Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Miért nézem ezt??? - 1. Gordon Ramsay - A pokol konyhája

xeLaR | 2010.11.23. 22:03 | kategória: MNE? | 5 hozzászólás

Ebben a bejegyzésben olyan szórakoztatási formák, vagy műsorok kerülnek bemutatásra, amiket nem igazán tartok sokra, de mégis valami miatt nem tudok betelni velük. Ezek többnyire, legalábbis az én ízlésem szerint, az „olyan rossz, hogy már jó” kategóriába tartoznak, azaz egy műsor bénasága, gagyi megvalósítása ellenére szeretem nézni.

Napjainkban nagyon sok rossz műsorral találkozhatunk a tévében. Lehetnek ezek dél-amerikai szappanoperák, béna betelefonálós játékok, vagy unalmas reggeli, délelőtti műsorok. Azonban szerintem abban elég sokan egyetértetek, hogy a legalját ezeknek egy nagy műfaj uralja: a reality, azaz a valóságshow. Ezek az időpocsékló, kreativitást többnyire mellőző műsorok az okai, hogy bizonyos tévécsatornákat már egyszerűen lehetetlen elviselni (pl. az MTV, amin már zene alig hallható, de legalább van 16. születésnapot ünneplő okádék, illetve tinédzser terhességről szóló undormány). A ValóVilág, Big Brother, Survivor, és sok más hülyeség teljes mértékben elidegenített a tévétől, amin már csak a különböző CSI sorozatokat nézem, pedig tudom, hogy azok se a legnívósabb műsorok.
Bár utálom a reality műfajt, mégis van egy ilyen sorozat, amit tolerálok. Ez lenne A pokol konyhája, azaz a Hell’s Kitchen, egy különleges valóságshow, amely olyannyira eltúlozza a drámát, és olyan komolynak tetteti magát, hogy azon már csak nevetni lehet.


Mi ez a show?

A pokol konyhája formulája a következő: végy körülbelül egy tucat feltörekvő szakácsot, majd oszd őket két csapatra (általában fiúk a lányok ellen alapon), hogy a különböző kihívások és vacsoraszervizeknél megmérkőzhessenek egymással. Őket felügyeli Gordon Ramsay, aki Simon Cowell mellett az egyik leghírhedtebb angol híresség Amerikában. Ramsay konyhavezetési stílusa ugyanis általában kiabálásból és gúnyos megjegyzések dobálásából áll. Goromba, szókimondó és ellentmondást nem tűr. Ő egyedül a zsűri, nincs itt SMS-küldözgetés, vagy betelefonálás, csak Gordon Ramsay szava dönt a versenyzők sorsáról. A játék győztese általában egy híres, vagy újonnan nyílt étteremben kap állást, ahol továbbfejlesztheti a konyhai tudását. Emellé persze egy „kisebb” pénzjutalomban is részesül, ez a legújabb évadban pl. $250 000.

Ahogy minden valóságshownál, itt is a győzelem a lényeg, illetve hogy egy versenyző minél tovább bennmaradjon a játékban. Ehhez azonban tökéletesen kell teljesítenie a felmerülő feladatokat. Elsőként fontos a kihívásokat megnyerni, ugyanis míg a győztesek valamilyen „elképesztő” jutalomban részesülnek (pl. étteremlátogatás, borkóstolás, vagy egy újsághoz címlapfotózás, stb.), addig a veszteseknek valami megalázó feladatot kell végrehajtani (például kitakarítani a hálótermet, vagy egy speciális alkalomra feldíszíteni az éttermet, stb.). Azonban az igazi kihívás a vacsoraszerviz, amit szó szerint túl kell élni, vagy legalábbis a készítők valószínűleg ezt szeretnék elhitetni a nézőkkel. Hibázni nem szabad, különben séf Ramsay azonnal rászáll az „elkövetőre”, ami érthető, mivel egy rosszul elkészített étel rosszullétet is okozhat. A szerviz végén Ramsay értékeli a csapatok teljesítményét, és a veszteseket megkéri, hogy válasszanak ki két embert, akit kiesésre jelölnek. Olyan esetben, mikor egyik konyha sem tud megfelelni a főszakácsnak, akkor mindkét csapatból kell választani 1-1 embert. Miután ez megvan, akkor jöhet az elimináció, ami máshogy zajlik le, mint a legtöbb reality műsornál. Mint már írtam, Gordon Ramsay dönt, hogy a javasolt két versenyző közül ki menjen haza. Azért csak „javasolt”, mert Ramsay néha nem fogadja el a vesztes csapat döntését, és mást küld haza. Szóval ebben a műsorban nehezen lehet azt megcsinálni, hogy a csapat legutálatosabb, de legtehetségesebb figuráját „kiszavazzák”, mert Ramsay ezt azonnal észreveszi és megtorolja. Ő nem a legjobban taktikázó szakácsot akarja, hanem egyszerűen a legjobbat. Amikor már csak öt vagy hat ember van játékban, akkor egyesül a két csapat, és megkezdődik a végjáték, ahol tényleg egyénileg versenyeznek a résztvevők.


Mi a gagyi?

Nem is gondolná az ember, hogy egy „fine dining” konyhai élet ennyire komoly és izgalmas lenne. Valószínűleg nem is az, de a vágások és az alatta lévő zene miatt arra lehet következtetni. Az egész valóságshow már-már túlontúl drámai, ahol minden egyes hiba katasztrófaként van ábrázolva, a különféle sérüléseket még jobban felnagyítják, és az apróbb nézeteltéréseket is leginkább egy hidegháborús meleg helyzetként mutatják be. Ez egyáltalán nem segít abban, hogy komolyan vegyem ezt a műsort.

Emellett még a show hitelességét is meg lehet kérdőjelezni, ami alatt természetesen azt értem, hogy mennyire valóságos. Ebben a témában rengeteg dologba bele lehet kötni. Persze azt megértem, hogy a rengeteg felvett anyagból úgy vágják össze a részeket, hogy érdekes legyen a nézők számára, de sok esetben olyan érzése van az embernek, mintha „szkriptelve” lenne az egész. A legszembetűnőbbek többnyire az első epizódokban vannak, ahol olyan érzésem van mindig, mintha az első két kieső színész lenne, akiknek a „bénát” kell alakítania. Persze lehet, hogy ezt rosszul tudom. Azonban vannak még gagyi elemek, mint például a „kibeszélő-szobás” jelenetek. Ezek általában arra szolgálnak, hogy egy versenyző elmondhassa a véleményét bármiről. Ez önmagában nem rossz dolog, valamilyen szinten kell is bele, csak néha ezek a jelenetek a vacsoraszerviz közben is láthatóak, és általában egy éppen aktuális ballépésről beszélnek. Sokszor még úgy is viselkednek, mintha épp a szervizről jöttek volna ki egy picit „pihenni”. Annak ellenére, hogy ezek érdekesebbé teszik a részt, kicsit furának érzem őket itt, és néha feleslegesen gerjesztik a drámát.

A pokol konyhájának még egy nagy negatívuma van. A kihívás és a vacsoraszervizen kívül ugyanis szinte egyáltalán nincs benne semmi izgalom. A kitöltendő időben a versenyzők közti feszültséget, viszályokat próbálja bemutatni az aktuális epizód, de miért érdekelje a nézőket egy olyan esemény, amiben két vagy több unszimpatikus szereplő csócsálja egymást. Nagyon kevés olyan karakter van ebben a műsorban, akit tényleg lehet szeretni (vagy utálni), pedig már nyolc évad van ebből a valóságshowból. Emellett még kiszámíthatóvá is válhat idővel, miután kiismerjük a műsor fordulatait. Például nagyon sokszor fordult elő, hogy a kihívást megnyerő csapat elveszti a vacsoraszervizt, vagy az egyik széfpalánta tesz egy nagyravágyó kijelentést, de a rész végén mégis ő megy haza. Egy idő után már semmi meglepetést nem fog tartogatni A pokol konyhája.


Mi tetszik?

Bár kritizáltam a műsor hangulatfokozó elemeit, mégis vannak bennük olyan dolgok, amik bejönnek nekem. Az összhatás gagyi, túl sok a melodráma, de ugyanakkor nevetni is lehet ezen. Például mikor már a sokadik próbálkozásra sem sikerül az egyik szerencsétlennek rendesen megcsinálni egy fogást, és a zene felgyorsul, intenzívebben szól, a vágások száma is megnő, valamelyik versenyző még kommentálja is az esetet, és egyre csak nő a „feszültség”. Magán a nyers felvételeken is érzékelhető lett volna ez a kínosabb pillanat, és még akár komolyan is hatott volna. Azonban ezek a kis „extrák” eltúlozzák a jelenetet, ezzel pedig egy elég fura, abszurd humorforrást alkot a műsornak. Néha azonban a készítők tudatosan nyúltak ezekhez az eszközökhöz, mint például a hetedik évadban. Ott az egyik nagyképű, de semmit fel nem mutató versenyző kibeszélő-szobás felvételei alá állandóan patrióta muzsikát raktak be, ezzel az abban elhangzó állítások (pl. Én vagyok a legjobb. / Nekem van a legtöbb tapasztalatom.) fel lettek nagyítva, és aztán szerviz alatt láthattuk, hogy kb. semmi sem igaz belőlük. A lényeg tehát az, hogy bár elég bénának tűnhetnek ezek az elemek, számomra azonban összehoz egy olyan hangulatot, ami egyszerűen magával ragad.

A versenyzőkről is írtam, hogy nem túl maradandóak, de ha jobban belegondolunk ebbe, akkor ugyanez elmondható más reality szereplőkről is. Néhányukat azonban tényleg egy élmény volt nézni, vagy a viselkedésük, vagy a tehetségük miatt. Ebben is vannak idegesítő, kiabáló szipirtyók és fura, őrült alakok, de azok közül kevesen jutnak a végső hat közé. Szórakoztató őket nézni, de csak egy bizonyos pontig. Viszont ennek a shownak vannak maradandó versenyzői is. Az egyik az előző bekezdésben taglalt „patrióta” figura, Scott, aki olyan hihetetlenül utálatra méltóra sikerült, hogy az már zseniális. A hetedik évadból másra szinte nem is emlékszem (még a nyertesre sem!), csak erre a szemétládára. Megemlíthetném még Rock-ot a harmadik évadból, vagy Dave-t, akik bizony megdolgoztak azért, hogy megnyerjék a műsort.

Azonban a legfontosabb és legszórakoztatóbb szereplők Gordon Ramsay és a társai. Érvelhetnék egy rakás dologról, hogy miért nézem ezt a műsort, de kb. mindenki tudja, hogy Ramsay hatalmas oltásai miatt érdemes ebbe bekapcsolódni. Ez a skót szakács "nem riad meg semmitől” (ez a jelenet is a hiteltelenség tipikus esete), simán odaáll a vele viccelődő szakács elé, és kioktatja. Egyértelműen angolul élvezetes hallgatni a dumáit, de a magyar szinkronja sem volt túl rossz, bár úgy kevésbé volt vulgáris. Ha ő nem jönne be, akkor ott van mellette Jean-Philippe, a maitre d’, és séf Scott, Ramsay jobb keze. Mindketten hatalmas népszerűségre tettek szert, és meg is tudom érteni miért. Miattuk is érdemes nézni ezt a furcsa valóságshowt.


Szórakoztató?

Igen, az. Legalábbis engem biztosan szórakoztat. Megvannak az unalmas momentumai, de úgy érzem, hogy a kihívás és a szervizzel kiegyenlítik egymást. Nagyon fájdalmas néha a műsor a hülye szereplői, vagy a furcsa történései miatt, de összességben a hangulata nagyon bejön nekem. Nem értek a „fine dininghoz”, főzni sem igazán tudok, azt meg főleg nem értem, hogy mit szaladgálnak benne össze-vissza a séfek, vagy mi olyan nehéz egy-két fogás elkészítésében, de mindaz, amit látok és hallok benne, az nagyon jól elszórakoztat.

Kedvenc karakter: Gordon Ramsay
Kedvenc versenyző: Dave (7. évad)

Hozzászólások

1 | ShuleyvA 2010.11.23. 22:15
Páromnál mennyit néztük, amikor adták a... Viasaton? Teljesen egyetértek veled, nekünk is feltűnt az az eltúlzott dráma ami jelen volt az egész évadok alatt. Meg a problémák... emlékszem, hogy amikor az egyik rész véget ért, jött a következő műsorból az ízelítő és ilyen szöveg, hogy levágta a kisujját meg azt hitte a hideg víz gyorsabban felforr. Aztán kiderült, hogy az előbbin épp, hogy megvágta magát, az utóbbi meg annyi volt, hogy félreértették egymást.

De míg ment, nagyon jól elszórakoztunk rajta. A karaktereket meg inkább csak utáltuk, mint szerettük. :D
xeLaR
2 | xeLaR 2010.11.25. 08:21
Igen, a Viasaton ment, azon láttam először, hogy milyen is ez a műsor. A meglepő dolog az volt, hogy a magyar szinkron ellenére is tetszett a dolog, és mostmár hű nézője vagyok ennek a baromságnak.
A következő részek előzetesei pedig tényleg megtévesztőek, de már szinte csak nevetek rajtuk.
3 | Sityi 2010.11.25. 15:04
Dave nagyon szimpatikus volt, talán a legszimpatikusabb szereplő az összes szezonból - hihetetlen, hogy törött kézzel végigdolgozta a saját versenyét, és megnyerte.

Amúgy hasonló témában tudom ajánlani a Top Chef-et. Nem ennyire bazári és normálisabb arcok vannak benne. Az a (majdnem) tökéletes szakács-reality.
4 | rootshaper 2010.11.26. 17:35
nekem tetszett az egész, amíg adták. én is barátnővel néztem, amikor tudtam és jókat mulattunk rajta. viszont Ramsay-nek van még egy másik ilyen műsora is, ami talán előbb is volt, ami nekem sokkal de sokkal jobban tetszett: annak is talán a pokol konyhája volt a címe, de ott ilyen lepukkant éttermekbe ment el kioktatni a főnököt meg az alkalmazottakat. annak volt valami kis valóság szaga is, mert nem hiszem, hogy egy vastag réteg penészt meg csótányokat termesztettek volna direkt a műsor kedvéért a raktárba, meg hasonlók. lényeg a lényeg én nagyon birom az öreg Ramsay-t, nekem szimpi, mert kicsit hasonlít a szakbunkós szaktanáromra, aki ugyanilyen kötekedő idegesítő ember volt, de mégis megtanultuk általa amit megkellett. így visszatekintve már örülök, hogy őt kaptuk, és nem mást. szerintem így vannak vele azok is akik Gordon keze alatt tevékenykedtek :)
xeLaR
5 | xeLaR 2010.11.26. 19:36
Ja, az a Kitchen Nightmares lenne (nemtom, hogy van-e rendes magyar címe). Az is egész érdekesnek tűnt, de a Hell's Kitchent többet néztem.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.