25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

King Arthur: The Saxons

A Total War trónkövetelője kiegészítővel bővült.

Írta: Morello

A Neocore Games igen komoly elismeréseket zsebelhetett be (mind itthon, mind nemzetközi szinten) King Arthur játékával, ami a mindenki által unalomig ismert Total War stílusba elég különleges ízeket vitt be. Némi RPG beütés, varázslatok, továbbá a játékmenetben is történt pár olyan csavar, amivel a magyar fejlesztésű játék fel tudta kelteni a figyelmet. Sőt, még a rutinos Total War nyüstölőknek is ki tudott ülni az izzadtság a homlokukra, ugyanis a King Arthur közel sem volt könnyűnek mondható, sokszor kellett körömszakadtig küzdeni, végső esetben a Load Game-hez folyamodni.

King Arthur: The Saxons

Most itt a kiegészítő, ami a The Saxons címet viseli. Britanniába megérkeztek tehát a szászok, vagyis új egységekkel, új varázslatokkal, és további számos kombinációs lehetőséggel bővült a játék. Kezdésként először csak annyit érzékelünk, hogy immár a sziget keleti oldaláról indulunk a délnyugati helyett, azonban hamar rájöhetünk, hogy sokkal fondorlatosabban kell immár eljárni, ha sikereket akarunk elérni a The Saxonsban. A kampány célját/céljait mi magunk állíthatjuk be indításkor, ez bonyolíthatja vagy éppen könnyítheti a helyzetünket.

Az új egységekről, varázslatokról, kegytárgyakról most inkább nem regélek, mindenki kedvére kipróbálhatja őket a csatamezőn, hogy melyek a használhatóbbak, és melyek kevésbé. Sokkal izgalmasabbak inkább azok az új lehetőségek, amelyek által mégsem fordult ki magából (illetve vált teljes értékű második résszé) a The Saxons, de segítségükkel hatékonyabban törhetünk borsot ellenségeink orra alá.
Leginkább a diplomáciát érintette a fejlődés, a Neocore sokkal hatékonyabb és életszerűbb diplomáciát ad a kiegészítőben, ami a stratégiai játékoknak mindig egy sarkalatos pontja. A korábbi civilizációs, építgetős, terjeszkedős, harcolós stb. programokban (példákat mindenki tud maga is) mindig felhúztam az agyam, hogy százszor erősebb és modernebb haderővel ellátott vérengző birodalmamnak olyan szinten ugattak vissza a sehonnai kis törpeállamok, hogy csak pislogtam... Semmi realitásérzék, semmi intelligencia, csak fújták a magukét, a körülményektől és az erőviszonyoktól függetlenül. A Neocore ezt próbálja most a kiegészítőben reálisabb alapokra hozni.

Eddig csak Britannia kisebb-nagyobb királyaival tudtunk kapcsolatot tartani, most már ennél is sokrétűbben üzletelhetünk. Riválisainkat természetesen most is megtekinthetjük a kis térképen: láthatjuk, ki kivel áll háborúban, hol jöttek létre szövetségek, mely tartományokban dúl a harc. Felvehetjük a kapcsolatot az egyes királyokkal, és különféle ajánlatokkal bombázhatjuk őket: ajándékot küldhetünk, megnemtámadási szerződést ajánlhatunk fel, egy másik uralkodó ellen uszíthatjuk, kereskedelmi vagy katonai egyezményeket köthetünk stb.
Ezek közül csak azokat lehet használni, illetve azok működnek, amelyekhez már megfelelő viszonyban vagyunk az adott birodalommal. Ez leginkább attól függ, mennyire vagyunk félelmetesek a szemében (haderőnk, terjeszkedésünk), illetve mennyire vagyunk háborúskodóak vagy inkább békére hajlamosak. Ha be vannak tojva, ők maguk képesek felkeresni minket a jóindulatunkért esedezve, aranyat/kaját felkínálva. Míg ha arról vagyunk híresek, hogy gátlástalanul megtámadjuk a szövetségeseinket, egy világtalan, süket, sánta kutya sem fog hinni a szavunknak.

King Arthur: The Saxons

A királyokon kívül más, kétes alakokkal is üzletelhetünk. Náluk ugyancsak a respektünktől függ a segítőkészségük. A tolvajcéh segítségével kémkedhetünk, lázadást szíthatunk, védelmet rendelhetünk meg, bérgyilkosságra, vagy akár egy egész tartomány ivóvizének megmérgezésére adhatunk utasítást. A martalócok portyákat vezetnek ellenséges földre, illetve szükség esetén toborozhatunk belőlük. Ha nemes cselekedeteink az erkölcsi skálán (lásd a King Arthur alapjátékot), a keresztény papság jóindulatát nyerik el, számíthatunk a segítségükre kegytárgyak, toborozható seregek vagy hősök tekintetében. A sidhe oldal felé orientálódva hasonló a helyzet, csak ekkor az ő erejükre támaszkodhatunk.

Kezdéskor a játék felajánl néhány hadvezért, akiket szintén megkörnyékezhetünk különféle ajánlatokkal (ajándékok, lovagi torna szervezése stb.), hogy végül seregünkbe csábíthassuk. A diplomáciai felületről azonban nemcsak zord lovagok, hanem csinos hölgyemények is visszamosolyognak ránk, közülük az aránkat választhatjuk ki. Persze ez se megy ilyen egyszerűen, őket is el kell árasztani először minden (olykor közel sem olcsó) kedvességgel, amíg méltóztatnak komolyabban venni a közeledésünket. Nem mindegy, hogy melyik asszonykát választjuk ki magunknak, ugyanis különféle bónuszokat nyerhetünk általuk.

A King Arthur többi eleme nagyjából hasonlóképpen működik, mint az alapjátékban. Ugyanúgy oszthatjuk a hűbérbirtokokat a lovagjaink között, fejleszthetjük technológiánkat, építhetjük városerődünket, toborozhatjuk csapatainkat. Talán annyi változást lehet megfigyelni, hogy ugyebár az alap King Arthurben noha elvileg szabadon tehettünk-vehettünk bármit, a küldetések voltak a fő nyomvonalai a történetnek, ezáltal a készítők kicsit irányították a történéseket. Nos, a The Saxonsban valamelyest kevésbé lettek hangsúlyosak a kalandok, inkább csak színesítő jelleggel vannak jelen. Most sokkal inkább szabad kezet kapunk, de persze vannak így is meghatározott célok.
Ráadásul itt rögtön a mély vízbe dobnak minket: nincs semmiféle felvezető, gyakorlásnak felfogható könnyű küldetések, hanem máris minden kombinációs lehetőség rendelkezésünkre áll. Mivel kiegészítőről van szó, a készítők helyesen feltételezik, hogy az alapjáték ismerete már a birtokunkban van, de a Saxons talán még így is túl nehéz lett. A hullarabló ellenfelek csak a lehetőségre várnak, hogy keselyűként felfalják a gyengébbet, vagy valamilyen védtelen ponton betámadhassanak. Engem pont a megnemtámadási szerződés megkötése után egy körrel támadtak be, és ha már csak az ellenség főerejének felmorzsolását el tudjuk érni (nem hogy a visszatámadást), már akkor is örülhetünk. A politikában ez életszerű persze, de a játékban annyi erőforrásunk úgysem lesz, hogy akár csak elégséges szintű védelem álljon rendelkezésre minden veszélyeztetettebb vidéken. Nagyon kell tehát vigyáznunk, mindig számítsunk rá, hogy a védtelenebb régiókra könnyen szemet vet az ellenség, ráadásul túlontúl erős ellenséges seregek váratlanul bukkanhatnak elő szinte bárhonnan. Tehát ha rángó szemhéjú paranoiás játékosként állunk neki a Saxonsnak, talán sikerünk is lehet...

King Arthur: The Saxons

Küldetéslemezről lévén szó az eddigi megvalósításokon nem változtattak. Grafikában sem történt fejlődés, ezzel nincs is igazán gond, de a hangok terén jó lett volna pár új zenét hozzácsapni a The Saxonshoz, mert játék közben már unalmas az alapjáték muzsikája, ez pedig üdítően hatott volna. Zavart, hogy ezúttal is a desktopon találtam magam alkalmanként. Bár az autosave segítségével nem veszik el semmi, a betöltésre várakozásokat azonban inkább megspórolnám.

Elengedhetetlenül szükséges a King Arthur alapjáték ismerete, és valamilyen szintű rutin a The Saxonshoz, különben nem terem sok babér. Ezután azonban feltárulkoznak a kiegészítő izgalmas újdonságai, amelyek jó pár óra izgalmas játékidőt ígérnek. Egy kicsit más a koncepció az alapjátékhoz képest, de a rutinos King Arthur nyüstölőknek egyértelműen megéri a The Saxons kiegészítőt beszerezni (a Steamen keresztül érhető el, egyelőre angol verzióban), a Neocore Games játékának minőségben ezúttal is megbízhatunk.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
8
hangok
8
játszhatóság
8
hangulat
9
Pozitívumok
  • Új lehetőségek
  • Fejlettebb diplomácia
  • Megtartotta az erényeit
Negatívumok
  • Még az alapjátékhoz képest is nehéz
  • Nincs új zene
  • Továbbra is instabil a rendszer

További képek

  • King Arthur: The Saxons
  • King Arthur: The Saxons
  • King Arthur: The Saxons
  • King Arthur: The Saxons
  • King Arthur: The Saxons
  • King Arthur: The Saxons
  • King Arthur: The Saxons

King Arthur: The Saxons

Platform:

Fejlesztő: NeocoreGames

Megjelenés: 2010. július 8.

Minimális rendszerigény: Pentium IV 3,4 MHz/Athlon 3500+, XP: 1 GB RAM, Vista/Win7: 1,5 GB RAM, GeForce 6600/Radeon X700 videokártya 256 MB memóriával, 8 GB HDD, King Arthur alapjáték

Ajánlott konfiguráció: Intel Core2 Duo E6600/AMD X2 6000+, XP: 1,5 GB RAM, Vista/Win7: 2 GB RAM, GeForce 9800 GTX/Radeon HD4850 512 MB memóriával

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!