25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Car Tycoon

Az amerikai autógyártásba csöppenünk bele ebben a szinkronizált menedzser-játékban.

Írta: Wotan 1 hozzászólás

Tagadhatatlan tény, hogy szinte minden férfi rajong az autókért, főleg a hatalmas amerikai agyonkrómozott benzinzabáló cirkálókért. Sajnos a Car Tycoon program segítségével nem lesz ilyen verdánk, viszont 1950-től egészen napjainkig részt vállalhatunk a méltán híres amerikai autógyártásból. Feladatunk, hogy versenyképes gépjárművekkel árasszuk el a piacot, lehetőleg jobb és olcsóbb darabokkal, mint a konkurencia.

Mint minden tycoon programban, itt is az ipari élet egy jelentős részével, jelen esetben tehát az amerikai autóiparral kell tüzetesen foglalkoznunk. Mint kezdő autógyáros vethetjük bele magunkat a kegyetlen üzleti életbe. Kezdetben egy autógyár és egy autószalon áll a rendelkezésünkre, melyek épp arra elegendőek, hogy belekóstolhassunk ebbe a világba, és minél nagyobb szeletet próbáljunk kiszakítani ebből a hatalmas és drága tortából.

Első lépésként össze kell állítanunk egy eladható autót az igen szűkös rendelkezésünkre álló választékból. Négy összetevő ad ki egy autót: motor, karosszéria, futómű és az utastérben található dolgok. Természetesen mindenről részletes leírást nézhetünk meg, melyik konstrukció mire és miben jó, luxusautót akarunk-e vagy éppen egy furgont stb. Miután az általunk megálmodott autóra azt mondjuk, hogy ez pénzt fog hozni a konyhára, máris lekerül a tervezőasztalról, és azonnal beindul a gyártás a futószalagoknál. Amint kigördül az első darab a gyárból, meg sem áll autószalonunkig, ahol érdeklődéssel figyeljük, hogy vajon megnyeri e gépünk az emberek tetszését. Ha akadozna az eladás, csökkenthetjük az árat, feldobhatjuk különböző show műsorokkal vagy nyereményjátékokkal új autónk népszerűségét, de akár TV-ben, rádióban, újságban vagy hirdetőplakátokon is reklámozhatjuk magunkat. Ha ezek után sem veszik kocsinkat, akkor jobb, ha egy másik tycoon program után nézünk, ha viszont kezd beindulni az eladás, akkor érdemes azon elgondolkodnunk, hogy nem is vagyunk olyan rossz autókonstruktőrök.

Szóval, ha beindul az eladás, akkor érdemes megnézni, hogy melyik nem, melyik korosztály veszi főleg autónkat, így még jobban erre a rétegre specializálódhatunk, vagy épp ellenkezőleg, más rétegek számára is kezdhetünk ismét autókat alkotni. Persze előbb érdemes a már meglevő ügyfelekkel jól bánni, így mindenekelőtt egy szerelőműhelyt kell vásárolnunk a polgármesteri hivataltól árverés útján. A háromfős konkurencia ugyanis mindenhol képviselteti magát, így egy jobb helyen fekvő épületért komoly árverseny is kialakulhat. Ha sikerült megvennünk a szerelőműhelyt, akkor arra rákattintva máris különböző statisztikai adatokhoz juthatunk, illetve növelhetjük autónk eladási rátáját, ha a kedves vásárlóknak különböző ingyen szolgáltatásokat biztosítunk (1 év garancia a motorra, ingyenes olajcsere stb.). Persze jótékonykodásunk pénzbe kerül, de előbb-utóbb a befektetés remélhetőleg megtérül.

Ha ezeken a dolgokon túl vagyunk, akkor elmondhatjuk, hogy autós birodalmunk alappilléreit lefektettük, és máris szemet vethetünk még több gyárra, szerelőműhelyre és értékesítési telepre. Persze nem csak a mennyiség számít, ennél azért jóval összetettebb a gazdagsághoz vezető út.

Mivel az idő és a konkurencia nem topog egyhelyben, ezért azonnal érdemes választékunkat szélesíteni, fejleszteni. Ebben segít fejlesztési részlegünk, ahol eldönthetjük, hogy fejlődésünk milyen irányban induljon el. Ha sikerült kiválasztanunk, hogy melyik kategóriában (személyautók, haszonjárművek stb.) akarunk fejleszteni, már csak a négy összetevő (motor, karosszéria, futómű, belső kinézet) közül kell választanunk, illetve kijelölhetjük a projekten dolgozó mérnökök számát is (evidens, hogy minél több mérnök dolgozik, annál gyorsabb, de drágább lesz a munka). Ha viszont nincs időnk vagy pénzünk a fáradságos fejlesztésre, akkor már kész terveket, szabadalmakat is megvásárolhatunk, illetve egy kém segítségével akár azt is megtudhatjuk, hogy az ádáz konkurencia éppen hol tart, mit csinál.

Ha már a fejlesztés és új autók létrehozásában is jártasak vagyunk, akkor már túl vagyunk a nehezén, de persze meglepetések még így is történhetnek. Ha éppenséggel nincs elegendő pénzünk, akkor természetesen felvehetünk kölcsönt a banktól, bár ezt nagyon megfontolandó lépés, mert bizony elég komoly bukás is lehet a vég, ha a kamatokat nem fizetjük rendesen. Viszont ha épp ellenkezőleg, sok pénzünk van, akkor elvállalhatunk különböző tendereket (pl.: 25 teherautó legyártása és leszállítása meghatározott időn belül stb.), melyeket nagybani beszerzők írnak ki. De költhetjük pénzünket a már említett különböző kémekre, de még célszerűbb, ha kissé sportszerűtlen lépésre ragadtatjuk el magunkat. Mivel a konkurencia sem szeret minket, így mi is elszánhatjuk magunkat övön aluli ütésekre különböző szabotázsakciók formájában. Miután kiválasztottuk, hogy melyik szabotőrrel végeztetjük a munkát, kiválaszthatjuk, hogy melyik konkurencia mely részére csapjunk le (gyártás, értékesítés szabotálása stb.).

Ezek után már nincs is más dolgunk, csak hátradőlni és nézni a várost, ahol autóinkat veszik-eladják, vagy éppenséggel a roncstelepen bezúzzák. Persze a fejlesztésre és a jó reklámra mindig figyelni kell, no és persze a benzinárak alakulását sem lehet szem elől téveszteni, így mindig mi maradhatunk a piacvezető cég.

A játék grafikája tetszetős, madártávlatból látjuk nyüzsgő városunkat, és ha valamit közelebbről is meg akarunk tekinteni, akkor segítségünkre lesz a zoomolás. A hangok a játékhoz illőek, bár a zenéjét azért nem fogom a kocsimban üvöltetni.

Mindent összegezve a Car Tycoon egy kellemes gazdasági szimulátor, amiben az erre vágyók elveszhetnek a végtelen statisztikai adatokban és fantáziánk segítségével érdekes autókat kreálhatunk. Ráadásul a hazai forgalmazó jóvoltából mindezt teljes magyar szinkronnal élvezhetjük.

Képeink a tesztelésre kapott angol változatból készültek

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

75%
grafika
8
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
7
Pozitívumok
  • Megszokott Tycoon stílus
Negatívumok
  • Egy idő után egysíkú

További képek

  • Car Tycoon
  • Car Tycoon
  • Car Tycoon
  • Car Tycoon
  • Car Tycoon
  • Car Tycoon
  • Car Tycoon
  • Car Tycoon
  • Car Tycoon
  • Car Tycoon
  • Car Tycoon
  • Car Tycoon

Car Tycoon

Platform:

Fejlesztő: Vectorcom

Kiadó: Fishtank Interactive

Megjelenés: 2002. március 15.

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

sulyid
sulyid [899]
Szerintem ez máig egy jó kis játék, legalább koncepció szintjén... :)
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (1 db)