Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Zoo_Lee blogja

Kalandorokat vár az Örök Kaland, "enyhe" megszorításokkal

Zoo_Lee | 2012.03.23. 14:11 | kategória: élménybeszámoló | 0 hozzászólás

Pont ma, ahogy ezeket a sorokat írom, van egy hete, hogy a Sony Online leghíresebb játéka, az Everquest, idei születésnapján átváltott a mikrotranzakciós free-to-play modellre. Ezzel a váltással kapcsolatban két dolog is lenyűgözött olyannyira, hogy gondoltam, megér egy posztot a heti blogbejegyzésemben.

Az első maga az első benyomásom volt, amikor a játék betöltött. Konkrétan arckifejezésem kb olyan színt ölthetett, mint a kliséhegy mozifilmek főgonoszai, és csak annyit tudtam megilletődöttségtől összeszorult torkomon kinyögni, hogy: "Hogy lehetsz még mindig életben?"

Az EQ ugyanis, bármilyen meglepő, egy régi játék. Ez pedig alaposan idejétmúlt grafikákat jelent, és olyan kezelőfelületet, hogy Casual Ferenc Pistike, ha pár percet le akar ülni játszani a leckeírás előtt, valószínűleg az első mobig nem jutna el benne, nemhogy valami szintlépésféléig. Minden régi MMO próbálja valamilyen szinten megújítani magát, hogy új játékosokat is megfoghasson, meg hogy úgy általánosságban életben maradhasson az új versenyzők mellett, az Everquest viszont büszkén és magasról tesz erre. Itt ha NPC-t találsz, az nem jobb klikkre fog neked reagálni, hanem arra, ha a chat ablakban köszönsz neki, szintet nem ötpercenként lépsz, hanem óránként már a játék elején is, a karaktered pedig reális mennyiségű cumót hordhat magánál, nem az egész falu raktárkészletét. És még ha esetleg ezzel előbb vagy utóbb be is halnak a szerverek (hogy most a váltás mennyi új játékost hozott, egyenlőre még nem publikus információ), akkor is, ez a játék végig olyan volt, olyan maradt, amilyennek a régi motorosok szerették, rekordmennyiségű kiegészítő jelent meg hozzá, enyhe kifejezéssel is egy örök életre elegendő tartalom van benne - le a kalappal előtte.

De most back in time effektus, vissza a program betöltéséig, ahol a másik blogolásra motiváló jelleggel szembesültem, egy kevésbé pozitívval. Az arcom ezúttal az Evil Genius főszereplői helyett Charles Manson pszichológusát próbálta mimikálni, miközben nagy nehezen ez a mondat fogalmazódott meg a fejemben (vagy ki is mondtam? Nem vágom már...): "Hogy lehet valamit ennyire korlátozni, és ingyenesnek nevezni" + /*random káromkodássorozat*/

Tévedés ne essék, még mindig nem olyan illatozó végbélsár jellegű a helyzet, mint a WoW esetében (ahol az első 20 szintig tartó trial ingyenesnek számít), de a megkötések akkor is nagyon súlyosak. Anno, még amikor az Everquest 2 Extendeddel kezdtem el játszani, ott sem tetszett, hogy gyakorlatilag 3-4 semleges fajjal, és néhány alapkaszttal, 2 karakterslottal, korlátolt kereskedéssel meg hasonlókkal szúrták ki a f2p játékosok szemét, az, hogy az elvileg teljesen free-to-playre váltás során tavaly novemberben sem változtattak ezeken a megszorításokon, még nehezebben ment le a torkomon, erre most az Everquestet is kihozzák UGYANAZOKKAL a megszorításokkal. Választhatsz négy faj, és 4 kaszt közül, amelyeknél ráadásul még az is váltakozik, hogy melyik fajnál melyik érhető el, a legutóbbi kiegészítőhöz nincs hozzáférésed, szerverenként legfeljebb két karakter, a f2p gamer pedig csicska kis Jac Fos a csillogó páncélű fizetős megageek isten mellett. Gyönyörű. Szánalmas. Eldobom a zagyamat. Fel sem vetődött, hogy ezen valamit változtassanak, kicsit több lehetőséget adjanak a játékosnak? Aki nagyon rákattan, az úgyis fizet, hogy több karaktere legyen, hozzáférhessen az aktuális legfrissebb kieghez meg hasonlók, miért kell ennyi pitiáner hülyeséget vállalni ha már egyszer elvileg úgyis ingyenes a játék?

Nosztalgiázó kedvű játékosok PvE EU-s szervereken futhatnak össze velem, egy kis ideig még biztos játszani fogom a játékot (és azzal együtt az MMO kultúrsznobot is)

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.