25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Secret Weapons Over Normandy

Egy hangulatos és igényes repülős akciójáték a Második Világháború hadszínterei felett.

Írta: Thomas 3 hozzászólás

A Larry Holland - Totally Games - LucasArts triónak sok nagysikerű játékprogramot köszönhettünk az elmúlt kb. 20 év folyamán, kezdve mindjárat az X-Wing sorozattal, de számos repülőgép-szimulátor is az ő nevükhöz fűződik. Ez utóbbiak egyike volt az 1991-es Secret Weapons of the Luftwaffe. A nemrég megjelent Secret Weapons over Normandy nem is annyira ennek az egykori játéknak a folytatása, sokkal inkább annak egy a mai technikai szintre feljavított, bővített kiadása.

A történet 1940-ben kezdődik, mi pedig egy amerikai pilótát, James Chase-t alakítjuk, aki egy titkos, elit brit egység, a Battlehawks tagjaként a háború legveszélyesebb megbízásait teljesíti. A tizenöt küldetés során bejárhatjuk a II. Világháború legnevesebb helyszíneit és csatáit, a dunkerque-i evakuálással kezdve az angliai csatán, Észak-Afrikán, Midwayen és Sztálingrádon át egészen a normandiai partraszállásig. A történet elmesélése igényes, az eligazítás érthető, a feladatok változatosak. Legalábbis papíron, a különböző tálalás ellenére ugyanis a feladat csak ritkán tér el a „mindent ami repül lelőni, mindent ami úszik, gurul, vagy csak úgy ott van lebombázni” sablontól. Hogy ne legyen olyan egyszerű az életünk, többnyire valakit, vagy valamit még meg is kell védenünk, egy radarállomást, egy hajót, egy autót, egy másik repülőt, stb. Ami viszont tényleg érdekessé teszi a játékot, az az ellenfél, a német Nemesis egység, akik a legkülönfélébb német kísérleti repülőkkel jelennek meg az égen.

A küldetések teljesítését a program új gépekkel, fegyverekkel, kis videókkal és extra küldetésekkel honorálja. A játék végére már húsznál is több repülhető géptípus közül választhatunk (P-38 Lightning, Spitfire, F4 Wildcat, IL-2 Sturmovik, P-51 Mustang, Me-262, stb.), és a másodlagos fegyverek listája is szépen bővül (bombák, torpedók, rakéták, stb.). A teljesítményünk függvényében upgrade pontokat is kapunk, melyekkel a meglévő gépeink tulajdonságait javíthatjuk fel (erősebb páncélzat, erősebb motor, több lőszer, stb.). A hadjárat során a nehézségi szint egyre nő, a kezdeti küldetések nem jelentenek problémát, de hetediktől már egyre több az öngyilkos misszió.

Az irányítás egyeszű, nagyon gyorsan meg lehet szokni. Eredeti ötlet, hogy az időt le lehet lassítani, ami nagy segítség a célzásnál. Mondjuk nem ártott volna korlátozni, mert sokat használva oda a kihívás. A nézőpontok elég szokatlanok, főleg, ha valaki szimulátorhoz van szokva, nagyon hiányzott például a hátsó nézet, hogy legalább lássam, ki akar kilyuggatni, de egy használható bombázási nézet is jól jött volna.

A Secret Weapons over Normandy stílusát tekintve akcióprogram, és nem sok köze van egy szimulátorhoz, ennek megfelelően a repülési modelltől ne is várjunk sokat. A gépek viselkedése engem leginkább az egykori X-Wing sorozatban látottakra emlékeztet, ami nem okvetlenül pozitívum egy repülőgép-szimulátornál, még akkor sem, ha csak akcióprogram. A fizikának nem sok szerep jutott, leszámítva talán az átesést, de az is inkább csak zavaró. Repülési tulajdonságaikat nézve alig van érzékelhető eltérés a különböző géptípusok között, az IL-2 ugyanolyan jól manőverez, mint mondjuk a P-51.

A grafikai motor szépen muzsikál, nem nagyon lehet rá panasz. A táj élethű, és elég sok modellezett részletet találunk, hogy alacsonyan repülve is elfogadható legyen. A modellek részletesek, a kormányfelületek és a kerekek működnek, a fegyverek felismerhetőek a szárnyak alatt. A részletek többsége csak textúra és bump-map, de ennek megvan az az előnye, hogy gyors. Még egy közepes konfiguráción sincs gond a sebességgel, ami azért fontos egy akcióprogramnál. Az effektek szépek, a tűz, a füst, a robbanások, különösen a robbanások porfelhői látványosak.

A hangok kiemelkedően jók. A zene hadszínterenként változik és szépen illeszkedik a játékhoz, a többi hangeffektel együtt. A leggyakoribb hangok, mint a motorhang, fegyverek és robbanások mellett az olyan apróságokra is gondoltak, mint a hajókon, vagy repülőtereken a riadósziréna, vagy akár a tűz pattogása. A beszéd érthető ás tiszta, és nagyon tetszett, hogy az ellenség a saját anyanyelvén, németül és japánul rádiózik.

A Secret Weapons over Normandy egy hangulatos és igényes akcióprogram. A játék stílusát figyelembe véve meglepően komolyan vettek egyes részeket, igazi pilótákkal konzultáltak, a legtöbb küldetéshez külön zeneművet komponáltak és hangok többsége eredeti. Ezekről tanúskodnak a küldetések teljesítésével elérhető kis videók is. Érdekes módon a PC verziónál nincs multiplayer lehetőség, csak a konzolosnál játszhatnak többen osztott képernyőn.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
8
hangok
9
játszhatóság
7
hangulat
8
Pozitívumok
  • Sok érdekes géptípus
  • Jó hangok
  • Gyors grafikai motor
Negatívumok
  • Sablonos és gyakran nehéz küldetések
  • Problémák a nézőpontokkal

További képek

  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy
  • Secret Weapons Over Normandy

Secret Weapons Over Normandy

Platform:

Fejlesztő: LucasArts

Kiadó: Activision

Forgalmazó: Automex

Minimális rendszerigény: Pentium III 800/Athlon 900 MHz, 256 MB RAM, 32 MB-os 3D kártya

Ajánlott konfiguráció: Pentium IV 2 GHz/Athlon XP 2200+, 512 MB RAM, 64 MB-os 3D kártya

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Bergamo
Bergamo [17]
Sziasztok.

Hogy kell a harmadik misszió első küldetését végig vinni???Nem lehet valahogy feltölteni a bombákat????
Thomas
Thomas [38]
Sorry, jogos, az ott egy elírás. Köszi.
Aruns
Aruns [7071]
A Grumman F-4-ese Wildcat névre hallgatott.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)