Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Pankrácijó?! - 9. Botchamania - avagy a pankrációs bakiparádé

xeLaR | 2011.08.10. 19:40 | kategória: Pankrácijó | 0 hozzászólás

Az általános vélekedés a pankrációval szemben az, hogy egyáltalán nem valódiak a bunyók, és a hozzájuk tartozó történetek is alig érnek fel egy szappanopera szintjére. Ennek természetesen igazat kell adjak, mivel ahhoz, hogy a ringen belül végrehajtsák azt, amit a történet megkíván, nem szabad péppé verniük egymást, különben radikálisan meg kell változtatni a sztorit. Viszont balesetek itt is ugyanúgy előfordulnak, mint bármilyen más tevékenységben, amiknek akár végzetes következményei is lehetnek. Stone Cold Steve Austin is egy nagyon szerencsétlen mozdulat miatt sérült meg, ami nagyban befolyásolta a pankrációs stílusát. Azonban a videóban látható ellenfele, Owen Hart az életét vesztette, miután 24 métert zuhant egy ereszkedő szerkezet meghibásodása miatt. A ringbe érkezése úgy volt tervezve, hogy őt nevetségesnek tüntessék fel, és a közönség hahotázzon a bénázásán. Ehelyett megmutatta miért is veszélyes ez a „sportág”. A pankráció nagyon is valóságos.

Szerencsére az ilyen esetek csak ritkán történnek. Azonban sokkal gyakrabban fordulnak elő olyan helyzetek, ahol a pankrátorok valamit elrontanak. Ezek a bakik lehetnek sima elszólások, vagy rosszul kivitelezett mozdulatok, de még akár nevetséges öltözékek is. Ám mivel elvileg a pankráció világát teljesen „komolynak” tekintendő, így csak ritkán említik meg ezeket az eseteket. Persze a 2000-es évek eljövetelével, és a cinikusabb szemléletmód térnyerésével, már nem lehet ezt elmondani erről a szórakoztatási formától. Rengeteg videó kerül a különféle videómegosztókra, amik a legnevetségesebb és legemlékezetesebb pankrációs bakiknak állítanak emléket. És ezeknek a videóknak az egyfajta összessége a Botchamania videók. Ezt a bakiparádé-sorozatot egy Maffew néven elhíresült rajongó csinálja, amelyben különféle pankrációs bakik követik egymást. Rosszul kivitelezett mozdulatok, őrült kommentálások, fura paródiák, és egyéb hírhedt jelenetek találhatók meg bennük. Ezek az érdekes videók valami oknál fogva nagy népszerűségre tettek szert a rajongók körében, és ezzel természetesen felkeltette a nagy promóciók figyelmét, akik nem vették jó néven, hogy viccet csináltak belőlük (vagy éppenséggel az nem tetszett, hogy a beleegyezésük nélkül adtak le olyan jeleneteket, amiket pénzért árusítottak). Ez persze nem állította le ezt a kezdeményezést, és a Botchamania máig virul, és adja le az újabb bakikat. De mi is olyan jó ebben a videósorozatban, amiért ennyire felkapták a rajongók?

Az egyik legfontosabb eleme egy Botchamanianak a különféle ringbeli bénázások, avagy a „botch-ok” bemutatása. Általában ezek teszik ki a videó legnagyobb részét. Ezek lehetnek egyszerű elvétett mozdulatok, amik vagy rosszul sülnek el, vagy el sem találják a delikvenst, de lehetnek még bonyolult és veszélyes mutatványok elbaltázott végeredményei is. Sokszor csupán csak egy pankrátor szerencsétlenségeit láthatjuk percekig. Néha még vicces kis megjegyzéseket is tesz a készítő, hogy mit rontott el, és milyen baromságot készült megcsinálni. Persze a pankrátori szerepkör ringen kívüli oldala is nagy szerepet kap ezekben a videókban. Van, ahol rosszul fogalmaznak, vagy rosszul ejtenek ki valamit, vagy valami oltári nagy baromságot mondanak. Ez a rész azonban nincs lekorlátozva a pankrátorokra, hanem a közvetítések többi szereplőjére is. Jó sokszor van az, hogy a kommentátorok valami elképesztő ostobaságot mondanak, és aztán elkezdik egymást szekálni ezzel. Emellett a nézők sincsenek biztonságban, sokszor a közönség baromságai is a terítékre kerülnek a videókban.

Persze ezek az elemek nem teszik ki azt, amit Botchamaniának hívunk. Az egyik dolog, ami elengedhetetlen, azok az apró kis megjegyzések, ami az aktuális hiba megértéséhez szükséges. Ennek köszönhetően nem csak azoknak lesz érthető a jelenetsor, akik nagyon benne vannak a pankráció világában, de még az átlagnézőnek is. Ez már egy pluszpontot jelent ennek a videósorozatnak, mivel segít a látottak megértésében. Persze az is közrejátszik, hogy ezek általában viccesek. A másik dolog meg a videók felépítésében rejlik. Nem csak bakik sorozata követi egymást, hanem különféle kisebb szegmensekre is vannak osztva. Ezeknek különféle neveik vannak, amik több videóban is előkerülnek. Ilyen például Dusty Rhodes őrült kommentátori tevékenységének a bemutatása, vagy mondjuk milyen hihetetlenül elrontott befejezések voltak a különböző promócióknál. Ez a felépítés nagyban segít abban, hogy „fogyaszthatóbb” legyen a Botchamania, mint egy átlagos videó-összeállítás.

A Botchamania informatív és poénos jellege miatt sok pankrációs rajongó kedvence lett, és ezáltal sok mím is született a videók hatására. A „Cornette-arcként” elhíresült kép például már rengeteg élő adásban szerepelt, pólókon díszeleg, és még mindig előszeretettel használja a sorozat készítője. A nemrég elhunyt „Macho Man” Randy Savage is gyakran felbukkant ezekben a videókban egyrészt a videó elején (egészen a 132. epizódig), máskor meg amikor őt kell küldeni, mikor egy szereplő elneveti magát egy „komoly” jelenetnél. Ezeken kívül persze még van jó pár ilyen mím, ami ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a rajongótábor körében.

Tehát a Botchamania mondhatni kötelező tananyag minden pankrációért rajongó embernek. Bár a poénokat kicsit szokni kell, de megvan benne minden, amit egy ilyen bakiparádétól elvárható lenne. Most pedig stílusosan elköszönnék az Iron Sheik szavaival...

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.