Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

ufodani blogja

szlengek és tsa-ik

ufodani | 2010.08.02. 17:29 | kategória: Mi gyártjuk és használjuk. | 16 hozzászólás

Pár gondolat a beszélt és írott szlengről és tsa-iról.

A számítógép és az internet világának egyik következménye, h a chateken, netes fórumokon kialakult egy olyan nyelv, amit néha már alig lehet érteni.
Egyesek szerint a 60-as években alakult ki az un. ifjúság mint társadalmi csoport. Az "önálló" korosztály szelleméből adódóan törekedtek arra, h a beszélt nyelvben áthágják a szabályokat, szokásokat, és frappáns szavakat, kifejezéseket használjanak. Létrejött a szleng.
A folyamat napjainkban is zajlik és ha lehet, intenzívebben mint valaha. A különbség annyi a múlthoz képest, h nemcsak az iskolákban, szórakozóhelyeken, hanem otthon a gép elött ülve is. Ebből adódóan ezt a nyelvet internetes szlengnek, sms-nyelvnek nevezzük.
A netes beszélgetések legfontosabb célja a már meglévő kapcsolatok ápolása, esetleg új ismerősök szerzése.
A csoporthoz tartozás érzését az együtt kialakított és átvett szavak és a sajátos helyesírási szabályok erősítik. Ebből következik, h ez a "nyelvújítás" megjelenik mind a szóhasználatban, mind pedig a helyesírásban. A kifejezésekben jellemző, h rövidek, lényegre törekvőek és frappánsak.
Ez az új nyelv tehát nem más, mint a beszélt nyelv írott (gépelt) formába tétele. Nincs korrekció, éppen ezért gyakran nem érvényesülnek a helyesírási szabályok.
Állítólag a napi több órás csetelés ronthatja a diákok helyesírását, de emellett az is tény, h a (magyar) fiatalok a történelem folyamán sosem írtak ennyit, mint a XXI. század elején. A nyelvészek és a magyartanárok egy része az msn, a skype, a többi különböző csetfelület és a fórumok napi szintű használata miatt attól tart, h hosszú távon a magyar nyelv túlontúl le fog egyszerűsödni, meg fog változni.
Ezzel ellentétben persze vannak olyanok is, akik azt mondják a szájukkal, h korábban is volt példa a nyelvben a szavak rövidítésére, a tömörítések használatára.
Ami tuti, h 30-40 év múlva csak azok a kifejezések maradnak +, amelyeket mindenki praktikusnak ítél.
És h miért is alakulhatott ki a netes szlengvaker? Talán a legáltalánosabb az a megfigyelés, h a zemberek alapvetően lusták gépelni, és szeretnék az élőbeszéd jellegzetességeit -ugymint mimika, testbeszéd- írásban is megjeleníteni, amire a rövidítések és a kül hangulatjelek a legalkalmasabbak.
És h milyen hatása lehet ennek az "új nyelvnek" a beszédre? Szt csak annyi, h azokat az angol kifejezéseket vesszük át, amikre nincs igazából magyar kifejezés, mint pölö a like és a hype. Azt term nem tudom elképzelni, h vki egy élő beszélgetésben azt mondja, h "lol" v "h" , mert annak pont nem lenne semmi értelme. A beszélt nyelv frissíti önmagát, alkalmazkodik.

Természetesen használatuk tagozódhat és teszi is, mégpedig nemek és korosztályok és/ill felhasználói csoportok szerint is. Nyilván mondjuk egy 26 éves fősulit végzett blogger v csak sima fórumozó nem fog a bejegyzéseiben-hozzászólásaiban és állt az írott kommunikációiban használni olyan kifejezést mint pölö a "cya" v "cukeee".

Általános "helyesírási szabályok"

* A "GY" szabály: A szavakban a "GY" betűt soxor változtatják "D" betűre. PL. nagyon > nadon.
*A "H" szabály: magánhangzóra végződő szavak végére "H"-t írnak PL. ja > jah, bocsi > bocsih.
*Az "I" szabály: A szavakban az "I" betűt "eee"-re módosítják. PL. cuki > cukeee, ari > areee.
*Az "R" szabály: "R" betűket nagyon ritkán alakalmaznak, helyette inkább "J"-t írnak. PL. rendben > jendben, terem > tejem.
*Az "SZ" szabály: A szavakban az "SZ" betűt "C"-re változtatják. PL. szép > cép, szia > cia.
*Az "X" szabály: A szavakban a "KSZ" betűkapcsolatokat soxor/:)/ változtatják "X" betűre. PL. hol lax? > hol lax?
*Az "Y" szabály: Bizonyos esetekben az "I" betű "Y"-ra módosul. PL. szia > szya, sya, cya.
*Az "értelmetlenség" szabálya: vmikor egy-egy karakter megváltozik. PL. hello > hella, gratulálok > drakulálok. Csak zárójelben, én úgy gondolom ez az én csoportom :)
*"Kiesés" szabály: Sok esetben véletlenszerűen(?) kihagynak bizonyos betűket. PL. nagyon > naon, szuper > szuer-super.

És ha már szlengről lengek itt, akkor pár leggyakrabban használt szó, kifejezés a teljesség igénye nélkül (és össze-vissza) amivel a t.olvasó nyilván tisztában van, de mégis:

LOL - (Laughing Out Loud vagy Lots of Laugh) hangos nevetés
ROFL - (Rolling On the Floor Laughing) jelentése: földön fetrengve röhögni, valójában az illető kurvára nem találja viccesnek a dolgot.
ROFLMAO - Nagyonnagyon nevetek a földön (Rolling on the Floor Laughing My Ass Off)
LMAO - (Laughing My Ass Off) leröhögöm a seggem.
OMG - (Oh My God) te jó ég vagy úristen.
WTF - (What The Fuck) mi a fasz.
FFS - (For Fuck Sake vagy Fuck Fucking Shit) a faszba már, a kurvaéletbe.
BTW - (By The Way) mellesleg.
fake - hamis
WOW - csodálkozás
NP - nincs probléma
RE - visszajöttem
GJ - (Good Job) Szép munka.
GL[b] - (Good Luck) Sok szerencsét.
[b]HAND
- (Have A Nice Day) Szép napot.
ic - (I see) Értem.
IDK - (I don't know) Nem tudom. (még szlengesebben IDN, mivel ugye az angol 'know' kiejtésénél nem ejtjük a 'K' betűt)
lag, lagg - ha az internet sávszélessége erősen kihasznált, akkor a különböző játékokban 'lag' fordul elő, tehát szaggat a játék, rövid időre megáll a kép, majd folytatódik és ez a sávszélesség felszabadításáig ismétlődik.
lamer, lámer, láma - kezdő, ügyetlen, de öntelt játékosra használják, többnyire rossz értelemben
lúzer, loser - önmegvalósításra, sikerek elérésére lényegileg alkalmatlan, reménytelen életű, kilátástalan jövőjű személy, örök vesztes, balek.
OMFG - (oh my fucking god) azt a kurva istenit!
FNG - (Fuckin new guy) kibaszott új tag.
Xx - (10x = tenx = thanks) Kösz.
Flaming, flamelés - Provokatív üzenetek írása, káromkodás fórumokon
10Q - (Thank you) köszönöm
2 B - (to be) lenni
4 U - (for you) - neked, számodra.
f2f - (Face to face) egy az egy ellen játék.
b4 - (before) azelött
W8 - (wait) várj

És pár magyar cucc inkább sms-re és msn-re, inkább azoknak akik éppen végeztek az ovival, bár minősíteni nem áll szándékomban, párat én is használok.

megbex - megbeszéljük
(I.) - szeretlek (love)
(K) - csók (kiss)
kajak - nagyon
meek - megyek
ien - ilyen
oan - olyan
nem tom - nem tudom
vok - vagyok
bocsih - bocsi
XD - nevetés
syjja - szia
pusyka - puszika
+ - meg
WOW - csodálkozás
THX - köszönöm (thanks)
QL - kiváló
sztem - szerintem
jó8 - jóéjt
mind1 - mindegy
pill - pillanat
NP - nincs probléma
NVM - nem számít (nevermind)
vazze - bassza meg
NM - nincs mit
PLS - kérlek (please)
szal - szóval
Donald kacsázás - nagyon részegen meztelen altesttel henyél(?!)

Nos hát első(és szer utolsó) blogbejegyem megszületvén elétek hintem:)

Hozzászólások

1 | drifter001 2010.08.02. 17:48
Igen elgondolkodtató... Én például tök ideges leszek az ilyen cya , areee és társaitól , lehet hogy ez másnak bejön de nagyon rossz irányba tart ez a dolog... Van olyan osztálytársam, aki dolgozatban is h-nak írja a hogyot ésatöbbi ésatöbbi... De jó, hasznos bejegyzés, most már tudni fogom mit akarnak ezekkel :-D.
Gobiakos
2 | Gobiakos 2010.08.02. 18:05
Érdekes téma, szerintem kissé összecsapottan megvalósítva; és bár próbálod az emberbe sulykolni a leírtakat azzal, hogy magad is így írsz a bejegyzésen belül, de amellett tele van helyesírási hibákkal és elrontott kiemelésekkel.
Nem csesztetés ez, csak segítségnyújtás, ha nem veszed zokon...
ufodani
3 | ufodani 2010.08.02. 18:20
Gobi hát így sikerült, ez van, ennyire vagyok képes. És én sosem használok helyesírás ellenőrzőt. És nincs zokonvevés:)
LordMatteo
4 | LordMatteo 2010.08.02. 19:20
Ufo: Te vagy az egyik ilyen ember, aki fórumon leginkább szlengesen beszél. Mondhatni, megszoktuk. :D

Azért köszi a bejegyzést, új ötlet volt ide, nekem a megvalósítással se volt gondom, ilyen az írási stílusod, így írsz.
Barthezz
5 | Barthezz 2010.08.02. 19:24
Kár, hogy a Metropolban néhány hete szószerint olvasható volt ugyanez a cikk, de sebaj. Ha már más tollával ékeskedünk, legalább a forrást illene feltüntetni...
ufodani
6 | ufodani 2010.08.02. 19:50
Barthi: Te megtetted. Valóban nagyon sok melót nem toltam bele, de mivel ahogy Lord is mondja néha elengedek pár szlenget, ezért nyaltam rá magam a cikkre és tapasztottam szinte egy az egyben ide. Egyetértek vele és ennyi.
Őszintén. A diploma munkák vajon hány százalékban íródnak abszolute "önerőből". Keményen mennek az ollózások, míg aztán megszületik a nagy mű, amit aztán büszkén mutogatunk, h ez az enyém. Oks nyilván azért az más történet.
Igen, ez nem csak az enyém. Ez szinte így jött be ahogy volt.
Barthezz
7 | Barthezz 2010.08.02. 19:57
Nézd, a szószerinti copy paste esetén úgy hasaltatják el a diplomamunkát, hogy csak na (persze amennyiben kiderül, de mivel elektronikusan is le kell adni, így kiderül). Átemelni szövegrészeket, azokat átírni, saját gondolatokkal kiegészíteni - szigorúan a forrás megjelölésével -, a diplomamunkában engedélyezett.

Ez viszont nem egy diplomamunka, hanem egy szimpla blog, így valóban nem tilos a copy paste, más cikkek beidézése, amennyiben annyira olvasásra érdemesnek találod. Amit írtam, hogy ilyenkor a forrás feltüntetésével kezdd, szvsz elég erkölcstelen más írásáért bezsebelni a dicséreteket.

Amúgy én a cikk minden részletével nem értek egyet, van benne egy-két hülyeség. Pl. az r betű j-re váltása egyáltalán nem valósul meg a szlengben. Az i betű sem 3 e-re cserélődik, csak 2-re.
Gobiakos
8 | Gobiakos 2010.08.02. 20:03
ufodani: Az önkritika és a beismerés jó dolgok, csak ugye lehet ezt másként is csinálni. Én anno szinte csont ugyanígy kezdtem neki a mára népszerűnek nevezhető blogomnak (aki emlékszik, emlékszik...), de azóta "benőtt a fejem lágya". Szóval nem gáz, és tényleg korrekt, hogy nem tagadásba és mocskolódásba torkollott a dolog.

A szakdogákhoz még annyit, hogy nagyon sok (sőt, inkább túlnyomó részt) saját szellemi termékekről van szó, a források felhasználása más tészta, és ahogy Brathezz is írta: a plágium kábé az első két bekezdésnél levágós a tanárok részéről...
ufodani
9 | ufodani 2010.08.02. 20:09
Dicséret? Nem utazok hasonlókban, vagyok aki vagyok. Nem vártam én semmi hasonlót, csak közzé tettem egy irományt ami napjaink élőképe és igaz, forrás megjelölése nélkül.
És az is igaz, elég felületesen hessz, valóban az "r" és a három "e" nem stimmel.
10 | asas01 2010.08.02. 20:55
Jó isten, mennyi marhaság van ebben az írásban, az erőltetetten szellemeskedő stílusról nem is beszélve. Ilyet eredetiként megírni is szégyen, nemhogy ellopni.
ufodani
11 | ufodani 2010.08.02. 21:06
Értem. Köszi, h kifejtetted, h mit értesz marhaságon.
Egyébként pedig lőjetek le nyugodtan.
Gobiakos
12 | Gobiakos 2010.08.02. 21:11
Jesszus, senki sem akar lelőni téged (én tuti, hogy nem), de amit írtam már fentebb lassan visszaszívom. A beismerés és a negatív kritika feldolgozása KELL, mert az visz előre. Ha pedig csak poén szinten készült ez az írás és vélhetően nem fogja több követni (semmilyen témában sem), akkor meg te is vehetnéd poénra az egész mindenséget és ne kattogj rajta!
13 | asas01 2010.08.02. 21:14
Pl, hogy a '60-as években alakult ki a szleng, hogy az internetes szleng a beszélt nyelv írásba foglalása, hogy milyen alapon veszünk át angol kifejezéseket(komolyan nem lehet lefordítani, hogy "like" és "hype"?), a "helyesírási szabályok", tehát kb minden lényeges pont.
ufodani
14 | ufodani 2010.08.02. 21:26
No akkor Gobiba kapaszkodva : örülök, h sikerült felkavarnom a viszonylagos állóvizet és nagy egyetértést ezzel a frenetikus írással-cikkel-lopolmánnyal.:)
Dark Archon
15 | Dark Archon 2010.08.05. 09:33
Kimaradt a számok behelyettesítése: 7fő, marad6, stb.
ufodani
16 | ufodani 2010.08.07. 19:54
Pedig ott a példa : mind1.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.