Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

xeLaR blogja

E3 2014

xeLaR | 2014.06.15. 15:02 | kategória: cikk | 0 hozzászólás

A 2014-es E3 jött és ment, közben rengeteg megjelenésre váró játékot mutattak be, és a gamer társadalom pedig dőzsölhetett az információáradatban. Mint a karácsony, ez is csak egyszer jön el egy évben, és ez pedig óriási elvárásokat állít egy ilyen rendezvény elé. Főleg egy olyan periódusban, amikor az "új generációt" kell grandiózus módon eladni. És sajnos ezeket az elvárásokat nem sikerült megugrani. Azonban tévedésbe sem szabad esni, hogy ez egy rossz show volt, meg hogy a felhozatal nagyon gyér lett, hiszen a legtöbb bemutatott játék alig pár hónapra van a megjelenéstől, vagy pedig 2015-ben várható. Csupán a "generációváltás" várat magára.

Nekem igazából csak két elvárásom volt ettől az E3-tól. Az első, hogy végre olyan játékokat lássak, amik tényleg megmutatják, hogy mit is tud igazán, vagy merre fejlődhet ez a még mindig "új generációnak" keresztelt mostani generáció. Ha azt vesszük, jelenleg a legjobb új generációs játékok pont az előző generációs konzolokon találhatóak meg. Elvégre miért újítanák fel ilyen hamar a GTA V-öt és a Last of Us-t PS4-re a Sony (az óriási bevételen és kritikai sikeren kívül)? Lényeg az, hogy a mostani generációnak be kellett erősítenie, olyan játékokat kellett mutatni, amik vagy grafikailag vannak a toppon, vagy pedig a játékmenetükben van valami újszerű.
A másik elvárásom pedig az volt, hogy ne mondja ki minden egyes prezentáló, hogy a játékuk "open-world multiplayer". Ez csak egy apró probléma, ami nagyon idegesített tavaly, de szerencsére valamelyest javult a helyzet idén. Helyette jött a co-op multiplayer…


A konferenciák
A 0. nap az E3 leglényegesebb napja, hiszen a nagy kiadók és fejlesztők akkor mutatják be a játékosok számára, hogy mit is várhatunk majd tőlük a jövőben. Persze ahhoz, hogy minket felspannoljanak, kell egy népszerű cím, egy érdekes videó, vagy pedig egy szórakoztató prezentáció. Az E3-as konferenciák pedig elég sok alkalommal többféle módon tudnak szórakoztatni. Idén azonban úgy tűnik mindenki összeszedte magát, és igazán nagy baki nem volt sehol. Ugyanakkor már-már a megszokott formula szerint zajlott le a 0. nap.

Az EA sportjátékokkal próbált "elkápráztatni" minket, mivel az új Battlefield-en kívül igazán nem mutattak semmi újat (habár a béta azonnali megkezdésével kaptak egy pluszpontot tőlem), és ezzel (megint) a nap vesztesei voltak.

Az Ubisoft megint Aisha Tyler-rel jött a showra, aki itt is rendben volt a vicces megjegyzéseivel, illetve segített kicsit a gyermetegebb játékok prezentációjánál (pl. a Shape Up fitneszjáték demójánál). Ezen kívül az Ubisoft a "papírforma" szerint hozta ezt az E3-at, azaz bemutatták az összes nagynevű játékának a folytatását, aztán a végén egy teljesen új dolgot jelentettek be. Tűrhető volt a konferenciájuk.

A Microsoft és a Sony idén is lényegében egymás ellen harcolt. Mindkettő exkluzív tartalmakat ígért a saját konzoljára, és mindkettő képes volt meglepetést okozni a bemutatott játékaival. A Microsoft a múlt évi csúnya zakó után most csak a játékokra koncentrált, és máris egy jobb show-t tudtak összehozni. Talán az ő konferenciájuk volt a legjobban felépítve, ugyanis nagyjából azonos arányban voltak 2014-ben megjelenő és 2015-ös játékok bejelentve. Persze lehetne azon vitázni, hogy mennyire lényeges játékokat mutattak be, ugyanis a Halo csomag kivételével igazi, minőségi "kizárólag Xbox-os" játék nem volt. Volt azért probléma a Sony konferenciájával is, ami főleg amiatt volt, hogy nem kizárólag a játékokkal foglalkozott. Pedig jókat mondtak a konzoljaikról, csak kissé leült a hangulat miattuk. Pedig valószínűleg a Sony-nak volt a legjobb játékfelhozatala, amit ügyesen próbált kizárólag csak PS4-es játékoknak feltüntetni (pl. a GTA V felújításáról való bejelentésnél csupán a PS4-et említették meg, míg a hivatalos előzetesen rajta van az Xbox One és PC is). Bár itt bele lehetne kötni abba, hogy kevés még idén megjelenő terméket mutattak be, és inkább a jövő évi terméssel próbálták elkápráztatni a nézőket. Emellett még egy negatívum, hogy nem leptek meg minket bármilyen infóval The Last Guardian-ról.

A Nintendo ugyan nem konferenciázik már egy ideje az E3-on, és nem is a 0. napon volt a bemutatójuk, de érdemes őket is a konferenciázókhoz sorolni már csak a múltjuk miatt is. Sajnos azonban ők sem tudtak érdemi meglepetést okozni. Van új Zelda, lesz valamikor új Star Fox is, úgyhogy nézzétek ezeket a tintahal-embereket, ahogy lövik egymást festékkel. Lényeg az, hogy nekik sem volt túlságosan sok játékuk, de ami volt, azt nyomatták ezerrel. Mivel a WiiU eladásai növekvő ágban vannak az új Mario Kart-nak köszönhetően, könnyen meglehet, hogy az új Smash Bros. játék még jobban fog segíteni ezen a tendencián. Szóval bizonyos tekintetben a Nintendo bemutatója nagyon célirányos volt.

És melyik konferencia volt idén a legjobb? Nálam a Sony tűnt a legerősebbnek, de ez főleg csak a bemutatott játékainak köszönhető, ugyanis a Microsoft összességben egy jobb show-t hozott össze. A Nintendo a saját útját járja még mindig, a konzolháború nem érdekli, és lehet ezzel majd a jövőben jobb pozícióba kerülhet, de az idei show-n nem tudott brillírozni.


A játékok
Idén viszonylag sok új játék került bejelentésre, de ugyanakkor nem igazán lehetett őrjöngeni miattuk. Három nagy csoportba lehet rendezni a bemutatott játékokat: indie videó, CG trailer és játékmenet videó.

Az indie játékok előzetesei talán a legkreatívabbak és legérdekesebbek, de ezek eleve hátrányban vannak a nagy stúdiókkal szemben, mivel nem tudják olyannyira megragadni az érdeklődést, mint mondjuk egy Assassin’s Creed CG előzetes teszi. Emellett ott van az is, hogy mostanra már valamennyire kiszámítható, hogy milyen játékokat várhatunk egy indie csapattól. Ott van pl. a Devolver Digital kínálata, ami nagyrészt retró látványvilágú játékokkal van tele, vagy pl. ott a Journey-t idéző Abzu, vagy a Limbo alkotóinak következő játéka, az Inside. Ezek mind nagyszerű játékok, de nem képesek akkora hatást elérni, mint egy nagyobb nevű, AAA minőségű játék, pedig előfordul, hogy sokkal élvezetesebbek náluk.

A CG videók talán a legjobb kedvcsinálók, de ez attól is függ, hogy milyen módon mutatja be. Pl. a Sunset Overdrive egy fricskát adott a szürke katonai lövöldéknek, közben bemutatva, hogy milyen szórakoztató módokon lehet majd játszani, de ugyanakkor nagyon magyarázós volt. Az új Assassin’s Creed CG trailer-e a megszokott minőséget hozta, azonban már előtte láthattunk játékmenetet belőle, és az meg csökkentette az előzetes értékét. Az sem mindegy, hogy milyen játékokat mutatnak be így. Pl. az egy dolog, hogy a Phantom Dust és a Crackdown régi Xbox-os játéknevek, de sajnos nem tudtak megfogni. Emiatt a CG előzeteseket kezdem szép lassan figyelmen kívül hagyni. Kivéve persze, ha valahogy érdekesen prezentálják a játékot. Pl. a Dead Island 2 hidegen hagy, de most is sikerült egy nagyon ötletes videót összehozni.

A legfontosabbak a játékmenet videók, és idén volt sok belőlük. Ezeknek a videóknak az lenne a feladatuk, hogy előrevetítsék, hogy milyen lesz az igazi játék, habár a Watch_Dogs nagyjából elintézte, hogy már-már ezeket se lehessen komolyan venni. Ezek voltak azok a dolgok, amik igazán megfogtak engem, és ami alapján az egész rendezvényt megítéltem. Az Assassin’s Creed Unity-t csodaszép mozgásban látni, az új Mortal Kombat látványosabb, gyorsabbnak tűnik, és a Battlefield: Hardline egy őrületes rabló-pandúr játékot mutat be. Itt már csak tényleg az egyéni preferencia dönt, hogy kinek mi tetszik, és szerencsére idén a legtöbb játék mutatott játékmenetet.

Idén nagyobb szerepet kaptak a fejlesztői videók is, amiben megtudhattuk, hogy bizony dolgozik a Bioware egy új Mass Effect-en és egy teljesen új dolgon, illetve a Mirror’s Edge újragondolása sem halott még, de Miyamoto is mondott pár szót, hogy nagyban dolgozik egy játékon (ami később kiderült, hogy az új Star Fox lesz). Ez mind szép és jó, csak kb. semennyire sem nyűgözi le a játékosokat. Mindenki tudta, hogy a Mass Effect következő epizódja fejlesztés alatt áll, az pedig még rosszabb, hogy lényegében semmit nem mutattak róla. Ezen videók miatt sem lehet ezt az E3-at jónak elkönyvelni.

A legfontosabb trend idén a játékok terén pedig a co-op multiplayer jelenléte volt. Nem elég, hogy már a Division-nél és a Crew-nál nem tetszett a dolog, de kapott az Assassin’s Creed is ilyen módozatot, illetve a Fable Legends is ez alapján fog működni. Engem meg ez taszít. Persze, biztos szórakoztató úgy a játék, de ha meg pusztán egyedül akarok játszani, és látok egy olyan küldetést, amit csak többen kezdhetnénk el, az úgy tűnik számomra, mintha a fejlesztők direkt lezárnának tartalmakat a játékosok elől, ezzel ösztönözve őket, hogy játszanak úgy, ahogy ők szeretnék. Lehet csak én látok rémeket, és ez egyáltalán nem lesz így, de engem nem hatnak meg ezek a multiplayer törekvések, még ha tényleg van is valamennyi értelmük a szavatosság megnövelésében. Csak hát ettől nem lesz számomra kívánatos pl. The Division.


Top 5
Na, de ne legyünk annyira búskomorak az E3 minősége miatt. Sok jó játék került bemutatásra, és a többségük el is érte azt, hogy már most hype-oljuk őket. Íme, az öt legjobb játék az idei E3-ról (szerintem):

5. Mortal Kombat X
Ed Boon már egy ideje trollkodta a rajongókat Twitteren az új MK játék miatt, majd az E3 előtt megjelent CG előzetes pedig sikeresen felkeltette az érdeklődést. Ezt már csak egy gameplay videó fokozhatta, és az szerencsére nem késlekedett. Tekintve, hogy milyen durván elbántak a karakterek nagy részével az előző részben, az E3-on csupán két darab visszatérő szereplőt láthattunk és négy vadiújat. Bár a grafikus motorja valószínűleg ugyanaz, mint az előző MK-ban, mégis látványvilágban is fejlődést mutat, míg a játékmenet meg pár dolgot kölcsönvett az Injustice-ból. Számomra mégis a legfontosabb dolog egy Mortal Kombat-ban a kivégzések, és eddig nagyon úgy tűnik, hogy az előző rész "kettéváglak/széttéplek" kaptafája helyett találtak egy másikat ("kilövöm a mellkasod, és utána váglak ketté/téplek szét"). Szóval számomra ez volt az egyik legszórakoztatóbb játék az E3-on.

4. Super Smash Bros. Wii U
Bár nem vagyok nagy Nintendo rajongó, és nem is igazán érdekel ez a verekedős játék, mégis a rendezvény játéka, már csak az E3 alatt megrendezett meghívásos torna miatt is. Bejelentettek három új harcost a játékhoz, a 3DS verziója kapott megjelenési időpontot, meg aztán az Amiibo nevezetű valamit is ezzel tudták bemutatni. Bármennyire is érdekesebb egy MKX számomra, mégis sokkal többet adott a rendezvénynek ez a játék.

3. Battlefield: Hardline
Itt egy másik játék, ami számomra teljesen érdektelen, mivel nem szoktam ilyen dolgokkal játszani, de már csak a béta megkezdéséért egy rakat pluszpontot kap. Tekintve, hogy az előző Battlefield sokáig volt visszhangos a bugos játékmenete miatt, ez egy remek lehetőség volt a kiadónak, hogy valahogy visszaszerezzenek pár játékost. És a bemutató alapján a Hardline egy látványos multiplayer akciójáték lesz. Ám kíváncsi leszek, hogy a látott rombolást mennyire lehet majd befolyásolni, vagy csak bizonyos pontokon lehet majd interakcióba lépni velük. Mindenesetre ez tűnt számomra a legjobb multiplayer játéknak a rendezvényen.

2. Assassin’s Creed: Unity
A francia forradalom témája lehet sokaknak nem fog majd bejönni, ahogy az amerikai forradalom sem volt túlzottan érdekes, de a megjelent videók alapján nagyon várom az új részt. Új animációk, új játékmechanika, új helyszín, de szokásos játékmenet. Emellett ennek a résznek oda kell tennie magát, mivel nem lesznek hajókázós részek, amik megmenthetik, mint az történt a Black Flag esetében. Meg aztán ott van az is, hogy van ebben co-op multiplayer, ami egy csöppet értelmesebb többjátékos mód ehhez a játéksorozathoz. És remélhetőleg az Ubisoft ez esetben az igazságot mutatta meg nekünk.

1. Batman: Arkham Knight
Annak ellenére, hogy nem vagyok oda és vissza a Rocksteady Batman játékaiért, ennek a rövid játékmenet videója teljes mértékben lenyűgözött. Olyannyira, hogy számomra ez tényleg új generációs játéknak tűnt, pedig ez alatt még az Unreal Engine 3 van. Olyan elképesztően szép volt (habár ez lehet, hogy az eső effektek miatt gondolom), hogy a szám tátva maradt. A Batmobil szórakoztató játékelemnek ígérkezik, amit jól integráltak a városban való mászkáláshoz. Kevés olyan dolog van, ami a játékot előzetesen elronthatja számomra. Nálam egyértelműen Best of Show.


Ennyi?
Ez is egy visszafogott E3 volt, ami remélhetőleg nem lesz igaz a 2015-ös rendezvényről, hisz az már egy tendenciát mutatna. És azt nem igazán engedhetné meg. Az olyan rendezvények, mint a Gamescom vagy a Tokyo Game Show konkurenciát jelentenek neki. Ha egy Bioware a Gamescom-on mutatná be a Mass Effect következő részét, az bizonyos szinten rossz fényt vetne a kiadó E3-as szereplésére. Ennek tekintetében jövőre nagyon be kell indítani a next-gen masinát, hogy egy olyan show-t kapjunk, mint még soha.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.