Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Zoo_Lee blogja

Family Guy Online és egyéb állatfajok

Zoo_Lee | 2012.03.17. 22:17 | kategória: bétateszt | 0 hozzászólás

A címben szereplő játék nem vicc. Gondolom sokan ismerik Seth McFarlane zseniális sorozatát, ami a Griffin család elmebeteg kalandjait mutatja be. Nos, nemrég Youtube-on figyeltem fel egy előzetesre, ami büszkén hirdette, böngészős MMORPG készül, amiben a játékosok Quahog lakóit irányíthatják, és kalandozhatják be szabadon a sorozat cell-shaded grafikájú világát.

A játékban a kasztokat a Griffin család tagjai jelentik, közülük a legutóbbi béta fordulóban egyedül Brian nem volt még választható. A karakterek neme nem kötött, de a szerepükből adódó tulajdonságaik már annál inkább - a Stewie-k például kicsik, de nagyon gyorsak, ha pedig harcra kerül a sor, csak lőfegyvereket tudnak használni, míg a Louise-ok a brutális ázsiai harcművészetet részesítik előnyben, és képesek meggyógyítani magukat és a sérült a játékosokat. A karakterek kinézete elég széles skálán variálható, ráadásul a játék közben megszerzett ruhadarabokkal akár menet közben is lehet változtatni. Miután összeraktuk alteregónkat (a játék akár egy fénykép alapján hajlandó le is generálni rajzfilmbéli megfelelőnket) - én egy kéjsóvár kinézetű Stewie-t készítettem első körben - rábökhetünk a startra, és a betöltés után (amit stílusosan Joe kerekes széke kísér) máris a Griffin család jól ismert háza előtt találjuk magunkat.

A játékban a célunk olyan, a főbb szereplők által adott küldetéseket megoldani, amelyek a sorozatban látott helyzeteket és poénokat készítik elő. Első körben például Chrisnek kellett segítenünk begyűjteni két farönköt, egy kötelet és egy kalapot, hogy összerakhassa a Hannah Banana részben látott "tedd a fejed a rönkök közé és nyerhetsz egy kalapot" csapdát Peternek, amiért az melegnek állította őt be az osztálytársai előtt, majd el kell látnunk az őt zaklató rivális újságkihordó, Jake baját is.

Alapjában ez a feladatunk - rohangálunk Quahog-ban, ami amolyan kronológiai viharban szenved a sorozat különböző epizódjaiból vett elemekkel (a templomban a sekrestyén ott van Louis Quest fot Fur című pornófilmje, de a templom mellett még áll a romos ház, amit Stewie és Brian megpróbáltak felújítani, hogy aztán eladhassák), ha megfelelő helyszínre érkezünk, ott harcolunk (elenyészően kevés ilyen zóna van), a küldetések előtt és végén pedig jeleneteket csodálhatunk meg a sorozatból, amelyek bemutatják az adott feladat előzményeit és következményeit. Továbbá karakterünk természetesen fejlődik, nem csak a küldetések megoldása, és az ellenfelek legyilkolása által, azért is xp-t gyűjthetünk, ha a sorozatból ismert gageket találunk meg (például Peter palesztin ébresztőóráját, vagy a gonosz majmot Chris szekrényében)

A Family Guy Online igazából fanservice és marketing a javából. A rajongókat és a sorozattal még csak barátkozókat célozza meg, nyíltan azzal, hogy még jobban elmerülhessenek a Family Guy világában. Ebből kifolyólag lehetetlen egy lapon emlegetni a többi MMO-val: kicsit felszínes, kicsit kidolgozatlan, lineáris, túlságosan könnyű, az utcák kihaltak, a töltési idők nagyon hosszúak, és ha valaki nincs olyan szinten rákattanva Seth McFarlane munkáira, hogy élni-halni nem tud minimum napi egy rész nélkül, akkor nem is fogja tovább lekötni egy-két poénosabb percnél. Azért érdekes új témát vet fel az MMO-játékok számára (promociós eszközök), ezek alapján én tuti vevő lennék valami hasonló South Park Online-ra, vagy The Simpsons-ra.

További infók: kipróbáltam a Lineage II-t, ami már jó ideje ingyenes modellre váltott ugyan, de csak most jutottam el odáig kíváncsiság és szabadidő szintjén, hogy néhány szabad órámat rá is áldozhassam. Már korábban is elképesztő adatok érkeztek be az ingyenes modellre váltás sikeréről (azoknak akik nem olvasták a korábbi cikkeket a blogon: nyolcszor annyi játékos, radikális növekedés szerverek és bevétel terén), nagyon meglepett, mekkora tartalmát kínál a Lineage II világa, és hogy még mindig milyen sok új arc kezdi el tolni az ingyenesség miatt. Konkrétan a nagy városokban még a TERA bétát is döcögés nélkül futtató új gépem annyira belassult a rengeteg játékostól, hogy a lag miatt néha másodpercekig mozdulni nem tudtam, és ismétlem - mindezt úgy, hogy a játék szervereinek számát nemrég még bővítették is! A csak klikkelős irányítás amúgy elsőre kicsit idegen volt, de gyorsan hozzászoktam, a hatalmas, részletgazdag helyszínektől pedig konkrétan leesett az állam. Nagyon meglepődtem, hogy egy ilyen öreg játék (talán még a WoW előtt indult jóval) a mai napig ilyen népszerűségnek örvend, ha egy módotok van rá, adjatok neki egy esélyt.

Erre a hétre ennyi fért bele, akit esetleg még érdekel: pénteken (március 16.) az eredeti Everquest hivatalosan is free-to-play modellre váltott, és bár az ingyenes játékosokat néhány elég súlyos megszorítás sújtja, hozzáférésük van a legutóbbi kiegészítő híján a játék teljes világához (alapjáték + talán 17 kiegészítő), tapasztalataimról, remélem, legkésőbb egy héten belül itt is olvashattok majd.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.