Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Fullmetal Alchemist - véget ért a Bölcsek Kövének keresése

xeLaR | 2010.07.10. 15:14 | kategória: anime | 4 hozzászólás

Ennek is vége lett. Véget ért még egy nemzetközileg elismert műremek. Na meg a tévés adaptációja is nemrég fejeződött be. Azonban semmi gond, egy film is már előkészületben van, szóval nem fog olyan hamar eltűnni a köztudatból. Mondjuk nem is könnyű elfelejteni, hisz szinte minden tekintetben tökéletes, minőségi munka. A története magával ragadó, izgalmas és vicces, és komolyabb témákkal foglalkozik, mint műfajának vetélytársai. A karakterei szimpatikusak és jól fel vannak építve, és a történet folyamán jó néhányuk érezhető jellemfejlődésen megy keresztül. A látvány ugyancsak gyönyörűen lett megcsinálva. A zene is nagyon jellegzetes és élvezetes. Én úgy hiszem, hogy ez az egyik legnagyszerűbb dolog, amit TV-ben, vagy az Interneten láthat az ember. Szerintem ott a helye a legjobb szórakoztató alkotások között. Igazán csak két olyan probléma van vele, ami nem tetszhet az embereknek. Az egyik az, hogy rajzfilm...
...a másik meg az, hogy anime.

Pedig a Fullmetal Alchemist az egyik legelismertebb és valamilyen szinten az egyik leghírhedtebb manga és anime az egész világon. Ez az egyik legokosabb, legviccesebb, de ugyanakkor az egyik legsötétebb „shounen” (azaz tinédzsereknek szánt) akció-fantasy alkotás. Viszont Arakawa Hiromu műve viszonylag csak kevés embert érdekelt, és főleg csak Japánban. Ez viszont derekasan megváltozott, amikor az első animesorozat elkészült, de erről majd pár bekezdéssel később fogok írni. Kezdjük inkább az elején.

A manga első fejezete 2001 augusztusában a Monthly Shōnen Gangan-ban került publikálásra. Bár az első néhány fejezet elég epizódszerű volt, azaz nem igazán volt összekötő kapocs a részek között, még így is egy kisebb sikert könyvelhetett el. A történet Amestris-ben játszódik, egy korai 20. századi nyugat-európai országhoz hasonlatos helyen. Az ország több kisebb tartományból áll, amit véres háborúk által szerzett meg az évtizedek és évszázadok során. Szóval ez egy háborúra hajlamos állam. A katonaság vezeti az országot, és minden hasznosabb technológiát és egyéb dolgot a hadsereg fejlesztésének rendelnek alá. Az alkímiával sincs másképp, és sok alkimista az államnak dolgozik. A címszereplő is egy ilyen állami alkimista, akit azonban egyáltalán nem érdekel a hadsereg, csak a forrásaik, amiknek segítségével megtalálhatja a Bölcsek Kövét, amivel bármire képes lesz.
Itt egy picit beszélnék is a világ alkímiájáról, ami inkább hasonlít valami mágiára, mint a korai, egyszerű kémiai és filozófiai tudományra. Bár ez sem teljesen igaz, mert az alkímia több szabályhoz van kötve. Az egyik legfontosabb, amit tudni kell, az egyenértékűség elve, azaz egy egységnyi tömegű anyagból csak ugyanakkora tömegűt tudunk létrehozni. Általában kell egy transzmutációs kör is, amivel az alkimista az anyagok szerkezetét tudja manipulálni. Ebben a világban az alkímia egy mindennapos dolog, gyakran használják fel jó (pl. házak megjavítására), vagy akár rossz célokra (pl. háborúban). Viszont egy dolgot nem szabad elfelejtenie egy alkimistának sem: emberi traszmutációt nem szabad végrehajtani. Főhőseink, Edward és Alphonse Elric sajnos pont ezt a tabut kísérelték meg, és drágán megfizettek érte. Ed elvesztette az egyik karját és lábát, míg Al meg az egész testét, de szerencsére a testvére épphogy megmenti úgy, hogy a lelkét egy hatalmas páncélhoz köti. A két fiú (miután Ed „automail” nevezetű művégtagokat szerez) ekkor indul útnak, hogy megtalálják a Bölcsek Kövét, amivel talán visszaszerezhetik azt, amit a tiltott transzmutáció során elvesztettek. Ekkor jelentkezik Edward állami alkimistának, és ekkor kapja meg az Acél Alkimista, azaz a Fullmetal Alchemist titulusát. Azonban arról fogalmuk sincs, hogy a cselekedeteikkel mekkora kalamajkába keveredtek. A történet előrehaladtával a fiúk olyan titkokra bukkannak, és olyan felfedezéseket tesznek, amik nem csak a céljukat akadályozzák, hanem az egész országukat is veszélyeztetik. Vajon sikerül nekik legyőzniük a titokzatos és veszélyes ellenfeleiket, a Homonculus-okat? Vajon meg tudják menteni a hazájukat egy régóta szerveződő összeesküvéstől?
Aki olvasta a mangát, az már tudja a válaszokat ezekre a kérdésekre, ugyanis ez év júniusában véget ért a történet. 10 év alatt rengeteg rajongóra tett szert a mű, sok díjat zsebelt be, és jó pár előkelő helyezést ért el különféle toplistákon. Azonban ez az első anime adaptációig nem volt igazán jellemző.

A Fullmetal Alchemist anime hatása hatalmas volt. Míg eleinte az első mangakötetből csak 150 000 darabot adtak el, az anime leadása után ez megugrott 1,5 millió darabra. „Kisebb” emelkedés az eladásban, nemde? A 2003 és 2004 között futó 51 részes Fullmetal Alchemist (a magyar verzió még odabiggyesztett egy „A Bölcsek Kövének nyomában” alcímet is) zseniálisra sikeredett annak köszönhetően, hogy a sorozat szinte minden egyes részletére odafigyeltek. Az animáció és rajzolás kitűnő lett, tele élénk színekkel, amik élővé varázsolják ezt az érdekes világot. A zene is nagyon jó lett, főleg a kezdő és befejező számok. Viszont a két igazán kiemelkedő aspektusa az animének a karakterei és a története.
Igazán nem is lehetne az egyikről beszélni a másik nélkül, ugyanis az első adaptáció inkább a karakterekre fókuszál, és megpróbálja a lehető legjobban ábrázolni őket. Ez egy nagyon nagy plusz a mangához képest, ami inkább a cselekményt vitte előbbre, és csak néhány karakter behatóbb jellemzésére volt idő. Ebben viszont lényegesen több időt fordítanak csak erre a célra. Ezt mondjuk főleg azért csinálták, mert a sztori még nagyon kezdeti stádiumban volt. A havonta egyszer megjelenő manga története még két évvel a megkezdése után sem haladt túl sokat előre. Nem volt ez nagy gond, mivel Arakawa kisasszony megkérte az adaptációt végző céget, hogy a saját elképzelésüket valósítsák meg a meglévő fejezetek tudatában. Így már érthető, hogy miért kapott nagyobb szerepet a karakterek jellemzése, ami bizonyos szempontból még a történet normális menetét is befolyásolta. Ennek az egésznek az lett az eredménye, hogy némely mellékszereplők eszméletlen nagy rajongóbázisra tettek szert. Ennek legjobb példája Maes Hughes karaktere, aki egy egyszerű katona, és nem mellesleg az egyik legnépszerűbb szereplőnek, Roy Mustang jóbarátja. Nagyon keveset szerepelt a mangában, és bizonyos szempontból egy idegesítő karakter, de az anime a viszonylag egyszerű jellemét jobban kiegészítette, amitől kb. az egyik legszimpatikusabb szereplő lett. A történettel viszont vannak gondok, pontosabban az anime felével. Ugyanis a sorozat első fele foglalkozik inkább a manga cselekményével, és valamennyire ki is bővíti. Ez abban nyilvánul meg, hogy több komikusabb részt raktak bele, hogy a komolyabb, drámai jeleneteket ellensúlyozza. Bár feleslegesnek tűnhet ez, ettől csak színvonalasabb lett az összhatás, mivel a történet már amúgy is jó, és ezek az apró „extrák” csak tovább javították. A második fele viszont...itt már nagyobb gondok vannak. Ekkorra már elfogytak a manga fejezetek, és inkább csak a saját elképzelések maradtak meg, amelyek többsége nem igazán működött. A nagyszerűen felépített karakterek elkezdtek jellemüktől eltérően viselkedni, megjelentek kisebb-nagyobb történetbeli logikátlanságok, és egyre kevesebb vicces közjátékot láthattunk. A vége is elég kiábrándítóra sikeredett, főleg ha belegondolunk, hogy milyen volt az anime kezdete. Persze még így is jó az lett, csak az első feléhez képest sehol sincs. Véleményem szerint nagyon elfuserálták a befejezést, de nem szabad csak azért elítélni ezt az adaptációt, mivel minden más közel tökéletesre sikerült. Nem véletlenül kapott olyan sok elismerést ez az anime.

Viszont kicsit csodálkozok, hogy az ehhez tartozó film, a Fullmetal Alchemist the Movie: Conqueror of Shamballa (magyar címe Fullmetal Alchemist - Shamballa hódítója) is viszonylag pozitív kritikákat kapott. Nekem nem igazán tetszett, de nagyban befolyásolt az, hogy a történet a sorozat végét vitte tovább, és az meg finoman szólva nyerte el a tetszésem. Vizuálisan ez is nagyszerűre sikerült, csak a történettel és a karakterekkel vannak gondok, vagyis a sorozat pozitívabb részeivel. Nem is akarok igazán semmit se mondani a filmről, mivel akkor fel kellene fednem az anime legfontosabb fordulatait, szóval legyen elég annyi, hogy a film élvezete nagyban függ attól, hogy a sorozat végét hogyan értékeled. Szerintem felejthető lett.

2008-ban elkezdtek pletykák keringeni egy második anime adaptációról, ami végül igaznak bizonyult. Mivel a manga már nagyon a végén járt, így Arakawa kisasszony közreműködésével megkezdődtek a munkálatok. 2009 áprilisában pedig bemutatkozott a Fullmetal Alchemist: Brotherhood (magyar fordításban „Testvériség”), amely kizárólag a manga cselekményének bemutatását tűzte ki célul. Bizonyos szinten sikerült is nekik, de itt is vannak problémák. Mondanom sem kell, hogy ez is gyönyörűen van megrajzolva és animálva, és a zene is a toppon van. A probléma a történetnél van, pontosabban annak is csak az elején. Ugyanis a manga kezdeténél lévő történések nagyon le lettek rövidítve, vagy egyszerűen csak ki lettek vágva. Meg is kritizálták ezért a sorozatot, mivel ezáltal a cselekmény túl gyorsan haladt, és ez zavarhatja a sorozattal ismerkedőket. Ugyanakkor ez a rendezés teljesen logikus lépésnek tűnik, ha úgy tekintünk erre az animére, hogy a sorozat rajongóinak készült. Elég csak magamra gondolni, aki kiábrándult az első sorozat idióta második feléből, és inkább a manga történéseit szerettem volna animált formában látni. A lényeg az, hogy már találkoztam a sorozattal, és volt valamennyi fogalmam a történet elejéről, így annyira nem ért meglepetésként, hogy a már ismert és lényegtelenebb sztoriszálakat jelentősen lerövidítették. Miután a FMA: Brotherhood végigment az előző adaptáció által bemutatott történéseken, valamennyit lelassult, de még sokaknak így is túl gyorsnak tűnhet. Ennél az animénél inkább a cselekményen van a hangsúly, hogy a történetet úgy mutassa be, ahogy a manga is tette. Így jóval kevesebb időt kapnak a mellékszereplők a karakterépítésre, nem láthatjuk ebben olyan sokat Roy Mustang beosztottjait, vagy Maes Hughes-t. Ellenben viszont sokkal érdekesebb dolgokat mutat be a világról (pl. a legendás Xerxes pusztulását, vagy az Ishval-i mészárlás körülményeit) és a benne élő karakterekről (pl. a Xing-i jövevények jellemét). Szóval valamilyen szinten megsínyli a sorozat, hogy kevesebb időt szán a karakterek jellemzésére, de azt meg ellensúlyozza az érdekes történet, ami bár csak a főbb szereplőkkel foglalkozik, de azokat mesterien használja, és jellemfejlődésük is jól lett megoldva. Ó igen, és nem lett elrontva a vége. Sőt! Brutálisan jó lezárást kapott.

Sajnos véget ért. Szomorkodni viszont nem szabad, hisz jön a Brotherhood-film is, és a részeket meg bármikor meg lehet nézni az Animaxon. Ha meg valaki érdeklődését felkeltette az írásom, akkor szerintem nézzen utána. Személy szerint a Brotherhood nekem jobban tetszik, de a kezdő animéseknek inkább az első sorozatot ajánlanám. Vagy egyszerűen csak olvassátok a mangát. Végezetül csak annyit mondanék, hogy nagyon élveztem ezt az utazást. Nagyon megszerettem az egész kompániát, még a gonoszabb karaktereket is. Egy élmény volt...

Hozzászólások

Aryx
1 | Aryx 2010.07.10. 18:28
+1 az íráshoz; 1,5-2 éve már, hogy végignéztem az első sorozatot és a filmet, de 100%-ban ugyanezen a véleményen vagyok vele. Ilyen érzelmi hullámvasutat ritkán látni még animék között is, minden otakunak kötelező darab. Kár, hogy a végével én sem voltam kibékülve.

Hallottam erről a második sorozatról is, de ez pontosan micsoda? Egyfajta reboot, egy teljesen új történet, vagy az előző széria folytatása? Nagyon kíváncsi lettem.
xeLaR
2 | xeLaR 2010.07.10. 21:03
Mint írtam, ez a második sorozat (a Brotherhood) kizárólag a manga történetét követi. Szóval az eleje ismerős lehet, mivel az előző széria arra alapul, de nagyon lerövidítették azt. Viszont a sztori többi része meg rendesen be lett mutatva. Tele van új karakterekkel és történésekkel, és sokkal élvezetesebb, mint az első széria. Sztem nézzél bele, hátha megtetszik :)
3 | Zomil 2010.07.14. 18:20
Nemrég fejeztem be én is az FMA:B az elözö sorozatot nem láttam. Nagyon tetszett jól felépitett történet, nagyszerü zene, poén/dráma keverék is jó volt. :) Számomra 10/10-es élmény volt. A filmröl nem tudtam, h lesz, de akkor azt is várom :D
Amugy a film a történet után fog játszodni vagy azt még nem tudni?
xeLaR
4 | xeLaR 2010.07.15. 07:22
Még eddig nem lehet semmilyen információt tudni a filmről, csak azt, hogy lesz. Nagyon félek, hogy olyan csalódás lesz, mint a Conqueror of Shamballa, de azért bízom az alkotógárdában, hogy ezt nem "rontják el"...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.