25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

CorelDRAW 9

Írta: LeMon

Mint ahogy azt a Corel cégtől elvárhattuk, idén is rengeteg újdonsággal dobták piacra a népszerű CorelDRAW programcsomagot. Annak ellenére, hogy több riválisa is van a Corelnek a piacon, mégis régóta örvend nagy népszerűségnek ez a gyűjtemény. Szakmai szempontból sokkal elismertebbek az olyan vektoros ill. kiadványszerkesztő programok, mint pl. az Adobe Freehand, a QuarkXpress vagy a PageMaker, bitmapes grafikai programoknál pedig szintén nagy "ellensége" a PhotoPaintnek az Adobe másik üdvöskéje, a Photoshop. Ennek ellenére rengetegen használják a CorelDRAW-t és a PhotoPaintet is, ami köszönhető mindazon tapasztalatoknak melyet a készítők közel tíz év lefolyása alatt szereztek, és használtak fel programjukban, hogy az még színvonalasabb, érdekesebb és könnyebben kezelhető legyen.

A 9. "epizódba" ezúttal csak két fő program került, a CorelDRAW 9 és a Corel PHOTO-PAINT 9, tehát kimaradt a CorelDREAM 3D szerkesztő. Ezeken kívül a szokásos kisebb kiegészítő programok is megtalálhatók a dobozban: a Corel TEXTURE 9 segítségével különféle mintázatokat hozhatunk létre, a CorelTRACE 9 a scannelést segíti, míg a Corel CAPTURE 9-cel képeket "lophatunk" Windowsos alkalmazásokból. Újdonság a csomagban a Canto Cumulus Desktop LE 4.0 program, mellyel multimédiás file-jainkat rendszerezhetjük. A Bitstream Font Navigator maradt a régi, ezzel fontkészleteink rendben tartását oldhatjuk meg.

A CorelDRAW 9 dobozban négy CD található. Az elsőn találhatóak maguk a programok, valamint 1000 TrueType és Type 1 fontkészlet. A fontkészletek közül 850-et módosítottak, melyekbe így belekerült az euro szimbóluma is. A másodikon korongon különböző template-ek, valamint egy óriási clipart gyűjtemény van, 25000 képpel, melyek közül 10000 teljesen új, külön ehhez a verzióhoz készítették. A harmadik CD-n a maradék kiegészítő anyag található: objektumok, ecsetek, valamint 1000 fénykép. Még egy lemez került a dobozba, melyen a cég egy másik programjának demo változata található meg, ez pedig a Corel Studio.

Cikkünkben első lépésként a csomag vektorgrafikus rajzolóprogramjának, a CorelDRAW 9-nek az újdonságait ismertetjük.

 

Jelentős újdonság a PDF kezelő képesség, azaz simán betölthetünk egy-egy PDF file-t, vagy ilyen formátumban menthetjük el munkánkat, így Adobe Acrobat Readerrel bárki megtekintheti azt. Rengeteg PDF opció állítására van ráadásul lehetőség. Az új verzió szélesebb körben támogatja már a webes munkát. Továbbra is menthetünk HTML formátumban, és be is tölthetünk HTML oldalakat az import funkcióval, igaz, ez utóbbi nem teljesen tökéletes, de az előző verziónál jobbnak tűnik... A legtöbb menüben található egy opció, mely linkként üzemel egy-egy homepage-re, ahonnan különféle dolgokat tölthetünk le munkánkhoz: fontkészleteket, plug-in-eket, ecseteket, stb. Bővítették a nyomtatási lehetőségek választékát is, rengeteg opció vár minket a Print menüben.

Az eddig említetteken kívül főként olyan újításokkal találkozhatunk, melyek inkább az elkényeztetésünkre szolgálnak. Ezek főként bitmapes effektek, plug-inek, és olyan eszközök, melyekkel vektoros rajzainkat dobhatjuk fel. Természetesen javítottak az előző rész kisebb hibáin is. Pl. a 8-as DRAW gyakran pontatlan volt, mikor egy objektum pontjához akartam hozzá igazítani egy vonalzót, vagy más objektumot. Ilyenkor aztán mindenhez odacsapódott, csak ahhoz nem, amihez kellett volna. Ahogy észrevettem, ezen is javítottak az új DRAW-ban. Újítás még sajnos egy olyan idegesítő dolog, miszerint a jól megszokott billentyűparancsokat kivették. Hiába kerestem az igazítás menüt, mert a Ctrl+A konfiguráció átkerült a mindent kijelöl parancshoz. Visszatérve a program kellemes részeihez, sok használható újítás is van a szemfényvesztés mellet.

Ha végigfutunk az eszközeinken, először a Free Transform Tool lehet idegen számunkra. Ezzel az ügyes eszközzel objektumainkat könnyedén transzformálhatjuk. Egy helyen megtalálható a méretezés, forgatás, tükrözés és nyújtás. Igaz, ezt eddig is egyszerűen meg tudtuk csinálni, de most ezek a műveletek teljesen pont centrikusak. Vagyis ahová a kurzorral leböktünk a lapon, a program azt a pontot fogja a tükrözés és forgatás középpontjának használni, illetve a tükrözés tengelye azon fog áthaladni. Természetesen a műveleteket végrehajthatjuk paraméterek beírásával, s csak is ilyenkor működik a duplikálás, amit szintén itt be lehet kapcsolni.

A Corel még annó a négyes DRAW-nál alkotott valami forradalmit, a legördülő ablakot. Ezt mostanra már felváltották a docker ablakok. Abszolút más jellegű dolog ugyan, de szerintem hasonlóan nagy újítás most a Freehand Smoothing görgető sáv. Ezt a Freehand Toolnál használhatjuk leginkább. Előre beállíthatjuk, hogy a rajzolt görbénk vonalkait mennyire "mossa" el. Ha nullára állítjuk, nem egyszerűsíti görbénket, ilyenkor sok helyen lesznek felesleges pontok. Ha növeljük az értéket, a vonal annál dinamikusabb lesz majd. A leglátványosabba viszont az Artistic Media Toolnál használhatjuk. Ha a vágott hegyű tollnál, a smoothing értékét 100-ra állítjuk, majd így kezdünk vele írni, finom kalligrafikus ábrákat rajzolhatunk. Itt a Media Tool eszközeinél minden power line-ként működik, azaz minden ábrának meg van a gerince, egy bezier görbe, amit rajzolás után állíthatunk a Shape Tool-lal. A Media Tool-on bellül, egyébkén öt különböző tollal rajzolhatunk. Az első a Preset, itt egy listáról választhatjuk ki, hogy görbénk milyen formát vegyen fel. Ez a power line utódja, amit szintén a négyes DRAWban vezettek be. A második a Brush, ahol az ecsetünknek előre megrajzol mintát adhatunk meg. Ezek a minták Corel Presentation, azaz cmx formátumban vannak elmentve a DRAW CustomMediaStrokes mappájába. Tehát ha valaki saját ecsetet akar, másolja bele ebbe a mappába. A harmadik eszköz a Spray, ami ugyan úgy működik, mint az előző ecset, csak itt CDR formátumot használ a program. Ez valamivel összetettebb, hiszen egy ecsetvonással, vagyis fújással több ábrát rajzol ki. Megadhatjuk, hogy irányuk legyen a beállított vagy véletlenszerű. Egyébként itt még rengeteg dolgot be tudunk állítani. A Splaylistben megadhatjuk a formák sorrendjét, a Rotationnál a forgásukat de beállíthatjuk a sűrűségét is a mintáknak. A Calligraphic-ról már beszéltem, a vágott végű tollhoz hasonlóan lehet vele írni. Beállíthatjuk a toll szélességét, s hogy milyen szögben írjunk vele. A Pressure nyomásérzékeny digitalizáló táblákhoz való, vagyis minél jobban nyomjuk rá a ceruzát, annál vastagabb vonalat húzunk. Van két ügyes, kifejezetten objektumok összekötésére szolgáló eszköz. Az első, az egyszerűbb, Connector line Tool. A második az Interactive Connector Tool, mellyel pl. bonyolultabb családfák rubrikáit kényelmesen összekötögethetünk.

A készítők újítottak a négyzetrajzoló eszközön is. Most már külön-külön beállíthatjuk, hogy négyzetünk sarkai mennyire legyenek lekerekítve. Sajnos azt nem értem, hogy a sokszögrajzolónál miért kell előre megadni a belső szögeket, miért nem lehet megrajzolás után is változtatni rajta manuálisan.

Nagyon érdekes és hasznos dolog az Interactive Mesh Fill Tool. Ha kijelölünk egy objektumot vele, készít rá egy hálórajzot. Innentől a háló pontjait kijelölve tudjuk kiszínezni az objektumot, olyan színesre, ahogy akarjuk, hiszen a pontok száma és pozíciója változtatható. Végre kikerült a kontúrozás is az eszközök közé, Interactive Contour néven. A paraméterek nem változtak, ugyan úgy lehet külső, belső, vagy centrikus kontúr, és megadhatjuk a kontúrok számát, vastagságát és színét.Az Interactive Disortion Tool, vektoros rajzaink torzítására szolgálnak. Akár csak a Free Transform Tool-nál, itt is a kurzor döféspontja jeleni a torzítások középpontját. A Push/Pull-lal az objektum oldalhatároló vonalait gömbölyíti, a Zipper meghullámosítja az oldalakat, a Twister-rel pedig csavarni lehet. A torzítás akár törölhetjük is, de ha tovább akarunk vele dolgozni, akkor vissza kell konvertálni görbévé. Lehetőségünk van bonyolultabb torzításainkat más ábránkra is ráruházni a Copy Disortion Properties paranccsal. Szerintem a leghasználhatóbb újdonság az új DRAW-ban a Drop Shadow Tool. Ennek segítségével árnyékot tudunk készíteni szövegeink és ábráink alá. Természetesen nem egyszerű duplikálásról van szó, hiszen az árnyék széle elmosható, és torzul, annak következtében, hogy hogyan állítottuk be a perspektíva típusát. Finomíthatunk az elmosódáson, s akár színt is adhatunk az árnyéknak. Viszont ha tovább akarjuk alakítani, torzítani ábránkat, az árnyékot sajnos töröli kell.

Az új Eyedropper Tool-lal most már bitmapes képekből is vehetünk színmintát. Megadhatjuk, hogy mekkora mezőn belül válasszon, ez lehet 1, 3, 5 egység, de Selection-re állítva mi határozhatjuk meg a kiválasztás területét. Direkt ehhez az eszközhöz van egy ún. Paintbucket Tool. Itt azzal a színnel színezhetünk körvonalat, vagy belsőt, amit "szemcsöppentővel" választottunk ki.

Természetesen ha van egy programban bővíthető dolog, akkor azt a folytatásban bővítik is. A DRAW esetében ilyenek a texturák, melyekből jutott most is jó pár, és a bitképes effektek. Úgyhogy aki nem telepíti a Photo-Paintet, vagy csak lusta elindítani, itt is egyszerűen feldobhatja képeit.

Dióhéjban ennyi újdonsággal lepnek meg minket Corelék. Azt hiszem ezúttal ismét magasra tették a mércét magukkal szemben is, nem tudom hogy mivel lehetne majd a folytatásban még bővíteni a programot. Ennél többet már nehezen lehetne belőle kihozni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • CorelDRAW 9
  • CorelDRAW 9
  • CorelDRAW 9
LeMon

LeMon
A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!