Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

A Dizzy-játékok

xeLaR | 2010.11.06. 18:01 | kategória: játék | 2 hozzászólás

A nosztalgia szép és jó dolog. Főleg akkor, amikor egy félig-meddig elfeledett kedvencre lelek valahol, és akkor elöntenek az emlékek. Például valamelyik nap a Rossz PC játékok sorozat oldalán láttam linkelve az ősrégi Prehistorik 1 első bossharcát, ami mosolyt csalt az arcomra. Bár soha sem tudtam végigjátszani, de az első bossig mindig eljutottam, és ez az egyik legkedvesebb emlékem erről a játékról. Egy ilyen nosztalgikus hangulatomban találtam rá a mostani bejegyzésem tárgyára, egy olyan játéksorozatra, amely szórakoztató és egyben frusztráló is volt. Ez a Dizzy széria, egy fura keveréke a platform- és kalandjátékoknak, ami egykor hatalmas népszerűségnek örvendett.

Dizzyt egy brit testvérpár, Philip és Andrew Oliver találta ki 1986-ban. A sorozat főhőse egy tojás (bár eredetileg csak egy fehér arcnak képzelték el a készítők), akinek általában meg kell mentenie a tojás bajtársait valamiféle gonosztól (legtöbbször egy Zaks nevű varázslótól). Dizzynek nyolc veszedelmes kalandot kellett túlélnie úgy, hogy csak a saját (ill. a játékos) ügyességére és ravaszságára támaszkodhatott. Ez az érdekes kalandjáték-sorozat valami oknál fogva hatalmas siker lett Európában, méghozzá olyannyira, hogy több milliót adtak el belőle a különböző játékplatformokra (pl. ZX Spektrum, Commodore 64, Amiga, PC, NES, stb.). Emellett még pár spin-off játék is készült Dizzy szerepeltetésével, amik úgyszintén sikeresek lett.
Tehát ez a fura tojásszerzet valahogy képes volt egy egész nagy hírnévre szert tenni, ami visszatekintve számomra elég bizarrnak tűnik. Sosem gondoltam volna, hogy ez akkoriban akkora nagy név lett volna. Valahol viszont nagyon szomorú is, hisz oly kevesen emlékeznek már rá, vagy emlékeznek meg róla.

Sajnos nem érhető el az egész széria a PC-n, mindössze négy játékot konvertáltak át. Most időrendi sorrend helyett inkább nehézség szerint mutatom be a sorozat jellemzőit. A legegyszerűbb és legrövidebb a Dizzy Prince of the Yolkfolk, amiben Dizzy kedvesét kell megmenteni. Aki még nem játszott Dizzy-játékkal, annak ezt ajánlom, mivel ez kevésbé frusztráló, mint a sorozat többi tagja. A főhős irányítása az iránybillentyűkkel történik, míg az Enterrel, vagy a Space-szel lehet tárgyakat felvenni. Mivel félig platformjátékról van szó, a legfontosabb dolog az ugrással kapcsolatos dolgok betanulása. Dizzyről annyit kell tudni, hogy nagyobb ugrások után az a szokása, hogy egy picit túlpördül. Ezt észben kell tartani, mivel a széria játékaiban egy rakás dolog azonnal meg tudja ölni a főhőst, és legtöbbször emiatt fogunk elhalálozni. Szerencsére a Prince of the Yolkfolkban csak két olyan terület van, ahol emiatt azonnal meghalhatunk, de azok is kifoghatnak a játékoson. Szerencsére három élet áll a rendelkezésre, hogy végigvigyük a kalandot. Egy Dizzy-játék másik része a különféle tárgyak felvétele és használata. A játék ennek a része leginkább egy kalandjátékhoz hasonlít, mivel a legtöbb tárgyat csak egy helyen lehet felhasználni. Nehézséget az jelent, hogy Dizzy csak egy bizonyos számú tárgyat cipelhet magával, ill. van néhány felesleges tárgy is, ami tévútra vezetheti a játékost. Viszont az ilyen feladványoktól sem kell nagyon aggódni, mivel legtöbbször valamilyen híres meséből, vagy legendából erednek, és könnyen rá lehet jönni, hogy hol és mit kell használni. Emellett még a legtöbb Dizzy-játékban van egy-két egyéb gyűjthető tárgy, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megnyerjük a játékot (pl. cseresznye, pénzérme, csillag, stb.). A Prince of the Yolkfolknak emellett még egy hihetetlenül jó zenéje is van, ami a sokadik meghallgatásra sem válik idegesítővé. Megjegyzem azért, hogy a PC-s verzió zenéje egy „picit” eltér a videóban hallhatótól.

A Magicland Dizzynek ugyanolyan játékmenete van, mint az előbbinek, csak sokkal hosszabb, és több olyan hely van, ahol a hős tojás elhalálozhat. Bár a Prince of the Yolkfolkban is benne volt, de ebben nagyobb szerepe van az életerősávnak, mivel több olyan ellenség van a játékban, amely megsebezhet minket. A feladványok és az ügyességi részek is nehezebbek, szóval nagyobb koncentrációt igényel, mint az előző.
A Yahtzee által is szeretett Fantasy World Dizzy elég nagy kihívással szolgálhat a játékosoknak, mivel ebben nincs életerő, és egy rakás dolog azonnal kinyír. Még a háttérben lévő fáklyák is. Nagyon sok türelem kell ehhez a játékhoz, mivel nagyon könnyen meg lehet halni, ha véletlen nem figyelünk oda. A feladványokra viszont könnyen rá lehet jönni, nem igazán hiszem, hogy azzal bárkinek baja lenne.
Az utolsó ilyen játék pedig a Fantastic Dizzy, ami sajnos kimaradt az életemből. Mondjuk nem is biztos, hogy kipróbálnám már, mivel jóval bonyolultabb játékmenettel rendelkezik, mint az előző játékok. Visszatér ebben az életerősáv, ami jó dolog, mivel ebben is rengeteg dolog jelent veszélyt a hős tojásra. Mondjuk nem sokat segít, mivel elég gyorsan elveszíthetjük az életerő nagy részét, amit csak gyümölcsökkel tölthetünk fel. A cipelt tárgyak használata kicsit más a többi Dizzy-játékhoz képest, mivel nem választhatjuk ki melyik eszközt akarjuk felhasználni, hanem az elsőnek felvett dolgot használjuk először. Tehát még ezzel is taktikázni kell, mivel tudomásom szerint vannak olyan feladványok a játékban, ahol nem hagyhatjuk, hogy egy bizonyos tárgyat lecseréljünk, különben meghalunk. Emellett még 250 csillagot is össze kell gyűjteni a végigjátszáshoz, ami még jobban elriaszt ettől a játéktól. Azonban több helyen olvastam és hallottam, hogy egyáltalán nem rossz, csak a kihívás nagyobb ebben.

Mint említettem, van pár spin-off Dizzy-játék is, amiből három a PC-re is megjelent. A Bubble Dizzy egy a Fantastic Dizzyben is megtalálható minijáték nagyobb változata. A Fast Food Dizzy egy fura Pac-Man koppintás, ami egy nagy kedvenc volt régen a családomban, mikor a testvéreimmel felváltva próbáltuk végigvinni. A Kwik Snax egy érdekes puzzle játék, ami kevésbé élvezetes, mint az előbbi, de ez sem túl rossz.

Fura újra ilyen régi játékokkal játszani, mivel manapság ez már csak egy baromi egyszerű flashjátéknak menne el, miközben ezek többsége milliós eladásokkal rendelkező „remekművek”. A lényeg az, hogy újra felfedeztem a régi kedvenceim egyikét, amit bár anno egyszer sem vittem végig, de jót szórakoztam rajtuk. Ha véletlen felkeltettem volna az érdeklődéseteket a játékok iránt, akkor keressétek fel az Abandonia oldalát, ahol nem csak a Dizzyket, de sok más régi DOS-os játékot is megtalálhattok.

Végezetül pedig álljon itt a Prince of the Yolkfolk zenéjének feldolgozása:

Hozzászólások

Shadowguard
1 | Shadowguard 2010.11.06. 20:16
A Fantasticcal játszottam még anno nagyon-nagyon régen (és nem is PC-n), ha az ember már ismeri a pályákat, akkor relatíve könnyen lehetett benne haladni, meg lehetett benne kirakózni is, ami plusz életet adott (Hocus Pocus, Buze Wize, Conjure up Another Dizze, vagy valami ilyesmi szöveget kellett összerakni :D ). Amikor végképp elegem lett a játékból, akkor nagyjából másfél hónapnál tartottam és olyan 90csillag lett volna még hátra (persze mentés nem volt, de ez volt a legjobb eredmény). Volt benne egy csillés versenyszerű valami és ott mindig elrontottam.
Kicsit elkapott a nosztalgiahangulat, köszi szépen az ismertetőt :D
xeLaR
2 | xeLaR 2010.11.06. 22:33
Köszi a kommentet! :)
Én többnyire a Prince és a Magicland Dizzyvel játszottam (persze ha a Fast Food Dizzytől eltekintek). Közülük talán a Prince-t jobban szeretem a zenéje miatt. Viszont a bejegyzés megírása előtt nekiveselkedtem a Fantasy World-nek, és hihetetlen jó élmény volt végigjátszani. Mondjuk az is csak cheattel sikerült (anélkül valszeg megőrültem volna :)), de még úgy jól szórakoztam.

Sztem a jövőben is fogok majd hasonló nosztalgikus bejegyzéseket írni. Most leginkább a Prehistorik 2-n gondolkodok (ha már itt megemlítettem), de úgy is van egy csomó, amiből válogathatok :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.