Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Tyrn blogja

A Szabadság Útjai - Revolutionary Road, 2008

Tyrn | 2009.01.02. 20:42 | kategória: modern klasszikusok | 9 hozzászólás

Ez az a film, amiről annyit tudtam előzetesen, hogy Sam Mendes a rendező, Leonardo DiCaprio és Kate Winslet pedig a két főszereplő, akiket utoljára a Titanicban láthattunk együtt (Annak 11 oscaros zsebelés lett a vége). Ott kezdeném, hogy Mendes eddigi összes nagyjátékfilmje (American Beauty, Road to Perdition, Jarhead) tetszett, bár kétségkívül Lester Burnham története volt a leghatásosabb és legtökéletesebb, köszönhető főleg a zseniális Kevin Spacey-nek.

A szabadság útjainak története röviden annyi, hogy van egy 30-as éveikben járó házaspár, April és Frank, akik az 50-es évek Amerikájában küzdenek egymással, a gyerekneveléssel, a megélhetéssel és akik egyáltalán nem elégedettek az életükkel: Frank ki nem állhatja munkáját, April pedig nem akarja és nem is tudja magára erőltetni azt a bizonyos jó feleség, jó anya, jó kertvárosi szomszéd szerepet, amit az élet rá írt. Mindketten elhitetik a környezetükkel (és magukkal is próbálják), hogy ők kivételesek, ők a mindenki által kedvelt Wheeler-házaspár, akik még azt is megtehetik, hogy fogják magukat és egyik napról a másikra Európába, azon belül is Párizsba költöznek. Természetesen az élet közbeszól, nem is akár hogyan, de ez már spoiler lenne.

A film kategóriailag egy romantikus-dráma, a legjobb fajtából. Semmi cukormáz nincs rajta, semmi olyasféle csöpögős szentimentalizmusra nem kell számítani, mint a Titanicban vagy az Australiában, csak, hogy a jelenből is hasonlítsak. Mindez köszönhető a remekbeszabott forgatókönyvnek – Richard Yates fantasztikus novellájából – és a két főszereplőnek, akiknél jobb választást nem igazán tudok elképzelni. Kertelés nélkül kimondom: Kate Winslet generációjának legjobb színésznője. Ötször (!) volt oscar-jelölt, ezek közül háromszor (!) a legjobb színésznő kategóriában. Az Egy csodálatos elme örök ragyogásában pedig nem csak Joel Barish (Jim Carrey), de én is totál belezúgtam, annyira szeretnivaló volt a karaktere. Ebben a filmben a játéka szintén a tökéletesség határait súrolgatja, teljesen hitelesen adja az életbe belefáradt és ez miatt változni akaró háziasszony szerepét. A férfi főszereplőt pedig Leonardo DiCaprio viszi, aki egész egyszerűen brillírozik minden jelenetben. Scorsesevel való megismerkedése óta (Gangs of New York, The Aviator, The Departed) egyszerűen imádom ezt az embert és állítom, hogy a Blood Diamond is főleg miatta annyira jó, amennyire . Frank és April között a kémia annyira feszes, hogy egyszerűen szinte látni közöttük egy bizonyos fonalat, amely összeköti őket. Minden közös jelenetük bámulatos, telis-tele van feszültséggel és erővel. Pár szó még a mellékszereplőkről, akik szintén olyan plusszokat adnak a filmhez, hogy az hihetetlen. Először is a szomszédok, akiknél a férj titkon mindig is April után esedezett (ez csak egy a sok konfliktusalap közül a filmben), másodszor a negédes ingatlanügynök Mrs. Helen Givings (Kathy Bates), aki a Revolutionary Road-on fekvő csodaszép házat adja el Wheeleréknek és legvégül de nagyon nem utolsó sorban Helen „beteg” fia, John (Michael Shannon). John az a figura a történetben, aki levonja a konklúziókat, aki „kimondja” azt, amit a többiek nem mernek, aki kendőzetlenül és húsbavágóan őszinte. Tehát a szereplőkre nem lehet panasz, és nagyon szomorú lennék ha a legjobb színész/legjobb színésznő díj közül legalább az egyik nem ide kerülne az Akadémia februári kis díjátadóján.

A zene Thomas Newman munkája. Szolid, de mégis hatásos. Nem akarja magára felhívni a figyelmet, a gyönyörű dallamok szépen úsznak a jelenetek alá, tökéletes kombinációt adnak az 50-es évek hangulatával. A kosztümök és díszletek szintén baromi jók, a telefonok, az öltönyök, az apróságok…Imádom!

Összességében nekem ez a film nem más, mint a 2008-as év egyik, ha nem a legnagyobb filmélménye. Az alig 2 órás játékidejével, két páratlan alakításával, baromi hangulatos és mégis kegyetlen atmoszférájával, a lélegzetelállító befejezésével a Revolutionary Road egyértelműen a 2009-es Oscar-díjátadó egyik nagyágyúja.

Ennyi lenne így elsőre, nem vagyok filmkritikus, nézzétek el nekem a hibákat, a lényeg meg úgyis az, hogy szívből írtam. Boldog új évet!


Utolsó módosítás: 2009.01.02. 20:48

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2009.01.02. 20:59
Szerintem egészen kiváló lett, az írás elragadott magával, és most rögtön nekiülnék nézni, ha tehetném, de sajnos nem.
Barthezz
2 | Barthezz 2009.01.02. 22:04
Örülök, hogy Te is blogba kezdtél, s ezzel tovább gyarapítod az olvasásra érdemes, színvonalat emelő blogok sorát! (ömlengés OFF :-) )

A filmet ugyan nem ismerem, de nagyon jó kis ajánlót-értékelőt írtál róla, rengeteg adattal alátámasztva, s ezzel egyben megmutatva a filmek terén szerzett nagyfokú jártasságodat.

Csak így tovább tehát, várjuk a további bejegyzéseidet! ^^
3 | ShuleyvA 2009.01.02. 22:36
Nah, azt hiszem meg van mi fog pörögni a lejátszóba legközelebb >:-)

Jah, hogy most ismét egy új tag lesz a blog részlegnél? Akkor hát a legjobbakat a továbbiakban, engem ezen bejegyzéssel meggyőztél, ami legalábbis a filmet illeti :-)
Tyrn
4 | Tyrn 2009.01.02. 23:04
köszönöm szépen a kommenteket, igazán jól esik, nem számítottam rá, h ilyen jó lesz a fogadtatás!

a filmet pedig ajánlom mindenkinek, de elég kemény és megrázó, szóval úgy üljetek neki! ;-)
5 | Pyrogate 2009.01.03. 22:18
Sam Mendes, Thomas Newman, kell ennél több? DiCapriot én is nagyon szeretem (nem mértem, hogy miért látják benne még mindig a titanicos nyált), és ezek régebben játszódó filmek mindig is jól álltak neki (Aviátor, New York bandái). Winslet egyébként Mendes felesége, de biztos vagyok benne, hogy nem ezért kapta meg a főszerepet. Egy szó mint száz, tuti megnézem!:)
Creativ3Form
6 | Creativ3Form 2009.01.10. 15:06
Hihetetlenül lenyűgözött, elvarázsolt ez a film, néhány jelenet erejéig libabőrös is lettem. Fantasztikus film, Mendes ismételten tökéletes munkát tett le az asztalra, amit a színészek játéka és a hihetetlenül szép zene csak fokoz.
Tyrn
7 | Tyrn 2009.01.10. 15:10
én mondtam :P
egyébként már előre látom, h mennyire szét fogsz folyni az élménytől, amikor nézed a benjamint moziba...:D
Creativ3Form
8 | Creativ3Form 2009.01.10. 15:14
Tudom én azt és már nagggggyon várom!:-)
Razor03
9 | Razor03 2009.01.10. 19:15
Fantasztikus bejegyzés, és ez az én filmem, imádom az ilyen darabokat! Ne hagyd, hogy a jó filmek elsikkadjanak a fórumon, ha rövidebb élményt beszámolót írsz, nyugodtan teheted a blogodba, egy olvasód már biztos van :). Köszönet az írásért Tyrn!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.