25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Huawei Ascend G510

A kínai gyártó középkategóriás készülékét teszteltük.

Írta: Dino

A tavaly nálunk járt Y200 után egy újabb Huawei készülék fordult meg nálunk nemrég, mégpedig a középkategóriás Ascend G510. Lássuk, hogy szerepelt a kínai gyártó újabb androidos okostelefonja!

Huawei Ascend G510

A telefont 4,5 hüvelykes, 854*480 pixel felbontású IPS kijelzővel szerelték fel, és egy 1,2 GHz-en futó, kétmagos processzor hajtja, amely mellett nem túl sok, mindössze 512 MB RAM található. A 4 GB flash háttértárból kb. 2,5 GB használható fel, ezt microSD-vel bővíthetjük (akár 32 GB-tal). A telefon minden gombja (azaz a bekapcsoló, valamint a hangerőszabályzók) a bal oldalra kerültek, ami elsőre kicsit szokatlan volt, a bekapcsológomb jobbkezesként nagyon nem állt kézre. A 150 grammos telefon kicsit nehéznek tűnt, de inkább csak a 120-130 grammos csúcsmodellekhez képest érezhettük annak, a 185 grammos Lumia 920-hoz képest viszont szerencsére sehol nincs.

A G510-en 4.1.1-es verziójú (Jelly Bean) Android fut, amelyet a Huawei saját, Emotion UI nevű kezelőfelületével egészítettek ki. Ez rengeteg változtatást tartalmaz az alap Androidhoz képest (mint korábban egy sajtótájékoztató alkalmával elmondták, több mint kétszáz használhatósági probléma mellett száz egyéb fejlesztést is végeztek rajta). Az Emotion UI sok esetben valóban sokat javít a készülék kezelésén, ha viszont valaki másik telefonról vált, néha el kell gondolkodnia, hogy valami hova is került. Ilyen például az alkalmazások ikonjait összegyűjtő aloldal, ami teljes egészében megszűnt, és kikerült a főképernyők mellé minden (akit ez ilyen formában zavar, mappákba rendezheti a programokat, hogy átláthatóbb legyen). Kapunk jópofa oldalváltási áttűnési effekteket (ha szeretjük az ilyeneket), és hasznos funkció például a futó appok kiseprése is. A lock képernyőről a feloldás mellett egyes alkalmazásokat (telefon, üzenetküldés, fényképezés) gyorsan elérhetünk, ha a négy irány valamelyikébe húzzuk el rajta ujjunkat. Ötletes extra még a MeWidget is, egy 4*3 mezőt elfoglaló, összetett kisalkalmazás, amelyen megjelennek az időjárási információk, az óra, a galériából egy-egy kép, a zenelejátszó, valamint két általunk kiválasztott kontaktunk.

Huawei Ascend G510

Használat során az IPS kijelző jól teljesített, bár tűző napsütésben néha nehéz volt látni a rajta lévő képet. A processzor elégnek tűnt, de néha találkoztunk belassulásokkal, erről valószínűleg a ma már kevésnek nevezhető RAM tehet. A G510 hátlapjára egy 5 megapixeles kamera került, videotelefonáláshoz pedig a 0,3 Mpixeles előlapi kamerát használhatjuk. A fényképek minősége átlagosnak nevezhető, a hasonló kategóriájú telefonokhoz hasonlóan jó fényviszonyok között kis odafigyeléssel elfogadható kép is készülhet vele. Gyengébb fények mellett amúgy egy LED segíti a fotózást. Az 1700 mAh-s akkumulátor is az átlagot hozza, azaz esténként célszerű töltőre dugni a készüléket.

A Huawei Ascend G510 nem több, mint aminek látszani szeretne: egy megfelelően működő középkategóriás készülék, amelynek kisebb problémáit (mint az esetenkénti belassulás) a kedvezőbb árcédula kompenzálja. Szolgáltatófüggetlenül jelenleg 55-60 ezer forint körüli áron kapható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • A Huawei Ascend G510-zel készült fotó.
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!