25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Capcom vs. a verekedős játékok

xeLaR | 2010.07.31. 18:45 | kategória: cikk

Bár nem igazán erről szerettem volna írni ezen a héten (mondjuk majd az is be lesz pótolva), de mivel a téma kicsit összetett lett volna, és mivel nem sikerült annyit kutatni utána, ezért most csak egy rövid bejegyzést sikerült írni. Méghozzá a verekedős játékokról, kicsit konkrétabban a Capcom újonnan bejelentett játékairól. Szóval...

A verekedős játékok mindig is érdekeltek valamilyen szinten. Nem azért, mert jól tudok játszani velük, hanem csak a társasági élmény miatt. Kiskoromban szinte vérre menő meneteket játszottunk testvéreimmel különféle verekedős cuccokkal, mint pl. a Mortal Kombat. Persze aztán a PC nem igazán kapott új cuccokat ebben a műfajban, és szépen lassan áttértünk kellemesebb, de ugyanúgy vérre menő műfajokra és játékokra (pl. Age of Empires 2). Azonban 2009-ben kijött a Street Fighter IV a PC-re is, és újdonsült erővel belevetettem magam a stílusba, és még mindig hangulatosnak találtam ezt a meglehetősen „primitív” műfajt. Még a tesóim is úgy találták, mikor a régi időkre emlékeztető harcokba bonyolódtunk.
A Capcom aktívabb „belépése” a verekedős játékok piacára viszont felkeltette az érdeklődésem, főleg a legutóbbi bejelentéseik. Bár a legtöbb játékuk valószínűleg nem fogja meglátogatni a PC-s platformot, de nagyon érdekesnek tartom, amit csinálni akarnak.

Szóval a megjelentették a Street Fighter IV-et 2008-ban a játéktermekben, míg 2009-ben a konzolokra és PC-re. Ami meglepő volt ezzel kapcsolatban, hogy nem a 2000-es évek inkább „3D-sesedő” bunyós játékok táborát gyarapította, hanem az old-school 2D-s vonalat, csak mindezt egy valamennyire szépnek mondható 3D-s grafikával. Egyszerűbben szólva, megcsinálták a Street Fighter 2 „2,5D-s” klónját. Ez sok rajongónak és kritikusnak nem tetszett, de összességében a játék jól össze volt rakva. Olyannyira, hogy pl. a Gametrailers.com az Év verekedős játékának választotta meg, pedig volt rendesen konkurenciája, mint például a Tekken 6, a King of Fighters 12, és a BlazBlue (abba viszont nem igazán mennék bele, hogy mennyire lehet hinni a GT választásaiban). Nem sokkal ezután pedig be is jelentették a „kiegészítőt”, a Super Street Fighter IV-et, ami meg is jelent ebben az évben (csak a PC-re nem, bár már vannak pletykák róla). Egy másik motort használó Capcom verekedős játék is megjelent 2010 elején Tatsunoko vs. Capcom címen a Wii-re, ami a két cég leghíresebb karaktereit eresztette egymásnak. Viszont ez még csak a kezdet volt.

Ugyanis nem olyan rég a Capcom bejelentett két új veredekős játékot. Az egyik a már régóta várt Marvel vs. Capcom 3. része, amely a Tatsunoko vs. Capcom gyorsabb, dinamikusabb stílusát követi. A másik pedig a Street Fighter X Tekken, ami igencsak sokkolta a műfaj rajongóit. Az meg még jobban, hogy a bejelentést követő sajtótájékoztatón a Tekken-t képviselő Namco bejelentette, hogy egy Tekken X Street Fighter-re is lehet majd számítani. Szóval a verekedős műfajjal biztos nem lesz gond az elkövetkező években.

Pedig a műfajt elég jelentősen befolyásolhatja a Capcom elkövetkező játékai. Egyrészt ennek valószínűleg negatív hatása lesz a 3D-s verekedős cuccokra, annak ellenére, hogy mennyi újítást vezettek be az évek során. Az egyik ilyen „áldozat” pont a Mortal Kombat sorozat lett, ami a 3D-s váltást nagy csapásként élte meg. Bár a játékok viszonylag jók voltak, de sose olyan nagy kaliberűek, mint a Tekken, vagy a Soul Calibur. Valószínűleg a Street Fighter IV sikere miatt gondolták úgy, hogy nekik is vissza kellene venni a dimenzióból, és be is jelentették az egyszerűen csak Mortal Kombat-ra keresztelt „2,5D-s” bunyós játékot. Ez elég egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az elkövetkező években egyfajta stílusbeli visszafejlődés is végbemehet. Azonban ezt se szabad túlzottan komolyan venni, mivel az is lehet, hogy a jobb napokat megélt MK-sorozat így akarja majd visszacsalogatni az elveszett rajongóit. Egy dolog azonban teljesen biztos: több ilyen stílusú játék fog majd megjelenni a következő években.
A második gond meg itt jöhet a képbe: a piac telítettsége. Úgy érzem már így is túl sok ilyen játék jelenik meg évente, meg már amúgy is nagyon sok van belőlük. Most meg a Capcom is újra belép a piacra, méghozzá óriási nagy nevekkel. A Street Fighter-t kb. senkinek sem kell bemutatni, míg a Marvel vs. Capcom játékokat minden idők legjobb verekedős játékainak tartják, és a Street Fighter X Tekken pedig hatalmas érdekességnek ígérkezik. Már csak egy SNK vs. Capcom kellene, és akkor nagyjából a Capcom uralná a piacot. A lényeg viszont az, hogy a már amúgy is viszonylag telített piac hogyan fog reagálni ezekre az új játékokra. Vajon ezek a nagy nevek kiszorítják majd az újonnan belépőket, és más, kisebb brandeket? Vagy vajon még jobban megnöveli majd az érdeklődést és keresletet a műfaj és más verekedős játékok iránt? Vagy esetleg nem is lesz semmiféle hatása? Majd kiderül ez is.

Bizony, a verekedős műfaj „újra” beindult. Természetesen csak a konzolra értem ezt, mert a PC-s tábort ez annyira nem érinti. Kaptunk egy SFIV-et, elvileg kapunk még egy BlazBlue-t augusztusban, és pletykák keringenek arról is, hogy a Super Street Fighter IV-et is megkapjuk. Szóval ezen a fronton itt még mindig pangás van. De sebaj. Maradnak nekünk a különböző Mugen-ek, az emulátorok, és a régi, jó játékok.

Hozzászólások

Gobiakos
1 | Gobiakos 2010.07.31. 19:06
Áhhh... Régi szép idők!
Anno a Mortal Kombatok állandó lakói voltak a vinyómnak. :-) MK 1, MK 2, MK 3 és a Trilogy. Meg persze a Street Fighter is "kötelező" volt; leginkább a Velencei-tó partján a lángosos mellett kialakított játéktermekben a viseletes játékgépeken. :-)
2 | sipec 2010.07.31. 23:08
mortal? street fighter? tekken? ah, hagyjuk mar. soul calibur 1, 2! na, az kilometerekkel korozi ezeket
xeLaR
3 | xeLaR 2010.08.01. 00:01
Gobiakos: a régi Mortal Kombat-okat szanaszéjjel játszottuk tesóimmal még anno nagyon régen. Nekem mondjuk a Trilogy mellett az MK2 a kedvencem.

sipec: meglehet, sajnos nem sok 3D-s, konzolos fighterrel találkoztam életem során. Viszont a nagyon rövid kutatómunkám során ráleltem a Soul Calibur 1 wikioldalára, és meglepődtem, hogy mennyire jó értékeléseket kapott (a GameSpot és IGN is 10/10-et adott rá). Szal vannak a 3D-s fighterek között is epic darabok, nem lenne jó, ha "kihalnának" a Capcom miatt :)
Gobiakos
4 | Gobiakos 2010.08.01. 03:42
xeLaR: A Mortal Kombat 2 valóban örökérvényű klasszikus! :love:
xeLaR
5 | xeLaR 2010.08.01. 21:36
KKroy: na ja, de még mennyire oldódott! :D

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.