Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

Miért nézem ezt??? - 4. Rettegett harcosok - Deadliest Warrior

xeLaR | 2011.08.21. 15:42 | kategória: MNE? | 5 hozzászólás

Ebben a bejegyzésben olyan szórakoztatási formák, vagy műsorok kerülnek bemutatásra, amiket nem igazán tartok sokra, de mégis valami miatt nem tudok betelni velük. Ezek többnyire, legalábbis az én ízlésem szerint, az „olyan rossz, hogy már jó” kategóriába tartoznak, azaz egy műsor bénasága, gagyi megvalósítása ellenére szeretem nézni.

Az utóbbi években egyre több és több szórakoztató ismeretterjesztő filmekkel és sorozatokkal lettünk ellátva. Van itt túlélőkaland Bear Grylls-zel, aki megannyiszor csak a vizeletére támaszkodhat, de vannak show-k motorokról, autókereskedésről, és még sok más egyébről. Rengeteg nagyszerű műsorral lettünk gazdagabbak, de talán az egyik legnépszerűbb az Állítólag, avagy a Mythbusters című sorozat, amely már kilenc évadon keresztül tesztelt mindenféle hiedelmeket, filmes „igazságokat” és történelmi érdekességeket. Ezeknek a filmeknek és sorozatoknak hatalmas jelentőségük van, hisz nagyon sok nézőt ösztönöznek egy bizonyos tudományág, vagy hobbi kipróbálására. Persze vannak olyanok, amik csak szórakoztatni akarnak. Úgy pár éve az Animal Planet-en láttam egy műsort, amiben állatokat uszítottak egymásnak, hogy kiderüljön melyik is az „erősebb”. Persze ez mind virtuálisan történt meg, és a show résztvevői mindenféle mechanikus eszközökkel tesztelték az állatok különféle tulajdonságait. Ez a műsor mindössze 12 részt élt meg, de szerintem elég érdekes műsor volt a maga nemében. Ki gondolta volna, hogy alig pár év múlva ennek az „emberi” változatát láthatjuk majd a televízió képernyőjén? Egy show, amely végre eldönti, hogy ki is a jobb harcos. Ha egy kalóz és egy lovag találkozna, akkor ki nyerne? Esetleg egy nindzsa legyőzhet-e egy spártai katonát? Vagy éppen Napóleon rosszabb hadvezér lenne-e, mint George Washington? A Rettegett harcosok, avagy a Deadliest Warrior ezt deríti ki. Méghozzá elég gagyi módon.


Mi ez a show?

Szóval a műsorban két harcost mutatnak be, akik valamilyen szempontból hasonlítanak egymásra, és egy rakás teszt során adatokat gyűjtenek a fegyvereikről, harcmodorukról, amit aztán egy számítógépes programba töltenek be, ami pedig végül több ezerszer lejátssza a meccset, hogy véglegesen eldöntse ki is az erősebb harcos. A párosításokat a legtöbbször jól eltalálják a készítők, így nem találkozunk olyannal, hogy egy Specnaz katona mérkőzik össze egy görög hoplitával. A showt három ember vezeti, akik a harcosok fegyvereinek a tesztelését felügyelik, illetve általában van még két-két ember, akik a választott harcosukat „képviselik”. Minden harcos egy bizonyos számú fegyverrel van ellátva, amit majd használni fog a másik legyőzésére. Ezek lehetnek kardok, íjak, parittyák, de akár még katapultok vagy más ostromfegyverek is. A fegyverek bemutatása és tesztelése mellett a műsor nagy gondot fordít arra, hogy a harcosokról is beszéljen, és különböző történelmi tényeket közöljön. Miután minden fontosabb adatot összegyűjtöttek, akkor elindítják a programot, és egy kis „akciójelenetben” láthatjuk, hogy mégis ki nyerte a harcot.

A már harmadik évadját taposó sorozat eleinte egy az egy ellen harcokat mutatott be, ami a részek folyamán öt az öt ellenre módosult, és mivel valószínűleg kifogyóban voltak a harcosokból, mostanság inkább fontosabb hadvezéreket, vezetőket eresztenek egymásnak, hogy mégis melyikük volt a jobb. A műsor fejlődését csakis pozitívan lehet értékelni, de szinte minden mást meg lehet kérdőjelezni, amit tesznek a show-ban, ami vagy felháboríthatja a nézőket, vagy pedig nevetésre ösztönözheti, vagy akár mindkettőre.


Mi a gagyi?

Hol is kezdjem? Talán az lenne a legjobb, ha először végignéznétek a spártai vs. nindzsa epizódot, amelyben megtalálható az összes olyan probléma, amely ezt a sorozatot teljesen nevetségessé teszi. Remélhetőleg azért a következő példa érthetővé teszi ezt a nézetet. Épp azt feszegették a részben, hogy a nindzsáknak „improvizált” fegyverei voltak, mint például egy olyan tojás, amibe porrá morzsolt üveget, vagy egyéb irritáló dolgot raktak, hogy aztán később egy üldözőjének a szemébe dobják azt. Ez szerintem egy elég jó fegyver egy orgyilkos kezébe, amivel lelassíthatja üldözőjét, vagy megbéníthatja, hogy aztán könnyedén megölhesse. A teszten pedig kitűnően működött még a spártai sisakja ellen is. És a műsorvezetők véleménye erre? Béna fegyver, mert egyáltalán nem halálos. Ez talán az egyik leglényegesebb problémája a műsornak, hogy a különféle „taktikai” fegyvereket nem veszik komolyan, mivel használatuk nem végződik halállal. Persze meg lehet ezt magyarázni azzal, hogy a show címében is az van, hogy „Deadliest”, azaz a leghalálosabb harcos, de figyelembe vehetnék ezeket a fegyvereket is.

Azonban még más probléma is van. A fegyvereket, pajzsokat és vérteket mind különböző módokon tesztelik. Ez alatt például azt értem, mikor a viking vs. szamurájos epizódban a szamuráj kardját mutatták be, ahogy kb. három disznót kettévágott, de mikor a viking láncingje ellen vetették be, akkor semmi hatása sem volt. Ekkor elvárná az ember, hogy a viking fegyverét is letesztelnék a szamuráj vértezetén, de „természetesen” nincs benne semmi ilyesmi. Sőt, a szamuráj katanájának hatékonyságát sem kérdőjelezték meg. Úgy vélem egy ilyen műsornál, ahol pontos adatok kellenek, hogy minél hitelesebb eredményt hozhassanak a harcosokról, amit ebben csinálnak az semmiképp sem nevezhető korrektnek. Arról meg ne is beszéljek, hogy milyen fegyver-összehasonlítások vannak. Ugyanis volt már olyan alkalom, mikor egy ostromfegyvert vetettek össze egy primitív nyílpuskával, illetve nemrég pedig egy íjnak egy ELEFÁNTTAL szemben kellett helytállnia (az meg teljesen más kérdés, hogy bár az elefántot ítélték a jobb „fegyvernek”, mégis az íj szerzett több ölést a végső összecsapásban). Emellett még az is sokat változtat az eredményeken, hogy éppen kik tesztelik a fegyvereket. Ez is teljesen érthető, hisz egy modern díjnyertes pisztolyhős sokkal jobban képes használni egy régi, a vadnyugaton is előszeretettel használt fegyvert, mint egy beavatatlan könyvmoly. Ez szintúgy igaz, amikor valamilyen harcművészeti stílus is bemutatásra kerül. Azonban korántsem lenne szabad ennyire támaszkodni a „tesztelők” képességeire, hisz az sokban térhet el a „képviseltjüktől”. Az egy az egy ellen összecsapásokat is sokan kritizálták, miszerint nehezen lehet elképzelni egy spártai katonát, aki csak úgy egyedül bandukol valahol, vagy éppen egy perzsa halhatatlant. Szerencsére ez megváltozott az évadok múlásával, de helyette normális harcosok helyett inkább hadvezérek és hódítók kerültek a középpontba. Már az első évadban is voltak ilyen részek, de sajnos a harmadik évad egésze rájuk megy el.


Mi tetszik?

A sok baromsága ellenére élvezettel ülök le a Rettegett harcosok elé. Mindig is szerettem a történelmet, de sajnos csak nagyon kevésszer tértünk ki a tanulmányaim során a különböző népcsoportok legendás harcosaira. A show sok olyan információt ad, ami segít megértetni, hogy mégis kik is voltak ők, hogy is készítették föl őket a harcra. Az meg egy óriási plusz, hogy a fegyverek demonstrációja mindig nagyon látványosra sikerül. Ebben is előszeretettel alkalmaznak ballisztikus gélt, amivel az emberi test sűrűségét próbálják rekreálni, hogy aztán láthassuk, hogyan is hat rá egy harci kalapács, vagy éppen egy katana. A készítők mindent megtettek, hogy ezek a szegmensek minél kreatívabban legyenek megalkotva, hogy aztán minél nagyobb tócsákban álljon a művér, és ezáltal beinduljon az emberek fantáziája, hogy milyen is lehetett egy csatatér abban a korban, ahol ilyen veszélyes fegyvereket lóbáltak. Persze ott van még magáról a végső összecsapásról készült videó is, amely vagy tűrhetőre, vagy eszméletlenül nevetségesre sikerül.

Tetszik még, hogy végre az öt az öt ellen felfogásban zajlik le az egész harc, habár itt is van min javítani. Emellett bár nem nagyon tetszik, hogy hadvezéreket mutatnak be, de legalább a bevezetésükkel több változót vittek be a rendszerükbe, amitől talán sokkal pontosabb, hihetőbb eredmény születik (persze ez is megkérdőjelezhető, hisz George Washington-t jobb hadvezérnek titulálták, mint Napóleont). Ezeken kívül pedig csak a narrátort tudnám kiemelni, akinek valami eszméletlenül jó hangja van ehhez, és már csak miatta is érdemes ezt nézni.


Szórakoztató?

Teljes mértékben, de csakis a gagyisága miatt. A narrátor tök komoly és kemény(nek tűnő) hangja felvezeti, hogy milyen monumentális összecsapásra lehet számítani, de én csak azt várom, hogy hol hordanak össze valami ordas nagy baromságot. Ez adja a sorozat sava-borsát, és kétlem, hogy ennyire népszerű lenne, ha normálisan, logikusan gyűjtenék be az összes adatot, hogy aztán egy hiteles eredményt kapjunk. Helyette hülye amerikai módjára a vérre, bensőségekre fókuszálnak, és valamilyen módon kiválasztják a nyertest. Úgy értem milyen az már, hogy Washington jobb lenne, mint Napóleon. Vagy hogy egy nindzsának esélye sem lenne egy spártaival szemben. Vagy...vagy talán ezt akarják a készítők elérni. Valamit trollkodnak műsorban, hogy aztán jöjjenek az „igazi szakemberek”, hogy megkritizálják a show-t, ezzel is növelvén a népszerűségét. Vannak benne érdekességek, lehet tanulni belőle, de inkább a szórakoztatáson van a hangsúly, de még inkább a logikátlan baromságokon. És én ezt szeretem benne.

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2011.08.21. 19:04
Mythbusters nagyon óriási nagy kedvenc, lassan 2 hónapja nézem naponta (letöltöttem az eddigi részeket), baromi szórakoztató, és nagyobbrészt érdekes és tanulságos is (bár a szinkron tönkrevágja az egészet, ami egyébként ezen műsorok itthoni legnagyobb gondja is, hogy 5 ember szinkronizál 400at éveken keresztül).

Ugyan a Deadliest Warriorsból csak youtubeon néztem egy-két részt, de a tényleg látványos egyszerűséget leszámítva szórakoztató, és amiért megfogott: szerintem (főleg kisgyerekként) mindenki belegondolt már hogy na, mi lenne ha egy páncélos lovag egy ninja ellen küzdene, és így tovább.
xeLaR
2 | xeLaR 2011.08.22. 16:19
Hát igen, az nagy gond, hogy nem igazán erőltetik meg magukat mikor ismeretterjesztő cuccokat szinkronizálnak, de engem még jobban zavar az, hogy egyáltalán szinkronizálják ezeket. Teljesen felesleges, elég lenne csupán a felirat. Tudom, hogy "gáz" feliratokat olvasni, de legalább akkor az eredeti minőségében lehetne nézni, és nem vágná tönkre a dolgot a szinkron.
Pras
3 | Pras 2011.08.22. 17:46
Elnézést a dupláért. Idézem az előző hsz-em, hogy az törölhető legyen:

"Azt a szentségit... belenéztem pár DW-epizódba, és a f*sságoktól eltekintve valóban szórakoztató, de utána a kommentek erősen motiváltak arra, hogy írni kellene esetleg egy "Elterjedt tévhiedelmek az ó-, és középkori harceljárásokat illetőleg" posztot. :D"

Az húzza még a csőröm, hogy ennyi zsozsóból még akár informatív és érdemi kutatásokkal egybekötött epizódokat is lehetne forgatni, csak nincs kizárva, hogy azt a kutya nem nézné.
4 | KKroy 2011.08.22. 23:06
Darabjaira bontva kell nézni a műsort, és bizonyos részeket szépen átaludni, úgy jobb :D
Egyébként az első évadot nézve szórakoztató, és van néhány érdekes dolog benne, de ahogy összehasonlítják a harcosokat, meg "egymásnak eresztik", az nagyon gyenge. Állítólag amúgy jóval több fegyvert, páncélt, illetve technikát megvizsgálnak amíg elkészítik a műsort, csak nagy része nem kerül bele, mert nem elég izgalmas/látványos/véres. Ha átfogóbban vizsgálnák az egyes harcosokat, és egyenként (bármilyen szimulált harc nélkül), akkor sokkal értékelhetőbb lenne. Viszont ahogy azt az előttem szóló PrasCo igen bölcsen megmondta: nincs kizárva, hogy azt a kutya nem nézné. Sajnos.
xeLaR
5 | xeLaR 2011.08.24. 07:41
Tényleg nagy baj, hogy inkább a látványra mennek rá és nem normális, behatóbb elemzésre. Értem én, hogy nehéz az ókori és középkori harcmodort normálisan bemutatni, de teljesen nevetségessé válik a műsor ezeket mutatják be. Viszont, ahogy nézem, amikor modern kori "harcosokat" mutatnak be, akkor képesek normális összecsapásokat generálni. Ott is vannak hibák, de nem annyira nagyok, mint pl. a nindzsa vs spártai, vagy viking vs szamuráj.

Azzal meg, hogy ezt az évadot egy vámpírok vs zombik összecsapással fogják lezárni, úgy gondolom, hogy semmi esélye sincs annak, hogy megkomolyodna a show...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.