Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Steveyboy blogja

Alkonyat

Steveyboy | 2009.07.29. 12:17 | kategória: Verseim | 9 hozzászólás

Itt egy újabb vers, amit most hoztam össze negyed óra alatt :)

Alkonyat

Mikor véget ér a nappal, de még nincs sötétség,
Mikor az összes élőlény nyugovóra tér,
Mikor a nap eléri a látóhatár szélét,
Eljő az alkonyat, s beborul az ég.

A mókusok tágas odújukba vonulnak,
A vakondok a föld rejtekébe húzódnak,
A madarak fészkükben keresnek menedéket,
Az emberek ágyukban álomra szenderednek.

Megszakad egy kis időre az emberek öldöklése,
A háború helyét estére átveszi a béke,
Hogy aztán az emberiség másnap újra elkezdje,
És folytatódjon a világ megszokott rendje.

Mikor véget ér a nappal, de még nincs sötétség,
Mikor az összes élőlény nyugovóra tér,
Mikor a nap eléri a látóhatár szélét,
Eljő az alkonyat, s beborul az ég.

Remélem tetszett :) Jah és ne ijedjetek meg nem csak versek lesznek a blogomban :D

Utolsó módosítás: 2009.07.29. 15:59

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2009.07.29. 14:51
LOL, amíg nem néztem meg a bejegyzést, kajakra azt hittem, hogy arról a népszerű vámpíros filmről/könyvről fogsz írni te is. :-D

Amúgy ügyes vers, nem is gondoltam volna, hogy a Mario-ban lévő hardcore-ságod mellett költői vénád is van. ;-) Egy megjegyzésem lenne: a giliszták szó sztem nem illik a 2. versszakba. Csupa olyan kép, ami szép dolgokat, megnyugvást idéz fel az emberben, elképzel egy szép csendéletet, s a giliszta emlegetése ezt a nyugalmat erősen megtöri, hiszen inkább undort vált ki az emberből a felidézése. Helyére vmi aranyos állatka kellene sztem, mint a mókus, vagy a madár. :-)
LordMatteo
2 | LordMatteo 2009.07.29. 15:42
"a madarak a föld rejtekébe húzódnak" Avagy Barthezz, a költő. :-D

Barthezz
3 | Barthezz 2009.07.29. 15:55
Hüle, a másik 2 versszakban madár és mókus volt, arra utaltam, hogy vmi hozzájuk hasonló kedves kis állatka kellene. :-P

Pl. "a vakodnok a a föld rejtekébe húzódnak" máris szimpibb, mint a giliszták, bár van ennél jobb is :-D
Steveyboy
4 | Steveyboy 2009.07.29. 16:00
Teljesen igazad van Barthezz, ezért javítottam vakondokra :D
Amúgy van még írói vénám is, de nem fogom ide leírni a regényemet :D
5 | ShuleyvA 2009.07.29. 16:30
Kár.
Steveyboy
6 | Steveyboy 2009.07.29. 18:49
Ahhoz hogy azt megértsétek, játszonotok kellene egy játékkal, mert a helyszínek, nevek mind abból jönnek :) Szóval nevezhetem fantasy regénynek.
neumark
7 | neumark 2009.07.30. 15:06
A vers nekem kissé giccses, de elismerésem, szép munka!
Juraviel.Ihuan.Bedvin
8 | Juraviel.Ihuan.Bedvin 2010.04.10. 20:44
Érdekes a "szimbolikád", mármint, hogy az alkonyatot a megbékéléshez kötöd.

[Jómagam is elkövettem egy régebbi gondolatsorban, hogy egyfajta idilli állapothoz kapcsoltam, ám ez belső szimpátiámból fakad, mert több mindent meg lehet élni az alkonyat "élményén" keresztül az emberi létről.

Azt értem ez alatt, hogy az alkonyatot megfeleltethetjük az elmúlásnak, a halandóságnak, mintegy eljövendő öregkori, visszatekintés kontextusában és szempontjából, és ennek tükrében a lebukó Nap emlékeztethet arra, nap, mint nap, hogy vajon megbékélt-e az ember önmagával, nyugodtan és higgadtan viszonyult-e másokhoz.

Emlékeztethet arra, hogy a Nap halála (önmaga kihunyása), lebukása véső soron elkerülhetetlen, és igyekezni kell magunknak is "fénytelinek" lenni, akár Napnak az útja (mi életünk útja) során, még akkor is, ha olykor fellegek lepik, de mögötte ott van, mindaz, amire érdemes törekedni: szeretetre, önmagam és mások tiszteletére, az indulatok uralmára.]

Viszont az alkonyat megfelelhet egy konkrét bukásnak is, utolsó időnek, ami után az éjszaka, mint sötétség, alaktalanság, bukás következik, ami magában hordozza a veszélyt, "tisztátalanságot", a látható eltűntét. Azonban ez magában hordozza a megújulást is.

Pl. Egy civilizáció születése a reggel, a délelőtt a felfelé ívelő szakasz, mondhatni egy civilizáció, birodalom fénykora egész a délig, amikor minden a legmagasabban áll, ezután azonban kezdenek megjelenni azok erők, amik felbomlasztják az adott társadalmat, és így az alkonyat és az éjszaka nem, mint pozitívum jelenik meg.

Ezt rá lehet vetíteni m ás megközelítésből az emberi életre is, az évszakokat is.

Így egy ciklikus szemlélethez jutunk. :)

Nálad viszont mondhatni a reggel az alkonyat, és az éjszaka pedig az az idő, amikor a lények leginkább önmaguk lehetnek, visszatérnek eredeti valójukhoz, megjelenik a csend, mint a békessége képe. Míg a nappal, mint fény a fordítottságot jelöli, az akciót, a tevékenységet, és az ebből eredő káoszt, holott ez elvileg nem "fényes", hanem sötét, mégis a nappalhoz kötöd.

Az analógia épp ezért érdekes módon fordított. Értem, hogy nappal van ébren az ember, és akkor tevékeny, és ebből ered a felfordulás, viszont a vers számomra egyfajta korjelenség, amikor semmi az, ami látszik semmi sincs a helyén és az eredeti értelmében és értékében.

S versben nincs kimutató út ebből, mert e megfordítottság békéjébe tér vissza. Megjelenik benne egyfajta "menekülés-vágy", mivel a nappal világával szemben áll az éjszaka megpihenése, mint amikor a vihar elől fedett helyekre húzódunk.

Szóval, mindenképp érdekes, tetszett a vers. :) Köszönöm, hogy meghallgattad hevenyészett gondolataim!
Steveyboy
9 | Steveyboy 2010.04.10. 21:51
Igen, ez a megfordítottság szándékos, ez egy nem éppen jó kedvemben írt költemény. Mivel éjszaka az élőlények többsége nem éber, a világban egy rövid időre béke és nyugalom áll be, nem kell gondolkodni, lekerül rólunk a nappali nyomás és gondtalan pihenhetjük ki a nap fáradalmait.

De azért az se elhanyagolandó, hogy a Nap újra felkel, míg egy civilizáció, vagy emberi élet - ahogy írtad - nem fog újra "feltámadni". Ezért is lehet a béke, megnyugvás szimbóluma az éjszaka, a sötétség. Szóval végülis ez egy sokszorosan szakaszos szemlélet :)

Egyébként a való életre is gyakran igaz a mondás, hogy "Semmi nem az, aminek látszik" :)

Köszönöm, hogy elolvastad, és köszönöm ezt a hosszú és kifejtett véleményt :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.