Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Reaper - Démonirtók sorozatismertető

xeLaR | 2010.08.14. 08:49 | kategória: sorozat | 2 hozzászólás

SPOILERES ÍRÁS KÖVETKEZIK. CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!

A 2007-es írósztrájk sok televíziós sorozatot megcsonkított, és néhányukat valószínűleg emiatt kaszáltak el. Ilyen sorsa volt például a Journeyman-nek, amely egy romantikával teletöltött sci-fi, amiben a főhős önkéntelenül ugrál az időben, és megold mindenféle problémát. Mondjuk azt érdemes elmondani, hogy abban az évben egy rakás ilyen „érdekes” témájú sorozat indult, amely egyáltalán nem hasonlított az akkoriban műsoron lévőekhez. Ezekre főleg az volt a jellemző, hogy szinte mindegyik inkább a komédiára volt kihegyezve, és a főbb szereplői legtöbbször (valamilyen szinten) lúzerek voltak. A legnépszerűbb ilyen sorozatok a Chuck, a Pushing Daisies (magyarul Halottnak a csók) és a Reaper – Démonirtók voltak. A vicces kémsorozat majd szeptembertől folytatódik Amerikában, azonban a pités és a démonos sorozatot már régen elkaszálták. Azt azért érdemes elmondani, hogy mindhárom műsor eszméletlenül humoros, és mindenkinek ajánlom, hogy tegyenek egy próbát velük. Viszont most csak az egyikről lesz szó, méghozzá a Reaper-ről, amit nemrég fedeztem fel.

A sorozat Sam Oliver-ről (Bret Harrison) szól, aki a 21. születésnapjáig egy gondtalan életet élt. Állandóan a haverjaival lógott, videojátékokkal játszott, vagy bulizott. Még a főiskoláról is kibukott, miután úgy találta, hogy túl unalmas hely (és a legjobb az egészben, hogy még a szüleit sem igazán érdekelte ez a fejlemény). A munkahelyére, a Work Bench-be (egy Obi, vagy Praktikerhez hasonlatos áruház) is csak azért jár be, mert ott dolgoznak a legjobb barátai: Sock (Tyler Labine), akit leginkább Cartman-hez tudnám hasonlítani mind kinézetben, mind viselkedésben, csak annyi különbséggel, hogy sokkal szimpatikusabb; Ben (Rick Gonzalez), aki bizonyos szinten okosabb, mint Sock, de kissé hiszékeny, és amolyan „metroszexuálisan” nőies; és Andi (Missy Peregrym), aki akár még normális is lehetne, ha nem ezzel a bandával haverkodna állandóan, és mellesleg már egy jó ideje vonzódik Sam felé.
Azonban a születésnapja eljövetelével a világa teljesen a feje tetejére áll. Egész nap érdekesen viselkednek vele a szülei, mindenféle pokoli látomásai vannak, és valahogyan egy természetfeletti képességre is szert tett. Hazatérvén egy fárasztó nap után az apja ad egy elég egyszerű magyarázatot erre az egészre: már a születése előtt el lett adva a lelke az Ördögnek. Egy hosszabb magyarázat után Sam teljesen elhiszi az apja történetét, és nem sokra rá az Ördög (Ray Wise) is megjelenik, és egy visszautasíthatatlan ajánlatot tesz a főhősnek. Megteszi Sam-et a Pokol egyik fejvadászának, akinek az a feladata, hogy az onnan megszökött lelkeket kell elfognia, és visszavinnie. Ha az ajánlatot nem fogadja el, vagy a „kötelességét” nem végzi, akkor elintézi, hogy Sam hamarabb kerüljön a Pokolra, mint azt szeretné. A fejvadászosdi sem egyszerű, mert a lelkek többsége valamiféle speciális képességgel rendelkezik, ill. normális fegyverek nem tudják őket megölni. Csak egy „edénnyel” (angolul „vessel”) lehet őket elfogni, amit az Ördög bocsát a rendelkezésére. Ezek a tárgyak bárhogy kinézhetnek (pl. egy öngyújtó, egy távirányítású játékautó, stb.), de mindig alkalmasak az aktuális lélek elfogásához. Sam nagy nehezen elfogadja az „állást”, de úgy érzi, hogy egyedül nem képest elfogni a nála jóval erősebb lelkeket, ezért segítséget kér Sock és Ben-től, akik ahelyett, hogy hülyének néznék, azonnal hisznek neki, és beszállnak ebbe az ördögi melóba. Ezzel Sam élete gyökeres fordulatot vett, mivel mostantól két munkáltatója van, meg kell védenie a barátait, és különféle módokat kell találnia, aminek segítségével kibújhat a Pokol szolgálata alól.

A Michele Fazekas és Tara Butters fejéből kipattant sorozatra leginkább egy komédiaként lehet tekinteni, ahol a poénok is abból fakadnak, hogy ezek az átlagos, „vesztes” karakterek hogyan birkóznak meg lehetetlen feladatokkal és túlvilági lényekkel. Valószínűleg ez az elem fogta meg Kevin Smith-et is, ami miatt megrendezte a Pilot epizódot. Vagy mondjuk amiatt, mert a karakterek is nagyon viccesek, és valamilyen szinten a Shop Stop főszereplőire is hasonlítanak. Sam érdekes figura, aki legszívesebben visszatérne a régi életviteléhez, és hagyná a francba az egész „Pokol fejvadásza” állást. Azt is elég vicces nézni, ahogy először még halálos félelemmel tekint az Ördögre, míg a vége felé inkább csak bosszantja a jelenléte. Leginkább Sock tetszett nagyon, mivel eddig nem sok ilyen figurát láttam TV-műsorokban. Ő az a „tipikus” lusta karakter, aki ha nagyon akarná, akkor elég sokat elérhetne, de inkább csak hülyéskedik, ill. a barátait segíti ki a bajból. Ben is egy elég jó figura, bár kicsit nem tetszett, hogy a sorozat előrehaladtával egyre nőiesebb lett, mikor a Pilot-ban inkább egyfajta nőcsábásznak tűnt. Andi figurája is tetszett, nem igazán az a megszokott női karakter, viszont az elején elég kevés jelenete van. Van még egy rakás mellékszereplő, mint például a Work Bench főnöke, aki természetesen semmit nem ért a munkájához, és nagyobb lúzer, mint a főszereplők együttvéve, vagy ott van Sock volt barátnője, aki a kerületi ügyésznél dolgozik, és szívből utálja az exét. Viszont egyértelműen a sorozat legjobb karaktere az Ördög. Ray Wise valami hihetetlen ebben a szerepben, zseniálisan adja elő a Sátánt, amitől maga a karakter is szimpatikus lesz. Minden egyes részben, amikor megjelenik, mindig előkapja a szarrágó mosolyát, utána meg valami vicceset beszól Sam-nek az aktuális munkája, vagy magánéleti problémája kapcsán. Annyi sok gonosz dolgot csinál a sorozat alatt, de egyszerűen nem lehet megutálni.

A show kinézete és effektjei a legtöbb esetben egész jók voltak, de nagy általánosságban elég kiábrándítóak, főleg a második évad jelmezei és a CG. Sajnos ebből is látszik, hogy viszonylag kisebb költségvetésből dolgoztak. Persze ezek csak kisebb hibák, mert nagy általánosságban jól, profin nézett ki minden. A zenéjét is kritizálnom kell, mert nem igazán tűnt ki a sorozat alatt. Persze voltak normális zeneszámok is, de azokat se találtam odaillőnek.

Most pedig akkor végre összefoglalnám az évadok történéseit, és véleményezném őket. Szóval innentől viszonylag spoileresebb lesz a tartalom, szóval ha nem láttad még, de meg szeretnéd nézni, akkor ugorj a következő bekezdéshez.
Az első évad nagy része az alábbi formulából áll: Sam csinálni akar valamit a haverokkal / Andivel, de az Ördög meghiúsítja ezt, mert kiszabadult egy újabb lélek, és így meg kell tudnia, hogy kit kell elkapni és mivel, és egy-két kisebb fordulat után sikerül is neki, miközben valamilyen másodlagos, magánéleti problémát is meg kell oldania valahogy. Egy idő után ez kicsit unalmassá válik, még úgy is, hogy szinte végig lehet röhögcsélni a részeket. Azonban valahol a 10. rész tájékán ez a formula megváltozik, és egyre inkább a „másodlagos” sztorira terelődik a hangsúly. Erre a legjobb példa Steve és Tony megjelenése a történetben, akik bár melegek, de inkább azért ítélik el őket a főszereplők, mert démonok. Ennek a két figurának hatalmas szerepe van az évadban, és jelentősen befolyásolták a sztori további menetét. Az írósztrájk is besegíthetett a formula megváltoztatásába, még akkor is, ha csak 13 részt rendelt be a csatorna, amit később még kiegészítettek öt epizóddal. Ennek az ötnek viszont még nagyobb jelentősége volt, mivel nagyon átalakította az alaphelyzetet. Például eredetileg Andi nem tudta, hogy Sam és a két haverja lelkekre vadásznak, de ez az évad vége előtt kiderül, és bár kiakad rajta a lány, de végül elfogadja a helyzetet. Sőt! Még össze is jön Sam-mel. Tekintve, hogy a Chuck-ban a címszereplő vagy három évadon keresztül próbálta meghódítani a szerelmét, Sarah-t, ez a gyorsaság nekem tetszett. Az évadzáró eseményei pedig egyértelművé tették, hogy a sorozat formulája csak egy „átverés” volt, és csak felvezették az igazi történetet, ami a démonok, angyalok, Sam lelkének a megmentése, és az Ördögről szól. Magát az évadot átlagosan 2,7 millióan nézték, ami nem igazán kápráztatta el a tévécsatorna fejeseit, de megrendelték a folytatást.
A 13 részes második évadban már egyértelműen nem a lelkeken van a hangsúly, amire olyan részekből jövünk rá, amikor már az első öt percben elkapják az aktuális pokolszökevényt. Persze vannak még „lélek-központú” epizódok, de azok se teljesen követik az eredeti sémát. Erre a legjobb példa a boxolós epizód, amiben (természetesen) egy boxolót kell elkapni, aki csak azért szökött meg a Pokolból, hogy bebizonyítsa magának, hogy képes feljutni a csúcsra. Bár nagyon elveri a boxkesztyű-edénnyel ellátott Sam-et, igazából nincs sok problémája a fejvadászokkal, és még össze is barátkozik velük. Az évad folyamán sok ilyen rész van, ahol viszonylag rendesebb szökevényekkel is összetalálkoznak. Új karakterek tekintetében Ben új barátnője, Nina sikerült a legjobban, aki nem mellesleg egy démon. Az évad folyamán szinte minden olyan problémával szembesülnek, amivel egy normális pár is szokott, csak még a démoni és természetfeletti képességek is bezavarnak a kapcsolatba (pl. amikor Nina szeretné elvinni repülni, vagy amikor éppen tüzel). Persze ott van még Morgan is, aki az Ördög egyik fia, és akivel Sam-nek sokszor kell versengenie. A második évad történései sokkal inkább a fejvadászosdi következményeivel, és a főhős morális elveinek változásával foglalkozik. Emellett Sam sokkal aktívabban keresi a kiutat az Ördöggel kötött szerződése alól. Az egész a fináléban hágott a tetőfokára, mikor elérhető közelségbe került ez a cél. Sajnos azonban ez a rész, bár eszméletlen vicces lett, inkább drámai volt, és a kelleténél szomorúbb véget ért. Már csak a benne megtörténtek miatt is folytatni kellett volna a sorozatot, kb. a Chuck második évadzárójának utolsó jeleneteihez tudnám hasonlítani. Azonban a Chuck-kal ellentétben itt nem volt egy Subway-szintű szponzor, ami megmenthette volna, és az átlagosan 2,3 millió nézőt vonzó sorozatból nem kértek többet.

Bár az évadok ismertetésében is látható az, hogy egész sokat változott a sorozat formulája és képe, de voltak olyan dolgok, akik engem kicsit bosszantottak. A második évadra sok olyan lélekkel kell a főszereplőknek megküzdeniük, vagy elkapniuk, akiknek nincs semmiféle speciális képessége, de még így is nehézséget okoztak nekik. Ugyancsak érdekes az is, hogy a sorozat elején még Sam elég sok lélekbegyűjtés előtt egy olyan képességre tesz szert, amivel legyőzheti, vagy megtalálhatja az aktuális ellenfelet, de már az első évad végére el is felejtődik ez a kis tény. Ha már szóba jött a felejtés, sok szereplőt nagyon keveset használnak, és egyszerűen eltűnnek. Erre a legjobb példa Sock barátnője, aki csak azért szerepelhetett a sorozatban, mert eleinte nélkülözhetetlen volt a lelkek megtalálásában. Viszont a második évadra az Ördög elkezdi kisegíteni Sam-et ilyen téren, és onnantól fogva már felesleges lett a karaktere. Persze ezek csak engem idegesítenek, meg annyira nem nagy problémák.

Viszont összességben a sorozat elég jó lett. Nincs sok olyan sorozat, ami jól meg tud nevettetni, de ennek sikerült elég sokszor. A karakterek nagyon érdekesek, és viszonylag jól játssza mindenki a szerepét. A történet nem szokványos, de könnyen meg lehet szokni a sorozat fantáziadús elemeit. Szóval, nagyon tetszett a sajnálatosan csak két évadot megért Reaper. Nagyon ajánlom minden komédiasorozat-kedvelőnek.

Utolsó módosítás: 2010.08.14. 14:14

Hozzászólások

Dark Archon
1 | Dark Archon 2010.08.18. 08:45
Ez én is néztem, nagyon jó kis sorozat, az Ördög külön poén, a beszólásai meg a játéka. Kár, hogy 2 évad után elkaszálták.
xeLaR
2 | xeLaR 2010.08.20. 10:15
Hát ja...
Amúgy elvileg képregényformában próbálkoznak folytatni a sorozatot, de nem tudom, hogy ebből mi lesz. Mindenesetre egy interjúban a sorozat készítői megválaszoltak pár fontosabb kérdést, mint pl. hogy ki Sam apja?, szal nekem ez is elég...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.