Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Miért nézem ezt??? - 3. Scooby-Doo és Looney Tunes reboot

xeLaR | 2011.07.10. 13:06 | kategória: MNE? | 2 hozzászólás

Ebben a bejegyzésben olyan szórakoztatási formák, vagy műsorok kerülnek bemutatásra, amiket nem igazán tartok sokra, de mégis valami miatt nem tudok betelni velük. Ezek többnyire, legalábbis az én ízlésem szerint, az „olyan rossz, hogy már jó” kategóriába tartoznak, azaz egy műsor bénasága, gagyi megvalósítása ellenére szeretem nézni.

Ez most egy elég rendhagyó „Miért nézem ezt???” lesz, mivel kivételesen egy olyan műfaj képviselői lesznek itt bemutatva, amit szeretek. Igen, még „felnőtt” fejjel is rajongok a rajzfilmekért, legyenek azok egészestés darabok, vagy a televízióban futó hosszú sorozatok. Persze mostanra már csak kevés ilyen műsort nézek, és akkor se mindig fognak meg. Viszont felfigyeltem arra, hogy az utóbbi időben egyre több próbálkozás van, hogy népszerű, régi sorozatokat újraélesszenek. Például itt van az Én Pici Pónim reboot, ami elvileg az elég lányos téma ellenére messze jobb, mint az eredeti sorozat. Azonban ahelyett, hogy ezzel a pónis-varázslatos micsodával aláznám meg magam, inkább két olyan rajzfilmsorozat újragondolást választottam, amik nagy benyomást tettek rám gyerekkoromban: a Scooby-Doo! Mystery Incorporated és The Looney Tunes Show.


Mi ez a show?

Scooby-Doo a 60-as évek végén került először a televíziók képernyőjére, és elég hamar népszerű lett. Az évek során megannyi folytatás született hozzá, ami csak növelte a rajzfilm presztízsét. Azonban a 80-as évek végére kicsit alábbhagyott a franchise momentuma. A Pup Named Scooby-Doo volt az utolsó sorozat, ami a híres dán doggal volt kapcsolatos, legalábbis a 2000-res évekig. A 90-es évekre úgy tűnt, hogy végérvényes is eltűnik a sorozat a süllyesztőben, mikor aztán 1998-ban megjelent egy „pici” filmecske Scooby-Doo a zombik szigetén címmel. Ennek köszönhetően újra beindult a Scooby-őrület, és egymás után jöttek az újabb rajzfilmek, majd jött a két élőszereplős film is, illetve két újabb sorozat. Ezek többsége csak minimális változtatásokat eszközöltek a megszokott Scooby-Doo-s sémában, azonban a 2010-ben indult Mystery Incorporated egészen más, mint a többi. Ez főleg amiatt van, mert ebben végre van egy egész évadot átfogó történet, amit a 13 Ghosts of Scooby-Doo óta nem láthattunk, de még az se volt teljesen ilyen. Persze a formula maradt a régi, minden részben van egy maszkos bűnöző, akit a már jól ismert csapatnak el kell kapnia. Csak ebben a sorozatban a jól ismert csapatra alig lehet ráismerni, mivel a többségüknek „picikét” át lett alakítva a személyisége, és furcsa lehet a régi rajongók számára. Az még inkább, hogy ebben vannak szerelmi szálak(!!!) is, illetve a tény, hogy Scooby-Doo jóval kevesebb szerepet kap ebben, mint bármely más rajzfilmjében. Hát reboot ez a javából!

A Bolondos dallamok híres karakterei szinte sosem mentek ki a divatból. Tapsi Hapsi, Dodó Kacsa, Cucu Malac és a többiek bárki számára azonnal felismerhetőek. Generációk nőttek fel a rajzfilm poénjain, mint például Tapsi és Dodó csipkelődésein, hogy éppenséggel milyen vadászidény van, vagy egy bizonyos prérifarkas próbálkozásain, hogy egy gyalogkakukkot elkapjon. A 90-es években pedig nem is lehetett volna népszerűbb. Bár új Bolondos dallamok epizódok nem nagyon születtek, ezt bőven ellensúlyozta a Pöttöm kalandok, azaz a Tiny Toons Adventures című sorozat, mely bár csak nagy ritkán használta a klasszikus karaktereket, de a minőségével sokakat elkápráztatott. Aztán még persze ott voltak a Michael Jordan-nel fémjelzett Nike-s reklámok, amik végül a Space Jam-hez vezettek. Viszont a 90-es évek sikerei után egy elég nagy visszaesés következett. A következő évtized nem kedvezett a klasszikus karaktereknek. A Bolondos dallamok: Újra bevetésen nem hozta meg azt a várt sikert, mint az elődje, és a Loonatics Unleashed is elég hamar megbukott, bár a bevezető láttán ez egyáltalán nem lep meg. Az egyetlen dolog, ami valamelyest sikeresnek tekinthető, az a Szuperdod Kalandjai volt. Hogy a The Looney Tunes Show mennyire lesz szórakoztató és sikeres, annak még kell egy kis idő, mivel még csak idén májusban kezdődött el. De mi is a sorozat koncepciója? Egy sitcom, amelyben Tapsi Hapsi és Dodó Kacsa egy házban élnek együtt. Egy sitcom. Bolondos dallamok szereplőkkel. Nem tudom ki találta ki ezt az ötletet, de ha ez nem gagyi, akkor semmi sem az.


Mi a gagyi?

Folytatom is akkor Tapsiékkal. Nem tudom ki hogy van vele, de ezeket a klasszikus rajzfilmkaraktereket nem tudtam elképzelni egy sitcomban, és még most sem tudom. Egyszerűen nem érzem odavalónak őket. Persze nem olyan dolgok történnek ebben, mint a legtöbb ilyen sorozatban, de még így is valahogy hiányzik belőle valami. Ez a valami pedig a klasszikus Bolondos dallamok hangulat, illetve poénok. Kevés olyan igazán vicces jelenet van benne, mint amit megszokhattunk már Tapsiéktól. Az sem segít, hogy a karakterek jellemét is átalakították. Ennek leginkább Dodó Kacsa itta meg a levét, mivel az eddig önző, morcos, de valamennyire furfangosnak megismert figura ebben a showban még nagyobb felfuvalkodott hólyag, mint ezelőtt, illetve még buta, mint a tök. Dodó az egyik nagy kedvencem, de ebben nagyon nehezen tudom elviselni. Tapsi Hapsi se járt túl jól, mivel a klasszikus „legyőzhetetlen” karakterétől messze jár. Bár még mindig ő a főszereplő páros esze, illetve mindenben sikeresebb, de ebben sokszor ő issza meg Dodó ténykedéseinek a levét. Nem mondom, hogy ez olyan rossz lenne, de elég fura, hogy ezt „meg merték tenni” vele.

Az új Scooby-Doo-nál se jobb a helyzet ilyen téren. A reboot szerencsére Scooby-t és Shaggy-t bántotta a legkevésbé, de minden mást átalakított. Az animációs stílus más lett; a csapat csak egy városkában ténykedik, ahol nem nézik jó szemmel a ténykedéseiket; megváltoztatták a karakterek jellemeit; és Scooby-Doo most már nincs a középpontban. Főleg az utóbbi a legszembetűnőbb dolog, hisz a címszereplőnek már nincs olyan nagy szerepe a történetben, mint ezelőtt (pl. Scooby Snack-et meg sem említik ebben). A szereplők tekintetében Fred járt a legrosszabbul. Az eredeti sorozatban neki volt a legkevesebb karaktere, de ebben meg átestek a ló túloldalára a készítők. Itt Fred megszállottja a csapdáknak méghozzá olyannyira, hogy másról szinte nem is tud beszélni, és nem veszi észre, hogy Daphne mennyire szerelmes belé. Ja igen, a szerelmi szálak. Bár a Daphne-Fred páros még valamennyire érthető is, a Velma-Shaggy párosítás viszont hihetetlenül idegesítő. Főleg azért, mert Velmát féltékenynek ábrázolják, és nem tetszik neki, hogy Shaggy mennyire jól elvan Scooby-Doo-val, és persze Shaggy is bűnös abban, hogy nem tud választani köztük. Mondjuk már eleve ez a „válassz közte és köztem” történetszál sem tetszett. Ez talán a legrosszabb eleme a sorozatnak.


Mi tetszik?

A Scooby-Doo! Mystery Incorporated egy sokkal érettebb, sötétebb sorozat, mint amit megszokhattunk a rajzfilmektől. Bár a poénokat leginkább a fiatalabb korosztályok fogják értékelni, azért vannak benne érdekességek a felnőtt nézők számára is. Például a különféle kikacsintások más Scooby-Doo sorozatokra, vagy a maszkos figurák motivációit és a fura jelmezeik jellemzését teljesen normálisan kezelték, és csak nagy ritkán hozták fel, hogy mennyire nevetséges az egész. Emellett bár volt egy-két fenntartásom a karakterek miatt, de a sorozat előrehaladásával egyre csak fejlődtek, és a kezdeti problémák lassacskán eltűntek. Arról meg még nem is beszéltem, hogy a legtöbb „szörny” ebben tényleg félelmetes, és sokkal inkább azon vannak, hogy a híres csapatot valamilyen módon kinyírják. Például egy „bűnöző” még egy robotkutyát is épít, hogy befeketítse Scooby-Doo-t, és megölje a csapatot! Szóval van itt vidámság, nevetséges történések, horror, de még komolyság is, ami az évadot átívelő történetnek köszönhető. Ez tényleg kiemeli ezt a sorozatot a többi közül, és még jól is van megoldva. Ez talán Scooby-Doo legjobb rejtélye.

A Looney Tunes Show-ban is vannak olyan elemek, amik miatt érdemes nézni. Bár megszóltam a jellembeli változtatásokat itt is, azért akad egy-két karakter, akiknek ez már régen kijárt. Példának okáért itt van Lola Nyuszi, aki a Space Jam-ben megismert szexi, de egysíkú karakterét radikálisan megváltoztatták. Meglehet idegesítő, méghozzá nagyon is, de így jól beleillik a Bolondos dallamok figurák közé. Annak is örülök, hogy Speedy Gonzales végre visszatérhetett a képernyőre, akit elég sokáig hiányoltam onnan. Bár a jelleme kicsit megváltozott, de úgy érzem, hogy neki is a jó irányba. Kritizáltam még, hogy korántsem annyira vicces ez a sorozat, mint a régi rajzfilmek, de azért ebben is van egy-két jó jelenet. Emellett ott vannak még a Merry Melodies szegmensek, amik kisebb zenés betéteket jelölnek. Ezek többsége élvezhető minőségűek, ám a poént ezekben inkább az érettebb korosztályok értékelhetik a legjobban. Ugyanis jó pár ilyen zenés betétben felnőtt tartalom található. Persze ízlés dolga, hogy egyáltalán tetszenek-e ezek a kis szegmensek, de nekem konkrétan nagyon bejönnek. A Merry Melodies mellett még vannak új Gyalogkakukk részek is, amik bár rövidek, de szerintem hozzák a tőlük megszokott hangulatot. Ez se biztos, hogy tetszeni fog mindenkinek, hisz CG-animációval készültek ezek a rövid epizódok, de ilyen dolgokon én csak nagy ritkán szoktam fennakadni.


Szórakoztató?

Őszintén szólva ezt nehezen tudnám megállapítani a Looney Tunes Show-ról. Ez egy nagyon átlagos rajzfilmnek tűnik, ami valószínűleg az alapkoncepció miatt nem tud szárnyalni. A gagyiság csak ennek köszönhető, emiatt kellett megváltoztatni a két leghíresebb Bolondos dallamok figura jellemét, és ennek köszönhetően valószínűleg nem lesz hosszú életű sorozat. Pedig vannak benne nagyszerűen kivitelezett részek, mint például a zenés szegmensek, de azok önmagukban nem képesek életben tartani a showt. Valószínűleg nézni fogom még egy darabig, hisz még csak nemrég kezdődött, és még bárhová fejlődhet ez.

A Scooby-Doo! Mystery Incorporated-nek viszont nem lenne itt a helye. Ez nem gagyi. Úgy kezdtem bele, hogy ebből nem fog sok jó kisülni, de hamar be kellett látnom, hogy ez nem egy akármilyen sorozat. Persze, szerelmi szálakat erőltetni egy ilyen mesébe teljesen felesleges próbálkozás, és fennakadni egy korábban jellegzetesség nélküli karakter őrült személyiségén nem szabad, mivel ez a sorozat minden egyes résszel egyre csak ad és ad. Ez csak pozitív irányba viheti tovább ezt a franchiset. Nem azt mondom, hogy ezután csak ilyen Scooby-Doo rajzfilm lehet, de változtatásait mindenképpen meg kellene tartani. Ezt minden rajongónak csak ajánlani tudom.

Kedvenc Scooby-Doo epizód: Howl of the Fright Hound

Kedvenc zenés betét: Chickenhawk

Hozzászólások

1 | Zoo_Lee 2011.07.10. 14:02
Elképesztő régen nem néztem már rajzfilmeket a szó szoros értelmében (az animék híve vagyok), de a Scooby-Doot mindig is szerettem, lehet, hogy ennek az új sorozatnak adok majd egy esélyt.
xeLaR
2 | xeLaR 2011.07.10. 20:58
Zoo_Lee: sztem érdemes nézni. Bár elsőre fura lehet a sok változtatás miatt, de összességben sztem hozza az eredeti sorozat hangulatát. Csak ez sokkal félelmetesebb :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.