Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Pankrácijó?! - 8. R.I.P. Macho Man Randy Savage

xeLaR | 2011.05.22. 09:00 | kategória: Pankrácijó | 0 hozzászólás

Nem akartam ilyenről írni ebben a cikksorozatomban, azonban egyszerűen nem hagyhattam szó nélkül ezt a sajnálatos eseményt. Randall Mario Poffo, azaz ”Macho Man” Randy Savage május 20-án egy autóbalesetben életét vesztette. A híres pankrátor 58 éves volt.

Randy Savage a pankráció világának egyik legőrültebb karaktere volt. A promóinak többsége érthetetlen volt, a fontosabb összecsapásokat a végtelenségig begyakoroltatta az aktuális partnerével, és maga a karaktere is hihetetlenül őrült volt. Mégis az egyik legnagyszerűbb pankrátornak tartom. Pedig az utóbbi hónapokban inkább csak a kellemetlenebb, érthetetlen oldaláról hallhattam, illetve a különféle beszámolókról, hogy milyen nehéz volt dolgozni vele. Ennek ellenére úgy érzem, hogy nélküle a már amúgy is színes pankrációs világ jóval szürkébb lett volna.

A 80-as években került a WWF promócióhoz, ahol egy egoista és kissé megszállott figurát kellett alakítania, és a ringhez mindig Miss Elizabeth, a menedzsere és első felesége kísérte ki. A Macho Man ringbeli stílusa nagyban eltért a megszokottól. A hagyományos és lassabb stílus helyett inkább az akrobatikusabb, látványos mozdulatokat részesítette előnyben, ami nagyon is tetszett a közönségnek. Bár már linkelhettem egy párszor, de a Ricky Steamboattal való Wrestlemania összecsapása máig az egyik legnagyszerűbb mérkőzésnek tartják számon. Elvileg rengetegszer próbáltatta el Savage a meccs menetét, és bár lehet, hogy idegesítő volt, de úgy érzem, hogy minden fáradozást megért.

A ringbeli teljesítményének köszönhetően a Macho Man sok bajnoki övet tudhatott magáénak, és a legnagyobbakkal mérkőzött meg. Ott volt például Ric Flair, vagy éppen Hulk Hogan, akivel egész élete során egyfajta „szeretlek-utállak” viszonyban voltak. A WWF után pedig a WCW-ban is megmutatta tehetségét. Én akkor ismerhettem meg ezt az őrült figurát, és nem tudtam nem szeretni.

Pedig, mint később kiderült, nem igazán volt ki mind a négy kereke. Lehet, hogy csak a karaktere volt ilyen, meg túlságosan is beleélte magát a szerepébe, de sajnos az ellenkezőjére is sok példa van. Nem mintha nem lettek volna olyan vehemenciájú és érthetetlenek, mint a Macho Man, de ő a népszerűsége miatt a viselkedése nagyon is kirívott a többi pankrátor közül.

Azonban ez nem érdekel. Egyszerűen szórakoztató volt a Macho Mant látni és hallani. Maga az előadásmódja, a beszédstílusa és persze a híres szövegei tették őt egyedivé. Reklámszerepei az amerikai popkultúra részévé vált, ahol a terméktől szinte elválaszthatatlan Macho Man karaktere. Ez persze nem minden, hisz rajzfilmekben és filmekben is szerepelt. A Pókemberben ő volt Peter Parker ellenfele a ringben, míg például a Dexter Laboratóriuma Dial M for Monkey szegmensében ő alakította Rasslort, a galaxis legerősebb harcosát.

Egy nagyszerű pankrátor elvesztése mindig szomorú esemény, Randy Savage esetében pedig ez hatványozottan igaz. A 80-as évek pankrációs világának a mintapéldánya volt. Amit az őrült karakterével csinált, ahogyan öltözködött, és ahogyan harcolt a ringben, jelentősen befolyásolta az utána következő nemzedékeket. Egy olyan „rajzfilmfigura” volt, akit szívesen nézett mindenki, és a tudását is elismerték. Egy nagyszerű pankrátort veszítettünk...

„Macho Man” Randy Savage
1952 - 2011

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.