Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Mondocon 2011 Élménybeszámoló

xeLaR | 2011.05.19. 07:53 | kategória: cikk | 9 hozzászólás

Tavaly egy elég szerencsétlen esemény folytán alkalmam adódott, hogy ellátogassak a „Sakuracon” nevezetű rendezvényre, ami a manga, anime és japán kultúra kedvelőinek próbált felejthetetlen élményt nyújtani. Ez az első animeconom volt, és igazán nem tudtam, hogy mire számítsak. Érdekes élmény volt járkálni a Hungexpo területén, ahol mindenfelé beöltözött, kifestett rajongók élvezték ezt a nagyszerű eseményt. Voltak cosplay-, és mindenféle játékversenyek, ugyanakkor érdekes előadások is lezajlottak. És természetesen rengeteg megvásárolható manga, DVD, figura, stb. is kínálatra került. Egy nagyon profi rendezvény volt. Sajnos azonban elég felemás érzésekkel tekintek vissza a 2010-es Sakuraconra.

Ez főleg amiatt van, mert kevés olyan program volt, ami engem érdekelt volna, vagy pedig olyan időben kezdődtek, amit nem igazán lett volna hajlandó kivárni. Biztos jó dolog az a Death Note-os számháború, vagy a napestig tartó AMV-vetítés, de inkább valami érdekesebbre vágytam. Ez a „programhiány” hamar unalomba fullasztotta a Cont számomra. Emellett még a gamereknek fenntartott helyre szinte lehetetlenség volt bejutni, és nem is voltak jó játékok, illetve a vásár részen szinte egyáltalán nem találtam olyan dolgot, ami tetszene nekem, és még olyan se volt, amit elvártam volna. Ha nem lettem volna társaságban, akkor valószínűleg még élvezhetetlenebb lett volna a Sakuracon.

Ennek ellenére elhatároztam, hogy elmegyek ebben az évben is. Optimistán álltam hozzá a tavaszi Mondoconhoz, hisz egyrészt még nagyobb társaságban mentem volna, másrészt meg biztos voltam benne, hogy tavalyi problémákat kijavították. Bár az időjárás nem kedvezett a rendezvénynek, én mégis derűsen indultam el otthonról, hogy aztán a Hungexpo területén egy jót szórakozzak.1. nap

Mikor megérkezett a kis csapatunk, nem igazán lepett meg az óriási sor a bejárat előtt. A múlt évben is ez volt, és ez valószínűleg mindenhol így szokott lenni. Persze fura látványt nyújtanak a mindenféle fura maskarákba öltözött bejutásra váró rajongók, de ez is csak fokozza a rendezvény hangulatát. Aztán egy kicsivel tíz óra után kinyitotta kapuit a 2011-es tavaszi Mondocon, és a tömeg egy emberként indult el. Némelyek a vásárnak helyet adó épület felé kezdtek rohanni, hogy gyorsan elkapkodják az „értékesebb” dolgokat, míg mások a cosplay-verseny helyszínére mentek, hogy minél hamarabb lefoglalják a legjobb ülőhelyeket.

Mi a vásár fele indultunk el, de közben a kameráinkat is beélesítettük, hogy a jobbnál jobb cosplayeket megörökíthessük. Ekkor még egész jó volt a kedvem. Miután befejeztük a vásárlást, már nem igazán voltam boldog. Ugyanis a rendezvények ez a része most sem tudott kielégíteni. Szerintem nem igazán kérek sokat, csak olyan népszerű termékeket várok el, amit biztos venne mindenki. Példának okáért, nem volt sehol Pokélabda, még egy nyamvadt kulcstartón se, pedig szerintem kelendő lenne cucc. Emellett a „nagy három anime” (értsd: Naruto, Bleach, One Piece) legjellegzetesebb tárgyai sem voltak kirakva (kb. egy helyen láttam Naruto-s homlokpántokat, illetve One Piece-s szalmakalapot, de például Urahara-féle sityak sehol sem volt). Persze elég hülye dolog ilyen tárgyakat elvárni egy olyan helyen, ahol kb. minden más tonnaszámra volt kapható. Rengeteg mangát lehetett venni, legyen az magyar, angol, vagy éppen japán. Volt figura, ékszer, néhány plüssfigura, de még méregdrága ölelkezőspárna is. Még a levásárolható kedvezményrendszert is sikerült jól megoldaniuk. Ugyanis ha kétnapos jegyet vett valaki, akkor le lehetett vele vásárolni 2000 Ft-t, ám csak a kijelölt helyen. Múlt évben ez úgy alakult, hogy csak egy ilyen hely volt, és kb. csak mangákat lehetett venni rajta. Szerencsére idén kicsit bővült a választék, így például „rendes” dolgokra tudtam levásárolni ezt a kedvezményt. Összességben azonban megint csalódást keltőre sikerült a vásár része a Connak.

Ezután egy kis ideig kószáltunk össze-vissza, és kerestük a különböző fotóalanyokat. Ehhez a témához csak annyi megjegyzésem lenne, hogy lencsevégre kapott rajongók mind szívesen fotózkodtak, jól viszonyultak az egészhez. Lehet hogy csak nekem furcsa, hogy így viselkedtek, pedig valószínűleg egész nap olyan idióták állíthatták le őket egy fotó erejéig, mint mi. Emellett még meglátogattuk a gamer részleget, ami sokat javult tavalyhoz képest. Végre kapott egy külön épületet, ahol még több játékot lehetett kipróbálni, mint azt korábban lehetett. Persze így is voltak furcsa döntések ilyen téren, például minek kellett Sims 3 egy ilyen rendezvényre.

Azonban volt programunk is, így a fényképezkedés után mentünk is a fő attrakciók megtekintésére. Ez a terem hihetetlenül tele volt, ahogy tavaly is, és még rendes ülőhelyünk sem volt. Ennek ellenére sikeresen találtunk pár helyet közvetlen a színpad előtt, ahol a cosplay-bemutató volt. Ám először a MAR4, azaz a Magyar AMV Rettenet 4 premierjét láthattuk. Nagyjából olyanra sikerült, mint a tavalyi MAR rész, ám sajnos kicsit idegesítő is volt, mivel minden egyes pillanatban, amikor egy népszerű karakter tűnt fel, akkor egy seregnyi fangirl sikított fel. Ez főleg Sasuke és L-nél volt a legrosszabb. Értem én, hogy valami iránt rajonganak az emberek, de ez azért már túlzás. Nem sokkal ezután végre elkezdődött a cosplay-verseny, az egyik legjelentősebb eseménye a Mondoconnak. Idén is rengeteg jó „jelmezt” sikerült bemutatniuk a résztvevőknek. A hosszúra nyújtott bemutató után pedig kint a szabadban is lehetett fényképezkedni a résztvevőkkel.

Kora délután volt ekkor, és egy rakás program még hátra volt, és mi természetesen a...hazamenés mellett döntöttünk. Egyszerűen alig volt valami, amiért érdemes lett volna maradni. Nem hiszem, hogy ne lehetne úgy megszervezni ezt a rendezvényt, hogy az emberek ne menjenek el már kora délután. Biztos jó dolog az AMV-verseny, meg mondjuk a fanfic felolvasói óra, de például animéket is vetíthetnének több helyen is ilyenkor. Méghozzá az új, minőségi szerzeményeket itt mutathatnák be, amire biztosan sokan mennének el. Nem tudom, hogy az itt vetített Iron Man anime egy ilyen szerzemény lett volna, de úgy vagyok vele, hogy nem csak egyetlen sorozatra kell koncentrálni (méghozzá nem is ilyen középszerű cuccra). Vagy több kultúrával kapcsolatos előadásra kellene koncentrálni, mert néhányuk tényleg érdekesnek tűnt, csak olyan időpontokban voltak, amihez egyáltalán nem volt türelmünk kivárni.
Szóval az első nap szépen szertefoszlatta a reményeimet, hogy egy jó, érdekes Mondoconban lesz részem. Ugyanolyan volt, mint tavaly. És még az idő sem kedvezett neki.


2. nap

Szeles, hideg időben, rossz közérzettel érkeztem meg a Hungexpo területére. A második nap sem tartogatott sok jót, egyedül a cosplay-performance tűnt a legérdekesebb programnak. Tehát addig valahogy el kellett ütni az időt. Így elindultunk játszani (közben persze fényképeket is csináltunk). Itt szerintem akkor ki is fejtem egy kicsit jobban a véleményemet. Eszméletlen sokat javult a gamer részleg, ami főleg a játékoknak köszönhető. Több mint öt darab verekedős játékkal lehetett játszani a két nap folyamán, és hihetetlenül nagy érdeklődésnek örvendtek. Természetesen volt új Tekken és Street Fighter, de volt még Blazblue, az új Mortal Kombat, de még Marvel vs. Capcom 3 is. Eleinte az MK legújabb része tűnt a legszimpatikusabbnak számomra, és mindenképpen ki akartam próbálni, de sajnos nagyon keveset sikerült játszanom vele, és akkor is egy tapasztalt játékos ellen voltam, aki elég könnyedén széjjelkapott. Viszont a Marvel vs. Capcom 3 nevezetű „csodával” rengeteget játszottam a hétvége alatt. Egyszerűen hihetetlen, hogy milyen őrült egy játék. Azt, hogy mennyire jó, meg lehet kérdőjelezni, de ez egy tipikusan olyan játék, amihez leülsz egy picit, játszol egy-két menetet, és utána továbbállsz. A verekedős játékok mellett még ki lehetett próbálni a Playstation Move-ot is, méghozzá a Michael Jackson: The Experience című játékkal. Volt szerencsém kipróbálni ezt a fura táncolós cuccot, és meglepően élvezetes volt.

Miután kijátszottam magam, jöhetett is performance, amit tavaly is vártam, mivel mondták, hogy milyen jó szokott lenni. Azt persze nem is kell mondanom, hogy tavaly sem volt túlságosan jó, és idén is ugyanez volt a helyzet. Ha volt öt jónak értékelhető produkció, akkor szerintem még sokat is mondok. Szemétség ilyet mondani lelkes, fellépni kívánó amatőrök előadásairól, de ez az igazság. Sőt, volt egy kifejezetten jól összerakott táncos produkció, ahol látszott, hogy a fellépők nagyon jól tudnak táncolni, de mégis olyan sokáig tartott az egész, hogy egyszerűen nem érdekelt, hogy mit csinálnak. Viszont amikor jók voltak, akkor fantasztikusra sikerültek az előadások.

A performance után pedig hosszas mérlegelés alapján (és egy-két visszavágó MvC3 meccs után) úgy döntöttünk, hogy ideje hazatérni, elvégre nem volt túl jó idő, és nem volt semmiféle érdekes program. Mondtuk ezt 2-3 órakor. Ez egyszerűen nevetséges, hogy nem tudtak semmiféle érdekes témát szervezni ekkor.


Végső gondolatok

A Mondocon 2011 semmiképpen sem volt rosszabb, mint a tavalyi Sakuracon. Elvégre sok dolgon javítottak, jobban voltak elhelyezve a különféle események. Azonban azok a problémák, amik akkor megvoltak, azok most is jelen voltak. A vásár rész egyszerűen semmi olyat nem kínált, amit szívesen vennék, helyette inkább a mangákra, az ékszerekre és a méregdrága figurákra mentek rá. A „programhiány” is ugyanúgy megvolt, ami miatt nagyon hamar elszállingóztak az emberek. Nem igazán értek a rendezvényszervezéshez, de nem az lenne a célja az ilyen eseményeknek, hogy minél tovább tartsa ott az embereket, hogy annyi pozitív élményekkel gazdagítsa őket, hogy legközelebb is eljöjjenek? Mert akkor a Mondoconnak sajnos nem sikerült elérnie ezt a célt. Örültem, hogy lehettem, de nem igazán volt túl élvezetes ez az animecon.

Hozzászólások

1 | Sir Spike 2011.05.19. 10:43
A programhiány részével teljesen egyetértek veled. Tavaly is csak az esti Kokia koncert dobta fel a napot. Az viszont rendesen.

A "zsibvásár" része szintén lehangoló volt. A választék elég gyenge volt. Csak két normális figurát találtam, pedig elvártam volna pár "réteg" cuccot is, ami elüt az általad is említett Triumvirátustól.

Az egyetlen pozitív dolog idén is a humán faktor volt. Jó kedélyű, nyitott emberekkel lehetett találkozni mindenfelé. Reméljük őszre kicsit változatosabb programok lesznek
2 | sipec 2011.05.19. 13:50
na.
en is voltam tavaly, 2 napos jegyem volt. kapasbol ott kezdodott a baj, h ugye nekem is elso conom volt, ezert youtuben mar kerestem conokrol videot, hat sikerult is megneznem az amerikai sakura con-t, ami hm.. kicsit NAGYOBB rendezveny.
mikor masnap megerkeztem a hungexpora, akkor konstataltam, h igen, ez keleteuropa.

ennek ellenere meg elegge uj volt a dolog, mondom utokjo, alig tudtam kivarni, h bejussak. gyorsan elmentem par helyszinre becsekkolni es legeloszor az AMV vetitesnel ragadtam le. marmint alltam, mivel annyi ember volt, h a terem leghataban tudtam megallni, ott is labujjhegyen neztem olykor a szinpadot, amin elindult a cosplay verseny (pedig 186 centi vagyok). reszben tudatlansagom miatt, reszben pedig a sok mainstream dolognak koszonhetoen 2 cosplayt ismertem fel, ff8 meg valami.. szoval szomoru voltam, h nincs dokuro chan/chidori/miyafuji miina/peach girl....
aztan elmentunk a vasarba, mert van a kupon.. ja... 1! db mangat talaltam, ami tetszett, egy genshiken. raadasul angolul volt, mondom sirok oromomben. igen, 4ezer ft! ezzel a mozdulattal vissza is tettem, mert ebayrol sokkal olcsobb...
gamer versenyre is elmentem. volt SF4 meg tekken meg par game, de ott eleg nagy volt a tomeg. szomoru, h itt nem ismerik a soul caliburt, igy ott sem maradtam valami sokaig... (mellesleg lakotarsam irt nekik emailt iden, h ha tudunk biztositani felszerelest, lehet e soul calibur verseny, de mondtak, h nem..)
vegul mi is leleptunk delutan 1-2 korul, de veglegesen, a 2. napra el sem mentunk. eszmeletlen mergesek voltunk, el kellett menni a dunaplazaba jatektermezni..
kar, h csak a mainstream dolgok jelentek meg (naruto, bleach, death note, FMA), amiket alapbol gyulolok, mert mainstream, de a sztorik sem tetszenek...
az tetszett nekem is, h a cosplayesek viszont vidamak voltak es jol birtak a strapat a fenykepezok elott.

aztan uton hazafele belattam, hogy megis mit varok en el.. kis orszag, a japan kultura messzemenoleg sem annyira popularis, mint nyugaton. megfogadtam, h legkozelebb csak kulfoldon megyek el conra.
3 | rootshaper 2011.05.19. 18:48
nem annyira on, inkabb csak sipec-nek akarok válaszolni picit:

"aztan uton hazafele belattam, hogy megis mit varok en el.. kis orszag, a japan kultura messzemenoleg sem annyira popularis, mint nyugaton. megfogadtam, h legkozelebb csak kulfoldon megyek el conra."

sokkal populárisabb ez a japánozós dolog itthon is, mint gondolnád. már csak abból kiindulva is, hogy tömegek voltak ezen a rendezvényen is már a te elmondásod alapján. az már más kérdés, hogy ki meri vállalni azt, hogy beöltözik, végigvágtat egy savanyú, poshadt zombivároson, kitéve magát annak, hogy ilyen-olyan emberek körberöhögjék, meg mutogassanak rá. ezt nem vállalja be csak egy nagyon kis réteg.
vegyük a WoW Cataclysm átadót. megjelent egy kiscsaj elf fülekkel, meg egy nagyobbdarab csávó teljes Horde felszerelésben és a WOWOSOK röhögték ki őket. ez magyarország... nem keleteurópával van a baj, hanem velünk, hogy nem tudunk megélni olyan emberek között, akik sokkal kevésbé zombik mint mi. vagyis ők, mert én sem tartom magam zombinak.

nu, csak ennyit akartam és bocs az alkalmatlankodásért :)
4 | Sir Spike 2011.05.19. 19:57
Sötét emberekből sosincs hiány.
Nem várom el tőlük, hogy felismerjék a göncöt. Tavaly, mikor cp-ben bemasíroztunk zabálni az Árkádba, jött egy nő, hogy megkérdezze, gyerekműsor lesz e. Normálisan válaszoltunk is neki.
Nem tudhatta, nem is zavart.
Bezzeg, mikor a szipus kis zsebhokikirály gyerek kiröhögött minket a liftnél, meg pofázott, majdnem kinyílt a bicska a zsebemben. Egy kis plázapatkány nekem ne ossza az észt.

Ősszel fix, hogy megint cp-ben megyek zabálni. Akinek nem tetszik, tehet egy szívességet. És ez a tétel cp-től függetlenül is él a hülyék egyre népesebb táborára.
xeLaR
5 | xeLaR 2011.05.19. 20:03
Sir Spike: Nem igazán hiszem, hogy sokat javulna őszre. Elvégre ha már tavaly is kb. ugyanilyen színvonalú volt a tavaszi con, akkor sok jóra nem lehet számítani.

sipec: hát igen, kb. egyet is értek a véleményeddel. Mondjuk idén jobb volt a gamer szekció, de többnyire ugyanaz volt. Az, hogy mainstream-hater vagy, egyéni szoc.probléma, de persze ezt is megértem. Itthon is inkább a populárisabb cuccokat nyomatják orrba-szájba, mivel abban van a zsé. Egyébként ha egyszer lesz keretem rá, akkor szívesen ellátogatnék egy külföldi conra, mondjuk először Bécsbe, hogy meglessem mégis mennyi különbség van a 2 con között. Csak ahhoz elsőnek keretet kell találni :(

rootshaper: azért elég sokan vállalták, hogy beöltöznek. Láttam olyan nevetséges cosplayeket, hogy az valami elképesztő. Például az egyik linkelt képen a srác már sokadik alkalommal öltözött női karakternek, és minden egyes alkalommal benevezett a cosplay-versenyre. És sztem kb. nem érdekli, hogy az emberek mit gondolnak róla. Itt mindenki hihetetlenül rendes volt, jól el lehetett dumálni, egyszerűen jó volt a hangulat. Tehát vevők az emberek egy ilyen rendezvényre, és még bele is élik magukat. Nem egy olyan családot láttam kint, akik a gyerekeikkel játszottak az expó területén. Tehát még a "viselkedéssel" sem lenne gond. Egyszerűen nincs elég program és szarul van megtervezve.
6 | sipec 2011.05.19. 20:48
rootshaper
"tömegek voltak ezen a rendezvényen is már a te elmondásod alapján"

persze, tomegek, de az, h ismeri valaki a mainstream japan dolgokat (most nem arrol van szo, h en utalom a mainstreamet), attol meg ez nem jelenti azt, h a japan kulturat is ismerik ezek az emberek. az a morzsa, amit a tv lead, az semmi.
7 | Sir Spike 2011.05.19. 23:54
Xelar:

A "pöcsös" lánnyal volt alkalmam egy légtérben dobni a sárgát. Éppen kifejtette, hogy azért öltözik mindig nőnek, mert kíváncsi meddig tud elmenni. Jövőre max átoperáltatja magát xD
Aryx
8 | Aryx 2011.05.20. 00:41
Nagyon jól megírt beszámoló, szóval kösz, hogy ha már nem is mentem ki végül, legalább akadtak itt néhányan, akik hazahozták nekem a cont. Dome-os galéria a con-ról, aki esetleg lemaradt.

És külön elismerés, hogy Ti is lekaptátok Erzát. :) (Tudtam, hogy népszerű lesz, de ennyire??)
xeLaR
9 | xeLaR 2011.05.20. 08:54
Aryx: hát persze, hogy lekaptuk. Kb. mindenkit lefényképeztem, aki a cp-versenyen színpadra lépett, csak sajnos a legtöbb kép elég gázra sikeredett. Vagy homályos az egész, vagy túl világos, vagy éppen belelóg egy fotós. Kb. ez a kép volt a legjobb közülük. És nem mellesleg maga a cp sem rossz :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.