Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

szbszig blogja

A nagy tengerpartmustra - Bosznia-Hercegovina

szbszig | 2010.05.25. 17:03 | kategória: kalandor | 5 hozzászólás

Tudom, hogy ez eredetileg Pyro sorozata, viszont az utóbbi időben kissé elhanyagolta. Mivel azonban volt olyan rendes, hogy a hétvégén kezelte a karakteremet eRepen (igen, ez galád módon egy referrer link volt :D), ezért kicsit besegítek én is neki egy extra résszel. Egy olyan országgal, amiről ő szerintem nem valószínű, hogy írna.

Szóval Bosznia-Hercegovina. Ha elképzelitek a térképet, vagy csak felszínes, futó pillantást vettek egy ilyenre, talán még vissza is kérdeztek, hogy nem hülyültem-e meg, és van-e egyáltalán ennek az országnak tengerpartja. Pedig van.

Egy körülbelül 20-25 kilométeres szakaszról(*) van szó, mely egyetlen pici, tengerparti városkából áll, ez Neum. Sok romantikus sztorit hallottam arról, hogy a határok ilyetén alakulása a horvát-bosnyák háborúnak köszönhető, és hogy Neum Boszniának adása a két ország közötti béke megkötésében játszott fontos szerepet, a valóság azonban az, hogy a háborút lezáró washingtoni egyezmény csak a status quót erősítette meg, Neum pedig már Nagy-Jugoszláviában is a Bosznia-Hercegovinai Szocialista Köztársasághoz tartozott. Akkor persze ez még nem jelentett problémát, a felbomlás után viszont hasonló gondok jelentkeztek, mint a Kazahsztánba szakadt bajkonuri orosz űrállomás, vagy az Ukrajnába került orosz fekete-tengeri hadiflotta esetében, persze ezeknél jóval kisebb mértékben.

A valódi magyarázathoz tehát sokkal régebbre kell visszanyúlnunk: az akkor már fénykorán túl lévő Raguzai (Dubrovniki) Köztársaság még a 17. században, a karlócai béke alkalmával adta át a területet az ottománok által megszállt Boszniának, hogy ezzel megszüntesse szárazföldi határát a jóval erősebb Velencei Köztársasággal szemben. Ez az állapot maradt fent tulajdonképpen a modern időkig.

Ugyanakkor ez az állapot amilyen érdekes, olyan sok bosszúságot is okoz a két országnak. A neumi kiszögellés kettévágja Horvátország területét, így Dubrovnik-Neretva megye déli, nagyobbik része egy klasszikus exklávét alkot, mely az anyaországon keresztül szárazföldi úton egyáltalán nem közelíthető meg. Viszont a bosnyákok sem örülhetnek felhőtlenül a megmaradt egyetlen tengerparti városuknak, mert bár a turizmus minden nyáron jelentős a térségben, ugyanakkor Neum helyzetéből fakadóan kereskedelmi kikötőként való használatra alkalmatlan, és helyette az északi, nyílt tengerhez közelebbi horvát város, Ploče kikötőit kénytelenek "bérelni", mely a Neretva, Bosznia legfontosabb folyójának deltájában fekszik. Ráadásul Neum is csak alsóbbrendű, hegyi utakon közelíthető meg Bosznián keresztül, így a teherszállítmányoknak és a turistabuszoknak mind Horvátországba átlépve kell kerülni.

Utóbbi helyzetet még tovább bonyolíthatja, ha Horvátországot felveszik végre az EU-ba, és csatlakozik a schengeni egyezményhez is, hiszen ekkor tovább kell majd erősíteni a neumi közös határt, amely jelenleg ekkora, és szintén egy kanyargós, hegyoldali úton fekszik a tengerparton. Egy lehetséges megoldást jelenthet majd a Pelješac-híd, mely a horvát anyaországot és a dubrovniki régiót kötné össze a Pelješac-félszigeten keresztül egymással, megszüntetve utóbbi exklávé voltát, és jelentősen csökkentve a neumi útszakasz forgalmát.

Ami magát Neumot illeti, talán mondhatom, hogy kicsit Monte-Carlóra hasonlít a hegyoldal beépítése és a szűk hely miatt. Homokos partja van, ahova a szállodákból általában gyalogoslépcső vezet lefelé. A miénkből például 191 lépcsőn át lehetett lejutni, pedig nem is tartozott az igazán magasan fekvők közé. Egyébként a városka jelenleg is fejlődik, sok az épülő új ház és szálloda.

A polgárháború nyomai ugyanakkor még mindig fellelhetők egész Bosznia területén: rengeteg a golyónyomokkal tarkított falú vagy lerombolt és magára hagyott ház, illetve akár közvetlenül az útszélen is találhatók aknaveszélyt jelző táblácskák. A háború Neumot sem kerülte el. A városka egyik meglehetősen kétes nevezetessége a közvetlenül a tengerparton, tehát ideális helyen található, szétbombázott szálloda, mely 15 éve az enyészetnek áll, és eddig senki sem látott fantáziát a helyrehozatalában, vagy legalábbis elbontásában és újraépítésében. További, közeli képek erről: 1, 2, 3, 4. Van még több saját képem is egyébként, csak lusta vagyok feltölteni. :D

---

(*) Matematikus végzettségűként muszáj megjegyeznem, hogy ennek a neten több helyen fellelhető 20-25 kilométeres adatnak persze a valóságban nincs igazán értelme, hiszen jól tudjuk, hogy a tengerpartok fraktált alkotnak, azaz nem "szabályos", véges geometriai formák, hanem egyre részletesebb nagyítás mellett egyre bonyolultabb alakzatok tűnnek elő, és így a mért eredmény nagyban függ attól, milyen részletesség mellett szemléljük őket.

Megemlítenék itt továbbá még néhány országot a teljesség igénye nélkül, mely hasonló helyzetben van, mint Bosznia, azaz hatalmas kiterjedésükhöz mérten csak parányi, néhány kilométeres tengerparti szakasz jutott számukra:

Kongói DK - 37 km
Irak - 58 km
Jordánia - 26 km

Utolsó módosítás: 2010.05.25. 17:10

Hozzászólások

Pras
1 | Pras 2010.05.26. 00:07
Fasza írás!

(...én meg mint mérnök, szólok be, hogy nekem is nagyon tetszik az elméleti megközelítés, de ha így néznénk mindent, soha a büdös életbe' nem lett volna még kőbaltánk se :D A "valóság" elég nehéz fogalom, ami mindenkinek szubjektíve is mást jelent(het?), ilyen logikával már ez letarolja abszolút mindennek az objektív "valóság"-fogalomba illesztett "értelmét." Esetleg egy bejegyzést erről is szívesen olvasnék! :D )
2 | Pyrogate 2010.05.26. 00:58
Hú, irigyellek, mindig is el akartam ide jutni (és fogok is:D), szeretem a különleges helyeket. Anno amikor először olvastam róla (90-es évek vége) még azt írták a könyvek hogy elég rossz az infrastruktúra és az áramellátás. Ez gondolom azóta változott, de ahogy nézem a képeket ez még mindig eléggé lepusztultnak tűnik (ny-európai szemmel - a magyar viszonyoknál csak picit gázosabb :D). Mennyire túlzsúfolt amúgy, belegondolva, hogy 1) hegyre épült 2) egy nagy ország egyetlen tengerparti városa. Amúgy lehet én vagyok tájékozatlan, de ez az ország horvát lakta részén van, ergo a bosnyákoknak ez sem igazán "hazai".

Jó a cikk, sajnos mostanában nem jut idő blogra a sok tánc miatt :)
szbszig
3 | szbszig 2010.05.26. 02:39
Hát, hogy a bosnyákok hogy éreznek, azt én nem tudom pontosan megmondani, meg ez nyilván az ő körükben is változó valamennyire, de igazából a demográfiai térképeket elnézve akkor náluk az országuk területének legalább kétharmada nem számítana "hazainak", szóval ha szigorúan így gondolkoznának, nem sok maradna nekik.

Mindenesetre egy nagyon különleges ország, amit tapasztalni kell, kívülállóként nem is igazán lehet elképzelni, hogyan működhet ennyi különböző etnikum egymás mellett. Szarajevóról szokták például mondani, hogy a világ egyetlen városa, ahol néhány száz méteren belül találsz mecsetet, ortodox templomot, katolikus templomot és zsinagógát is. És valóban, bejelöltem műholdképen őket. :)
szbszig
4 | szbszig 2010.05.26. 02:45
Na, ezt az utolsó linket sikeresen elcseszte a fórummotor. Itt van helyesen. Valamiért mindenáron térkép formátumban jeleníti meg, de kattintsatok a műhold nézetre!
LordMatteo
5 | LordMatteo 2010.05.30. 02:21
Jó kis írás, bár más jellegű, mint Pyroé. Amúgy szbszig is simán vezethetne rendes blogot, ahol bemutat egy-egy földrajzi-társadalmi-politikai-stb érdekességet, mert lenne rá vevő szerintem a Domeon is.

És nem tudom miért úgy írok mintha nem az ő blogjában lennék, de hát ez van. :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.