Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sturmgewehr blogja

Magyar mentalitás

Sturmgewehr | 2009.04.27. 21:48 | kategória: Hazánk | 13 hozzászólás

Néhány éve hazafelé jövet egy autóalkatrészt találtunk a kerítésünk előtt, megérdeklődtük a szomszédot, mit tud róla, netán valami kisebb ütközés történt távollétünk alatt, vagy egyszerű szemetelésről van szó.
Kérdésünkre a válasz így hangzott: -„Nem tudom kié, de én rúgtam oda, mert előttem volt.”
Tehát nem a tied. Mi több hasznát vesszük.

Egy másik illető, aki szintén szomszéd (és régen a környéken lévő kocsmák látogatásával töltötte ki a szabad idejét, mai napokban minden délutánját kertészkedéssel tölti) arról panaszkodott naphosszakat, hogy mennyire nincs pénze és hogy milyen szar neki itt. Megesett rajta a szívünk és ajánlottunk neki egy kisebb melót, ami egy délutánt vesz igénybe. Villanyszerelésről volt szó, amiért 10k-t kapott volna kézbe.
A válasz: -Hát én ilyen nagy munkákat már nem vállalok!
Jó, nem vállalod. Mi felajánlottuk, hiba volt. Nekünk innentől nincsen lelkiismeret furdalásunk és nyugodtan alszunk.

Egy harmadik eset (csak nem szomszéd?): 7 év körüli biciklis hülyegyerekek teledobálták a 70 éves asszony árkát kövekkel. Először normálisan szóltak a kölyköknek, hogy ne csinálják, mert nekik plusz munka kiszedni. Mikor visszajöttek, már emelt hangon közölték velük, hogy ők ezt tényleg nem találják viccesnek. Harmadszorra is elkezdték (volna) provokálni az időseket, az egyik gyerek hirtelen nagyot nézett, mikor gereblyével hátba vágták, bár a fájdalom legkisebb jelét sem lehetett felfedezni rajta.
Természetesen 5 perc múlva megjelentek a házuk előtt apukával együtt, aki nekikezdett kioktatni az élettapasztalatával a 70 éves nőt. Nyilván a gyerekek idő közben jelentéktelennek találták a sztori elejét és csak a fizikai bántalmazás maradt meg bennük, mint lelki sérelem.
Tehát édesapjuk támadott: -„…röff-röff, ombudsman! röff-röff, rendőrség! röff-röff intézkedés…”
Ennyi idős koromban, ha egy felnőtt ember szidalmazott, el se mertem mondani otthon.
Úgy látszik, nem azt kell belenevelni a gyerekbe, hogy viselkedjen rendesen, hanem hogy ha bármi baj történik, szóljatok nyugodtan és elintézzük.

3 rövid történet. Mindháromhoz csupán a házból kellett kitennem a lábamat, lehetne még sorolni, de ezekkel most leállunk és jön a lényeg:

Múlt héten hazafelé battyogva egy macskát láttam az út szélén, ami látszólag döglött volt, egyértelműen elütöttnek látszott. Másnap reggel a buszmegállóba sietve ismét találkoztam szerencsétlen állattal, ami már a járdán feküdt egy ház előtt. Közelebb érve látható volt, hogy a macskát tényleg elütötték, de a gerincén mentek át és onnantól lefele le volt bénulva, a fejét és két mellső lábát mozgatta reményt várva. Az út szélétől leküzdötte magát a járdáig. Én magam közömbös vagyok a macskák iránt, de megsajnáltam a vergődő kedvencet. Az lett volna a leghumánusabb, ha ott helyben agyonütöm, de 1. nem tudtam kié a macska, 2. ha hozzá nyúlok csak ártok a helyzetén, 3. lehetőség az lett volna, ha fejbe verem egy kővel, de ha ne adj Isten meglátja egy macskabarát néni-bácsi, hogy egy cica fejét döngölöm a betonba, onnantól kezdve én leszek a környék kőszívű állatgyilkos fasisztája. Gondoltam, hogy a gazdi a közelben lesz és hamarosan felfedezi az állatot.
Aznap délután (mint minden nap) megint csak elhaladtam az emlegetett járdán, amikor is a macska már nem feküdt ott, ilyenkor azt gondoljuk, hogy más (talán a gazdája?) is megsajnálta az állatot és tett valamit az érdekében. *ide visszatérünk
Tegnap azonban furcsának találtam, hogy immáron a macska teteme van szétterülve ugyanazon a helyen, mikor azelőtt már nyoma sem volt.
-???
Na találjátok ki, hogy hol volt ma a hulla! Az emlegetett ház (ami előtt a macska vergődött) melletti telek előtt az árokban. *szóval mikor előtte (is) hűlt helye volt, akkor is itt kellett volna keresni

Magyarul egyik fél sem tartozik felelősséggel a döglött macska iránt, a legegyszerűbb, ha egymás elé baszkodjuk minden nap. Ha nem tudjuk egymást szarral dobálni, jó a döglött macska is.

Az említett 3 példa és ez alapján kérdem én, hogy miért ekkora a pofánk, mi a rákért sírunk és akarunk többet ebben az országban, ha egy átlag embernek ilyen a felfogása és a hozzáállása a dolgokhoz? Karba tett kézzel és egymás szardobálásával szerintetek hozzájárulunk a javuláshoz? Nem, de elvárjuk, hogy megkapjuk, ami jár. Mindez tipikusan azt tükrözi, hogy mindenki azt akarja, hogy a lehető legkevesebb munkával érje el magának a kényelmet (megfogni a döglött macskát és a szomszéd elé dobni), ahelyett, hogy kicsit undorodva bár, de szó nélkül elvégezzük a tennivalónkat (zsákba tenni a döglött macskát és eltüntetni).
Most kéne becsöngetni és egy vödör szarral nyakon önteni mindkét igényes embert, majd megkérdezni, tudják e miért kapták.

Utolsó módosítás: 2009.04.27. 21:54

Hozzászólások

Germinator
1 | Germinator 2009.04.27. 21:57
Hát igen, eléggé érzékletes példák. Főleg a legutolsó:-| Kitalálni sem lehetne ilyen szörnyűséget, mindenesetre kérdéses, hogy ez vajon tényleg magyar mentalitás, vagy általános emberi viselkedés, ezt nem tudom, nincsenek külföldi tapasztalataim, de kíváncsi vagyok, hogy az ilyenek hogyan folynak például Németországban, Angliában, az USÁ-ban, vagy bárhol. Mert ha máshol is ilyenek az átlagemberek, akkor annyira nem szar a helyzet, elvégre ők ilyen környezetben is magasabbra jutottak, szóval nem szabad erre hivatkoznunk:-D Ha viszont ez tényleg csak ránk jellemző, az szomorú, de nem tudom, miért alakulhatott ki ez nálunk. Már ha csak ránk jellemző.
VodevilX
2 | VodevilX 2009.04.27. 22:07
Szimplán hányinger, elég csak ránézni napjaink fiataljaira, az "új generációra"...
Barthezz
3 | Barthezz 2009.04.27. 23:10
Germi: Sajnos ez a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" tipikusan magyar hozzáállás a dolgokhoz. Ezenkívül volt régebben egy tanulmány, aminek során nálunk vendégeskedő különféle országokból érkezett turistákat kérdeztek meg, s egybehangzóan az volt a véleményük, hogy még egy ilyen depressziós, önsajnáló nemzetet soha nem láttak. Véleményük szerint a magyar csak panaszkodik éjjel-nappal, hogy jajj de rossz neki, de ugyanakkor a kisujját nem hajlandó megmozdítani azért, hogy jobb legyen, s várja, hogy majd a szájába repül a sültgalamb...

És hogy mi váltotta ezt a fajta nemzetközileg is érthetetlennek számító béka segge alatti mentalitást ki? Annyi bizonyos, hogy a 40 év szocializmus erőteljesen hozzájárult (Rákosi-rendszer ugyebár, ahol sorra jelentgette fel mindenki a szomszédját).
4 | Gerry 2009.04.28. 01:15
VodevilX: Jahajj, de szeretem amikor fiatalok anyáznak fiatalokat, hogy ejj, de hányingerek is. Csak kissé lejárt a lemez. Úgy tízezer éve, saccperkábé:P

Barthezz: Kétségtelenül aligha javított a magyar mentalitáson a szocialista éra, de azért fogalmazzunk úgy, hogy volt mire építkeznie a téren (is)...

A fentiekben egyébiránt nincs semmi meglepő: alapvetően ez egy végtelenül primitív ország. Csak ezt nem illik kimondni. Azt se, hogy a tipikus magyar mentalitástól abszoilúte hányingere van az embernek. mert az olyan magyartalan, szidni a szent nemzetet, mert eccerű mint a kő. Az egyedüli üdvözítő momentumot az nyújtja, hogy azért léteznek a magyarnál is taplóbb nemzetek szép számmal, így van kikre mutogatni. Mint mikor az átlagmagyar röhög a Győzikén, hogy ejj, de hülye ez, bezzeg mi, mi olyan kúrva okosak vagyunk. Van amihez képest persze igen. De ez kétes dicsőség...
Shadowguard
5 | Shadowguard 2009.04.28. 05:39
Tanulságos történetek valóban, de szerintem némi gondolkozással mindenki tud ilyeneket gyűjteni (aki nem az szerencsés). Nekünk a szomszédunk fuvaros és egy időben minden reggel az ablak alatt melegítette a motort. Ugye mondanom sem kell, milyen kellemes ez reggel fél ötkor, főleg, ha délutános az ember. Ráadásul a spájzablak is arra nézett, amit mi szeretünk nyitva tartani télen-nyáron (szúnyoghálós). És mikor szóltunk mi voltunk a szemetek, mert beleszólunk az ő dolgába...
Szóval sajnos tényleg az itt leírtak jellemzőek az egész országra. A macskáshoz még pluszban annyit, hogy ehhez hasonló tavaly nyáron volt nálunk is. Éppen bent kocsmáztam, mikor srác (14-15?) röhögve berohant, hogy "Vazze ezt látnotok kell!". Kiderült, hogy egy macskát ehhez hasonlóan elütöttek és mire odaballagtam vagy 20-an röhögtek rajta, hogy ez de vicces, hahaha, nem tud csak kúszni, hahaha. Mondjuk én macskabarátként nem találtam annak és inkább állatorvost hívtam, aki hajlandó volt elaltatni.

Bathezz: a jelentgetés bizonyos munkahelyeken még a mai napig meglévő jó szokás. Két kezem nem lenne elég megszámolni hány olyan munkatársam van, aki előtt csak alaposan meggondolva lehet beszélni bármiről is. Pedig nem jár érte jutalom, de van akinek ez a vérében van...
Barthezz
6 | Barthezz 2009.04.28. 09:31
Gerry: Igen, ezért fogalmaztam én is úgy, hogy hozzájárult a szocializmus, hiszen már régebb óta benne kellett lennie a társadalmunkban ennek, csak a korábbi okokat már én se nagyon tudnám kiboncolgatni, miért alakult ez ki.

Amúgy előző albérletemben egyik haverommal laktam, akinek szüleié volt a lakás. A szomszédban lévő idős házaspár pedig egyszerűen irigy volt rá, hogy 18 évesen az ölébe hullott egy hatalmas, csodaszép lakás, míg ők egy ahhoz képest kis lukban húzzák meg magukat ennyi idősen is. Így mindenáron keresték haverommal a konfliktust, beszóltak neki, amiért csak lehetett, odasöpörték a szemetet az ajtónk elé, bekenték vmi enyves szarral a zárunkat, hogy ne lehessen kinyitni az ajtót, meg egyszer meg is fenyegették haveromat, hogy feljelentik a szüleit, mert nem fizetnek adót az albérleti díjamból befolyt jövedelmük után... És ennek az egész ellenségeskedésnek mindössze annyi alapja volt, hogy jobban álltak haveromék anyagilag, mint ők és ezt nem bírták elviselni. Annyira de tipikus, nem?
7 | Playbahnosh 2009.04.28. 10:08
Az interneten mindenki kritikus.

Félreértés ne essék, nem támadásból mondom, de ti ugyanazt csináljátok ami ellen itt ágáltok. Magyar mentalitás így, hányinger fiatalság úgy, szemét szomszédok amúgy... van még egy magyar szólás, ami a deáknéról és annak vásznáról szól...

Ahogy Barthezz mondta, a külföldieknek igaza van. Depressziós, önsajnáló, irigy, nagypofájú, konfliktuskereső nép a magyar. Ha nincs mi ellen lázadni, hát majd teszünk róla, hogy legyen. A magyar embernek semmi se jó, mindig minden szar, a szomszéd füve mindig jobban üt, a szomszéd nője mindig zöldebb...ehh...

Pont a macskás eset az, ami a legjobban kihangsúlyozza az egészet. Szegény állat már csak szenved, haldoklik, és úgy mennek el mellette az emberek, hogy röhögnek a szerencsétlenségén vagy csak sajnálkoznak, hogy hát de szar neki, meg szegény cica, de ugyanúgy továbbmennek... ahelyett, hogy az egyetlen helyes dolgot megcselekedné valaki, és megszabadítaná a kínjától az állatot, vagy hívna egy állatorvost, hogy tegye meg az. Ehelyett inkább a másik portája elé rugdossák a szerencsétlent, hogy más problémája legyen, nehogy valamit is tenni kelljen azért, hogy jobb legyen a világ.

Igen, én is ebben a szánalmas világban élek, és néha én sem vagyok különb, de fejlődni mindig lehet.
Gump
8 | Gump 2009.04.28. 14:00
Nem tudom az említett dolgok mennyire számítanak magyar specialitásnak, szerintem ezek nagy része megvan máshol is, bár nem tudom milyen számban. Ettől persze nem jobb ezzel szembesülni, mert attól, hogy másnak is rossz, vagy esetleg rosszabb, még itt nem lesz jobb semmi. Vannak dolgok viszont, amiket mi is tehetünk, még ha attól nem is lesz nagyban más semmi.
Ilyen kicsi dolog lett volna azt tenni amit Shadowguard, hogy értesítesz egy állatorvost, amikor másnapra kiderül, hogy még él az a szerencsétlen állat vagy szólsz valakinek aki meg tudja ezt tenni, vagy felhívod a polgármesteri hivatalt és bejelented, ők meg küldenek valakit, aki végez a szerencsétlen állattal.
9 | Gerry 2009.04.28. 16:24
Gump: "szerintem ezek nagy része megvan máshol is" naja. A vég ott kezdődik amikor el is hiszed, hogy hát máshol is biztos ilyenek az emberek, legalább egy kicsit-hát nem létezik, hogy nem oylanok. Pedig de, létezik. Nem is egy helyen.
Barthezz
10 | Barthezz 2009.04.29. 09:06
Elég csak sógorainkhoz, az osztrákokhoz átruccanni. ;-) Töltöttem ott régebben több időt, ég és föld a különbség.
Gump
11 | Gump 2009.04.29. 09:35
Gerry: Vagy félreérthetően írtam, vagy passz... arra gondoltam, hogy a dolgok mögött álló emberi érzések - pl. irigység - megvannak mindenütt a világban. Fogalmam sincs, hogy a szomszédok pl. hogyan viselkednek külföldön egymással de ez itt országon (egy utcán) belül is baromi nagy eltéréseket mutat. Tényleg nem tudom milyen arcokat lát az ember ha végigmegy egy holland város utcáján összehasonlítva egy magyar várossal, hogyan viselkednek az emberek, tényleg lehet, hogy ég és föld a különbség, de ez megvan Budapest és egy 5000 fős kisváros esetében is.
Másrészt meg én ezt nem azért írtam, hogy ettől bármi is jobb itt, szóval ez nem kapaszkodónak van, én egyszerűen így gondolom. Igazából mindegy, hogy máshol így vannak-e a dolgok vagy nem, mert itt élek és nem tetszik amit látok. Most felhozhatnám még a kedvenc témádat, a "mai fiatalság" viselkedését, de arra nem lesz időm, hogy erről itt hosszabban elbeszélgessek. Majd ha lesz egy olyan fórumtalálkozó, ahol te is ott leszel és én is, majd esetleg. :)
Bali1337
12 | Bali1337 2009.04.30. 16:00
nem tudom miért vagdalkozik mindenki ezzel a "minden magyar sajnáltatja magát" teóriával... amikor Ausztriában voltam 2 hónapot, a szomszéd panaszkodott hogy milyen szarul megy a tanári állása, mert havonta csak 5120€t keres, és évente csak hétszer tud elmenni síelni.
13 | Christoph 2009.05.02. 01:38
Az osztrákokat sem kell ám félteni, nekik is megvannak a maguk problémái.

Mielőtt leszóljuk a saját hazánkat tényleg nem árt kicsit mérlegelni. Bizony az a 40 évnyi szocializmus óriási károkat okozott minden téren. Mit várunk azoktól az emberektől, akik abban nőttek fel, hogy jó helyen kell jókor lenni, és máris megnyílik előtted minden... munka nélkül. Persze ennek meg is voltak a gyökerei, de ez nagyon felerősödött.
Engem az le meg mostanában, hogy a lopást (értsd: otthagyod a pénztárcád valahol és esélytelen, hogy valaki visszaszolgáltatja) milyen "legálisan meg". Jön az a mentalitás, hogy: minek hagytad ott?? És ezt a legnormálisabb emberek is elintézik magukban ennyivel.
Persze lehetne sorolni a példákat, és hiába ugatunk ugye a politikusokra, amikor kicsiben is ugyanez megy. Én azt mondom, hogy az oktatást kéne átalakítani, erkölcsi nevelést szorgalmazni ott kezdődik minden.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.