Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Star Wars blogja

“The shroud of the dark side has fallen...begun the Clone War has. ”

Star Wars | 2010.11.09. 06:05 | kategória: Star Wars | 12 hozzászólás


“Master Kenobi, you disappoint me. Yoda holds you in such high esteem. Surely you can do better! ”

Elérkeztünk hát neves sorozatunk második darabjához. Épphogy benyomom a Play gombot, máris egy jó adag CGI-t kapok az arcomba; gyilkosságot kísérelnek meg Amidala szenátor ellen. Palpatine főkancellár ennek persze nem örül, elrendeli, hogy Kenobi mester és tanítványa, az ifjú Skywalker vigyázzák az egykori Naboo-i királynő testi épségét. A helyzet hamar eszkalálódik egy újabb merénylet révén, amelyet a béke őrei nem néznek ölbe tett kézzel, ez pedig egy eseménydús, izgalmakkal teli folyamatba torkollik, ami végül beindítja a háborús gépezetet, amely a film címét is adja: A klónok háborúját.

Nekem tetszett ez a film, jelentős javulást jelent az előző részhez képest. Mintha Lucas rájött volna, hogy egy újabb politikával átitatott, szinte meghatóan együgyű, gyermekded mese nem fog kasszasikert hozni; így hát belecsapott a lecsóba, és elkezdte azt csinálni, amihez valójában ért: jó filmeket készíteni.

George-nak aznap délután nosztalgikus hangulata volt; emígy elmélkedvén, belenézett a "70-es évek mementói" feliratú dobozba, amely a padláson porosodott. Az első dolog, ami kezébe került, egy "hogy készítsünk jó SW-filmet" fejléccel ellátott, egérrágta cetli volt. A recepttől megihletve, elment a sarki közértbe, és megvette a hozzávalókat a népszerű csemegéhez. Hazament, egy nagy kondérba belevágta a hozzávalókat: jó adag romantikát, lézerkard-csatákat, fejvadászokat, életveszélyes, űrhajós üldözéseket, hatalmas csatákat és lézerpuska-villogásokat; a jó és gonosz örök küzdelmét. Fia megkóstolta, majd így szólt: Hé, Apa, ez finom!

“Always a pleasure to meet a Jedi. ”

Az első igazi eye-candy a félreeső Kamino bolygón van, amikor Kenobi mester "agresszív tárgyalásba" kezd Jango Fettel, igaz, már a Corusant-os üldözés sem volt semmi, a vizuális élvezetek a film előrehaladtával pedig csak fokozódnak. Lucas nem sajnálta a CGI-t a filmből, amit akár kritizálhatnék is, mert néhány jeleneten meglátszik, hogy nem volt még olyan kiforrott a technika 10 éve, mint napjainkban. Egy-két klisé jelenet és one-liner sem volt az igazi, de ez inkább a szőrszálhasogatás kategóriájába tartozik, mintsem hogy levonjon a film értékéből.

A csúcspont egyértelműen az utolsó fél óra: itt minden Csillagok háborúja-rajongó talál ínyére valót. Én személy szerint nagy rajongója vagyok Dooku gróf monológjainak, ahhoz az érzéshez (pwned!!!) pedig semmi sem hasonlítható, mint amikor a klónhadsereg lézerágyúja seperc alatt egy halom ócskavasat csinál a Kereskedelmi Föderáció droidjaiból. :-)

“A Jedi! Whaddya know?!...”

Talán érzelgősségemnek köszönhető, de nekem tetszett a szerelmi szál Anakin és Padmé közt. Egy szerelmes fiú és egy szerelmes lány történetéről szól, a szerelem által elvakított elme racionalitást nélkülöző egyszerűségéről, nem akar többről szólni, és épp ettől az egyszerűségtől lesz olyan nagyszerű. Lehet klisének nevezni, de én nem teszem.
Ami ebben a történetben a legjobban tetszett, az az aréna előtti jelenet, szerintem a film egyik legszebb jelenete. :-)

-You're not all-powerful, Ani.
-Well, I should be.


Most, hogy elértünk a színészi alakításokhoz, egyet mondhatok: a pálmát egyértelműen Hayden Christensen (Anakin Skywalker) viszi. Elég csak megemlítenem a jelenetet, amikor a törött váltón dolgozik az alagsorban, Padmé pedig ételt hoz neki. Gyermekkori dacossága, bosszúvágya, anyja iránti szeretete, hatalomvágya, és érzelmeinek olyan szintű kavargása, amiben benne vannak Padmé iránti érzései és Jedi-karrierjének kérdésessége is. Talán ekkor kezdi megérteni elkerülhetetlen sorsát, és akármennyire is harcol ellene, nem tudja legyőzni valódi önmagát. Micsoda dráma!

"The highlight was to see Yoda kick some ass! " (AVGN)

Ahogy az idézet is árulkodik róla, a film csúcspontjának csúcspontja a lézerkard-csata volt. Dooku gróf (Christopher Lee) sorai zseniálisak, remek formáját hozta ebben a jelenetben is, akárcsak az egész filmben. Persze ahogy Yoda ugrabugrált csatakiáltásai közepette, az sem volt semmi. :-D

Most pedig szeretnék kiosztani néhány különdíjat. Íme!

Legaranyosabb karakter: C-3PO
Legjobb arckifejezések különdíj: Obi-Wan Kenobi
Szocializálódás különdíj: Jar-Jar Binks
Legmenőbb karakter legmenőbb jelenete: Jango Fett western-filmeket idéző pisztoly-pörgetése
Legostobább karakter Nobel-díj különdíj:

Utolsó módosítás: 2010.11.09. 06:08

Hozzászólások

MattMatthew
1 | MattMatthew 2010.11.09. 06:29
A Grófúr bemutatójakor nekem mindig az jutott eszembe, hogy ezt már láttuk, csak akkor hosszabb volt a szakálla és Sarumannak hívták.

A lézerkard-lézerkard csaták számomra elég kiábrándítóak voltak. Rövidek voltak, meg unalmasak. A Baljós Árnyak csatája iylen szempontból is jobb.

Ben mikori arckifejezése kapta?
Star Wars
2 | Star Wars 2010.11.09. 06:41
Nos, most hogy így mondod, tényleg van némi hasonlóság. :-) Ismerős volt valahonnan. :-D Amúgy nem volt rossz az első részben sem, de nekem ez valamiért jobban tetszett. Más az ízlésünk. :-)

Amikor az arénában harcolt a szörnnyel, arra kapta.
Star Wars
3 | Star Wars 2010.11.09. 06:42
A cikk többi részéről mit gondolsz?
xeLaR
4 | xeLaR 2010.11.09. 07:54
Na, először is...
Maga a cikk sztem jól lett felépítve. Erre is rá lehetne azt mondani, hogy rövid, de mivel a film lényeges részeit elég egyértelműen jellemezted, úgy érzem felesleges lett volna ezt meghosszabbítani (nálam pl. ez egy nagy gond). Szal nekem tetszett a cikk, majd vki aki jobban ért hozzá majd úgyis jobban kiveséz;-)

Na, akkor a véleményem...
Egyáltalán nem osztom a véleményedet. Ez nálam a legrosszabb SW-film. Igen, még a Baljós árnyak is jobb az én szemszögemben. Miért?

1. CGI: míg az első részben valahogy úgy csinálták meg, hogy még hasonlítson is valamennyire a régi filmek effektjeire (és úgy, hogy "beleolvadjanak" a világba), addig ebben semmi ilyen nem volt. Egy rakás csili-vili CG animációt láttam, nem pedig izgalmas üldözést Corusant felett, vagy egy aszteroidamezőben. Persze voltak jobb ilyen jelenetek, mint a geonosisi csata, de a legtöbbször nem tudtam a CG-t elviselni.

2. A szerelmi szál: ez egy fontos eleme lenne az egész új trilógiának, mivel vhogy össze kell hozni Anakint és Padmét, hogy abból egy Leila és egy Luke legyen. És elég furcsa egy pár lettek. A régi trilógiában még hihető volt, ahogy Han és Leila szerelembe esnek, és nem is volt annyira erőltetett ebben. Túl sok időt elvesz a filmtől a szerelmi szál bemutatása. Ha vkinek nem tetszett az első rész politikai, gazdasági, stb. történetszála, azoknak sztem ez sem tetszhet. Az sem segít, hogy...

3. Hayden Christensen alakítása semmilyen szempontból sem lett meggyőző. Nem tudta "eladni" nekem azt, hogy ő most szerelmes, vagy épp mélységes mély düh fortyog benne, ami a sötét oldalhoz vezet. Sajnos ehhez kevés volt. A többi színésszel nincs igazán bajom. Esetleg még Natalie Portmant lehetne megfeddni a szerelmes részekben nyújtott alakításáért, de annyira nem érdekelt. Christopher Lee-t jó volt a szerepében, csak sajnos nagyon keveset volt jelen.

Még mondjuk a történetet is kritizálhatnám, de már épp elég negatív dolgot írtam. Mivel nem tetszettek a CG-akciórészek többsége, nameg a szerelmi szál, így unalmas volt a film, amit csak tetézett, hogy irgalmatlanul hosszú. Meg aztán nem volt semmiféle kiemelkedő alakítás, helyette viszont voltak rosszak. Egyszerűen nem éreztem semmi olyat a film megnézése után, hogy egy SW-t láttam volna. Örülök azért mások jobb színben látják a filmet, de ez nálam nagyon mellément...
5 | sipec 2010.11.09. 18:38
"Szocializálódás különdíj: Jar-Jar Binks"
:D:D:D:D:D:D:D
MattMatthew
6 | MattMatthew 2010.11.09. 20:35
A cikk abszolút korrekt volt! Az idézetek odaillőségül és egyáltalán mint alcími létük miatt *5-öst érdemelnek:-).
Dealer
7 | Dealer 2010.11.09. 20:51
Na, ez már lényegesen jobb lett, mint az előző; ha ilyen lesz a többi is, akkor nem lesz gond. :)

Mondanám, hogy szerintem picit elfogult vagy, de az Isten szerelmére, egy Star Wars nicknevű srác ne lenne az? :P

Én nem látom ilyen rózsásan a helyzetet; a romantikus szál kifejezetten irritált, ahogy Hayden alakítása is. (Aztán a harmadik részre összeszedte magát.) És én gyűlölöm a Yoda - Dooku harcot is, a konzervatív gyomrom nehezen vette be az ugráló zöld gnómot a pici kardjával. :)

Azzal viszont abszolút nem értek egyet, hogy Lucas jó rendező lenne, de ez már tényleg az én nyomorom. :)

Ugyanakkor nagyrészt én is szeretem, amiket kiemeltél, főleg a Jango Fett - Obi-Wan harcot és üldözést. De a lényeg, hogy a kritika jó lett, és a következő remélem hamarabb érkezik. :P
Barthezz
8 | Barthezz 2010.11.09. 23:02
Nah ez már tényleg lényegesen jobb kritika lett az előzőnél, bár egy-két helyen (Lucas jó rendező, Hayden Christensen nyújtotta a legjobb alakítást) én is mosolyogtam. :-)

Ami viszont nagyon zavart, hogy a kritikád végét mintha késsel vágták volna el. Mintha menned kellett volna valahova és a angy sietségben lehagytad az utolsó jelenetet, amiről a zseniális címválasztás után nem is értem, hogy is feledkezhettél el. Párszor már leírtam, de a film messze legütősebb jelenete szvsz, mikor Yoda szavai után az új trilógiában először felcsendül az Imperial March, majd a klónhadseregről a kamera fokozatosan Palpatine-ra közelít. Itt válik 100%-osan bizonyossá minden néző számára, amit addig csak feltételezni lehetett: Palpatine nem más, mint Sidious Nagyúr, a régi trilógia Uralkodója. Az előtte masírozó klónhadsereg pedig majdan a rettegett birodalmi rohamosztagosok lesznek. Minden egyes megtekintésnél kiráz a hideg, annyira zseniális és hátborzongató jelenet. Zene, képek és Yoda szavainak tökéletes találkozása.

Illetve egy tanács: Túl gyakran használsz idegen szavakat, ilyenkor a dőlt betűs szedés helyett/mellett egy wikipedia link is jól jönne (pl. eye-candy, one-liner). Bár lehet, hogy csak én nem ismerem ezeket a kifejezéseket.
Star Wars
9 | Star Wars 2010.11.11. 20:40
Köszönöm a kommenteket! :-) Ilyenkor mindig meglátszik, hogy a Star Wars-filmek – főleg az új trilógia – a legvitatottabb filmek közé tartoznak, és ahány ember, annyiféle benyomás és vélemény. Ennek fényében nem tudok olyan cikket írni, amely mindenki nézőpontjának megfelel, csak a személyes benyomásomat írom le a filmről. De talán így is van jól, hiszen nem vagyunk egyformák nem is lenne jó, ha azok lennénk. :-) Emellett örülök neki, hogy szerkezetileg és formailag jónak találjátok az írást.

xeLaR: Egy-két dolgot én is aláírok, bizonyos jeleneteknél (pl. A droidgyár a Geonosison) kicsit olyan volt időnként, mintha egy videojátékot néznék, és nem filmet, de írtam a cikkben, hogy akkor még nem volt olyan kifejlett a technika, mint ma és ha 10 évvel később lát napvilágot a film, biztos sokkal kevesebb kritizálni valónk lenne. Az első részben jobban beilleszkedtek a környezetbe a számítógéppel animált jelenetek, de ebben a filmben többszörös mennyiségű CGI van, mint az előző részben, tehát több helyen lehet elbukni, úgymond. Szerintem volt néhány, kifejezetten jó rész is, pl. Jango Fett és Obi-Wan "párbaja", és az utána levő fogócska az űrben.
A 2. és 3. pont megint csak ízlés kérdése, nekem átjött mindkettő, ahogy írtam is. :-) Christopher Lee-t pedig én is keveselltem.

sipec, MattMathew: Örülök, hogy tetszett a cikk, és köszönöm a dicsérő szavakat! :-)

Dealer: Lehet (sőt, biztos), hogy kicsit elfogult vagyok, nem igazán tudok mit tenni ellene, próbálok objektív lenni. ;-) Bizonyos szinten megértem, hogy Jackie "Yoda" Chan akciója kicsit sok volt neked, első nézésre nekem is enyhén WTF volt. :-D Majd jobban igyekszem a következővel, mondjuk kicsit nehéz lesz összeegyeztetni a tengerészgyalogos kiképzésemmel, de ha a magyar hegymászók tudtak blogolni a Himalájáról...:-D

Barthezz: Az előző cikknél is írtál arról a jelenetről, természetesen nekem is tetszik és én is szeretem, viszont számomra nem nyújtott többet egy jó zárójelenetnél, így annyira nem volt számomra emlékezetes. Megemlíthettem volna, de hát tökéletes cikk nincs. :-)
Az idegen szavakra pedig nem igazán van Wikipédiás szócikk, az eye-candy afféle angol filmes szleng, tulajdonképpen azt jelenti, hogy cukorka a szemnek, tehát itt a jóféle, tetszetős jelenetekről van szó. A one-liner pedig ilyen egysoros beszólás, mint pl. az "I'll be back" vagy a "Hasta la vista, baby. " :-)
Barthezz
10 | Barthezz 2010.11.12. 08:27
Köszi, ennyivel is okosabb lettem. :-)
Star Wars
11 | Star Wars 2010.11.12. 20:39
Np. ;-)
LordMatteo
12 | LordMatteo 2010.11.13. 16:02
Annyit hozzátennék, hogy az eye-candy nem feltétlen csak filmes területeken használatos, játékokban és a neten is elég elterjedt kifejezés, bár a jelentése ugyanaz, a látványos, technikailag érdekes, és jól kinéző, szokatlan dolgokra használják.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.