játékait, viszont azokat sehogy se tudja 3D-ben megjeleníteni. Eddig 47 milliót adtak el belőle. Ellenfele a PS Vita 2011/12 telén jelent meg. Technikailag egy parányit erősebb volt PS3-nál is. Ez a kézikonzol már hátsó értintőfelülettel rendelkezik. Fogalmam sincs mennyit adtak el, de 2012-ben összesen 4,2 milliót értékesítettek. Legnagyobb hátránya a mérete.
2012-ben megjelent a Wii U. Futtatja az előd Wii játékait és használhatja annak kontrollerjeit. (Wiimote, Nunchuk, Classic controller) Eddig csak 6,4 milliót adtak el belőle, komolyabb fellendülés a GBA, NDS, N64 Virtual Console, illetve a Mario Kart 8 és új Super Smash Bros. után várható. Legnagyobb funkciója az érintőképernyős kontroller. Szerencsére nem mindig muszáj ezt a monstrumot a kezünkben tartani, nyugodtan használhatsz Wii U Pro Controllert. (klasszikus kinézetű) A PS4 2013 év végén/2014 év elején jelent meg. Fényéveket ver technikailag a PS3-ra. Vezérlője a DualShock 4 a legkényelmesebbnek tartott vezérlő a fórum szerint. Eddigi összeladásuk 7,1 millió. A rivális Microsot később kiadta a Xbox One-t. Csak egy hajszállal gyengébb a hardvere a PS4-énél. Vásárlásnál a Kinect-et is odaadják. (mozgásérzékelő) Összesen 4 milliót adtak el eddig. Utóbbi két konzol nem tudja lejátszani a PS3/X360 játékokat.

Összességében ennyit tudok mondani a konzolokról.

Utolsó módosítás: 2014.05.11. 18:51

Hozzászólások

Raistlin666
1 | Raistlin666 2014.05.11. 17:22
"2005-ben megjelent a PlayStation Portable (PSP). Grafikája hasonlított az Xbox-éhoz." ???
"Ellenfele a PS Vita 2011/12 telén jelent meg. Technikailag erősebb volt egy PS3-nál is, ezért sok PS3 játék megjelent rá." ???
"A 8. generáció a Nintendo 3DS megjelenésével indult 2011 tavaszán. Grafikailag a Wii-vel volt egy szinten és a felső képernyője képes volt 3D-s megjelenítésre szemüveg nélkül." ???

Ha már blogot írsz nem kellene csak egy picit utána nézni a dolgoknak?

2 | SMBX-fan 2014.05.11. 18:50
Kösz hogy szólsz, mert egy kicsit siettem és a kézikonzoloknál elírtam a dolgokat. Most már eltűntettem/kijavítottam őket.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.