Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Zoo_Lee blogja

F2P Shooters for my free time

Zoo_Lee | 2012.04.30. 14:50 | kategória: élménybeszámoló | 0 hozzászólás

Miután magam után hagytam újabb epikus mennyiségű zh-t, kötelező programot és hasonló tortúrákat, szinte természetes, hogy valami kikapcsolódást kerestem a hosszú hétvégére. Igen ám, csak az évnek még közel sincs vége, nem feltétlenül ilyenkor kell újabb adag lemezt rendelni konzolra/PC-re. Maradt tehát a kézenfekvő megoldás: felnézni Steamre/Originre (utóbbiért bocsássátok meg bűnömet) és lehúzni egy adagot az ingyenessé tett játékok listájáról - lehetőleg FPS-t, ha már az elmúlt hónapokban kezdtem megcsömölni az instázástól és a szintlépésektől. A kipróbált játékokból pedig firkantottam néhány rövid kis tesztet is, remélem tetszeni fognak, illetve ti is érdemesnek fogjátok találni kipróbálásra a következő programokat.

Battlefield Play4Free
A Battlefield 2 ingyenes (és kissé ledegenrált) változatával már próbálkoztam egy ideje, de itthoni gépemben (amit természetesen továbbra is lusta voltam újratelepíteni) már annyi memória sem maradt, hogy ezt futtassa, és frusztrációm miatt valahogy hosszú ideig nem is próbálkoztam vele újra. Egészen mostanáig. Még mindig meg szoktam lepődni azon, hogy a böngészős játékok milyen eszméletlen jók tudnak lenni, ez igaz a Battlefieldre is - viszonylag szép grafikák (amikor a "gamerkedést" kezdtem még high-tech csúcsnak számítottak), sima irányítás, megfejelve gyakorlatilag a Battlefield 2 összes pályájának modifikált változatával. A játékmenet viszont érthetetlen módon kicsit megváltozott, ahogy korábban már említettem, degenerálódott. Nincsenek osztagok, sem respawn menü, a karakter, akit létrehozol, meghatározza a kasztodat, ha pedig meghalsz, a halálodhoz legközelebbi zászlónál éledsz újra. Furcsa, de néhány menet után sikerült megszoknom. A n00bok irritálóan magas számát már kevésbé. Vannak profi játékosok is a szervereken, de számuk elenyésző a rengeteg kazi mellett, akik eddig valószínűleg csak botokkal toltak többjátékos FPS-t, és imádnak szólózni (ami alatt természetesen azt értem, hogy hősiesen belerohanni az ellenséges tűzvonalba). Az összélmény kicsit felemás, lehet jobban jártam volna, ha csak egyszerűen előkaparom valahonnan a Battlefield 2 Deluxe lemezemet. De viszonylag jól elvoltam vele, így adta magát, mit fogok kipróbálni következőnek...

Battlefield Heroes
Bizony, egészen eddig a Csatatér és a Csapat Erőd 2 játékok házasításából született furcsa kis hibrid is kimaradt élményeim listájáról. Az elmúlt évek során láttam róla elég videót, hogy tudjam, mire számítsak, és ezek alapján nem is csalódtam. A Heroes egy bájos, infantilis és kedves kis online szórakozás, iszonyat magas játékosbázissal, rengeteg pályával és játékmóddal. Bár a fizetős játékosok hajlamosak pofátlanul feltápolni magukat, illetve a matchmaking rendszer is zseniálisan pakolgatja egy pályára a majd' tízes skálán mozgó szintkülönbségű játékosokat, remek szórakozás a BFH, a hangulata miatt a fénypontja volt a kis relaxációs kockulásomnak, és toronymagasan a jelenlegi legjobb böngészős FPS (igen, a Quake Live-val szemben is).

Super Monday Night Combat
Új játékos a pályán, talán alig egy hét telt el a megjelenése óta. Elvileg már volt egy előző része XBLA-n, de azzal nem volt szerencsém találkozni, a PC exkluziv ingyenes folytatással viszont már igen, és ez sikeresen fel is csigázta érdeklődésemet. A játék lényege, hogy a DOTA toronyrombolós, NPC-kísérős, szintlépős, karaktertuningolós rendszerét öntötte egy TPS kereteibe. A két csapat egy zseniális valóságshow-paródiában vesz részt, ahol a feladatuk a robotsereget támogatva eljutni az ellenséges csapat széfjéhez, és feltörni azt, miközben útjukat állják a másik csapat saját robotjai és a védelmi tornyok is. A csapatot szép számú karakterválasztékból rakhatjuk össze, az egyes szereplők kellően eltérnek egymástól (van jetpackes spacemarine gránátvetővel és mutáns gorilla is, ami inkább közelharcban remekel). A respawn idők viszonylag elég gyorsak ahhoz, hogy ne essünk ki túl sok időre az események forgatagából, a meccsek gyorsak, a karakterfejlesztéseken könnyű kiigazodni, a két kissé Celebrity Deathmatch-et idéző kommentátor pedig eszméletlen jó beszólásokat süt el a káosz közben. Egyetlen bajom talán csak azzal volt, hogy mint minden ingyenes programnál, a friss megjelenés miatt itt is pokoli magas a kazik száma, ha pedig valakinek közülük esetleg nem tetszik a játék, és kilép meccs közben (mert minek is van ott a tréning mód), akkor a szerver nem dob be botokat, nem szüneteli le a meccset, minden folytatódik, és így olyan fair-playt gyalázó helyzetek is kialakultak, amikor két játékos védett öt ellen. Remélhetőleg ez a hiba majd az idő elteltével (és a profibb, nem alkalmi játékosok túlsúlyba kerülésével) majd korrigálja magát. Ettől függetlenül ajánlom a kipróbálást.

Team Fortress 2
Az, hogy ez a cucc teljesen új számomra, nem igaz. Rögtön az ingyenesre váltás után már adtam neki egy esélyt, de akkor borzalmasan játszottam, a toleráns közösségtől kaptam a "köcsög n00b" beszólásokat, és néhány siralmas óra után úgy döntöttem, ez részben biztos az iszonyatos szaggatás és gépem elavultsága miatt van, majd később próbálkozok vele újra. Uninstall. Eltelt majdnem egy év, erősebb a gép, adtam neki egy újabb esélyt. Az élmény viszont nem változott. Hiába van szó egy minden tekintetben remek, hangulatos, és hatalmas játékosszámú FPS-ről, ha kezdő vagy, gyakorlatilag halott vagy, vagy ha nem, akkor leszel, meccsenként legalább háromszor gyakrabban, mint ahányszor sikerül megölnöd valakit. A közösség pedig egy-két kivétellel (remélem, hogy csak nekem volt ilyen pechem) keményen beszól a bénázásért, és elküldenek vagy a pokolba, vagy a botzónába, attól függően, hogy csak utálnak, vagy meg is akarnak alázni. Továbbra sem ítélem el a TF2-t, ajánlom, hogy mindenki nézze meg magának, de másodjára futottam neki, és ezúttal sem volt képes megfogni. Az pedig valljuk be, elég nagy szó, amikor már toltam szinte minden létező online stílust.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.