25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Sid Meier's Pirates!

A klasszikus kalózos játék újrafeldolgozása egy izgalmas és lendületes akció-stratégia keverék lett.

Írta: Madrac 12 hozzászólás

Biztos sokan felkapták a fejüket annak idején, mikor Sid Meier bejelentette, hogy elkészíti a régi kalózos klasszikus, a Pirates! felújított változatát. Tekintve, hogy a fent említett úriember rosszat még nem adott ki a keze közül, komolyan vártam én is a játékot, hiszen annak idején az egyik nagy kedvenc épp a Pirates volt, igaz még Commodore 64-en. Nemrég elkészült végre a nagy mű és kézbe is vehettem.

A közelmúltban jelent már meg pár más hasonló program is, melyek a XVI. századi karibi térségbe kalauzoltak el bennünket, így sokaknak ismerős lehet a helyzet. Ezek a játékok több-kevesebb sikerrel szinte mind a régi Pirates! ötleteit használták fel, fejlesztették tovább. A térségben négy nagyhatalom, a spanyolok, a hollandok, az angolok és a franciák versengenek egymással. Természetesen nem csak katonai akciókat jelentett ez: mindegyik nép fizetett kalózoknak is, hogy a másik felek szállítmányait megállítsa. Hősünk is egy ilyen kalóz, bár lényegesen magasabb származással rendelkezik. A bevezető videóból ismerhetjük meg múltját: ő egy régen gazdag, ám később eladósodott nemesi család sarja, aki most szeretné megtalálni eltűnt hozzátartozóit, és jelentősebb vagyonra szert tenni. A rivális kalózok likvidálása és a bosszú családja tönkretevőin már csak hab a tortán.

Induláskor választhatunk a négy résztvevő fél közül patrónust, nevet karakterünknek, a nehézségi fokozatot – mely befolyásolja a csaták nehézségét és a pénzosztáskor kapott részesedés mértékét is –, valamint egy specializációt, mely lehet a vívás, navigáció, orvoslás vagy a tüzérség. Kezdetben egy kisebb hajót kapunk a maximálisnál kevesebb készlettel, ágyúval és legénységgel. A nehézséget később a zsákmány elosztásakor megváltoztathatjuk.

A játék legnagyobb része a tengeren játszódik majd értelemszerűen, itt láthatjuk a többi elhaladó hajót is, a nekünk tetszőket pedig meg is támadhatjuk. Ajánlott figyelni arra is, hogy milyen felségjel alatt hajózik a célpont, és a mi választott országunk kivel áll hadba vagy épp kivel kötött békét. A parton bárhol kiköthetünk ugyan, általában ezt nem érdemes megtenni, mert semmi érdekes nem történik ott.

A városokba jó esetben egyszerűen behajózhatunk, rosszabb esetben azonnal ágyúznak ránk, és csak belopakodni sikerülhet. Ha nincs bűnöző státuszunk az adott népnél, minden funkció elérhető, különben elképzelhető, hogy a kereskedő nem áll szóba velünk. Meglátogathatjuk a kormányzót, kisebb településeknél a polgármestert, itt kaphatunk előléptetést, sőt, később, ha már nem névtelen senkik vagyunk, a lányát is bemutathatja. A kereskedőnél eladhatjuk a rabolt árut – érdemes figyelni rá, hogy minden városban másak az árak. A hajóácsnál kijavíttathatjuk vagy eladhatjuk hajóinkat, a nagyobb településeken vehetünk rájuk különböző extrákat is. A kocsma az információszerzés helye, valamint a legénységünket is itt tölthetjük fel. Az információn kívül térképdarabokat és különleges tárgyakat is kaphatunk itt pénzünkért. Ugyancsak itt van lehetőség a zsákmány felosztására, mely után pár hónap elteltével folytathatjuk új legénységgel a kalózéletet.

Hajókat többféle méretben többféle feladatra szerezhetünk. Vannak kis hajók, melyek mozgékonyak és remekül lehet velük taktikázni, használhatunk nagy hadihajókat is, melyek sok ágyújukkal szinte elsöprik az ellenfelet, de vannak direkt kereskedőhajók nagy raktérrel. Mindig a zászlóshajónk harcol, a többin csak a minimális legénység van, érdemes figyelni rá, nehogy túl kevesen maradjanak, mert lassú lesz az ágyúk töltése és a csatákat se biztos, hogy megnyerhetjük úgy. A nagyobb kikötőkben lehet venni fejlesztéseket a hajóra, szert tehetünk több függőágyra a nagyobb létszámhoz, jobb puskaporra, páncélozásra és sok másra. Egyszerre maximum nyolc hajó lehet a flottánkban.

A harcokban figyelni kell arra, hogy nagyobb nehézségnél a kereskedőhajók mellett sokszor van kíséret is. Ilyenkor egyszerre kell megküzdeni velük Érdemes ilyenkor először a hadihajót ártalmatlanná tenni. Ágyúzásnál három lőszerfajta áll a rendelkezésünkre: a hagyományos ágyúgolyók mindent rombolnak, a hajótestet, a vitorlát, és ölik a legénységet is. Az aprósörét csak a legénységet ritkítja, de elég jó hatásfokkal, míg a láncos golyók a vitorlákat és az árbocokat teszik tönkre, így mozgásképtelen lesz az ellenfél. Ha úgy érezzük, már eléggé meglövöldöztük ellenfelünket, csáklyázzuk meg, ehhez elég nekihajózni. Ha komoly veszteségeket okoztuk, ekkor egyszerűen megadja magát az ellenfél, ha nem, akkor meg kell vívni a kapitánnyal, míg a háttérben a legénység is harcol.

A víváshoz vehetünk extra felszereléseket a városokban, jobb kardot, páncélt és pisztolyokat, így kedvezőbb pozícióból indulhatunk. A cél leszorítani az ellenfelet a vízbe. Háromféle támadásunk van ehhez: a szúrás, mely egy lépést kényszeríti hátra, valamint a vágás és a csapás, melyek két lépésnyi teret nyernek nekünk, de valamivel nehezebb kivitelezni őket. Minden támadásnak megvan a védelme is: felugorhatunk, elhajolhatunk vagy háríthatunk, épp ami szükséges. Párbajozni nem csak a hajókon lehet, előfordul, hogy a kocsmákban molesztálja egy tiszt a pincérnőt, és ha kisegítjük, többen csatlakoznak hozzánk az adott helyen.

Megtámadhatjuk a városokat is, kifoszthatjuk őket, és akár új kormányzót is kinevezhetünk, így szerezve jó pontokat anyaországunknál. A harcnál itt most nincs tengeri csata, mint a régi Pirates-ben, hanem azonnal a szárazföldi rész jön. Indulásnál eldönthetjük, hol akarunk kezdeni, majd körökre osztott megoldással lezajlik a csata. Érdemes figyelni azért arra mekkora a helyőrség az adott településen

Ha már elértünk egy adott rangot, a kormányzó bemutatja a lányát is nekünk. Ha meghív a bálba, ott táncban kell helyt állnunk, így hódíthatjuk csak meg. A tánc elég nehéz a szebb lányoknál, ott már csak mutatja a gép, merre van a következő lépés, míg a rondáknál még felvillan a megfelelő gomb is. A kocsmákban vehetünk ehhez a részhez is segédtárgyakat: szebb kalapot, hogy biztosabban meghívjanak, ékszereket a nagyobb sikerhez és báli cipőt, mely pár rossz lépést korrigál.

A játék grafikája megfelel a mostani követelményeknek, ez nem túl meglepő, hisz a már sok játékban bizonyított Gamebryo motort használja. A víz jól néz ki, és egész élethű, sokat számít ez, hiszen a legtöbbet ebből látunk. A csaták és a vívások szépen kidolgozottak és jól koreografáltak. A hangok megfelelőek lettek, igazán semmi pozitívat és negatívat se tudok elmondani róluk. A zenék hangulatosak és odaillők, hosszú távon sem túl unalmasak.

Összegzésként elmondható, hogy egy igen jól kidolgozott és hangulatos játék lett a Sid Meier’s Pirates!, mely méltó utódja a klasszikusnak. Sokféle célt tűzhetünk ki magunk elé, lehetünk a leggazdagabbak, a legnagyobb kalózok, esetleg a kormányzók leánygyermekeinek szívét törhetjük össze minden áron. Aki szerette a régi C64-es, Amigás játékot, annak kötelező darab, de bátran ajánlom azoknak is, akik egy izgalmas és lendületes akció-stratégia keverékkel játszanának.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%
grafika
8
hangok
7
játszhatóság
9
hangulat
10
Pozitívumok
  • Fantasztikus játékélmény, igazi Pirates
Negatívumok

    További képek

    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!
    • Sid Meier's Pirates!

    Sid Meier's Pirates!

    Platform:

    Fejlesztő: Firaxis Games

    Kiadó: Atari

    Forgalmazó: seven m

    Megjelenés: 2004. november 22.

    Minimális rendszerigény: Pentium IV 1 GHz, 256 MB RAM, 32 MB-os DirectX 9.0c kompatibilis 3D kárta, 4xCD-ROM, 1,2 GB HDD

    » Tovább a játék adatlapjára

    HOZZÁSZÓLÁSOK

    PRINCE OF PERSIA WW
    PRINCE OF PERSIA WW [8]
    Szerintem ez a év játéka a staratrégiainál alati én meg fogom venni.
    :-)
    Bruce
    Bruce [351]
    Köszi de már megoldódott... Hát van ott még egy másik város Keletre és még azon is túl volt... Szóval jól megszopatott :) Most már csak azt nem vágom, hogy osztásnál miért jó ha nem kezdőt hanem csavargót választok.. És miért jó, hogy lett egy feleségem, mikor nem is mond el több dolgot és nem is kapok semmi extrát.. Más nőtől is ugyan annyit tudok meg...
    Morello
    Morello [5409]
    Próbálj Maracaibo-tól keletre olyasmi partvidéket keresni, amit a térkép jelöl. Nekem is volt ilyen Trinidad-nál, de végül megtaláltam! :-)
    Bruce
    Bruce [351]
    Hali..
    Bazzz. Majdnem végigvittem.. Kinyírtam márkit megvan a nagypapa térképje, hogy hol találom, de nincs rajta semi támpont! Hol a fenébe keressem a város körül? AZ írja, hogy: Irány Kelet: Maracaibo
    Ennyit tudok csak. a Térképen nincs se szirt se felirat...
    Maracaibotól Keletre amúgy meg víz van.. Nektek is ilyen volt a térkép? Vagy változó?
    Morello
    Morello [5409]
    Van pár eszköz, ami jobb kedvre deríti a matrózokat (pl. hegedű, vagy ha jól tudom a szakács is, ha felveszel egyet). De egy idő után akármennyi aranyad van, akkor is nyavalyogni fognak, mert már évek óta hajókáznak. Ekkor nincs mit tenni, szét kell osztani a lóvét. De előbb add el mindegyik hajódat, mert osztozás után csak a zászlóshajó fog megmaradni!
    » Összes hozzászólás listázása a fórumban (12 db)