Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

szbszig blogja

Száz kihagyhatatlan étel/ital

szbszig | 2009.05.08. 00:20 | kategória: ételek/italok | 12 hozzászólás

Először is leszögezném, hogy az ötlet nem eredeti. A Malackaraj blogon találkoztam vele, akik pedig többszörös áttéttel a Very Good Taste Blog-ról lopták. Tegnap linkeltem már a kedvenc ételek/italok topikba. Aztán nekiálltam jómagam is kitölteni, és sokkal több időt vett el, mint amire számítottam, mert nem tudtam megállni, hogy ne keressem elő mindegyiket legalább Wikipedián, amelyeket eddig nem ismertem.

Miről is van szó? Na jó, elmondom azért azoknak, akik lusták kattintani. Adnak neked egy száz híres ételt/italt tartalmazó listát, és neked meg kell mondanod, melyiket kóstoltad már, vagy legalábbis melyiket ismered. Nekem egy teljes napba telt, mire a végére értem, és mindegyikhez fűztem megjegyzést is, úgyhogy elsősorban ezért döntöttem amellett, hogy önálló blogbejegyzést csinálok belőle, és itt közlöm az eredményt.

Elöljáróban meg kell jegyeznem akkor már azt is, hogy többek szerint van bennem némi ínyenc-hajlam, ami a kultúrák és nemzetiségek iránti rajongással párosulva remek alapot szolgáltathatna egy sütés-főzéssel és ételekkel kapcsolatos hobbihoz. És valóban, szeretek interneten ételekről olvasni, és szeretek minden újdonságot kipróbálni, ha külföldön járok. Ugyanakkor viszont ezzel merő ellentétben én magam főzni egyáltalán nem tudok, még a legalapvetőbb fogások elkészítésével sem próbálkoztam soha.

Na jó, ennyi bevezetésnek épp elég, most már rátérhetünk a tárgyra és az ominózus százas listára. +-szal jelöltem azokat, melyeket már ettem, --szal pedig azokat, melyeket ismerem ugyan, de még nem kóstoltam. Semmi sem áll azok mellett, amelyekről eddig még csak nem is hallottam. Tudom, a jelölés nem túl szerencsés, és időközben rájöttem, hogy talán kategóriákat sem így kellett volna választani, hanem sokkal inkább aszerint, mennyire szeretem, vagy mennyire szívesen kóstolnám meg az egyes ételeket, de most már mindegy. A mellékelt szövegből ez úgyis többé-kevésbé kiderül mindenhol. Tehát akkor [itt-ott kiegészítgettem azokkal, amiket időközben sikerült pótolnom]:

+1. Vadhús - Hú! Vadas szarvashúsból, őzpörkölt, szarvaskolbász, fácánleves, egészen az egzotikusabbakig, mint például a rénszarvashús. Imádom mindegyiket!
-2. Csalántea - Annak ellenére, hogy az utóbbi időben rászoktam a teákra, és egyre gyakrabban és egyre egzotikusabbakat veszek, ezt még nem próbáltam.
3. Huevos rancheros - Ugyan nem vagyok híve a tojásos vagy rántottás reggeliknek, de ezt azért egyszer feltétlenül kipróbálnám.
+4. Tatár bifsztek - Tuti biztos, hogy ettem már, bár nem nagyon emlékszem rá.
-5. Casu Marzu - Láttam videót is az elkészítéséről. Az egyetlen a listából, amit akkor se kóstolnék meg, ha fizetnének érte.
+6. Véres hurka - Nem tartozik éppenséggel a kedvenceim közé, de néhanapján megeszem.
[+]7. Sajt fondü - Nem ettem még szerintem. [Azóta ettem, és hát, mi tagadás, nem igazán jött be. Nem is az állaga, hanem az íze. Pedig kimondottan fondüsajtból csináltuk.]
+8. Ponty - Jöhet halászlében, sütve, rántva, bármilyen formában.
+9. Borscs - Egyszer kóstoltam. Nem volt rossz, de hasra sem estem tőle.
[+]10. Humusz - Hogy mi? Az nem a termőföld tudományos neve?... [Viszont örülök, hogy a neve felmerült itt, mert mikor legközelebb a kezembe került, már tudtam, micsoda, és nem utasítottam el. Nagyon finom! Kicsit olyan, mint az avokádókrém, azaz a guacamole: az elkészítése, a kinézete, az állaga és a felhasználási módjai (mártogató vagy kenyérre kenhető) is hasonlítanak.]
+11. Tintahal - Noha nem a kimondott kedvencem a tengeri halak közül, de jöhet ez is. Ettem már konzervtől kezdve egészen tengeri halakból készült halászlében is.
[+]12. Pho leves - A rament legalább ismertem volna, ha azt írják helyette. Mindenesetre jöhetne, de a pálcikákkal eléggé hadilábon állok... [Volt szerencsém kipróbálni időközben, még ha nem is teljesen autentikus elkészítésben. A húsleves alap ellenére kissé fura, édeskés ízű, de határozottan finom dolog, és ami jó benne, hogy az összetevők ízlés szerint csereberélhetők!]
[+]13. Mogyoróvajas - dzsemes szendvics - Hát, ezt így még konkrétan nem, bár a világ másik felén eléggé népszerű, tudom... [Hajjaj, de rászoktam, mióta találtam mogyoróvajat a boltokban! Zseniális keveréke az édes és a sós íznek!]
-14. Lazac szasimi - A lazacos szusi nem ér?...
+15. Hamburger utcai árustól - Ja. Vagy az csak gyros volt? Franc se tudja.
+16. Pálpusztai - Gyerekként természetesen utáltam, de mára azt is megszerettem, mint szinte minden sajtot.
+17. Szarvasgomba - Hát, így teljes önmagában nem, de olyan ételeket, amik szarvasgomba ízesítésűek voltak, vagy szarvasgombadarabokat tartalmaztak, azokat igen.
18. Camogliese - Passz. Állítólag jó.
19. Sertéshúsos gőzölt tésztabatyuk - Hát, nem tudom, nekem már a hortobágyi húsos palacsinta sem igazán jött be.
20. Focaccia - Ha nálunk is árulnának a sarki látványpékségben, már biztos vettem volna.
+21. Vad lazac - Sajnos, úgy emlékszem, még csak feldolgozott vagy péppé őrölt változatban volt hozzá szerencsém. [Azóta figyeltem rá, és vettem kimondottan ilyen filét is. Tényleg érezni némi különbséget.]
+22. Friss, vad erdei gyümölcsök - Az áfonya és a ribizli a kedvenceim, azokat nyáron szoktam venni rendszeresen. (Friss alatt, remélem, az még elfogadható, ha nem én szedem az erdőben, csak ne mirelit legyen mondjuk.)
+23. Libamáj - A Négy Mancs és társai elhúzhatnak a picsába. Tömjük csak azokat az állatokat!
-24. Rizs babbal - Majd ha egyszer Mexikóban járok, megkóstolom, addig nem különösebben izgat.
+25. Disznósajt - Kóstoltam, de nem szeretem...
+26. Nyers atomerős paprika magában - Mi számít atomerősnek? A hagyományos magyar erőspaprika elfogadható? Egyébként nagyon szeretem az erős ételeket: erőspaprikát, borsot, Erős Pistát, csípős ajvárt stb. rendszeresen szórok az ételembe vagy teszek mellé.
27. Dulce de leche - Sajnos nem, pedig így ebéd után nagyon megkívántam. Állítólag hasonlít a karamellhez.
-28. Osztriga - Még nem ettem, de egyszer muszáj megkóstolnom!
[+]29. Baklava - Valami diós-mézes rétes, ha jól értelmezem. Ha látnék kis hazánkban belőle, szintén megkóstolnám. [Ettem, méghozzá a Balkánon, szóval abszolút autentikus helyen. Nem rossz végül is, de a rétestészta lenne a lényeg, nekem pedig ugyanez palacsintatésztával jobban bejön...]
30. Bagna cauda - Passz. Nem tudom elképzelni se nagyon, milyen lehet.
+31. Wasabi - Szusihoz nélkülözhetetlen. Sajnos magyar élelmiszerboltban én még nem találkoztam vele, pedig vennék itthonra is. [Hehe, milyen régen írtam ezt, azóta már csomó szupermarketben felbukkant.]
32. New England-i kagylóleves cipóban - Sajnos még igazi kagylólevest sem nagyon ettem, csak valami ahhoz hasonlót, levében főtt kagylókkal.
33. Sós lassi - Valószínűleg én is inkább az édessel kezdeném először. Fenébe is, ezt ki fogom próbálni itthon! [Az édeset próbáltam is azóta, nem rossz!]
+34. Savanyúkáposzta - Magyar ember számára ez nem igazán kérdés... Jó kis töltött káposzta tejföllel, fincsi!
35. SörSprite - Külön-külön igen, de így együtt micsoda? Meg amúgy sem szeretem a szénsavas italokat.
-36. Konyak vastag szivarral - A szivar mióta étel?... Konyakot kóstoltam már, nem az én esetem.
+37. Délutáni teázás - Biztosan ittam már délután teát... (Ez a része a tesztnek kezd kissé értelmetlenné válni.)
+38. Marhanyelv - Felvágottba illesztve ettem már marhanyelvdarabokat. Franc se tudja, számomra semennyire sem volt különös.
39. Gumbo - Nem ismertem, de nem néz ki rosszul. Érdekelne többféle feltéttel is.
40. Ökörfarok - Mármint melyik farok? Elöl vagy hátul?... Bár ha a kocsonyára gondolok, amiben tesznek disznófarkincát is, akkor valószínűleg az utóbbi.
41. Kumisz - Pedig olyan ismerős volt a neve... Mindenesetre még ha tehéntejből is készítik, és nem kancáéból, akkor se valószínű, hogy ízlene. A kefír sem tartozik a kedvenceim közé.
-42. Egész rovarok - A Casu Marzu mellett a másik esélyes, amit szívem szerint kihagynék, bár erről még lehetne velem tárgyalni, ha valaki hozzáértő nagyon ajánlja.
43. Phaal/Vindaloo - Most erre mit mondjak? Curryt ettem már, és szeretem, jó csípősen, ahogy kell. Erről a fajtáról viszont konkrétan még nem hallottam.
+44. Kecsketej - Azt hiszem, ittam már, de nem igazán emlékszem...
-45. Maláta whisky legalább húszezer forintos üvegből - Aha, persze...
-46. Fugu - Fú, azt nagyon megkóstolnám, de tényleg csak ha profi szakács készíti.
[+]47. Csirke tikka masala - Ez is valami currys csirke, és kegyetlenül jól néz ki. [Pótoltam, és csak annyit mondhatok, hogy istenien finom! Kár lett volna kihagyni.]
-48. Angolna - Azon tengeri herkentyűk egyike, amihez még nem volt szerencsém.
49. Krispy Kreme Doughnut - Ja. Mi ez?
-50. Tengeri sün - Szintén azon tengeri herkentyűk egyike, amihez még nem volt szerencsém.
-51. Kaktuszgyümölcs - A kaktuszfüge ízű üdítőital, gondolom, nem elég ide.
52. Umeboshi - Életemben nem láttam még, fogalmam sincs, milyen lehet.
53. Túró édesen - Öh, legfeljebb Túró Rudit. Mellesleg az ilyen túródesszertek is nyugodtan helyek kaphattak volna a listában.
54. Bakalá/Stoccafisso - Nem valami bizalomgerjesztő, de a hákarlnál még így is szimpatikusabb.
+55. McDonald's Big Mac Meal - Igen, egy időben jártam oda. Szerintem egyszer-egyszer nyugodtan megehető, nincs vele semmi baj.
+56. Nokedli/galuska - Konkrétan ma ebédre utoljára...
-57. Martini-koktél - Hát, a koktélt még nem, csak a hasonló nevű vermutot. Aminek mellesleg semmi köze a koktélhoz, pedig az is félig vermutból tevődik össze. Kár, pedig az üveges Martinit igencsak szeretem.
-58. 8% fölötti alkoholtartalmú sör - Nem szeretem a sört.
-59. Poutine - Haha, itt olvastam a fórumon róla nemrég. És már akkor nagyon megkívántam...
[+]60. Szentjánoskenyérfa chips - A szentjánoskenyérfáról hallottam, bár a termését nem kóstoltam. De hogy chipset is készítenek belőle, biztos... [Azóta szereztem be külföldről, idehaza én viszont sehol sem láttam hasonlót. Nagyon érdekes, kesernyés édesség.]
61. S'mores - Már a mályvacukrot sem tudom felidézni, milyen, őszintén szólva, hát még ez...
62. Borjúmirigy - Nem igazán vagyok oda a belsőségekért, már a becsináltlevesből is sokszor kihagyom a szívet, zúzát stb.
63. Mész - Micsoda?!
+64. Currywurst - Hát, ha nem is azt az echte változatot, de itthon tulajdonképpen már készítettem ilyet német bratwurstból ketchuppal.
65. Durian - A leírások alapján erősen "acquired taste" szükséges hozzá (azaz elsőre undorító, és többször kell próbálni, hogy az ember hozzászokjon).
-66. Békacomb - Ha adnának, kipróbálnám, de őszintén szólva hidegen hagy a téma.
67. Churros - Azt hiszem, összekötném a kellemest a hasznossal, és rögtön a Dulce de Lechébe tunkolnám őket, hogy mindkettőt megismerhessem.
68. Haggis - Hm, disznógyomorba töltött és főtt szív, máj, tüdő. Állítólag sokkal, sokkal finomabb, mint amilyennek hangzik.
-69. Sütőbanán - Ha ez a sült banán akar lenni, akkor ismerem, bár még nem kóstoltam.
70. Chitterlings, vagy andouillette - Csak én érzem úgy, hogy a zsigerek és belek kezdenek túlreprezentálva lenni ebben a tesztben?...
[+]71. Gazpacho - Határozottan érdekel a dolog. Itt jegyezném meg, hogy a mi meggylevesünk, ami személyes kedvencem, is nyugodtan felkerülhetett volna erre a listára. [Azóta recept alapján, házi készítésben már kipróbáltuk. Érdekes, finom.]
72. Kaviár és blini - A kaviárt szeretem, de ilyen palacsintatésztára vagy mire még nem próbáltam kenni... Mondjuk megjegyzem, amiket nálunk az üzletekben általában kaviár néven árulnak, azoknak a halaknak az ikráját hivatalosan nem is lehetne annak nevezni, szóval a mi kaviárkultúránk elég szegényes.
-73. Abszint - Elég műveletlen vagyok tömények terén.
-74. Vodka vizes pohárból sós heringgel - Ha külön-külön, az ér?...
-75. Elütött tetem - Csak családi legendák keringenek idehaza ilyen állatokról, az én életemben ez még nem esett meg. Bár elütni már majdnem sikerült vadat az erdőben.
76. Baijiu or shaojiu - Kínai létére meglepő módon erősebb a vodkánál. Kösz, inkább nem...
+77. Bolti torta/pite - Méghozzá erősen változó minőségben.
-78. Csiga - Lásd békacomb. Azért kipróbálnám, ha valaki megmutatja, hogyan kell enni.
79. Lapsang souchong - Erős, füstölt tealevelekből készült tea, te jó ég. El se tudom képzelni, milyen lehet.
+80. Gyomorkeserű - Ha Unicum is ér, akkor igen. Mondjuk szeretni nem szeretem...
81. Tom yum - Eléggé szégyellem magam, hogy erről se hallottam. Figyelmesebben kellett volna olvasni a KK blog ételekről szóló bejegyzéseit... Mindenesetre azonnal kipróbálnám.
82. Eggs Benedict ( muffin húsos szalonnával, tojással és hollandi mártással) - A muffint alapvetően szeretem, de nem édes változatot még nem próbáltam.
83. Surströmming - Na, ez már majdnem olyan gusztustalan, mint a hákarl...
-84. Kóstoló-menü egy háromcsillagos Michelin étteremben - Aha, közvetlenül a húszezer forintos whisky után...
85. Kobe/wagyu marha - Gondolom, valami olyasmi különlegesség lehet, mint idehaza a mangalicasertés. Feltétlenül kóstolnám.
[+]86. Nyúl - Szerintem ez még nem jött össze, vagy csak nem emlékszem. [Azóta mindenesetre ettem. Rántva (a combja) és paprikásként is nagyon finom. Kicsit a csirkéhez hasonlít talán, de sokkal különlegesebb.]
+87. Gulyás - Ja. Jó.
88. Virág - Öh... Milyen ételt készítenek virágból? Eddig legfeljebb a rózsavízről mint fűszerről hallottam, ami rózsaszirompárlat.
-[+]89. Ló - Meg kutya, macska... Nem tudom, miért viseltet akkora ellenszenvvel a legtöbb ember ezek iránt. Én lelkiismeret-furdalás nélkül kipróbálnám őket, aztán majd kiderül, ízlik-e. [A lókolbászt időközben pótoltam. Tényleg kicsit édeskés ízű, nekem bejött.]
-90. Bikatök - Lásd békacomb és csiga. De még mindig inkább azok, ha választanom kéne, melyiket kóstoljam meg először.
+91. Löncshús - Jó régen ettem utoljára, az biztos. Most így hirtelen nem vágyom rá.
-92. Hakárl - Szintén olvastam róla. Valamiért ezzel szemben nem alakult ki bennem akkora undor, mint a Casu Marzu esetében. De lehet, ha élőben találkoznék eggyel, és megszagolnám, rögtön megváltozna a véleményem.
93. Rózsa harissa - És már meg is kaptuk a választ, milyen étel alkotóeleme lehet virág: egész rózsaszirmok vannak benne konkrétan. De a csípős paprikaszósz alap sem hangzik rosszul.
+94. Harcsa - Természetesen ilyen halat is ettem már.
[+]95. Mole poblano Csípős-csokoládés fűszeres csirkehús - Érdekesen hangzik. A "rendes" csípős csokoládét szeretem. [Megkóstoltam mexikói étteremben. Nos, ez nekem egy kicsit már sok volt. Pedig szeretem a bizarr párosításokat, és lehet, ha többször próbálnám, hozzá tudnék szokni, de elsőre azt mondom, nem jött be.]
+96. Lox/Gravlax - Kicsit zavarban vagyok, mert ha nem is pont az előírások szerint készítve, de ettem már lazacot ilyen gravlaxsåsszal, avagy kapros mártással. Mellesleg a lazac az egyik legzseniálisabb tengeri hal, gyakorlatilag bárhogyan elkészítve imádom!
97. Lobster Thermidor - Sajnos a homár úgy általában véve kimaradt nálam egyelőre, de igyekszem pótolni mihamarabb!
-98. Puliszka - Bármilyen hihetetlen, de nem hiszem, hogy ettem volna valaha.
99. Jamaican Blue Mountain coffee - Nem igazán szeretem a kávét.
+100. Tiramisu - Nem rossz, bár azért vannak sütemények, amiket sokkal jobban szeretek.

Ennyi tehát. Igazából persze ez a százas lista teljesen szubjektív, és nem tekinthető semmilyen szempontból etalonnak. Sok helyen szívem szerint másra cserélnék egy-egy benne szereplő ételt/italt. Érdekes lenne az is, lenne kedvem hozzá, hogy egy saját listát összeállítsak a legmeghatározóbb nemzeti ételekből. Talán ha egyszer lesz időm rá, majd alkotok valami ilyesmit...

Utolsó módosítás: 2011.04.21. 04:05

Hozzászólások

Kanduhrka
1 | Kanduhrka 2009.05.08. 00:52
"-74. Vodka vizes pohárból sós heringgel - Ha külön-külön, az ér?... "
:D

Én nem vagyok valami nagy igényű kaják terén, inkább az egyszerűbbeket kedvelem. (Bátyám spártainak hív, mert pl a szendvicset is, ha magamnak csinálom, max májkrémet rakok bele)
Olyanokat szeretek nagyon, mint pl Csirke rántva, sültkrumpli, pizza, hamburger, halak(gyak bármelyik), húsleves, máj bárhogy(kivéve nyersen) stb.
2 | asas01 2009.05.08. 01:53
Azt sem tudtam, hogy van ennyi féle étel. Rántott hús és tört krumpli 4 lyfe bijacs!
Shadowguard
3 | Shadowguard 2009.05.08. 08:32
Na én ebből tizenhatot kóstoltam idáig. Mondjuk én meglehetősen maradi(?) vagyok az ételek terén. Semmiféle tengeri herkentyű (kagyló, rák, kaviár, stb. ) és halból is csak a sprotni-konzerb vagy a filézett tengeri. A családban van horgász, de a halászlevet alapból rühellem, meg egyszer valami tavi hal volt rántva, de első falat után kiköptem. Egyébként meg szigorúan disznóhús-párti vagyok, esetleg birka, de csak ha nagyon fiatal. Nyúlhúst már ettem,de nekem túl száraz. Szárnyasokból csirke, kacsa, liba.
Mondjuk a vadhús is megvan, ha a borz annak számít (és ezzel a 75-ös is megvan), mentségemre szóljon, hogy csak utólag mondták meg miből is van a kolbász.
Az abszintot meg tessék kipróbálni, de csak kulturált helyen, ahol tudják, hogyan kell felszolgálni (kiskanál, cukor és víz)
Gump
4 | Gump 2009.05.08. 09:07
31 ha jól számolok.
Baklavát bármelyik(?) török gyrososnál kapsz.
LordMatteo
5 | LordMatteo 2009.05.08. 11:28
Jó kis lista, én kb csak a magyar ételeket ettem eddig :-) Bár nemtom, kicsit erőltetett szaga van, elütött tetem, abszint, ilyesmik mi a fasznak kerülnek bele? Aki kitalálta, szimplán idióta...
Barthezz
6 | Barthezz 2009.05.08. 12:41
Egyetértek LM-mel, pont ezt akartam én is írni. Semmiféle következetesség nincs a listában. Mintha az összeállító maga sem tudta volna eldönteni, hogy most akkor igényes és/vagy ínyenc kajákat pakol-e bele (20 ezer Ft-os whisky, vodka heringgel), átlagos kajákat (különféle halak, abszint), vagy igényteleneket (Mekis menü, elütött tetem, ami után majdnem nem is olvastam tovább a listát).

Baklavát tényleg akármelyik török gyorsétteremben kaphatsz a körúton. Egy ilyen mézes, kissé nekem túlságosan is cukros török sütemény.

Amúgy mi az a casu marzu, amitől annyira undorodsz?
Barthezz
7 | Barthezz 2009.05.08. 12:42
Jah oks, a linken volt wikipedia link a casu marzuról, blőáááhh. :-S
8 | Pyrogate 2009.05.08. 13:44
Azért vannak ilyenek benne, mert 100 KIHAGYHATATLAN ételről van szó, némelyik az íze miatt, némelyik a szarsága miatt, némelyik pedig az egzotikussága és különlegessége miatt
9 | asas01 2009.05.08. 15:31
Jó ég, most olvastam el én is, hogy mi ez a casu marzu.:\ Értem én, hogy vannak gusztustalan, de finom vagy egészséges ételek, de ez konkrétan rohasztott, lárvás sajt, amitől véres hasmenésed lesz. És vannak, akik ezért feketén kétszeres árat fizetnek. Igazi ínyencség.

Ha a Blahán csövezők tudnák milyen jó dolguk van...
Bali1337
10 | Bali1337 2009.05.09. 13:17
hm ebből 36 volt meg

listán miért nincs kebab vagy gyros?
11 | ShuleyvA 2009.05.09. 14:19
Pedig egyszer meg kell kóstoljátok a rohadt sajtot, de lehetőleg úgy, hogy elétek pakolják, azt se tudjátok mi az, aztán egy jókorát magatokhoz vesztek... aaaaz az igazi... kis mennyiségtől meg nem lesz véres széklet szal...
Amúgy patkányhús? A legjobb hamburger alapanyag... isteni nagyon. Aki meg szereti az akácot, az evett már virágot :-)
Star Wars
12 | Star Wars 2009.05.10. 19:19
http://en.wikipedia.org/wiki/Hummus

;)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.