Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Zoo_Lee blogja

A havidíjas rendszer halott avagy jelentés az ingyenes frontról

Zoo_Lee | 2012.03.07. 21:25 | kategória: gondolatébresztő | 7 hozzászólás

Szabadfordításban ezek a szavak hagyták el nagyjából egy hónappal ezelőtt a Sony Online Entertainment aktuális elnökének száját, azok után, hogy a kiadónál az Everquest II és a DC Universe Online ingyenessé válása is bankot robbantott. Röpke mondanivalójában többek közt arra tért ki, hogy a jövő a mikrotranzakciós modellekben van, és nem hiszi, hogy a "hagyományos", havidíjas rendszerrel hosszú távon fent lehet tartani egy MMORPG-t.

Természetesen a kijelentésen nekem is megakadt a szemem, illetve a többi nagyobb MMO óriás is elég gyorsan reagált rá (nálam jelentősen gyorsabban). A lavinát anno elindító Turbine (DDO és Lord of the Rings Online) fejesei szerint még van lehetőség a havidíjban, viszont fontos, hogy ne csak azt, hanem az ingyenes verziót is elérhetővé tegyék a leendő játékosok számára, ahogy ezt ők is tenni fogják még fejlesztés alatt álló, szupertitkos új projektjükkel.

A Sony azonban mindig is az a kiadó volt, ami szerette betartani a szavát, ez pedig most sincs másképp. Jövő héten ingyenes lesz maga a nagy öreg, az Everquest első része is (a második részhez hasonló korlátozásokkal, viszont az összes kiegészítőjével, és egy életre elegendő tartalommal), valamint a Planetside 2 és a Dusk 514 eleve ingyenesként fognak indulni. A PS3 tulajok is örülhettek, számukra ugyanis eddig példátlan módon kibővítették a Killzone 3 multiplayer változatának próbaverzióját.

Közben sorra futnak be a tavalyi év elemzései is a játékipar szempontjából. Az eredmény, hogy a PC közelről sem haldoklik, köszönhetően az olyan, gépen lényegesen élvezetesebb címeknek, mint a Battlefield 3, a Skyrim, valamint oroszlánrészt az ingyenes online játékok.

Eközben az európaiak végre megkapták az ingyenes Aiont (enyhe szerverösszeomlások), a WoW akciókat hirdet a játékosok visszacsalogatására (ráadásul olaszra is lefordítják Azeroth világát), a Rift pedig, aminek fejlesztői néhány hónappal ezelőtt még azzal büszkélkedtek, hogy semmilyen engedményt nem kell tenniük, a játék köszönik szépen, jól van, a WoW-hoz hasonlóan a huszadik szintig ingyenes próbaverziót tettek elérhetővé. Tanulság srácok?

Ez a rengeteg hír csak egyre bizakodóbbá és bizakodóbbá tesz. Akik gyakran olvassák a blogomat, azok előtt nem titok, mennyire szeretem az MMO-kat, és mennyire támogatom az ingyenes-mikrotranzakciós rendszert. Csak remélni tudom, hogy a maradék őskövület kiadó is belátja, hogy mennyit nyerhetnek ezzel a modellel, és mire legközelebb ilyen hírfelhalmozós bejegyzésre kerül a sor, már legfeljebb letűnt, zsarnoki rendszerként tudom felemlegetni a havidíjat. Addig is az erő legyen veletek, jelenleg a Settlers Online, a Brick Force és a C9 virtuális mezőin futhattok össze velem.

Hozzászólások

1 | Madrac 2012.03.08. 00:40
Dragon Nest. Kellemes kis akcio-rpg. Online, ingyenes, fun. ;)
2 | sipec 2012.03.08. 02:31
ja, szerencsetlen blizzard most mindennel probalkozik, scroll of resurrectiont most ingyen szervercsere, 1 kari lvl 80ig instant level, 7 napig ingyen, es raadasul ingyen upgrade cata-ra...
Lovi Tommy
3 | Lovi Tommy 2012.03.08. 06:51
A buy2play modelben látsz jövőt? :-)
4 | Zoo_Lee 2012.03.08. 16:04
A Dragon Nest jónak tűnik, de ha jól tudom, még mindig kell VPN ahhoz, hogy Európából is játszhasd...

A buy2play kicsit más tészta. Később (valószínűleg miután beújítom a Guild Wars 2-t) fogok arról is írni részletesebben.
Lovi Tommy
5 | Lovi Tommy 2012.03.08. 21:47
Akkor remélhetőleg összefutunk majd on-line :-)
6 | Madrac 2012.03.08. 23:58
http://dn.cherrycredits.com/
Ez az EU DN.
7 | Zoo_Lee 2012.03.09. 02:15
Köszi a linket, ezt valamikor az ingyenes Aion után muszáj lesz kipróbálni :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.