Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Dragon Ball Kai - Újra szól a Kamehameha

xeLaR | 2011.06.14. 21:58 | kategória: anime | 4 hozzászólás

Kevés híresebb, vagy hírhedtebb animét találhatnánk a Dragon Ball-nál. Az átlagember az anime szó hallatára ezt a sorozatot képzeli maga elé. Toriyama Akira műve hihetetlen népszerűségre tett szert az egész világon, aminek óriási szerepe volt az animék elterjedésében. Az 1984-ben megkezdett manga alapján három animesorozat, egy tucat film és több videójáték is készült. Sok mangaka, őt nevezi meg, mint a legfőbb inspirációját, hogy ebbe a hivatásba kezdjen. A Dragon Ball minden idők egyik legnépszerűbb sorozatává vált, és a jelentőségét egyszerűen nem lehet kétségbe vonni.

Azonban mostanság sokan kritizálják, hogy a show egyáltalán nem olyan jó, mint azt gyerekként hittük. És többnyire igazuk is lenne ezeknek az embereknek. Maga a sztori sok helyen komolytalan volt, még akkor is, ha kisebb gyerekeknek készült, és a karakterei is sokszor olyan baromságokat követtek el, amiket a jellemük alapján nem kellett volna. Az animével pedig csak romlott a helyzet, ahol sokszor annyiból állt egy rész, hogy két szereplő csak farkasszemet nézett, majd ütöttek kettőt, és már el is jött a vége. Az egyik leghírhedtebb ilyen történetszál, amikor a Namek bolygónak mindössze öt perce van hátra, mivel fel fog robbanni. Ezt „csupán” 10-15 részen keresztül húzták, és egy epizód átlagosan húsz percig tartott. Szóval a Dragon Ball-nak megvoltak a maga hibái, és ha összehasonlítanánk a mostani hasonló népszerű animékkel, akkor egyértelműen alulmaradna.

Én viszonylag későn kapcsolódtam be a Dragon Ball őrületbe, mikor már többször leadták az RTL Klubbon. Szerencsére pont az egyik legkirályabb résznél néztem bele (sajna magyarul nem találtam linket), és utána nem eresztett. Utána jött a DBZ, és a rajongásom iránta megsokszorozódott. Aztán több száz rész után, mikor Son Goku visszaérkezett a Földre, és újra felpörgött volna az anime, az ORTT közbeszólt. Nem tudni pontosan, hogy mi volt az oka, ami miatt levették a képernyőről, és nem is akarok jobban belemenni. Legyen elég csak annyi, hogy nagyon nem örültem neki. Azonban néhány hónappal később rátaláltam a maradék részekre az interneten, és belevetettem magam az eredeti műbe az eredeti szinkronnal. Elsőre nagyon fura volt a japán hang, és az sem segített, hogy a főszereplő hangját egy nő szolgáltatta. Azonban ennek az animének köszönhetően merültem el ebben az animációs műfajban. És a rajongásom egy cseppet sem csökkent iránta.

2009-ben olyan pletykák kezdtek el szállingózni, hogy a DBZ újra visszatérne a tévéképernyőre, méghozzá nem is akárhogy. Olyan hírek jöttek, hogy az animációt feljavítják HD-minőségre, illetve a hangokat újrakevernék, de a legfontosabb közlemény az volt, hogy az egész animét 100 részbe sűrítenék (csak hogy mindenki tudja, az eredeti DBZ 291 epizódból állt). Ez elképesztően jó ötletnek tűnt, mivel rengeteg felesleges jelenete és cselekményszála van a DBZ-nek, és ezzel kiküszöbölnék a sorozat legnagyobb hibáit. A Dragon Ball Kai-ra keresztelt animének minden lehetősége megvolt, hogy újra elindítsa a DBZ-lázt, és egy új generációnak is bemutassa, hogy mi is volt ez a legendás sorozat.


Dragon Ball Kai – 2009 – 97 epizód – akció, verekedős

Ha véletlen valaki nem ismerné a Kai alapjául szolgáló DBZ történetét, akkor most felvázolnám. A Dragon Ball végén a főhősünk, Son Goku, miután megnyerte a világ legrangosabb harcművészeti tornájának döntőjét az ádáz ellensége, Ifjú Sátán (eredeti nevén Piccolo) ellen, úgy gondolta itt az ideje letelepedni valahol. Összeházasodott „szerelmével”, Chi Chi-vel, és boldogan éltek volna, ha itt ért volna véget a manga és anime. Azonban az idill nem tartott sokáig. Pár évvel később amikor Son Goku büszke családapaként mutatja be gyermekét, Son Gohan-t a barátainak, egy nagyon távoli rokon érkezik meg. A Raditz névre hallgató idegen Goku bátyjaként mutatkozik be, illetve elmagyarázza, hogy a Csillagharcosok népéhez tartozik (angol terminológiával élve ők ketten a Saiyan nép gyermekei), és azért jött, hogy elpusztítsa a Földet, ha már a testvére túl béna volt ehhez. A főhősünk megpróbál harcolni vele, de sajnos egyedül nincs esélye ellene. Raditz elrabolja Gohan-t, és megfenyegeti testvérét, hogy vagy vele fogja elpusztítani a bolygót, vagy meghal. Természetesen Goku nem hagyja magát megfélemlíteni, és Ifjú Sátánnal együtt elindulnak széjjelverni az űrből jött harcost. Sajnos azonban a harc nem úgy alakul, ahogy várták volna. Goku életét veszti, Raditz pedig óva inti Sátánt, hogy van még nála két erősebb csillagharcos is, akik eljönnek majd, és elpusztítják őket. Hogy ezt elkerüljék, Sátán magához veszi Son Gohan-t, akinek még apjánál is elképesztőbb harci ereje van, hogy rendesen felkészüljenek a harcra. Eközben persze Goku sem marad tétlen, aki a túlvilágon is megtalálja a módját, hogy erősebb legyen. És nagyjából így kezdődik ez az óriási kaland, ami bolygókat, létsíkokat és még idősíkokat is átível.

Bár a Kai elég jól sűríti össze a DBZ lényegesebb cselekményszálait, a probléma az, hogy csak részlegesen. Ugyanis az eredeti sorozat kétharmadát dolgozza csak fel, így az utolsó nagy kaland teljes egészében kimaradt. Ez hatalmas nagy hiba, annak ellenére, hogy nem vagyok túlságosan oda a kimaradt sztoriért. Nem látom sok értelmét úgy feldolgozni egy ilyen legendás sorozatot, ha kihagynak belőle ilyen lényeges történéseket. De nem szabad fennakadni ezen, hisz a benne lévő két nagy összefüggő történetszál lerövidítése elég jól sikerült. A sztori jó ütemben halad, a farkasszemet-nézést a minimálisra csökkentették, és még a párbeszédek sem lassítják a történetet. Persze néhol kicsit nem tetszett, hogy milyen gyorsan pörög az egész, de végül is jobb, mintha az ellenkezője lenne. Magát a történetet viszont meg lehetne kritizálni, ott is főleg a Cell történetszálat, ami jóval elmaradt a Dermesztő (eredetiben Frieza) elleni harcoktól. Ebben elég észrevehető, ahogy a sztori színvonala egyre csak csökkent, és ahogy az érdekes technikák helyett a harcok inkább energianyalábok és kamehamehák fele terelődtek. Mondjuk aki látta már a DBZ-t, az meg se lepődik ezen a tényen.

A rövidítést talán a karakterek sínylették meg a legjobban. Ugyanis sok olyan epizód volt, amiben ahelyett, hogy a sztori ment volna előbbre, inkább a szereplők jellemét mutatták be. Ezeknek a kis közjátékoknak az volt a szerepük, hogy jobban kitöltsék az aktuális rész játékidejét, mivel nem volt elég „hivatalos” anyaguk a mangából. Ezek a „filler” (azaz kitöltő) jelenetek és részek ki lettek véve a Kai-ból, így nem láthatjuk, ahogy Goku megtanul autót vezetni, vagy amikor egy Garlic Jr. nevezetű gonosz karakter próbálja uralma alá hajtani a Földet. Persze a Kai ezek nélkül is simán kidolgozza a karaktereket, csak az „extrákról” maradunk le. Goku még mindig nagyon egyszerű lélek, akinek azért megvan a magának való esze, amivel a harcban előnyre tehet szert, míg Krillin ugyanúgy egy betoji figura, aki ennek ellenére mindig segít a bajban. Szóval a karakterek leglényegesebb jellemzői jelen vannak itt is, csak amit ezek a kiegészítések adtak, azok hiányoznak belőlük. Ezért is viselhető olyan nehezen az, hogy látjuk, ahogy a Dermesztő elleni harcok után szinte mindegyik szereplő úgymond „elbutul”. Bár izgalmasak ezek a részek is, de a sztoriban lévő konfliktust elég hamar meg tudták volna oldani, ha nem lettek volna olyan idióták a karakterek. A legkisebb hiba is az életüket jelenthette a Namek bolygón, de ebben meg rengetegszer rossz döntéseket hoznak, és tovább bonyolítják a helyzetet. Ennek ellenére tetszenek ezek a karakterek, nagyon a szívemhez nőttek, még a gonoszok is.

A Kai egyik célkitűzése az volt, hogy az animációt, a látványt, a hangokat és a zenét korszerűsítsék, hogy HD-minőségben és sok-pont-egyes hangzásban tökéletes élményt nyújtson. Ezt sajnos elég felemásra sikerült megcsinálniuk. Az anime ugyanis nem lett újrarajzolva, hanem csak a régi részeket dolgozták át, több animációt vittek bele, és csak a teljesen elavult jeleneteket alkották újra. Ez sajnos azt eredményezte, hogy a régi és új animáció nagyon szembetűnőre sikerült a Kai-ban, és az újrarajzolt részek valami fertelmesen néznek ki. Ez hatalmas hiba, de elnézve, hogy csak átlagosan csak egy-két helyen van ilyen felújított jelenet egy epizódban, még talán el is fogadható. Még mindig jobb ez, minthogy olyan minőségben rajzolták volna újra az egészet. A hangokkal igazán nincs semmi problémám, többnyire ugyanazok vannak benne, mint az eredeti sorozatban voltak. Az eredeti szinkronstábból is visszatért szinte mindenki. Goku és Gohan hangját még mindig Nozawa Masako szolgáltatja, aki még így 70 éven túl is tökéletesen kelti életre ezt a két karaktert. Panasz nem lehet a szinkronszínészekre, mivel szinte mindegyikük „veterán” már a szakmában, és páran közülük a DBZ-ben alakított szerepükkel alapozták meg a karrierjüket. Ez talán az anime egyik legnagyobb pozitívuma. Sajnos ez már nem mondható el a zenéről, de mondjuk még az is az elfogadható határán belül van. Nagyon kár, hogy nem az eredeti dallamokat lehet hallani, mivel ezerszer karakteresebbek voltak, mint a Kai-ban hallhatóak. Ettől függetlenül az opening egész jóra sikerült, míg a két ending nem túlságosan.

Nehéz összegezni a Dragon Ball Kai-t. Egyrészt teljesen olyan, mint a DBZ, azaz egy komolytalan, de felettébb szórakoztató sorozat. Másrészt viszont a felújítás egyáltalán nem növelte az anime nívóját, hanem szerintem egy picit inkább rontott rajta. Sajnos így a Kai egy „felesleges” újragondolása a DBZ-nek. Örültem, hogy nagy felbontásban láthattam viszont a kedvenc szereplőimet, és újra izgulhattam a komolyabb harcoknál, de az eredetit sajnos nem tudja überelni. Akinek még nem látta a DBZ-t, és nem is lenne ideje megnézni, akkor szívesen ajánlom helyette a Kai-t. Egyébként meg maradjunk az eredetinél.

Hozzászólások

1 | kopé 2011.06.16. 02:20
Ejha... :)

Anno a még a sima DB-t néztem, aztán a Z-ben már elvesztettem a szálakat, s kb 1-1,5 éve elkezdtem nézni az elejétől a Z-t, eljutottam kb 120 részig, s abbamaradt, de most meghoztad hozzá a kedvem, s ezt ezúton is köszi. :)

Esetleg ha érdekel (és igen beírom, mert mivel leadták TVben az egészet egy szabadon fogható csatornán ezért nem törvényellenes), akkor fent van torrentben a 291 DBZ rész egy 50 giga körüli pakkban magyarul, én ezzel a lendülettel el is kezdem szedni, de ha érdekel, akkor átpasszolhatom neked is. :)

A Kai meg különösebben nem vonz, ezt a 300 részt a nyáron sztem letolom, és inkább megnézem szépen az eredetit, mint egy újrarajzolt sefüle-sefarka fél-remake-et. :)
xeLaR
2 | xeLaR 2011.06.16. 05:52
Mikor készültem megírni ezt a kritikát, akkor a Youtube-on találkoztam jónéhány olyan magyar DBZ epizóddal, amit azt hittem nem szinkronizáltak le. Csodálkoztam is, hogy leadták vhol tvben az egészet.

Egyébként meg magyarul már annyira nem érdekel. Belehallgattam egy Cell-es epizódba, és nem túlságosan fogott meg. Pedig sztem néhol még hasonlít is az eredetire a szinkron (pl. Son Goku hangja még vmennyire egyezik is). Meg aztán időm se nagyon lenne rá. Vagy éppenséggel másra, hogyha elkezdeném ezt újra nézni :D
3 | Sir Spike 2011.06.16. 18:22
A fillereket tényleg kár hogy kihagyták, mert azokon jókat lehetett röhögni. Én ettől függetlenül elégedett vagyok a Kai-al. Főleg, hogy sikerült összetrombitálni a régi szinkronhangokat.

Mondjuk anno elég furcsa volt átállni a magyar hangról japánra, de azóta már "képtelen" vagyok magyarul nézni/hallgatni. A sok hülye fordítás egyszerűen bántja a fülem. A csillagharcos még ok, de a SSJ szintek fordítása botrányosan shit. Megaharcos, hiperharcos? Nane.
Piccolo és Mr. Satan is a "gyári" nevükkel jók.

Az viszont tény, hogy a magyar szinkronnak is voltak jó pillanatai. Nekem a mai napig szállóige a Ginyu Team pár mondata: " Mert ugye 5+2 az 7!Hahaha!", meg a teapartis szövegek + Freeza, akit pokolian eltaláltak magyarhanggal :)

De a lényeg, hogy a DBZ ajánlott. Kai formában vagy originalban is :D
4 | kopé 2011.06.19. 22:02
A sima Dragon Ball-hoz van valakinek esetleg forrása/ötlete a megszerzésre, neadjisten meg is van neki magyarul? Iszonyat hálás lennék érte.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.