25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

SteelPad 5L mousepad

A dán gyártó műanyag és szövet kombinációjú alátétét teszteltük.

Írta: Dino

Nemrég mutattuk be oldalunkon a dán SteelSeries cég óriási méretű mousepadjét, a SteelPad QcK+-t. Azóta egy újabb egéralátét is érkezett tőlük, az 5L típusszámot viselő modell.

Az 5L elnevezés minden bizonnyal elsődlegesen arra utal, hogy ez a mousepad összesen öt rétegből épül fel (angolban layer, innen az L betű). Az egyfajta organikus mintázattal díszített, fekete-kék színezésű mousepad teteje vékony műanyag, mely az alatta lévő szövetanyagot védi és teszi még tartósabbá. Ezzel együtt a felület tapintása mégis inkább szövetszerű marad. A puhaságot az ez alatt lévő kb. 1 mm vastagságú gumiréteg biztosítja. A QcK+-szal ellentétben ez nem egy feltekerhető egéralátét, inkább nevezhetjük deszkának, hiszen a gumi alatt mintegy 2 mm vastagságú merev műanyag lemez található. Végül pedig ennek aljára kis gumidarabkák kerültek (kis "gumi-kukacok"), hogy a mousepad ne nagyon csúszkáljon. Mindez együtt igen érdekesen hangzik, de nézzük, hogyan viselkedett az 5L a teszt során!

Mivel az asztalomon korlátozott hely áll rendelkezésre, számomra szerencsésebb volt a 38*28 centis felületű 5L-t használni, mint a jóval nagyobb QcK+-t. Igaz, hogy annak vékonysága és puhasága jobban tetszett, azonban mivel nálam a mousepad az egymás mellé tolt íróasztalokon átnyúlik, igazán jól jött, hogy a kemény műanyag rétegnek köszönhetően mintegy felülbírálta az 5L az egyenetlenségeket. Igaz, cserébe jóval vastagabb az egéralátét, mint a QcK+ volt, de ez egyáltalán nem zavaró. A SteelPad 5L egyik oldalán amúgy egy enyhe, befelé mélyedő ív van, melynek azonban túl sok jelentőségét nem éreztem, inkább a designra van hatással.

Az 5L csúszási tulajdonságával se volt gond. Egy új Logitech VX Revolution és egy 1-1,5 éve használt MX600 volt a tesztalany, mindkettő jól és pontosan működött, az utóbbin azonban már kicsit érezhető volt, hogy az aktív használat során bizony elkezdett kopni a talpa. Ettől függetlenül ez is jól csúszott, és a kis mozdulatokra is nagyon jól reagált.

A SteelPad 5L-ről is elmondható, hogy egy igényes, jól elkészített mousepad, mely egy termékben kombinálja a műanyag alátétek stabilitását a szövet termékek puhább felületével. Tízezer forint körüli ára miatt azonban valószínűleg kétszer is meggondolja valaki, mielőtt mellette dönt.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • SteelPad 5L mousepad
  • SteelPad 5L mousepad
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!